Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 24. 06. 2025. 14:41

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 175 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Next
Author Message
 Post subject: Re: Situacija oko koncerata u Sarajevu - WTF ??!!
PostPosted: 24. 09. 2008. 13:49 
Moderator

jebga sranje jest, i jebga nisam vise u Sa, al ako mogu kako pomoci, svakako sam tu :)

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 14:01 

neg emire obavjesti nas kak da se pridruzimo tom udruzenju! "Let the force be with as!

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 14:19 
Moderator

DA. Samo daj da se nesto radi.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 15:03 

DA!!!
i dajte ukljucujte koliko god mozete ljudi da to brze ide!
vidjecemo sve veceras na svirci..

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 15:16 

Mi cemo veceras, odnodsno vec za koji sat pokusati da neke stvari skontamo i da napravimo neki pocetni plan a onda slijedi dogovor da se organizuje neka "sjednica" svih zainteresovanih kako muzicara tako i ostale raje koja je spremna da se prikljuci udruzenju. Mislim da bi se svi posjetioci koncerata trebali uclaniti te pokusati pomoci na bilo koji nacin.

Obavijesticemo vas cim nesto dogovorimo.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 15:19 

Ja ipak mislim da bi bolje bilo da se sedam dana sunetimo i jedemo tu istu sunetovinu naživo pred katedralom, i da nam sviraju unplugged domći metal bendovi, al haj kako hoćete!

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 15:20 

ja mogu donjet i osvežavajuću citronadu...

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 15:43 
Moderator

shitpifter wrote:
Ja ipak mislim da bi bolje bilo da se sedam dana sunetimo i jedemo tu istu sunetovinu naživo pred katedralom, i da nam sviraju unplugged domći metal bendovi, al haj kako hoćete!

Jel' toliko smeta taj višak, Borise?

Opusti se, oslobodi se.. Isti k. :o

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 16:13 

shitpifter wrote:

Gazda, ovom saljivdziji jedan apaurin alahat!

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 16:32 

Uriel wrote:
libijac, kakav metal fest u Sarajevu? Ako ne moze financijski proci u ZG ili BG, koji su desetinama godina ispred SA po pitanju vecih koncerata, kako uopce razmisljati sada o ovome.

Aj hev maj plens :mrgreen:

Mada ga u Sarajvu definitivno niko pametan nebi pravio, nije to "ambijent" za takve manifestacije, ne otkako su uveli onaj zakon o javnom alkoholiziranju barem.

Uriel wrote:
ja sam siguran da Emir sa Slavenom moze pokrenuti udruzenje, no treba mu puno ljudi koji ce se predati tomu i podrzati ga akcijama, ne na forumu. problem je sto je u Sarajevu alternativna scena jadna, da ne moze jadnija. sto puno govori o svim "gradjanima" grada, nazalost.

Grad je papanski i oni koji misle da NISU papci su u debeloj zabludi, jer ih je velika vecina oboljelih od tipicno Balkanskih sindroma.

Uriel wrote:
realna situacija je da treba razvijati demo scenu, ojacati alternativnu scenu s klubovima, kaficima, govorim vec godinama - Sarajevu desperatly treba Mocvara. Veci strani koncerti su, pokazao je moj primjer, prevelik zalogaj. Ni ovo malo ljudi sto dolaze na svirke i podrze svaki put nije dovoljno za jedan svjetski Behemoth ili Kataklysm, da ne kazem (financijski) nedostizni Cradle ili Amon Amarth.

1. Kako? Kad 90% Sarajevskih bendova nema postenu opremu da koncert odsvira, kad nemaju ni s kim ni kome da predstave svoj rad, kad nemaju ni prostor da probe obavljaju. Kako ce se ti bendovi "probiti" vani? Ja neznam jednu osobu u jednom bendu koja svira da bi svirala po Bosni. Osim onih koji sviraju "iz zajebancije", tj. sviraju nakaradno i znaju da njihova muzika nece dalje od Remize da im se Pejgamber u snu ukaze.

2. Kojim ba kaficima i klubovima? U Korneru se vrti jedna te ista srejlista godinama. Nema sile da oni ubace koju novu od Mejdena a kamol sta drugo.

3. Mocvara je bila rezultat jedne "udruge". Drugacije je ni Zagreb nebi imao. Sad ni nje nema al proslo je dosta zavidnih imena kroz tu rupetinu. Dakle, bez jedne takve "organizacije", ni Sarajevo nece tako nesto imat, pa nikad.

4. Mislim da je teze naci manje popularne DM bendove u Sarajvu od Behemotha ili Kataklysma. O CoF-u i Amon Amarthu da ne pricam, mislim to je poznato djecija muzika. Al dobro i Hannah Montana je skuplja od 90% MTV pop zvjezda pa to ide ruku u ruku. Mislim da Sarajevu takvi bendovi ne da ne trebaju, nego je suludo i razmisljati o njima. Pitaj bilo kojeg Bosanskog Ded Metalca bil on radje gledo neki old skul podrum tipa Necrovation il bilo koji od navedenih i odgovor ce bit jasan. Ima jeftinih i dobrih bendova koje bi raja masovno gledala, al "organizatori" jednostavno ne zele da shvate da niko u Bosni ne jebe "sta je kul u Metal Hammeru" ni tri posto, osim maloljetnika naravno. A oni nit imaju para za ulaz, nit im mama dopusta otic na takvu manifestaciju.

Uriel wrote:
Treba se borit za mjesto pod suncem i pokrit koliko si dug. A udruzenje treba naci nacin kako dovesti manje strane bendove, a izbjeci placanje drakonskih "kazni" od strane nesposobne vlasti.

Pricao sam ja o tome prije mozda mjesec, a usmeno ljudima godinama. Naravno, niko nije obracao paznju. Ima tu dosta "cimbenika" i skrivenih namjera koje su meni dobro poznate, i o kojim ne bih sad pred svima, ali mi je jasno zasto do neceg takvog prije nije doslo.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 16:43 

slazem se sa svime!
osim onim necrovation..idi u kurac! :)

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 16:47 

Ako zelite jos par skromnih prijedloga od mene dragi osnivaci udruzenja...

Molio bih vas da stavite akcenat na transparentnost rada udruzenja.

Mislim da vam je jasno da cete morati napraviti "Mission Statement", koji se moze mjenjat s vremenom ali bi bilo pametno da adresira fundamentalnu svrhu udruzenja odmah.

Treba malo razmisliti i o budzetima, hoce li udruzenje imati nekog ko je stalno zaposlen, sta i kako, i ako, od lude srece, vam grad da neku rusevinu, starudiju, hangar?

Nadam se da ce biti neko sa diplomom u Menadzmentu involviran, jer ipak je i to "nauka" a ne "oro ja njivu, umije on, umijem ja". Pogotovo bi bilo pametno da neko od vas ode do neke "neprofitne organizacije", da se upoznate sa vodjenjem istih. Ja radim za jednu, al u Americi. Sve nase transakcije (kupovina sredstava, prodaja doniranih proizvoda na aukcijama) su oslobodjene poreza. Imamo sulude popuste na svakakve stvari od softvera do uredskih aparata. Sve se to iskoristi. O plakanju, kukanju, i kurvanju za "grantove" (vidim da ih i kod nas tako sad zovu) da ne pricam. U tome se zaista mora biti agresivan, ima ih na nasim prostorima iz vise izvora, ja sam nekad davno spomenuo par al da se ne ponavljam. Sad neznam u kojoj formi ce to bit, al udruzenje gradjana je meni neprofitna organizacija.

I naravno, onaj najbitniji detalj, kako ce udruzenje poslovati sa organizatorima manifestacija? Hoce li isti biti "sub-kontraktori" udruzenja ili ce udruzenje samo organizovati koncerte? Mislim da vam je bistro i jasno da u potonjem slucaju nema vadjenja para iz udruzenja. Jedini nacin da izvucete kintu je da budete stalno zaposleni u udruzenju, koje sumnjam da ce ikad imati para da izdrzava vise od tri stalna radnika, i u tom slucaju sa mizernim platama, sto ce vama koji vec imate posao stvoriti malo glavobolja sa porezom.

Da bi iko postao clan udruzenja morali bi znati strukturu istog. Ko je na upravnom odboru, ko je izvrsni organ, kako se izglasava izvrnsi organ, ili nepovjerenje istom. Gdje ima para bude i belaja, osim ako se dobro ne planira u startu. Moracete dobro dokumentirat i evidentirat sve vase poduhvate, kao i javnosti/donatorima predstaviti neki "performance report" barem dvaput godisnje.

Ima tu postapalica ali se nadam da ste dovoljno pametni da angazujete prave ljude za pravi posao, sto je po meni najbitnije.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 16:48 

Uriel wrote:
slazem se sa svime!
osim onim necrovation..idi u kurac! :)

haha necrovation majka ba!

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 16:54 

odlicna je situacija ova u kojoj vecina mladih u sarajevu sa odusevljenjem prati sjebavanje gay pridea i istovremeno ga vec godinama prima u pakas od izvrsne vlasti od kantona pa navise bez da im ovo drugo smeta.

ne znam sto tocno traze queerovci no mislim da se njihovi zahtjevi sustinski ne razlikuju od zahtjeva penzionera koji nemaju za kruh i raje koja hoce koncert. svi su obespravljeni i nemaju elementarna ljudska prava. a pravo na kulturu u to definitivno spada. dok u hrvatskoj, sloveniji pa dalje na zapad vlade stimuliraju i budzetom podrzavaju kulturu, pogotovo onu neprofitnu, u bosni se zatire sve sto ima veze sa kulturom. kako drugacije gledati odluku o tih legendarnih 1000 km po koncertu.

a vezano za klub... urk je u zagrebu otvorio mocvaru nakon godina gerilskog rada u kome su uspjeli stvoriti neku bazu publike... koliko je to u sarajevu moguce ne znam. mislim da nije. zakon su mi ljudi koji se trude, no istovremeno, nekako sam siguran da je trud u sarajevu uzaludan. ponajprije sudeci po vlastitom iskustvu.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 17:14 

Jebiga ja ne bih bio toliko pesimistican. Mislim da je i u "najcrnjim" danima za alternativu u Sarajevu bilo nekih svjetlih tacaka. Za vrijeme vaseg rada su Metalci bili prilicno revnosni u dolascima na manifestacije koje ste organizovali. Sada ih je deset puta vise (edit: priznajem, da pola njih nije ni gladno ni sirokoumno ko tadasnja generacija al jebiga), mada Sarajevu upravo i treba nesto poput URK-a, jedno svestrano, i definitivno ne striktno PANK-KOR-METAL udruzenje koje ce privlaciti sve forme alternativne umjetnosti i stvoriti ambijent koji nece biti odbojan ostatku alternative u gradu i sire. Tako se dobivaju oni "slucajni" posjetioci, i stvara percepcija udruzenja kao validnog borca za alternativnu kulturu, umjesto organizatora derneka za cupavce.

Last edited by stari serator on 24. 09. 2008. 17:15, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 17:15 

yawnyawnyawn wrote:
dok u hrvatskoj, sloveniji pa dalje na zapad vlade stimuliraju i budzetom podrzavaju kulturu, pogotovo onu neprofitnu, u bosni se zatire sve sto ima veze sa kulturom. kako drugacije gledati odluku o tih legendarnih 1000 km po koncertu.

sve si reko. nazalost za Bosnu, kad odem u Bec, gdje imaju para dovoljno, slusam od organizatora kako im grad placa prostor, mnoge manifestacije itd. Mocvara je bila utemeljena po slicnom principu.
Slovenija npr. ima u svim manjim mjestima, velicine Kaknja, omladinske domove, u kojima se od cuge prodane placaju bendovi...ono u najgoru ruku, u svakom slucaju, izlazi se mladima u susret. u sarajevu mladima ostaje ostat kuci, otic u vjerski objekat ili na kafu.

i da citiram: "no istovremeno, nekako sam siguran da je trud u sarajevu uzaludan. ponajprije sudeci po vlastitom iskustvu".

HALO ba ljudi, u Sarajevu su Slogu, najkultniji Sa rock klub pored Fisa, prije par godina prodali u mainstream...kafancugu sugavu napravili od nje. eto vam stanja rock i alternativne kulture u Sa.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 17:18 

stari serator wrote:
Jebiga ja ne bih bio toliko pesimistican. Mislim da je i u "najcrnjim" danima za alternativu u Sarajevu bilo nekih svjetlih tacaka. Za vrijeme vaseg rada su Metalci bili prilicno revnosni u dolascima na manifestacije koje ste organizovali. Sada ih je deset puta vise (edit: priznajem, da pola njih nije ni gladno ni sirokoumno ko tadasnja generacija al jebiga), mada Sarajevu upravo i treba nesto poput URK-a, jedno svestrano, i definitivno ne striktno PANK-KOR-METAL udruzenje koje ce privlaciti sve forme alternativne umjetnosti i stvoriti ambijent koji nece biti odbojan ostatku alternative u gradu i sire. Tako se dobivaju oni "slucajni" posjetioci, i stvara percepcija udruzenja kao validnog borca za alternativnu kulturu, umjesto organizatora derneka za cupavce.

ovaj post treba uzet i amenovat!

URK bi trebalo iskopirat, napravit po istoj spranci kao u ZG, cut se s ljudima od tamo, molit za pomoc, ja ih sve znam i siguran sam da bi se sastanak jedan mogao dogovoriti.
ali, pitanje je da li Sarajevo ima jacinu alter scene (po mom misljenju nema), no nece se znati dok se ne pokusa.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 17:26 

Svi smo gledali "Sjecas li se Dolly Bell"...nadam se. Ako je mogao postojati takav duh u matorcima sezdesetih i sedamdesetih, a postojao je jer Sarajevo nebi nikad bilo ono sto jest ranih osamdesetih, zasto ne danas?

Manja mjesta u BiH tu daleko prednjace, Sarajevo je apokalipsa pohlepe i gluposti, a vidim ni Tuzla u zadnje vrijeme nimalo ne kaska. Sranje se desava u serijama...

Mislim da nikad nece biti dovoljno ljudi za nesto 1/1 nalik na URK, ali taj se model valjda moze adaptirati za manje apetite i publiku. U svakom slucaju Borise, susret sa tim ljudima bi bio od visoke vaznosti, ili bar neki njihov savjet, kao i razlog zasto su okoncali s radom. Rekao sam vec da bi bilo pametno pomno poslusati iskustva ostalih, kako nasih (Kolektiv, srecom yawnyawnyawn je na forumu), pa tako i susjednih.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 18:15 
Moderator

stari serator wrote:
Da bi iko postao clan udruzenja morali bi znati strukturu istog. Ko je na upravnom odboru, ko je izvrsni organ, kako se izglasava izvrnsi organ, ili nepovjerenje istom. Gdje ima para bude i belaja, osim ako se dobro ne planira u startu. Moracete dobro dokumentirat i evidentirat sve vase poduhvate, kao i javnosti/donatorima predstaviti neki "performance report" barem dvaput godisnje.

Uf, to će biti najveći problem, makar što se tiče naše zemlje. Ja sam u jednoj organizaciji, skoro se registrovali na JEDVITE JADE. Taman kad pomisliš "eh, sve je spremno, još registracija" al' jok, registracija trajala par mjeseci. Ne da "Ministarstvo pravde" i ne možeš ništa. I tek pred sami kraj angažujemo advokata, sam čovjek kaže "ovo će biti problem, imamo posla s luđacima", pa smo nas par zajedno sa predsjednikom udruženja lično otišli u "Ministarstvo pravde" kod te žene, al' jok. I tek negdje pre mjesec se registrovali.
Milion nekih dokumenata treba, službenih papira tj. kopija nekih zakona i sl. Iskreno se nadam da ćete uspjet, samo treba bit uporan.
Problemi su bili smiješni, ili se samo nama činilo.

Profile  

PostPosted: 24. 09. 2008. 18:18 

Ako ista bude od tog udruzenja neka bude obavjestenje.Ako se ikako moze pomoc vako na daljinu ja sam tu.
pozz

Profile  

Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 175 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]