Pavao wrote:
Zapravo, po pitanju posjećenosti koncertima nema pravila, bez obzira o kojoj se zemlji radilo. Nedavno su Rage u jednom klubu u Stockholmu svirali ispred 60-70 ljudi, i nije se za Äuditi kada u Beogradu Sinister sviraju ispred 140 ljudi.
Zagreb je manji grad, a ipak je bilo ipak viÅ¡e ljudi. Ali, nije bit u tome. Nema uopće veze veliÄina grada s tim. U jednoj NjemaÄkoj veliki bendovi tipa Dream theater i sl. sviraju po vrlo malim gradovima s oko 30-40 tisuća ljudi, a zna se dogoditi da koncert u nekom velikom gradu ne ispuni oÄekivanja. Å to se samog organizatora tiÄe, najveću ulogu imaju cijene najma kluba, honorar bendu itd., a zapravo je najvažnije da se ima temeljni kapital i da se bend isplati makar ne prodao niti jednu ulaznicu.
Jedan Zagreb je tijekom 80-tih i poÄetkom 90'-tih imao najjaÄu gothic rock subkulturnu scenu u IstoÄnoj Europi i uživao je kultni status. Mnogi su bendovi iz tog žanra tada dolazili i imali su odliÄnu podrÅ¡ku, a koncerte su održavali pred tisućama ljudi (The Mission, Christian Death, Gang of four, Classix nouveaux, Sisters of mercy…). U tom je pogledu i organizator mogao raÄunati na kakvu-takvu isplativost, ali rizik uvijek postoji.
Meni je žao što organizatori u Bosni odustaju od koncerata, ali situacija će se sigurno promjeniti. Mora. Osobno sam zadnji put u Bosni bio još u vrijeme bivše Yu i to kao dijete, ali potpuno sam uvjeren da bi i jedan Motorhead tamo imao uspjeha. Plemenita je to zemlja i žalosno je što ima ljudi koji ne mogu priuštiti odlazak negdje dalje.
Bez ljutlje ali nemas bas puno informacija o situaciji dole. Potpuno si u krivu, nazalost, da bi Motorhead dobro prosao u BIH, Zasto roganizatori odustaju? - zato sto nakon nekoliko koncerata placenih djelom iz svog dzepa kontaju za koga vishe? Sinister su svirali ispred 200 ljudi u Beogradu, info da je 140 kupilo kartu je druga prica, no ja se tu necu puno petljat. Mali gradovi u Njemackoj (drasticna primjer), recimo realnije Sloveniji, nemaju nikakve veze sa malih "gradovima" u BIH - to jest NEMA SANSE da se poredi. Jer u BIH cjeloj nema ukupno metal fanova kao u nekom manjem gradu u Njemackoj.
Sto se tice zemlje, jest, plemenita je, ali je sjebana deset puta vishe od jednoe HR ili SICG, koje su i prije imale prednost nad BIH...pa ti skontaj koliko to "mora" biti bolje.