Bobo/Metalsound:
Ok, odugovlaÄim sa ovim koliko sam mogao jer ni sam joÅ¡ ne znam kako intonirati ovaj post s obzirom da mi se feeling mijenja iz minute u minutu. Nisam Äak ni bio siguran da li uopće neÅ¡to pisati i komentirati. Prvenstveno iz razloga Å¡to je moja situacija kao jednog od hrvatskih organizatora koncerata vrlo specifiÄna pa bi se moje izjave mogle i krivo shvatiti. Npr. to je i jedan od razloga zaÅ¡to ne postam na topice koji se tiÄu domaće scene (iako bi imao itekako Å¡to za reći). Ali, s obzirom, da se ovdje radi o dogaÄ‘aju koji je, po mom miÅ¡ljenu, popriliÄno uniÅ¡tio hrvatsku live metal scenu u iduće 2 godine, ne mogu, a da ne kažem svoje miÅ¡ljenje.
Da krenem sa "lakÅ¡im temama" htio bi samo spomenuti neke stvari za koje su organizatori nepotrebno optuživani. Negdje sam proÄitao (sorry ali ne mogu sad kopati po svim postovima) da su stage i oprema bili smeće. Apsolutno netoÄno, stage je bio izuzetno dobar, a oprema vrhunska (ovdje govorim o razglasu,lightu...ne znam kakva je bila situacija na samom stageu).
TakoÄ‘er, mnogi su kritizirali izgled i mjesto održavanja Å¡to je besmisleno. Svi koji su bili na nekom od razvikanih festivala tipa Wacken, WFF or whatever znaju da se i oni održavaju na najobiÄnijim njemaÄkim livadama. Možda na poÄetku i ima trave ali pri kraju izgledaju kao i tereni na finalu Wimbledona. I na tim festivalima organizatori stavljaju slamu i bore se sa praÅ¡inom i sl. Dakle ovo su bile stvari za koje su neki nepravedno optuživali organizatore. Na žalost, popis nepravednih optužbi tu i prestaje. Prije nego nastavim dalje napomenuo bi da ja sa Stipom nemam nikakvu, bilo profesionalnu bilo prijateljsku vezu. Sa Äovjekom sam dva puta razgovarao mobitelom oko intervjua sa WASP i sreo ga na istom koncertu na nekih 30-tak sekundi. Dakle nemam nikakvog razloga da ne budem potpuno neutralan kad se radi o njemu. Osobno mislim da je i krenuo u ovo sa dobrim namjerama. Ali to ne oopravdava sve Å¡to se kasnije dogaÄ‘alo i nepobitnu Äinjenicu da su se dobre namjere polako ali sigurno pretvarale u proraÄunate laži. Uopće nemam namjeru sada razglabati kako je njegova ideja MMS kao nekoga velebnog festivala europskih razmjera, blago reÄeno, nerazumna. Svatko imalo racionalan zna da je Å¡ansa da tako neÅ¡to proÄ‘e u zemlji od 4+ miliona stanovnika jednaka Å¡ansi da Hajduk, Dinamo ili Slaven Belupo postanu prvaci Europe. Niti imam potrebe razglabati kako je kompletan proces bukinga festivala (ako se joÅ¡ netko sjeća toga) apsolutni vrhunac amaterizma, kako nepoznavanja osnovnih tržiÅ¡nih vrijednosti pojedinih bendova, tako i potpunog nepoznavanja metal scene uopće. Ali ako to nazovem amaterizmom, kako onda nazvati "promociju" jednog dogaÄ‘aja kao Å¡to je trebao biti ovaj? Na razini koncerta ÄeÅ¡kog punk benda u MoÄvari? Ili malo ispod? Pa dovoljno je samo pitati ljude koji su se volonterski javili da odrade neÅ¡to o apsolutnom kaosu koji je vladao tijekom priprema za ovaj festival.
Neki će braniti njegovu "djeÄaÄku fanovski zanesenost"....to je vrlo lijepa stvar. Ali zaÅ¡to bi tu neÄiju zanesenost skupo trebalo platiti toliko ljudi? Ja ću prvi "priznati" da sam radio djeÄaÄko zaneseni koncert...valjda sam radio The Gathering dan nakon Morbid Angel da si platim ljetovanje.Yeah right. Ali bio sam svjestan da to radim RADI SEBE. Ako bude joÅ¡ ljudi kojima će to neÅ¡to znaÄiti...predivno. Ali sam znao da bez obzira doÅ¡la 3 Äovjeka ili njih 300, da će koncerta biti, da će bend biti plaćen i da nitko neće trpiti posljedice moga "zanesenja".
No, sve ovo joÅ¡ uvijek govori o organizatoru "samo" kao o Äovjeku koji jednostavno nije sposoban napraviti ono Å¡to je zamislio. I to nije nikakva sramota. Možda Äovjeku ide milion drugih stvari od ruke. Nemam pojma. Ali umjesto da se na tome stane, problemi tek poÄinju. Odnosno poÄinju BEZOÄŒNE NAMJERNE LAŽI. Ja stvarno ne znam kako oblikovati ovo da ispadne manje ružno ali ne vidim drugog izraza. Cijeli koncept financiranja festivala bio je vrlo jednostavan, dapaÄe od strane ogranizatora i javno obznanjen. Na zgražanje svih koji imalo znaju o glazbenom poslu organizator se javno izjaÅ¡njavao da radi festival bez kune u džepu! Dakle, Äitav koncept je bio baziran na novcu od pretprodaje karata. To je koncept osuÄ‘en na sigurnu propast i u mnogo razraÄ‘enijim tržiÅ¡tima od naÅ¡eg. I tu je sve vrlo jasno, nema pretprodaje, nema novaca. MeÄ‘utim i tu joÅ¡ uvijek organizator ima priliku "spasiti" stvar, odnosno otkazati festival. Najmanje 15 dana prije festivala MORALO je biti jasno kako stoje stvari. Ja ne mogu vjerovati da je netko ozbiljno mislio da će sa valjda prodati 1000 karata na ulazu? Sorry ja u to ne mogu vjerovati. Da je to tada uÄinjeno nikakvo veliko zlo ne bilo napravljeno. Osim ako se nije svjesno i namjerno iÅ¡lo na ono Å¡to se dogodilo. I, na žalost, ja uopće nisam spreman tu mogućnost iskljuÄiti. A i zaÅ¡to bi? Shvatite da se cijelo vrijeme agencijama LAGALO oko opreme. Da se agencijama LAGALO oko isplate honorara. Da se ljudima LAGALO jer je pred sam festival moralo biti jasno Å¡to će se dogoditi. I to je ono Å¡to ja nikako, nikako ne mogu shvatiti. Svi ste sigurno priÄali sa ljudima, sluÅ¡ali njihove "ispovijesti" pa nema smisla da ih ja ponavljam. Meni je tako žao te djece (nemojte ovo shvatiti kao uvedu) koja su prvo molila starce da ih puste, pa molila da im daju pare, pa fakat ŽIVJELA za taj dogaÄ‘aj. Niti tada na sam dan koncerta nitko se ne udostoji tim ljudima objasniti o Äemu se radi. To su stvari koje ja ne mogu nikako shvatiti. Ja sam siguran da su svi svjesni situacije u kojoj se tada nalazi organizator i joÅ¡ uvijek imam mrvicu (koliko god mala bila) razumijevanja za to sve. Ali kako opravdati ovo... Ja sam zamoljen da iznesem situaciju oko otkaza nastupa grupe Rage. U ovom trenutku, koliko mi je poznato, njihova službena reakcija joÅ¡ nije objavljena ali upućen je ispravak nekih navoda na Therion sajtu. Dakle, niti nakon viÅ¡ekratnih upita, moljenja...da se plati 50% dogovorenog honorara unaprijed, to nije uÄinjeno. Nakon moljenja da se plate barem troÅ¡kovi avionskih karata unaprijed, to nije uÄinjeno. Bend se naÅ¡ao u situaciju da mora kupiti karte kako bi uskladili letove za svojim nastupom na Master of Rock festivalu u ÄŒeÅ¡koj koji se održavao dan ranije. I bend se odluÄio da će vjerovati organizatorima i kupio karte za svoje pare. Bend u dogovoreno vrijeme slijeće na aerodrom i Äeka da njih i opremu organizator, po dogovoru, doÄeka, i dopremi do Zadra. Nitko se ne pojavljuje. Nakon nekog vremena sve postaje sumnjivo. Mike Terrana koji djeluje i kao tour manager za bend zove organizatora na sve brojeve koji su mu dani. I tu dolazi ono Å¡to ja nikako, nikako ne mogu shvatiti niti opravdati. NITKO SE NE JAVLJA! Mike zove agenta koji taj vikend radi na Tuska festivalu u Finskoj da provjeri brojeve uvjeren da je neka greÅ¡ka i da je dobio krive. Nitko ne odgovara na pozive agenta. Sad si zamislite tu scenu gdje jedan bend stoji nasred aerodroma sa opremom i nemaju pojma o Äemu se radi. Zar je bilo tako jebeno teÅ¡ko odgovoriti i reći bilo Å¡to? Žao nam je? sjebali smo? nemamo para? Ha,ha,ha,glupe seljaÄine baÅ¡ ste naivni? BILO Å TO? NeÅ¡to najpodlije i najniže Å¡to se moglo napraviti je ne odgovoriti na jebeni poziv! I bend viÅ¡e nije znao Å¡to bi, gdje da ide, kako doći do Zadra, treba li uopće doći...

Nisu se vratili u NjemaÄku nego joÅ¡ bukirali hotel, tko zna možda se netko i javi na telefon. Ukratko band Rage je iz svog džepa platio 3000 eura da bi stajao sa gitarama u rukama na aerodromu. Naravno, o izgubljenom honoraru nema smisla niti govoriti.
I Å¡to je najgore ja nisam siguran da li su organizatori svjesni koliko puno nivoa ima sranje koje su napravili i koliki nedužni ljudi će na neki naÄin biti dotaknuti ovime? Od obiÄnog fana koji je spuÅ¡io pare (iako sam siguran da mnogima to i nije najgora stvar) do agenata koji su uvjeravali npr.Rage da će sve biti ok i neka kupe karte. I ti ljudi imaju svoje Å¡efove i bendove kojima sada moraju odgovarati.
Mislio sam joÅ¡ pisati i o tim troÅ¡kovima i dugovima jer mi se tu puno stvari Äini jako sumnjivim ali sad sam opet postao bijesan pa bi mogao svaÅ¡ta napisati, a nemam Ävrstih dokaza pa je bolje da to pustim.
I mali pogled u budućnost. Nije teÅ¡ko pogoditi da je cijeli danaÅ¡nji dan za mene se sastojao od razgovora sa agentima, menadžerima...od svih strana dobio sam uvjeravanja da ovo nema nikakve veze sa ostalim organizatorima koji profesionalno i poÅ¡teno rade svoj posao. I sa te strane ja nemam straha. Ali ono Å¡to je puno, puno gore i zbog Äega mislim da je za iduće vrijeme koncertna scena straÅ¡no uzdrmana jest povjerenje ljudi. To je ono Å¡to će se najteže vratiti. Neki od vas su se pohvalno izjasnili o mom dosadaÅ¡njem radu i ja sam vam zahvalan na tome ali ja nemam iluzija da ovo neće utjecati na SVE organizatore. Jer obiÄnog fana ne zanima tko je neÅ¡to napravio ili nije, on zna da je gadno spuÅ¡io. Kao mali primjer navešću jedan dogaÄ‘aj sa koncerta gdje mi je priÅ¡ao jedan deÄkić (bez ljutnje ako možda pratiÅ¡ ovo) i toalno oÄajan upitao "Pa Å¡to se dogodilo?". Ja gledam i ne znam Å¡to da sad kažem.
"Ja sam uvijek na vaÅ¡im koncertima u MoÄvari i uvijek sve super funkcionira. Kako Vam se ovo dogodilo?"
Ja još uvijek ne mogu doći k sebi.
"Pa zar niste i vi jedan od organizatora ovoga?"
Iskreno reÄeno, ja sam imao planove iduće godine napraviti festival. Nikakva megalomanija već jako, jako pažljivo izbukirani mali festivalÄić koji bi nekim stvarima trebao biti malo posebniji/drugaÄiji od drugih. Planovi su otiÅ¡li dosta daleko, već se razgovaralo o lokaciji, budžetu...ali nakon ovoga mislim da te planove mogu pohraniti u arhivu. Barem Å¡to se tiÄe iduće godine.
I što reći na kraju.
Koliko god strašno sve ovo bilo.
Koliko god štete nanešeno hrpi ljudi,
Koliko god Å¡tete naneÅ¡eno svima onima koji na bilo koji naÄin pokuÅ¡avaju neÅ¡to napraviti u ovoj prokletoj maloj zemlji.
I koliko god svi mi bili ogorÄeni... ja ipak se ne mogu spustiti tako nisko da nekome poželim zlo u bilo kojem obliku pa tako niti onima koji su za sve ovo odgovorni.
Ja se prokleto nadam da su barem neke pouke izvukli, a prvenstveno da su shvatili da je vrijeme da kao odrasli ljudi prihvate odgovornost za svoje postupke.
Možda bi jedan od poÄetaka bio nazvati osobno sve te agente, menagere, bendove.
Iznenadili bi ste se kako su 90% njih jako dobri i susretljivi ljudi sa kojima su se mnoge stvari mogle dogovoriti samo da se prema njima nastupalo iskreno.