Emir Hot: ProÅ¡le godine sam poslao neke svoje demo snimke jednoj od vodećih rock / metal diskografskih kuća u Evropi - "Lion Music" iz Finske. Direktor te kuće me odmah kontaktirao i ponudio mi ugovor da za njih snimim i izdam svoj prvi album. To je bila neopisiva radost, jer se do takvih prilika jako teÅ¡ko dolazi. Razlog zbog kojeg sam ja zvuÄao interesantno je taj Å¡to muzika koju ja kompunujem sadrži jako puno elemenata tradicionalne bosanske sevdalinke obraÄ‘ene u rock i heavy metal. To se u dosadaÅ¡njoj rock / metal industriji baÅ¡ i nije imalo prilike Äuti. Album će sadržavati 9 pjesama. Ubacio sam saz, harmoniku, popularne melodije naÅ¡ih sevdalinki i sve to spakovao u žestok i moderan hard rock zvuk, Å¡to su oni prepoznali kao potencijalno osvježenje na tržiÅ¡tu. Zbog stila koji je zastupljen u mojim kompozicijama, odluÄio sam da album nazovem "Emir Hot - Sevdah metal". Ovo će rock obožavateljima iz Tuzle i BiH vjerovatno zvuÄati smijeÅ¡no, ali smatram da je pozitivna stvar promovisati muziku sa teritorije iz koje potiÄemo i približiti je publici koja je malo ili nikako upoznata sa muziÄkim elementima Balkana i IstoÄne Evrope. Ovaj materijal je tehniÄki veoma zahtjevan za sviranje, pa sam pozvao provjerene i jako popularne muziÄare da sviraju na albumu.
Mike Terrana - bubanj (snimio je preko 80 albuma i svirao je sa velikim muziÄarima poput Yngwie Malmsteen, Tony Mac Alpine, Rage, Artension, Taboo Vodoo, Axel Rudi Pell, a trenutno svira u bendu Masterplan).
Vitalij Kuprij - klavijature (ruski rock velemajstor i poznati klasiÄni pijanista koji je svirao sa preko 20 najpoznatijih heavy metal bendova).
PjevaÄ joÅ¡ nije 100% potvrÄ‘en, ali su pregovori u toku sa nekim slavnim imenima. Uskoro će se znati ko je izabran.
Ja ću odsvirati sve elektriÄne, akustiÄne i bass gitare. Pozvaću i neke goste koji će svirati naÅ¡e tradicionalne instrumente. Tu će se naći i neka imena iz Tuzle. Tuzlaci će vjerovatno prepoznati slavnog tuzlanskog gitaristu i mog dobrog prijatelja Atila Hajdarević - Miko. Tu je, takoÄ‘e, i naÅ¡ drug, Tuzlak, Avdija, na sazu. Jako je interesantno da sam uspio spojiti te naÅ¡e ljude sa gore navedenim slavnim imenima. Mislim da je to interesantan spoj koji djeluje neobiÄno, ali će muziÄki sigurno profunkcionisati. Izlazak albuma je planiran za novembar 2007. godine i već je poÄelo snimanje u studiju. OÄekujem da ću snimanje zavrÅ¡iti do kraja avgusta 2007. godine.
http://barikada.com/interviews/2007-06-09_emir_hot.php