Quote:
Na koncertu zato treba da bude i viÅ¡e ljudi nego Å¡to se oÄekuje. Dvorana treba da bude krcata jer nije u pitanju samo koncert ND-a, već je stvar u tome da, ako ljudi već znaju koja nas imena zaobilaze time pokazujući koja smo rupa, "ne treba gledati u zube konju" pa propustiti ND zbog toga Å¡to sviraju malo ekstremniju muziku i nisu najpopularniji bend na svijetu. Zato na tom koncu treba da budu ne samo metalci već svi koji u postojanju alternativne scene vide ambijent u kojem se može živjeti, a jebi ti taj ambijent kad nemaÅ¡ izbora alternative (priÄa sa Sekom u Skenderiji). I sada, najbitnija stvar nije Äak ni to Å¡to ND dolazi da svira, najbitnija je stvar da ima PUBLIKE!
Ako je ne bude, vala nismo zaslužili viÅ¡e ni jedno ime u BiH. I ne govorim ja da bi sada Å¡minkeri trebali da dolaze ne metal svirke, već da poÄnu konaÄno dolaziti (razviti tu "kulturu") oni koji tu muziku sluÅ¡aju i koji ne žele da im propadne grad uslijed kulturnog siromaÅ¡tva. Ako fakat ne bude raje biće to sjeb makismalni.
Solidarnost je lijepa stvar, ali ima granice. Objektivno, Napalm Death svira ekstremnu muziku koja se svidja jednoj uskoj populaciji, i to ne samo u Sarajevu nego i puno vecim sredinama. Milsim, da sviraju pred zgradom za petaka (oni meni) ja opet ne bih otisao, jer mi se jednostavno ne svidja. Sa druge strane, to nije vezano za moje generalne emocije prema koncertu, za koji bih volio bih da bude sto uspjesniji.
Kod nas se ljudi moraju pomiriti sa cinjenicom da je SA mala sredina, sa malim i uglavnom kokuzanerskim alternativnim populacijama. Koncerte nekih "velikih" imena jednostavno nije logicno ocekivati. To bi se moglo kompenzirati razvijenom lokalnom underground scenom, ali vidjeli smo da je i to u praksi puno teze nego u teoriji