Uriel wrote:
libijac, kakav metal fest u Sarajevu? Ako ne moze financijski proci u ZG ili BG, koji su desetinama godina ispred SA po pitanju vecih koncerata, kako uopce razmisljati sada o ovome.
Aj hev maj plens

Mada ga u Sarajvu definitivno niko pametan nebi pravio, nije to "ambijent" za takve manifestacije, ne otkako su uveli onaj zakon o javnom alkoholiziranju barem.
Uriel wrote:
ja sam siguran da Emir sa Slavenom moze pokrenuti udruzenje, no treba mu puno ljudi koji ce se predati tomu i podrzati ga akcijama, ne na forumu. problem je sto je u Sarajevu alternativna scena jadna, da ne moze jadnija. sto puno govori o svim "gradjanima" grada, nazalost.
Grad je papanski i oni koji misle da NISU papci su u debeloj zabludi, jer ih je velika vecina oboljelih od tipicno Balkanskih sindroma.
Uriel wrote:
realna situacija je da treba razvijati demo scenu, ojacati alternativnu scenu s klubovima, kaficima, govorim vec godinama - Sarajevu desperatly treba Mocvara. Veci strani koncerti su, pokazao je moj primjer, prevelik zalogaj. Ni ovo malo ljudi sto dolaze na svirke i podrze svaki put nije dovoljno za jedan svjetski Behemoth ili Kataklysm, da ne kazem (financijski) nedostizni Cradle ili Amon Amarth.
1. Kako? Kad 90% Sarajevskih bendova nema postenu opremu da koncert odsvira, kad nemaju ni s kim ni kome da predstave svoj rad, kad nemaju ni prostor da probe obavljaju. Kako ce se ti bendovi "probiti" vani? Ja neznam jednu osobu u jednom bendu koja svira da bi svirala po Bosni. Osim onih koji sviraju "iz zajebancije", tj. sviraju nakaradno i znaju da njihova muzika nece dalje od Remize da im se Pejgamber u snu ukaze.
2. Kojim ba kaficima i klubovima? U Korneru se vrti jedna te ista srejlista godinama. Nema sile da oni ubace koju novu od Mejdena a kamol sta drugo.
3. Mocvara je bila rezultat jedne "udruge". Drugacije je ni Zagreb nebi imao. Sad ni nje nema al proslo je dosta zavidnih imena kroz tu rupetinu. Dakle, bez jedne takve "organizacije", ni Sarajevo nece tako nesto imat, pa nikad.
4. Mislim da je teze naci manje popularne DM bendove u Sarajvu od Behemotha ili Kataklysma. O CoF-u i Amon Amarthu da ne pricam, mislim to je poznato djecija muzika. Al dobro i Hannah Montana je skuplja od 90% MTV pop zvjezda pa to ide ruku u ruku. Mislim da Sarajevu takvi bendovi ne da ne trebaju, nego je suludo i razmisljati o njima. Pitaj bilo kojeg Bosanskog Ded Metalca bil on radje gledo neki old skul podrum tipa Necrovation il bilo koji od navedenih i odgovor ce bit jasan. Ima jeftinih i dobrih bendova koje bi raja masovno gledala, al "organizatori" jednostavno ne zele da shvate da niko u Bosni ne jebe "sta je kul u Metal Hammeru" ni tri posto, osim maloljetnika naravno. A oni nit imaju para za ulaz, nit im mama dopusta otic na takvu manifestaciju.
Uriel wrote:
Treba se borit za mjesto pod suncem i pokrit koliko si dug. A udruzenje treba naci nacin kako dovesti manje strane bendove, a izbjeci placanje drakonskih "kazni" od strane nesposobne vlasti.
Pricao sam ja o tome prije mozda mjesec, a usmeno ljudima godinama. Naravno, niko nije obracao paznju. Ima tu dosta "cimbenika" i skrivenih namjera koje su meni dobro poznate, i o kojim ne bih sad pred svima, ali mi je jasno zasto do neceg takvog prije nije doslo.