Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 24. 06. 2025. 14:46

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 175 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Next
Author Message
 Post subject: Re: Situacija oko koncerata u Sarajevu - WTF ??!!
PostPosted: 23. 09. 2008. 22:19 

znate sta ljudi ovdje je jebo lud zbunjenog..ono fkt ludi ste...
beze serete praznu pricu ja ovo ja ono...bjaz ba.. ;-)
uradimo nesto pa onda da seremo do ALLAHA i nazad...
zivli..

Profile  

PostPosted: 23. 09. 2008. 22:42 
Moderator

da se nadovežem na prijašnji post - svađate se i prepirete ko najveća gamad oko nečeg do čega je svima nama stalo koji idu na svirke, kojima je to dio provoda. umjesto toga malo te snage i domišljatosti iskoristite i udružimo se, pa onda jebite mater nekome trećem. poslije svega što se dešava sa svirkama, imam osjećaj kao da je neko ovo namjerno ( :lol: a nije ba, slučajno :lol: ) sve pokreno, da uvede neslogu među metal populaciju u ovom gradu. SSSS - Samo Sloga Spašava Sarajevo :mrgreen:

stari serator wrote:
Ja imam prijedlog. Napravit vebsajt koji dokumentira ovih zadnjih deset godina i kako nas drzava "pomaze". I putem vebsajta pokrenuti skupljanje potpisa takodjer.

Pa polijepit naljepnice svuda po gradu sa adresom.

Pa na radiju izreklamirat isti. I po forumima. Portalima. Kitama.

Sjedit skrstenih ruku je kapitulacija.

a ovo je dobra ideja i trebalo bi ovo realizovati. ako ništa, barem im tako dat jedan šamar.

Profile  

PostPosted: 23. 09. 2008. 23:10 

Mene interesuje ko je predlozio ovaj nacrt zakona,jako je bitno koja je stranka u pitanju?

Profile  

PostPosted: 23. 09. 2008. 23:47 

Sve sto sam procitao, a vezano je za ovaj novi propis, mi je u jednu ruku logicno i jasno. Kanton hoce, sto je maksimalno pozitivno, da stane u kraj hiljadama koje se odnose bez marke placenog poreza tako da ne vidim razlog da se iko ziv buni. Trebali bi cak sta vise podrzat ovaj propis, tj insistirat da sto prije stupi na snagu i nadam se, sto je jos bitnije, pocne provoditi.

Kazem nadam se, jer bi mi izuzetno drago bilo vidjet da se napokon svakodnevna (a fakat jesu SVAKI JEBENI DAN) desavanja (od narodnjaka, preko partija, pa do poprok svirki) naplate od organizatora kao sto se to radi svugdje gdje iole ima zakona.

Uzivam u danu kad ce Aci Lukasu,zajedno sa Sekom, Zeljkom, Dadom (ili Sakom, jel to isti lik?) Polumentom i slicnim benevrecima, biti smanjen honorar, jer je organizator morao platit visok porez, a najiskrenije i najtoplije se nadam da ce isti zakaciti i Hari Mata Harija i ,recimo, Zeru koji se vode kao hrvatski izvodjaci (ne da imam nesto protiv Hrvatske). Steta sto Merlinu ne more niko dohakat, njemu bi porez na baliju trebalo stavit.

Jos da drzava postoji, pa bi sva lova od folka, poprokera i rejvera isla u popravak ulica, mostova, izgradnju skola (umjesto dzamija) a sigurno bi nam lova od folkera dobro dosla i za kakav omladinski centar ili slicno. Ali dobro, drzimo se realnosti.

Vezano za 'nasu' situaciju:
Greska je sto se Udruzenje nije napravilo kad je trebalo, tj ranije.
Sasvim je normalno da klubske svirke, svirke demo, UG i slicnih bendova i ne samo svirke, vec bilo kakav vid alternativne umjetnosti oslobodi ovih dadzbina, jer njihov cilj je, prije svega, promovisati samu umjetsnost i ono, supljatorski, povezivat omladinu, gradit mostove ( :lol: :lol: ) ... il kako se to vec zove.
Primjera radi, jebene novine o pecanju ili pcelarstvu imaju pravo biti oslobodjeni poreza, jer promovisu kulturu (pa kakvu takvu) tako da se nadam da je razumljivo sta hocu rec.

Naravno, u normalnim uslovima bi drzava (grad,opstina,mjesna zajednica... ko vec) obezbjedila takvom udruzenju i prostor (primjer: Metelkova u Ljubljani), koji je 'sasvim slucajno' zavucen od par glavnih ulica, sto je najnormalnije i prilicno je okej, za aktivnosti kojima se bavi, ali da se ne zanosimo - predaleko smo mi od bilo kakvih normalnih uslova, svima je jasno nadam se :)

Ali, nije nikad prekasno, pa tako ni sada. Udruzenje je neminovnost i samo mi je zao sto se na ovaj nacin moralo to shvatit. Sto ce rec, bolniji nacin.

Ne vidim nikakav razlog za raspravu, kada su se sva desavanja u Kantonu Sarajevo uvijek morala i registrovati i platiti, samo sto se zakon nikada nije primjenjivao, bio je blag, tj ljudi koji su ih organizovali nisu bili za to sankcionisani i prolazilo im je. Sto ce rec, ako hoces bit faca i organizator, bujrum se registruj i plati drzavi.

Bilo bi super kad bi se sutra skupilo jos potpisa i kada bi postojala iole zdrava podloga da se Udruzenje konacno i oformi i registruje. Da ne govorim o tome kako bi sve organizacije koje bi ti i htjele pomoc drugacije gledale na to kada si pravno lice, za razliku od sadasnje situacije kada kucas na vrata organizacija kao Slaven, Saran ili peti deseti.

Sto je Libija iznad rekao, generalno ne treba puno, samo treba neko da prvi pokrene inicijativu, a istina je da je rak-rana Sarajlija da se natjeraju na nesto.

Vidimo se sutra!

\m/

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 00:10 
Moderator

ma jbga stoji, al opet, nije bas lako prikupiti tolko para kad je metal u pitanju(jedino da se bas cijena napuca), da ima kakav sponzor pa ajd, jebe se dzigerama, nece oni puno izgubiti i opet ce im doci dosta ljudi.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 00:27 

Mislim da bas nisi shvatio sta sam napisao

Buraz, zakon je jednak za sve, metalce il folkere.
I treba bit kristalno jasno da se svaka svirka i svaki koncert mora prijaviti i platiti. To je fakat i ko god kaze da je drugacije, treba se prvo upoznati s tom tematikom.

Samo sto se mi trebamo, ako vec nismo ranije, udruzit, objedinit sve: od metala, punka, hc-a ... bilo kakav vid alternativne umjetnosti (ukljucujuci i izlozbe) i trazit od drzave da nas oslobodi poreza i par drugih stvari, jer ovo jeste umjetnost. Onda nemas problema ni sa drzavom, ni sa prijavljivanjem, ni sa placanjem.

Folkeri to ne mogu jer to umjetnost nije :D

Kazes nece to puno uticat na njih, nece oni osjetit kad im drzava uzme. Ma vjeruj da hoce, a ako nista bice ti barem drago kad ti plakat za koncert svaki dan ne bude prelijepljen njihovim nego barem svaki drugi :)

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 00:44 
Moderator

aphazel wrote:
Samo sto se mi trebamo, ako vec nismo ranije, udruzit, objedinit sve: od metala, punka, hc-a ... bilo kakav vid alternativne umjetnosti (ukljucujuci i izlozbe) i trazit od drzave da nas oslobodi poreza i par drugih stvari, jer ovo jeste umjetnost. Onda nemas problema ni sa drzavom, ni sa prijavljivanjem, ni sa placanjem.

Folkeri to ne mogu jer to umjetnost nije :D

Mislis da za ove zakonodavce metal, punk, hc i ostala alternativna muzika zaista predstavlja umjetnost? Pogotovo uz predrasude koje postoje u nasem drustvu a vezane su za "alternativce"?

Po kojim kriterijima bi se uopste odredjivalo sta je umjetnost a sta ne?

Ovaj zakon u ovakvom obliku bi jednostavno predstavljao propast.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 00:53 

Burnt iN Effigy wrote:
JARANE aphazelu, na Sekinim koncertima se toce skupocjena pica, i svaki frajer koji dodje s trebom potrosi minimum 100 maraka na pice :D

Na Sekinim koncertima pijani seljaci bacaju pare gdje stignu, vecina od tih para doleti gazdi u kosulju.

Na Sekinim koncertima se dakle ne potrosi ispod 5000 samo od pica i ostalih pizdarija, tako da nikad ama bas nikad nije problem platiti porez.

I dobro...sta ti meni hoces rec?

Ne kontam ? :!:

Ja iz tvog posta mogu samo skontat da je dobro bit organizator Sekinog koncerta, jer se tako zarade pare- nista vise i slazem se da mora da je dobro s te strane.

Burnt iN Effigy wrote:
na Sekinim koncertima se toce skupocjena pica, i svaki frajer koji dodje s trebom potrosi minimum 100 maraka na pice :D

Na Sekinim koncertima pijani seljaci bacaju pare gdje stignu, vecina od tih para doleti gazdi u kosulju.

Koliko frajeri trose para na njenom koncertu, ne znam i ne zanima me.
A ako si ti bio pa znas - okej, super, blago tebi, hvala sto si to podijelio s nama.

Probaj procitat sta napisem, pa onda me prozivat, ne samo sad nego i inace u zivotu, pametan ti je savjet.

Pozdrav

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 01:02 

anthrax wrote:
Mislis da za ove zakonodavce metal, punk, hc i ostala alternativna muzika zaista predstavlja umjetnost? Pogotovo uz predrasude koje postoje u nasem drustvu a vezane su za "alternativce"?

Po kojim kriterijima bi se uopste odredjivalo sta je umjetnost a sta ne?

Ovaj zakon u ovakvom obliku bi jednostavno predstavljao propast.

Hehe, vidi brate, zakonodavci nisu ti koji donose o tome odluku i trebamo zahvani sto je tako.

Posto pitas, probacu ti objasniti:

Postoji Ministarstvo Kulture i Sporta koje je nadlezno da o tome odluci. Ako isto to ministarstvo moze osloboditi neke novine ili organizaciju, moze i ovo udruzenje. To nije sajnsfiksn nego normalna stvar. Istina je da stvari u BiH idu sporo, ali to je nesto najnormalnije za traziti.

Sad ce dosta ljudi rec: pa jebiga moze se to razvlacit godinama i da ti ne daju. Moze, naravno, ali ako postoji zelja i potreba kod mene, tebe ili nekog treceg za tim udruzenjem, onda ce se uraditi koliko je u nasoj moci da se to i doceka. U prevodu: ima neko bar dajdzu, tetku il komsiju u ministarstvu, pa polako :D :D :D :D :D

Najveci problem kod ljudi je sto reaguju prije nego sto uopste razmisle malo o onom o cemu pricaju
;-)

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 01:28 

Burnt iN Effigy wrote:
Poenta posta je da nekom organizatoru Sekinog koncerta hiljada i po manje za porez ne znaci nista u odnosu na ukupno zaradu ;-) Znaci nece ni osjetiti gubitak. Dok s druge strane organizatoru nekog ultra zajebanog giga, festivala na kojem nastupaju velika svjetska imena iz metal svijeta, hiljada maraka poreza znaci plivanje u jos vecem minusu prije nego sto je zakon donesen.

Post je bio odgovor na tvoje usporedbe u odnosu na turbofolk tezge i alternativne svirke, sto je po tvom zakljucko ISTO - to mos pricati babama u tramvaju.

Hvala lijepo.

Nemam se namjeru raspravljat s nekim ko ocito nema namjeru argumentovano ista rec osim toga da sve zna i da je u sve upucen.

Ti mijesas osnovno covjece, ali cu bar se udostojit i napisat ti ponovo da ne znas o cemu pricas:

Zakon je jedanak za sve (po ko zna koji put) i to tebi predstavlja problem. Sta ja mogu sto organizator folk koncerta porez ne osjeti kad ga plati? Apsolutno nista! Plati ga brate, pa radi sta god hoces puca mi kurac.
Sta je mene briga sto organizator folk koncerta uzme 10-20 hiljada?

Svaka cast, skidam kapu! Izvoli brate ti ih zaradi za dan, skinucu je i tebi.

Jel mislis da organizator metal festivala ne treba platiti porez?
Ja iskreno mislim da ne bi trebao, jer je to za mene umjetnost za razliku od folka , ali prijatelju, ne pitamo se ni ja ni ti nego drzava. Nazalost :D I ako smo svi jednaki - jednaki smo.

To sto ce metal fest otic u minus, to je zato sto na isti nece doci publike kao koncerte druge vrste, ako imas problem s tim moraces se pomiriti kad-tad.
Ono o cemu sam pricao, a sto ti nisi htio ni da procitas, je oslobadjanje poreza koje je moguce izganjat, na sasvim normalan nacin, pa kad se isti taj metal fest bude rastretio tih troskova, skontaces sta sad ocito ne kontas.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 01:32 
Moderator

Upravu si, ali opet jbg za mene je glup zakon koji odmah u startu ne pravi nikakvu razliku izmedju jebene Madonne i, evo recimo, PSG-a.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 02:03 

Ne radim u ministarstvu :) tako da ne znam, ali znam da isti taj koji oslobodi casopis kojem je tiraz i zarada 1o puta veca od zarade prosjecne metal svirke odlucuje.

Burnt iN Effigy wrote:
Jebiga, volio bih i ja da u Vladi ima vise obrazovanih, kulturnih ljudi koji su odrasli na Floydima itd pa da stvari dodju na svoje mjesto .

Volio bi i ja janjetine-al nema !

Jebiga, definitivno od rasprave ovako se nece znat kako i sta, nego jedino ako se sta pokrene. Kome je stalo, borice se.

Treba pokusat NESTO a ne kenjat po forumu.
Ko misli drugacije, nabijem ga na kurac

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 04:10 
Moderator

Ljudi, ovako, de nek Sharan to pokrene nekako, sajt il bilo sta i nek prosljedi. Ja mogu mnogo dobro izreklamirat po Sloveniji i Hrvatskoj, al ne znam sta vise mogu osim toga...
Bilo kako bilo, da se manimo suplje, eto, I'm in.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 06:31 
Moderator

Plan akcije zasad: Večeras dobijam kopiju odluke od Emira. Uzimam kopiju. Dolazim na radio. Počinjem lagano zatezanje sa Radija 202, Federalnog Radija (tamo je Adi Sarajlić kao odgovorni urednik postavljen jer je urednica glavna na porodiljskom bolovanju), a imam i par prijatelja na BH Radiju 1, DJ-ejevi ljudi (ali slušali Emperor :D ) koji će vjerujem rado pomoći.

Plus, ne znam koliko znate da je Bakir Hadžiomerović i sam hrpu puta se pojavio na nekim manjim svirkama, i sam je svirao, pa ću i njega nazvati, zamoliti ga da to pogura. Što se mene tiče, ovo je meni kriminal ravan Dodikovom.

Da pokušam objasniti ako neko nije skontao iz iscrpnog Aphazelovog posta - nije frka u plaćanju poreza, frka je u nedostatku racionalnog i normalnog (da ne kažem evropskog) mjerenja KO JE ŠTA GDJE. Dakle, apsolutno je normalno da se plaća porez na medijske radnike, ali nije normalno da ne može demo, neafirmisani bend iz Hrvatske doći u BiH, a da ljude koji organizuju ne zaboli glava.

Imam jedno pitanje, konkretno mi dajte DA ili NE mišljenje. Mislite li da bi bilo dobro postaviti neku online peticiju i link pucati na sve moguće strane?

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 10:23 
Moderator

Maximum Satan wrote:
Plan akcije zasad: Večeras dobijam kopiju odluke od Emira. Uzimam kopiju. Dolazim na radio. Počinjem lagano zatezanje sa Radija 202, Federalnog Radija (tamo je Adi Sarajlić kao odgovorni urednik postavljen jer je urednica glavna na porodiljskom bolovanju), a imam i par prijatelja na BH Radiju 1, DJ-ejevi ljudi (ali slušali Emperor :D ) koji će vjerujem rado pomoći.

Plus, ne znam koliko znate da je Bakir Hadžiomerović i sam hrpu puta se pojavio na nekim manjim svirkama, i sam je svirao, pa ću i njega nazvati, zamoliti ga da to pogura. Što se mene tiče, ovo je meni kriminal ravan Dodikovom.

Da pokušam objasniti ako neko nije skontao iz iscrpnog Aphazelovog posta - nije frka u plaćanju poreza, frka je u nedostatku racionalnog i normalnog (da ne kažem evropskog) mjerenja KO JE ŠTA GDJE. Dakle, apsolutno je normalno da se plaća porez na medijske radnike, ali nije normalno da ne može demo, neafirmisani bend iz Hrvatske doći u BiH, a da ljude koji organizuju ne zaboli glava.

Imam jedno pitanje, konkretno mi dajte DA ili NE mišljenje. Mislite li da bi bilo dobro postaviti neku online peticiju i link pucati na sve moguće strane?

Da.

Nakon što večeras dobiješ to od Emira, skontaćemo intervju na Sa-x, bloger si + ISK + ova situacija. Više o tome u četiri oka. :)

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 10:47 
Moderator

DA

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 11:52 

nema ba ljudi ništa od tog zakona, a ako nekim slučajem i bude, onda samo ujedinjeni, udruženi u sindikat, mi ćemo pobeeediti... oduprećemo se i pobeeediti!

Ja ću se sedam dana zaredom sunetit pred katedralom u znak protesta, a iza mene nek se izmjenjuju sarajevski alternativni bendovi, unplugged, i naćemo nekakijeh treba da vrte ona zapaljena kandila. ako to ne uspije, ja onda stvarno ne znam, onda smo baš pojeli budjav 'rac za večeru.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 12:53 

stari serator wrote:
Samo razmislite kakve bi poslijedice ovo imalo po bilo kakav metal festival koji bi se odrzao u Sarajevu. Kolike bi astronomske sume poreza bile ubrane?

Ovo je srz svega. Naime, BiH je potpisala milion nekih sporazuma, a da ti koji su potpisivali ni sami nisu znali sta potpisuju. Jedan od tih "sporazuma" je i nesto o carinama gdje BiH sada nema pravo naplacivati carine od nekih uvoznih roba... dakle nema prihoda od carina, sta sada? Sada lupis po vlastitom narodu, odnosno dignes porez! Vec se prica da ce PDV narasti na preko 20%. A jedna od taktika za punjenje budzeta je i ovo sto su izglasali za 1.000 KM po clanu benda.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 13:17 

libijac, kakav metal fest u Sarajevu? Ako ne moze financijski proci u ZG ili BG, koji su desetinama godina ispred SA po pitanju vecih koncerata, kako uopce razmisljati sada o ovome.
ja sam siguran da Emir sa Slavenom moze pokrenuti udruzenje, no treba mu puno ljudi koji ce se predati tomu i podrzati ga akcijama, ne na forumu. problem je sto je u Sarajevu alternativna scena jadna, da ne moze jadnija. sto puno govori o svim "gradjanima" grada, nazalost.

realna situacija je da treba razvijati demo scenu, ojacati alternativnu scenu s klubovima, kaficima, govorim vec godinama - Sarajevu desperatly treba Mocvara. Veci strani koncerti su, pokazao je moj primjer, prevelik zalogaj. Ni ovo malo ljudi sto dolaze na svirke i podrze svaki put nije dovoljno za jedan svjetski Behemoth ili Kataklysm, da ne kazem (financijski) nedostizni Cradle ili Amon Amarth.

Treba se borit za mjesto pod suncem i pokrit koliko si dug. A udruzenje treba naci nacin kako dovesti manje strane bendove, a izbjeci placanje drakonskih "kazni" od strane nesposobne vlasti.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 13:23 

Citava metal scena u Sarajevu se vrti oko 50-ak ljudi od kojih su vecina i publika i clanovi bendova, tako da iluziju o velikim koncertima treba zaboravit za sva vremena. A sto se tice lokalnih svirki, toga ce bit sve dok i bendovi ne odustanu od svega, a kako izleda to je i jedina izvijesnost.

Profile  

Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 175 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]