Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 24. 06. 2025. 20:37

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 103 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Author Message
 Post subject: Re: Iggy Pop & The Stooges @ Sarajevo, Dvorana Zetra 1.10.2008
PostPosted: 28. 09. 2008. 21:42 

jao jao i jao. ali da me iznenadilo - jok.

Sarajevo R.I.P.

Profile  

PostPosted: 28. 09. 2008. 21:53 

mislite da ova situacija s vehabijama, quuer festom nije savrsen odraz u kakvom je stanju kulturna scena Sarajeva...

ovo je post s jednog foruma, cijem se autoru mogu zahvaliti...pa hvala Muedibe:
"Borba za Sarajevo nije prošla, prvo smo se morali suočiti s agresivnom četničko-velikosrpskom soldateskoma, koja ne samo da je uništila Sarajevo, već je i izmjenila njegovu strukturu stanovništva za najmanje 80%. Sarajevo je pred rat imalo razvijen svoj kulturni kod, taman je prevazišlo seljačku frustraciju, imao je razvijenu urbanu kulturu, pop i rok scenu, pa i narodnu u pravom smislu riječi. Imao je svoje klubove i sportska društva, razna pozorišta, svoju filharmoniju, svoju televiziju, svoj balet, svoj filmski opus. Ali nacionalistička banda koja je došla na vlast, sa gomolom provincijalnih kvazintelektualaca je bila protiv tog kulturnog koda. Cijela njihova filozofija je bila rušenje uspostavljenih vrijednosti u društvu, i etnocentrizam tj. podvajanje naroda. U multietničkom društvu to je dovelo do krvavog rata. Poslije rata je sve bilo razrušeno, ali je postojala nada u obnovu, oporavak i prosperitet. Međutim postojeće političke garniture, umjesto da krenu u obnovu, povratak, krenule su u održavanje čistih etničkih teritorija i pljačku unutar njih. To nije ni Sarajevo zaobišlo. Sarajevo je danas postalo žrtva bošnjačkog etničkog inžinjeringa koji se sastoji u naseljavanju Istočne Bosne i Sandžaka u Sarajevo, i rapidnom smanjenje srpske, hrvatske, mješovite i ostale populacije. Pored toga neodgovornost političara, pljačka i kriminal, bahatost i bezobzirnost profiterskih klanova, upletenost mafije i države, nezaposlenost, bezperspektivnost, dezorjentiranost, gubitak identiteta i drugo su od bosanskog društva napravili jad i bijedu. Takva situacija u društvu je pogodno tlo za razne sekte, nasiničke skupine, razne fašističke organizacije, razvoj pesudokulture (kiča i šunda), promoviranja najnižih ljudskih strasti i da ne pričam dalje. Među tim grupama u Sarajevu prednjače vehabije, vjerski plačenici koji su se prodali za šaku brade i marame. Oni ništa ne rade samo se bave propovjedanjem i misionarstvom, imaju obezbjeđen stan i platu, nikog nije briga što djecu regrutuju i odvajaju od roditelja, nikog nije briga što će njihova djeca sutra doći na naplatu. Niti se IZ oglašava povodom toga, mada bi ona trebala biti jedini tumač islama u BiH i nosilac tradicije. S druge strane ovakva gomila svoje frustracije liječi nad slabijim od sebe, kao nedavno na par posjetilaca QUER festa. I taman kad je postojala nada da je nasilna smrt jednog djeteta u sarajevskom tramvaju kap koja je prelila čašu i incijalni momenat za promjenu društva, vehabije nas uvjere u suprotno. Gdje su bili tada, gdje povukli se u mišije rupe ili likovali jer nije Bošnjak. Gdje su bili tad ti moralisti. Što ne ulete u vladu ili skupštinu pa onim lopovima i lažovima ruke i jezike ne posjeku. Već se našla fundamentalistička horda napadati par 10-aka ljudi što su posjetili jedan festival, koji organizuje udruženje seksualnih manjina. Hoće li sutra što bi jedan novinar rekao, opsjedati bazene i brinutu se za "moral muslimanki". Hoće li sutra napadati Jehovne svjedoke što dijele one listove Probudite se ili Kulu Stražara, hoće li napadat nekoga što nosi majicu s likom Tita ili crvenu petokraku, hoće li doći na red pankeri i metalci, djevoke što nose minić i da ne nabrajam. Borba protiv ovog fašizma je teška, prvo nema države, društvo je u potpunom rasulu, nemamo ekonomiju ni zapošljavanje, nema ničega što može biti okosnica razvoja našeg grada i zemlje u cjelini. JEDNOSTAVNO MI NORMALNI TREBAMO IZDIĆI IZ OVOG DNA I BITI POKRETAČKA PROMJENA U DRUŠTVU, jer dok god mi svi šutimo i krijemo se iza raznih foruma, trpiti ćemo ovakvu degradaciju nas kao ljudi, degradaciju čovjeka i jačanje grupa koje nisu nimalo bezazlene. Dok se političar i vlastodršci sakrivaju u svoje vile opasene kineskim zidovima, dotle mi obični ljudu smo sve više izloženi ponižavanju, šutnji i trpljenju, gledamo tako i čudimo se, a život prolazi, sve isto i da jednostavno nema ničeg ljepog i finog za čut i vidjet. Tako da se ponakad zapitam i ja Gdje to živim? Što nema nikakvog otpora, barem verbalnog agresiji debiloidnih organizacija."

Profile  

PostPosted: 28. 09. 2008. 22:01 

Ma ohanite sa tim Sarajevo R.I.P. jebo Igija bice valjda Kontra uskoro pa cemo se veseliti! :D. A ni Rapa nui Ofsajd Totalna Rasprodaja Nema Teorije (festival of mutaliation itd itd (ovo da ne bude punk diskriminacija neka :D )) nece odbit da sviraju ovuda cak sta vise mislim da ima vec najavljenih svirki! Hvala ti iggy za korjene a nek momci nastave dalje! Dok ovo pisem uporedo se i zavrsava posao oko humanitarnog koncerta 15tog oktobra itd itd ono bice informacije tj trebalo bi da to bude ok! Ma ne damo se mi tako lako! Ima da im mamu jebemo!
Uriel tvoje stoji al et da ne bude samo crna prica!

Profile  

PostPosted: 28. 09. 2008. 22:07 

oni koji ne kontaju da je Sarajevo dotaklo all time low sto se tice nekog napretka, pogleda u buducnost, a da ne govorim o kulturnim desavanjima trebaju se zapitati.

SFF, kao jedna tvornica za zaradu i pranje para, je sve na sta se svela kultura u gradu.

S T R A S N O !

Profile  

PostPosted: 28. 09. 2008. 22:29 

ja sam fkt htio da odem, momak iz makarske je isto dosao ovdje samo zbog koncerta al' jebiga ovo je Sarajevo.
a mi smo picke najvece sto dopustamo ove stvari da nam se dese.
sto dopustimo da svira rapa nui i neki norvezani cini mi se i da nas bude 13!!!
koja scena? koja alternativa? koji punk? metal? ne kontam.
stid da nas bude.
al' ce zato svi doci na jebeno hladno pivo i to u dom mladih ;-) i to ce nam na zalost biti vrh koncerta!

Profile  

PostPosted: 28. 09. 2008. 23:26 
Moderator

Koncert je otkazan. Sutra press izvještaj. Znam već pravi razlog iz prve ruke. Ako nakon ovoga ne ustanemo da jebemo majke, propali smo. Zauvijek. Ovo nije normalno. Tresem se na šta smo spali. Kolektivno. Stid me reći da sam Sarajlija, po prvi put. Da sam Bosanac. Ovo je užas. Ne želim govoriti razlog jer ne želim da trčim prije organizatora iz poštovanja.

Profile  

PostPosted: 28. 09. 2008. 23:35 
Moderator

punkbeg wrote:
al' ce zato svi doci na jebeno hladno pivo i to u dom mladih ;-) i to ce nam na zalost biti vrh koncerta!

potpis! jebalo im HP mater...

Profile  

PostPosted: 28. 09. 2008. 23:42 
Moderator

E u pizdu maternu ode Sarajevo u kurac. Ništa - sad je pravo vrijeme za Sekino bombardovanje Sa no.2 - ovaj put Zetra.

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 00:06 

cuo sam ja za ovo na poslu jutros i sve mi je jasno bilo

bila je cak opcija da se u dom mladih prebaci, al tesko da bi se isplatilo organizatoru

rekoh ja jutros, svesce se sve na onih istih 50 ljudi na svakoj jebenoj svirci i tako ce bit sve dok i oni ne izgube interes da dolaze

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 00:12 

Maximum Satan wrote:
Koncert je otkazan. Sutra press izvještaj. Znam već pravi razlog iz prve ruke. Ako nakon ovoga ne ustanemo da jebemo majke, propali smo. Zauvijek. Ovo nije normalno. Tresem se na šta smo spali. Kolektivno. Stid me reći da sam Sarajlija, po prvi put. Da sam Bosanac. Ovo je užas. Ne želim govoriti razlog jer ne želim da trčim prije organizatora iz poštovanja.

hajde ba, nema veze. jebo iggyja, bice zato hari mata hari u zetri, ha ja.

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 00:16 
Moderator

Uriel wrote:
hajde ba, nema veze. jebo iggyja, bice zato hari mata hari u zetri, ha ja.

Inače obožavam sarkazam, ali pošto sam rođen u SA i živim ovdje, ta neslana šala mi nimalo ne prija.

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 11:27 

shitpifter wrote:
jebem im boga da im jebem u pičku milu materinu. dabogda im djeca sad odmah sva pocrkale i ruke i noge im otpale i ukazo im se džehenm pred očima u koji će otić jebo im dragi alah majku fašističku i ja nabijem sve na kurac to!!!

DABOGDA SVI UMRLI SAD ODMA, DABOGDA SE BAJRAM OTKAZO!!!

JEBEM TI MJESEC RAMAZANA I STO ALAHA!

100 mu gromova!
al ga ispali ko iz kalasha

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 12:31 

Prvo, nemojte omalovazavati "domacu scenu" jer se na domacoj gradi i ova "svjetska"...
Drugo, sami znamo kakva nam je trenutno situacija kako u gradu tako i u drzavi i s obzirom na to da u gradu od pola miliona stanovnika nema ni hiljdu ljudi koji slusaju "alternativnu" muziku a kamo li jos samo odredjene pravce, ne treba da nas cudi sto se ovakve stvari desavaju.

Evo nesto kontam, 80-tih godina smo imali medije na kojima je non stop bilo emisija i spotova "alternativnih" izvodjaca, dok sad ni jedna nasa TV stanica ne podrzava takvu muziku. MTV adria je isto jako tanka po tom pitanju. Mislim da je to jedan od razloga zasto nam je ovako kako je. Mediji bombarduju sa narodnjacima i zato je sve vise publike koja to slusa ali kad bi imali neku emisiju sa "alternativnim" sadrzajem na TV stanicama koje se "vrte" sirom BiH, siguran sam da bi bilo drugacije. Moras ljude "bombardovati" necim ako mislis da to prihvate. Opet, za godinu dana se ne bi nista promijenilo ali zato za dvije-tri godine bi doslo do nekih rezultata.

Nece tad mozda Iggy biti aktuelan ali hoce neko drugi.

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 12:53 

Ja se ne osjecam udobno u Sarajevu u posljednjih, najmanje, godinu dana. KRAJ!!! Nema to vise apsolutno nikakve veze s etnicitetom, pripadnoscu istom, zvanicnim manjinama, pickama materinama. Habitus u kojem sam ja odrasla je mrtav!!! MRTAV, MRTAV, UMRO, POGINUO, UBILI GA, NEMA... Na sceni je eklatantni kulturoloski urbicid!!! Duh, miris tog nekog habitusa sveden je, objektivnim i manje objektivnim okolnostima, na manjinu manjine, sad smeta i sto je ima uopste. Mozda je, u medjuvremenu, i izdato zvanicno saopstenje organizatora koncerta, ne znam, previse sam jebeno isfrustrirana da provjeravam, neda mi se, bukvalno, nista, ali prica se da je razlog otkazivanja koncerta "narusena bezbjednosna situacija u Sarajevu nakon incidenta po otvaranju Queer Festivala".

Ne, necu ici dalje pa reci: neprimjeren je Iggy Pop, drogeras, sunovrat izvornih vrijednosti na drugi dan Ramazanskog Bajrama. Necu, ne interesuje me to, ma, NECU DA ME INTERESUJE!!!! Treba sacekati to zvanicno saopstenje, a ja bi, fakat, na ulice. Jebes i Iggy-a, ovo je jasna poruka, milionita u nizu, poruka pedesetog konteksta. Jedinog o kojem se, medju mojom rajom, posljednjih mjeseci razmislja, raspravlja i suti sam sa sobom.

Ljudi, na sarajevske ulice il' trpimo vjecno u nasim brlozima, oazama ploca, filmova, picki materina. Meni je, iz ove perspektive, vrlo lako zamisliti neku staru-novu Inkviziciju koja hoda po tim istim stanovima i kucama (sve endemicnijim brlozima), izuzima nepodesne sadrzaje i spaljuje ih pred ocima vlasnika. Ne, nije to scenario nekog SF filma, aaaaaaaaa, ne, nikako nije!!!!

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 13:49 

Spawn wrote:
Prvo, nemojte omalovazavati "domacu scenu" jer se na domacoj gradi i ova "svjetska"...
Drugo, sami znamo kakva nam je trenutno situacija kako u gradu tako i u drzavi i s obzirom na to da u gradu od pola miliona stanovnika nema ni hiljdu ljudi koji slusaju "alternativnu" muziku a kamo li jos samo odredjene pravce, ne treba da nas cudi sto se ovakve stvari desavaju.

Evo nesto kontam, 80-tih godina smo imali medije na kojima je non stop bilo emisija i spotova "alternativnih" izvodjaca, dok sad ni jedna nasa TV stanica ne podrzava takvu muziku. MTV adria je isto jako tanka po tom pitanju. Mislim da je to jedan od razloga zasto nam je ovako kako je. Mediji bombarduju sa narodnjacima i zato je sve vise publike koja to slusa ali kad bi imali neku emisiju sa "alternativnim" sadrzajem na TV stanicama koje se "vrte" sirom BiH, siguran sam da bi bilo drugacije. Moras ljude "bombardovati" necim ako mislis da to prihvate. Opet, za godinu dana se ne bi nista promijenilo ali zato za dvije-tri godine bi doslo do nekih rezultata.

Nece tad mozda Iggy biti aktuelan ali hoce neko drugi.

jako fino zboris. ali ko ce to promijeniti? ko su ti ljudi koji ce na stanicama radio i tv pustati muziku, ko su ti ljudi koji ce praviti sve te silne koncerte? i prije rata ih je bilo na prste prebrojati, za vrijeme rata isto ali doduse puno publike, nakon rata slabo, sad su urednici nekih radio stanica ili rade za strance, uzimaju pare i boli ih cuna.
vi radite emire, godinama gurate... ali treba takvih puno vise za reformu.

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 14:04 

Sad na RSG-u bilo... glasnogovornica Art Zone-a je govorila... zbog malo prodatih ulaznica su planirali prebacivanje koncerta u manji prostor... ali je navodno "kap koja je prekinula casu" ipak narusena sigurnosna situacija i nasilno prekidanje jednog festivala.

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 14:44 

Pa, naravno. Nisam ni gajila ni truncicu nade da ce biti samo zbog premalo prodatih ulaznica. A, kao, optimista sam uvijek ili se iz petnih zila upinjem to biti. Od mene "Aferim!!!!" ovakvo Sarajevo nikad dobit nece, nikad!!!!

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 14:45 

Uriel wrote:
Sad na RSG-u bilo... glasnogovornica Art Zone-a je govorila... zbog malo prodatih ulaznica su planirali prebacivanje koncerta u manji prostor... ali je navodno "kap koja je prekinula casu" ipak narusena sigurnosna situacija i nasilno prekidanje jednog festivala.

kakav los lavor, mislio sam da su malo veci profesionalci. nisu prodali dovoljno karata, jeftinije im je platiti garanciju bendu za otkazani koncert nego producirati kompletan koncert (jos veci minus), to je jasno.

no nije mi jasno zasto se opravdavaju napadom na queerovce, kao da sarajevo nema dovoljno losu reputaciju zbog dna na kome je, jos ga i oni moraju pokopavati lazima zbog svoje nesposobnosti. mediji u srbiji i hrvatskoj jedva cekaju takve vijesti za objavu. 24 sata vec imaju izjavu pr-ice art zonea na webu.

odron.

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 14:49 

yawnyawnyawn wrote:
Uriel wrote:

kakav los lavor, mislio sam da su malo veci profesionalci. nisu prodali dovoljno karata, jeftinije im je platiti garanciju bendu za otkazani koncert nego producirati kompletan koncert (jos veci minus), to je jasno.

no nije mi jasno zasto se opravdavaju napadom na queerovce, kao da sarajevo nema dovoljno losu reputaciju zbog dna na kome je, jos ga i oni moraju pokopavati lazima zbog svoje nesposobnosti. mediji u srbiji i hrvatskoj jedva cekaju takve vijesti za objavu. 24 sata vec imaju izjavu pr-ice art zonea na webu.

odron.

sve si rekao šta ja krenuh napisati...

ako su imali prijetnje nek jasno kažu ko šta i kako pa nek ide sve u kurac!
a meni fakat smrdi na amaterluk i ništa više...

Profile  

PostPosted: 29. 09. 2008. 15:02 

@yawnyawnyawn - upravo tako

ja fakat ne znam kako nije nekog stid da koristi priliku u gradu kao opravdanje za svoju nesposobnost/neuspjeh

koji jad i cemer...

FUJ!

a jos smjesniji su mi ljudi koji se, ko telad primaju na ovu pricu da je NESTO VISE razlog otkazivanju, sto samo doprinosi nastavku agonije i vjecnim supljiranjima po forumima a NULA REALIZACIJE, kao i obicno naravno

bottom line: 600 karata + maksimalno 600-1000 na dan koncerta = kvalitetan minus, pa je valjda bolje iskoristit svakako kurcevu situaciju u gradu nego podnijet poraz

koncert otkazan zbog nezainteresovanosti publike, ko misli da je nesto drugo u pitanju ima ozbiljan problem sa shvatanjem realnosti

Profile  

Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 103 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]