Huh, odlicno pitanje, pa cu to iskoristit da i ja napisem nesto uopsteno o power metalu jer me je pravo pocelo nervirati poistovjecivanje power-a sa bendovima ko sto su stratovarius, sonata ili sta ja znam edguy, gamma ray, u principu ovi helloween klonovi
To bi bili upravo glavni predstavnici danasnje
euro power scene, koju karakterisu taj dupli bas, pretjerano koristenje klavijatura i oni tzv. 'gay vokali' i tu ustvari jedino mogu dati kredita upravo helloweenu jer su oni ti koji su donijeli nesto novo, i iako pod velikim uticajem maidena uspjeli naci neki svoj zvuk i uspjeli (nazalost?) uticati na bezbroj bendova koji predstavljaju danasnji euro power scenu, a prva tri albuma spadaju u klasicne metal albume. Mogu cuti jos eventualno jedan ili dva benda koji spadaju u ovu 'klasu'.
Najstariji power je sigurno
americki power, koji je dirketni naslijednik klasicnog evropskog heavy-a i u 80-im godinama predstavlja more dobrih bendova ko sto su metal church, fates warning, savatage, jag panzer, helstar, omen, attacker, crimson glory pa prvi albumi queensryche itd. uglavnom, definitivno mi najdrazi oblik power metala. Danas su to Cage, 'novi' Jag Panzer, Seven Witches itd.
E postoji i druga,
zesca strana evropskog powera, koji predstavlja neku kombinaciju americkog powera i heavy-a, a zacetnicima se smatraju running wild i grave digger. Danas imamo nasljednike u brainstormu, mysthic prophecy-u, valley's eve-u, tad morose-u, paragonu i sl. samo sa nesto modernijim zvukom i produkcijom. Ova vrsta powera mi je isto tako pravo draga.
E ko sto stanko rece, imaju jos i bendovi tipa Kamelota (iako je sam kamelot na prva 3 albuma sviro cisti americki power), koji sviraju
power sa primjesama proga :wink: Najlbizi su mozda evropskom poweru, ali sa znatno manjom upotrebom duplog basa, pa i klavijatura (u slucaju kamelota, klavijature se najcesce zamijenjuju klavirom zbog cega kamelot izmedju ostalog ima i svoj prepoznatljiv, originalan zvuk, sto ih u velikojm mjeri izdvaja od mase ovih evropskih bendova, koji svi zvuce slicno). Ja mogu reci samo da mi je kamelot jedan od drazih bendova uopste
Imamo jos i recimo
power/thrash, gdje bendovi pokusavaju biti originalniji pa kombinuju neke elemente thrasha sa powerom. Najpoznatiji su vjerovatno bendovi ko nevermore ili (morgana) lefay. U svakom slucaju, ne znam da mi je ikad sjeo pravo i jedan bend koji bi svrstali u ovu grupu