Ni ja ne znam da postoji "moderni death metal" kao specifiÄan pravac sa svojim predstavnicima ali znam da postoje bendovi koji su avantgardni, bolje reći moderni i Äiji zvuci utjeÄu mnogo na druge bendove, najbolji primjer iz ove godine su Meshuggah i Gojira (s tim da ima viÅ¡e prvog u drugom jer je Gojira kasnije izbacila album) i da će njihovi zvuci mnogo utjecati na nove bendove (ili stare sa novim stvarima). Sad, poÅ¡to najviÅ¡e sluÅ¡am deathcore najviÅ¡e sam tu osjetio tu modernost a Å¡to se DM-a tiÄe prvi mi padaju na pamet Aborted, Neuraxis, Cephalic Carnage i Beneath The Massacre. Eto, kad već spomenuh Neuraxis znam za par "tehniÄkih deathcore grind" bendova koji se hvale da sviraju moderan zvuk kakvim se ovaj bend diÄi, s tim da ga i dalje razvijaju. NajfriÅ¡kiji mi je (pored navedenih u par prethodnih postova na ovoj temi) The Plasmarifle (
http://www.myspace.com/plasmarifle).
Opet kažem, niÅ¡ta za DoF ne tvrdim osim Å¡to mi nova pjesma ne zvuÄi ni malo strana uhu (za razliku od ostalih na myspace-u), da je (itekako) bolja od sliÄnih koje sam sluÅ¡ao i da će novi album sto posto utjecati na razvoj zvuka drugih bendova (ili jednostavno novih stvari) kao Å¡to su to uradili novi albumi do sada pobrojanih bendova, zato i ovo "moderni".
Ja jedva Äekam da album izaÄ‘e i sljedeću godinu da pratim kako će se taj zvuk Å¡iriti i osjećati kod novih stvari (a ponavljam, hoće garant) kao kakav trend, Å¡to je sasvim normalna pojava u muzici

. A da je Deeds unikat jasno mi je bilo kad sam prvi put posluÅ¡ao novu pjesmu, stvarno svaka Äast - odliÄan će uzor biti.