bloodflood wrote:
sve je ovo zbog brege... ja cim sam vidio ime koncerta, znao sam da nece na dobro izac.
Prvo, treba se sastavit analiza kolicine populacije "rokera" na podruciju kantona Sarajevo, koja nije neznatna, sa osvrtom, bar minimalnim, na svima poznat fenomen Sarajevske rock scene kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih. Valjda smo svi gledali
Sjecas li se Dolly Bell?. Argumentovati da se sistematicki unistava duh Sarajeva kroz propagandu sunda i sputavanjem dobronamjernih neprofitnih organizatora, onda navesti koliko je ucinjeno, koliko izgubljeno, i koliko puta nam je slozen samar od strane policije i medija. Uporediti efektivnost u sprijecavanju omladinske delikvencije kroz muzicke programe u susjedstvu. Navesti programe kao one Svedske vlade gdje vlada aktivno podrzava mlade alternativne muzicare i navesti koliko je Svedska profitirala, i koliko je sebi digla renome na kulturoloskoj mapi svjeta. To bi trebao biti jedan profesionalni socioloski rad iza kojeg treba stajati peticija za osnivanje Udruzenja Gradjana, a mozda i neke neprofitne organizacije. Onda fino, od vrata do vrata, kucati za donacije. Od British Councila do Goethe instituta. Ne budite ludi, BC je platio pozamasnu svotu da MDB i Napalm Death budu na Szigetu jedne godine. Mogli bi i Norvezani koju kesirat, osim ribe, nafte i brodova oni samo jos Black Metal izvoze...
Drugo treba rezultate istog rada prekrojiti i plasirati u stampu. Ima kanala i ne vjerujem ni da bi vam Saff na takvom, dobro konstruisanom clanku rekao ne. Tragedije novine prodaju.
Trece trebate fino izac i u izvidjanje, svaki napusteni objekt, svaku medju na podruciju Kantona evidentirat i otkrit imovinsko-pravno stanje. Vidjeti dali se moze tu ista, i koliko bi posla trebalo. Ima vas stotina fizicki sposobnih koji bi ste mogli i najdevastiraniju rupetinu za vikend i sa sest gajbi u samo takav prostor pretvorit. Treba naci nesto sto je na podruciju MZ-a (i u vlasnistvu istog) koji bi bio prijateljski raspolozen prema ideji.
Sarajevu treba strasno puno, necu zagovarati nikakvu revoluciju ali koliko je meni poznato, a sad nek demantuje ko zna i umije, osim UDBA-e nista, al ama bas nista nije pokrenuto za dobrobit SA rock muzicara. A za publiku, ma jos manje.
Ako treba, iscenirat da nas sitematicki ugnjetavaju (sto je istina), pa fino se zalit nekakvim idiotima za ljudska prava, stagod! Ako treba mirno protestovat i to.
Ako vi ne date do znanja odgovornim ljudima na vlasti da smo na jebenoj ivici i da nas tjeraju u kutak iz kojeg izlaza bez ljudskih zrtava nema, opet cemo biti ispod radara, i ici cemo u Beograd i Zagreb da Sarajevske bendove gledamo. Sto nije daleko od moguceg kako se stvari razvijaju...
Ja mozda sanjam, ali kad nesto potrazujes, treba pismeno zahtjevati kule i gradove. Naavno dobit ces sipak ali svakako vrijedi krenuti sa mrtve tacke. Ako ja u necemu mogu pomoc, stojim na raspolaganju, posto sam fizicki gdje sam, nemogu takav projekat ni inicirat ni vodit, ali mogu pomoci radom ili novcano, svejedno.
P.S. pogresan post u kvotaciji da ne bude zabune, ovo je moj prijedlog koji je Cile trazio...