Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 03. 07. 2025. 20:30

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
 Post subject: Trelldom - Til Minne...
PostPosted: 01. 09. 2007. 09:07 

Kupio ja Groshi Terrorizer prije jedno dva mjeseca i okrenem prvu stranu kad Regain reklamira neko smece a u uglu dole vidim TRELLDOM i superkul omot (ko da je za nekih ovih novopecenih post-punkera), reko Tare jel ovo kompilacija, kaze nije citav album.

Odma me hladan znoj oblio.

Za one koji ne znaju, Trelldom je bio glavna zanimacija nezamjenjivog Gaahl-a prije njegovog odlaska u krajnje blijedi (ne njegovom greskom) Gorgoroth. Imali su dva albuma (od kojeg je drugi meni licno minorni klasik Norveskog BM-a), i nakon toga skoro deceniju tisine da bi se vratili ovako, na mala vrata.

Na mala vrata, jer je danas trend u BM-u kurcev koliko i trend u mainstream-u (kako u hip-hopu (Coffee Shop, Do da Rockman, Party like a Rockstar, te ono Souljaboy-evo GOVNO od pjesme), tako i u rocku (Kaiser Chefs, The National, Franz Ferdinand)). U moru hipersatanistickih kenjatora (tu mislim na gospodu iz WATAIN-a i DSO-a prvenstveno) koji pod svaku cjenu pokusavaju biti sto dublji, sto udaljeniji, misteriozni i nakindjureni atavistickim simbolima BM-a, a u isto vrijeme pokusavaju "razgoditi" ono sto je u sustini trebalo biti nerazgodivo u neki format koji generalna Metal publika (oni koji svrsavaju na "izvodjacke sposobnosti", znaci 99% Metalaca) moze svariti ili cak objerucke prigrliti k sebi.

U takvoj situaciji BM ne postaje nista zreliji, ne napreduje, samo se gubi i utapa u sveopsti ponor i stagnaciju Metala generalno. No tu su Trelldom da spasu stvar, iako ce ih jako malo cuti, a jos manje ce imati razumjevanja za njihov zvuk i stilistiku koji su decidno u prosloj deceniji. Osim mozda opsesivnih Norse-nostalgicara kojih je fala kurcu manje, ali nebitno.

Til Minne... je zreo i iskren album zrele i iskrene tematike. Muzicki, tekstualno, konceptom, prezentacijom. Za one koji su slusali nenadjebivi "Til et Annet" (prethodnik), ovo je sasvim solidan nastavak. Tipicni Norveski zvuk sa pristupom malo manje u zemlji goblina i demona, sto je vazda bio kapitalan bonus ovog benda. Kompletno sumanut performans od ionako preludog vokaliste zaokruzuje ovaj nostalgicni rikverc u doba kad je sve zvucalo tako svjeze i neiskvareno zahtjevima mase.

Ja licno, nisam nikad ni sanjao da ce se ova legenda vratiti, pogotovo ne u ovom i vise nego zavidnom ruhu. Topla preporuka svima koji kao i ja padaju na pristup Arckanum-a. BM bez nepotrebnih preseratorskih uleta. Supstanca za desetku, stilistika za 11.

Jos da bude i novi Gaahlskagg...a kako se cini i hoce...

Profile  

Post subject: Re: Trelldom - Til Minne...
PostPosted: 07. 09. 2007. 23:58 

potrazio ja to malo na myspace cudu i skuzio da postoji istoimeni francuski bend (generic norse core clone). norvezani, nije lose, uistinu bolje od mase ispraznih "zlih" trendi bendova, mada me u zadnje vrijeme vise pali nesto drugaciji old school metal, al ima ovu dusu, onak na prvo slusanje (ukoliko to uopce moze bit kopliment za bm, heh).

Profile  

PostPosted: 10. 09. 2007. 21:45 

zaista sam bio odusevljen Til Evighet-om, da nisi napisao da je novi album vani nebih ni znao.

Profile  

PostPosted: 16. 09. 2007. 00:37 

Koje l00dilo od albuma :shock:

Profile  

PostPosted: 08. 03. 2009. 20:41 

Dobar novi.
Til et Annet.. mi je bolji ma da ovaj ne zaostaje puno.
Gaahl se meni nikad nije uklapao u Gorgoroth.
Side projecti mu svakako vrijede mnogo vise nego ono sto je pokazao tamo.

Profile  

PostPosted: 10. 03. 2009. 02:11 
Moderator

Ovaj bend je perfekcija. Blek metal u svom najčru obliku a da ga ja jos gotivim..iskreno je, dobro odradjeno i nije prevelika podrum-produkcija..blek metal kako ja volim jebiga..
Jel oni imaju, btw., ista drugo osim ovog albuma? Nisam upucen..

Profile  

PostPosted: 10. 03. 2009. 15:00 

Nameless wrote:
Ovaj bend je perfekcija. Blek metal u svom najčru obliku a da ga ja jos gotivim..iskreno je, dobro odradjeno i nije prevelika podrum-produkcija..blek metal kako ja volim jebiga..
Jel oni imaju, btw., ista drugo osim ovog albuma? Nisam upucen..

Til Evighet

http://www.mediafire.com/?1jtgzutqvg3

Til et Annet...

http://www.mediafire.com/?04ahgn4oz4x

Ovaj zadnji imas..
Ima jos Demo , ali evo ti ovo za sada.
Ja toplo preporucujem oba , a pogotovo Til et Annet...

Profile  

PostPosted: 10. 03. 2009. 20:09 
Moderator

Til Evighet cu sad skinut..

Profile  

PostPosted: 10. 03. 2009. 21:48 
sta imas od toga sto ovako lazes :|

Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]