Sinoc sam bas skoro napisao kratki pregled metal campa kad mi nestade proklete struje. Al eto, anyway ce biti na glavnoj strranici nesto opsirnije napisano popraceno uz slike vecine bendova koji su svirali na main stage-u, ovo ispod je samo za raju s foruma:
Ja cu sad samo ukratko: Mnemic, Dead Soul Tribe i Brainstorm sam ofulao, nesto se kasnije doslo u Tolmin. Iskreno, nimalo me ti bendovi nisu ni zanimali. Tu negdje na Finntroll sam dosao. Zanimljiv bend uzivo, malo sam ih zraknuo, a ostatak podizao sator (i dalje se odlicno bend cuje, iako nisam vido stage s te pozicije). Kisa je pocinjala i nismo stigli sator podici i svog ga je nakvasila i poplavila. Jebga nista od spavanja u satoru, morali smo u autu. Finntroll me usprkos losem vremenu uspio oraspolozit, a i svirali su meni par dragih pjesama s Jaktens Tid albuma.
Kisa polako pojacava, a slijedeci bend su bili Sentenced. ne moram ni spominjat da je tad u prvim redovima bilo samoc cura koji su do kraja njihove svirke sigurno par puta svrsile, vjerovatno na pjevaca. Po meni su vala imali bezze setlistu, uglavnom zadnje stvari, a za kraj su odabrali The Trooper (ovo je bilo ofirno). Ali eto dobra svirka, al ja sam s nestrpljenjem cekao slijedeci bend.
Najveci pljusak je upravo poceo s Hypocrisy-em. Znao sam da ce biti zakon kad oni budu nastupali, al ovo je premasilo sve. Nevjerovatno! Ni luda raja se nije misala, a vecina ih nije imala ni kabanice ni kisobrana. Citav metal camp je izgledao kao veliki prostor za borbu bikova - samo blato! Hypocrisy su svirali sve meni najdraze pjesme. I sam Peter je bio odusevljen koliko ih raja postuje i voli bez obzira na veliki pljusak koji nije jenjavao citavo vrijeme. Zakon bend!
Ja sam bio umoran od puta (krenuo u cetvrtak po noci za Zagrab pa onda iz Zagreba u Rijeku pa otamo u Tolmin) tako da kad je Danzig krenuo s nekim sranje pjesama odlucio sam otic spavat u autu. Al se i iz auta culo fino sta pjeva, uglavnom prije nego sto sam zaspao (a to ej bilo veoma brzo heheh) nisam cuo ni Mother ni neki stariji klasik. Nakon Danziga su bili na rasporedu sjajni slovenacki bend Noctiferia koje isto nisam gledao.
subota:
Tek se po danu moglo vidjeti sta je kisa sve napravila - sve samo blato je bilo, vralo malo suhog prostora. Beach stage band cometition je bio zakazan u pola 2 (nisam imao pojma sta to treba da bude) i tu su svojih pola sata dobili zagrebacki Darkendome. Onako, vala i nisu mi nesto, iako su solidno odradili svojih pola sata.
Prvi veci crnjak sto se tise bendova: Green Carnation otkazali (pa jebga kad su im dali 35 minuta, ne mogu ni dvije pjesme sa zadnjih albuma stici odsvirati hehe), kao i pozeri Dark Funeral. Vrijeme je za cudo bilo OK, iako se oblacilo, al do tad nije padalo. Fleshcrawl su me pozitivno iznenadili, vrlo dobar death metal!
Ektomorf su bili vjerovatno najvece sranje na main stage-u, jednostavno fuj bend! Ono najgore uzeli od Sepulture i Soulfly-a, a svaka druga im bila: jump-jump-everybody jump now! Dew Scented su bili mrak, fantasticna svirka i sjajan bend. Dobro jesu lopovi (koliko su samo pokrali Slayer!), al su vrhunski lopovi heheh.
Pocinje opet pljusak, s tim sto ovaj sad nadmasuje jucerasnji na Hypocrisy-u. Ubrzo pocinje i grad. Organizatoru su se napokon sjetili da malo odgode sa daljnjim bendovima, ipak ovo je bilo extremno nevrijeme. Kad je napokon prestala kisa i grad, pocele su pripreme za slijedeci bend - Vintersorg. Tu je uslijedilo jos jedno blago razocaranje, Vintersorg se osisao. I ne samo to, nego je klasicno jedva cakao da sto prije zavrsi s terminom dobijenim za koncert. klasicno odradjen koncert, bez emocija i komunikacije s rajom, al tehnicki sjajno odsvirano. Da ih ne zamsrzim spasilo ih je sto su svirali onu svoju verziju hall of the mountain king-a i till fjalls-meni dvije zakon stvari.
Raspored se totalno promijenio, tak da ni sam nisam znao ko ce biti slijedeci bend. Apocalyptica je skroz kasnije trebala biti, al bili su ipak slijedeci. Uzivo sad imaju i bubnjara (na vecini pjesama) i puno bolje zvuce, vise festivalski. Po meni previse obrada Metallice-al tako se dizu sire narodne mase. Inquisition Symphony mi je nevjreovatno legao od njih (u originalu inace meni naj instrumentala), kao i Hall of the mountain king, i njihove autorkse stvari. Steta sto njih slabo sviraju, odlicne su, al jebga s njima ne mozes podic raju ko s obradama metallice. BTW i Chaos a.d. je sjajo ispao. Apocalyptica je svima odlicno legla, nakon nikakvog nastupa Vintersorga.
Slijede Primal Fear koji su uz Sentenced isto imali glupu playlistu, jer ipak imaju dobrih pjesama, al eto. Uglavnom odlicna svirka, Ralf se stalno kurcio na stage-u i neke kerefeke izvodio, al jebga tip moze izvuci iz glasa u p.m. Ofirni ili ne, preumisljeni ili ne - uspjeli su i oni dici raju. Metal is forever!
A nakon njih bend zbog kojeg sam iskrenuo i presao sav ovaj put, zbog kojih sam svo to vrijeme bio u blatu, vlazi i mokar, meni sada vec bez konkurencije najdrazi bend uopce - Deatruction! Krenuli su uz intro i Curse the gods. Ne znam stvarno koliko su svirali, nisam imao sat, al da su i 2 sata meni bi bilo malo (po rasporedu trebalo je da su negdje oko 70tak min svirali, s tim da im je degenski organizator (majku ti sugavu!) rekao da malo skresu setlistu). Nakon njih sam bio totalno devastiran, zadnji atom snage sam ispucao na njih. Kakav nastup! Mali tehnicki problemi sa srednjim mikrofonom u prve dvije pjesme, al kasnije je sve ok islo. Bili su vidno raspolozeni, a raja totalno poludila. Uz Hypocrisy imali su najbolji nastup i svirku na festivalu!
Nakon njih su izasli Katatonia, al sam ja po zakljucio da nakon Destructiona nema smisla vise ista slusat-pogotovo ne mlakonje. Malo sam ih vidio (3 pjesme, od kojih su prva bila s viva emptines (zaboravih joj ime), a druga poznata teargas ) i odlucio da ne kvarim dojam s Destructiona. Jebga propust organizatora, gdje ce Katatonia nakon Destructiona-nema smisla! nakon njih ne znam jel ko svirao,tad sam vec uveliko spavao.
Zanimljivo da nisam gledao bendove na beach stage-u, tu su lokalni i manji bendovi svirali, a Ancient (koji mi i nace nisu nesto)medju njima. Da je bilo bolje vrijeme setao bi stalno tamo-vamo, al ovako mi mrsko bilo kroz blato i mulj se probijat.
Uglavnom suma festivala: Hypocrisy zakon prvog dana, a Destruction drugog i citavog festivala. Tu i tamo par propusta, uzasno lose vrijeme, al ipak se sve isplatilo-barem iz moje perspektive. Jedan odlican dozivljaj i super iskustvo. Nadam se da ce biti i slijedece godine i da ce tad biti ljepse vrijeme.
|