Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 04. 07. 2025. 22:02

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 32 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 05. 07. 2006. 23:08 

Nemesis wrote:
Rooster wrote:
Neko bi sad rekao ''...jebao sam snove svoje,groblje puno sjećanja....''

- Bog.
Noc je bila tako gusta da smo zapinjali u mrak. Svijetlost. Zvijezde. Pizde male. Nisu nam blicale. Gurali smo pomrcinu od centra prema okrajku. Policijski sat. Nije znacio nista. A patrole. Picke koje trce. Picke koje znaju. Gurace pomrcine.

- Bog jeste evolucija.

Volio sam slusati Adnanovu pricu u opasnom satu. Gutala je tajnom kao zivim blatom. Morao sam ici krajem da me ne bi progutala. Prije svakog koraka uhvatiti granu. Tako me vukla.

- Zove se Charles. Preziva Darwin.

Isprva sam se plasio pratiti. Bilo je prestrmo za momcica iz malog grada. Gradica. Na ovim hridinama nije bilo ruza. Ali bilo je mahovine. Nigdje se nisam umivao tako lijepo kao na njoj. Jesam. Prije tri hiljade godina. U avliji sa ruzama. Sa sestrom i Arifom. Sa majkom i ocem. Mahovina je zaustavljala krvarenje. I nije dala da izraste oziljak. Cuvala je ranu otvorenom. Da je cujem kako boli. Da sebe cujem kako zivim.

- Bog. To mu je nadimak. Tako su ga ljudi prozvali. Zasto?

Ja nisam pitao. Pazio sam na grane. I cutao. Cutnja ima najbolji korak. Ne koleba se. Cutnja nikad nije rekla glupost. Zato jer niko kao cutnja ne zna kad treba pricati. A kad cutnja progovori poniznost je okruzi, Samo se cutnja ne plasi. Ona presrece svako zasto.

- Zato jer se boje. Boje se svega sto je potpisano imenom i prezimenom. Zele vjerovati u bajke koje je potpisao nadimkom. Rob. Voli. Nadimak.

Nisam znao da je rob hrana zivom blatu. Ali grane jesu. Zato mi se davase. I sestre grana. Ruke. Zato su ih primale.

- Rob. Glava pognuta. Zivi slijepo. Prima udarce. I kaze hvala. Rob. Glava pognuta. Ne zna cutati. Samo suti. Ponizno. Okruzuje cutnju.
Grane cute moje ruke. Ruke moje cute mene.

- Covjek. Potpisan imenom i prezimenom. Covjek. Tesko. Covjek. Misli. Covjek. Spozna. Kad spozna. Vidi. Strah. I tada zna da nije rob. Rob se boji. A covjek zuri. Strahu svome. I sretna lica covjek kaze. Dobro jutro sreco moja. Kako hoces da te guzim?

Naslucivao sam covjeka u sebi. Guzio sam vise puta.

- Strah je svijetlo na kraju tunela. Do njega se luta mrakom. Mrak je tajna koje nema. Samo bajka malog roba.

Jedrio sam zivim blatom zasivenih kapaka. Konce su mi cupkale pticice sa grana.

- Strah je svijetlo na kraju tunel. Robovi se mole njemu. S povezom na ocima.

Konce su mi cupkale pticice sa grana.

- Po vezom na ocima u covjeka se puca.

Konce su mi cupkale pticice sa grana.

- Covjek mora stati. Povez kaze. Covjek ne smije evoluirati. Povez kaze. Moramo ga nauciti. Povez kaze. Kako ce se bojati. Povez kaze. A povezom na ocima u covjeka se puca.

A koce su mi cupkale pticice sa grana. Beharom su mi ocvale zidove tunela.

- Ali sretna lica covjek ide. Mrakom. Tajnom. Koje nema. N e boji se oslijpepiti. Svijetlom. Strah. Na kraju tunela.
Nogama u zivom blatu.
- Darwin.

Koracati je tesko.

- Bog.

Zivotom u zivom blatu.

- Evolucija.

Roniti je tesko.

- Covjek.

Tunelom od blata.

- Zivot.

Izaci je tesko.

- Smrt.

Izaci je tesko.

- Darwin.

Iz gnijezda. Blata.

- Kud god da krenemo do Darwina cemo stici.

Klepetom od krila.

- Bog je krug. Evolucijom iscrtan.

Ptici moje ptice roblje nece biti.

- Sve nastaje samo iz jednog razloga. Da se krece i razvija. Da se mjenja ka savrsenoj formi.

Iz gnijezda. Od trnja. I zaoka.

- Jucer je danas na putu ka sutra.

Bodljikava oka.

- Savrsena forma. Promjena. Mjenjanje je konacan oblik. Ne moze se stati. Nista ne stoji. Stoji. Ide. Ka. Smrti. A smrt je kraj. Konacan promasaj. Ni pakao ni raj. Smrt je povez preko ociju. Povez je rob. Rob. Stoji. Ka. Smrti,

Jedrio sam zivim blatom. Jedrio sam.

- Smrt je definitivna. Umrijeti je promjena. Budala ce reci da je to igra rijeci. Budala je definitivna.

~Jebao sam snove svoje groblja puna sjecanja

8) 8) 8)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 06. 07. 2006. 00:25 

@niko:jes' ti puk'o malo,sta ti je???

Profile  

Post subject:
PostPosted: 06. 07. 2006. 07:22 

E jebiga sad, ovo postaje jebeni book club.

Niste interesantni. Recite fino "procitaj to i to".

Isjecci, niciji, me ne interesuju...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 06. 07. 2006. 08:34 
KoldVoid wrote:
E jebiga sad, ovo postaje jebeni book club.

Niste interesantni. Recite fino "procitaj to i to".

Isjecci, niciji, me ne interesuju...

niko wrote:

Post subject:
PostPosted: 06. 07. 2006. 09:46 

Nema sta, nadahnut momak.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 06. 07. 2006. 12:57 

...imao sam priliku upoznati Damira i mogu reci da brate zivi bez duplih standarda:), ono sto je napisao je njegova filozofija i kraj... nisam dugo upoznao karizmaticniju osobu...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 06. 07. 2006. 17:56 
aaa ocu i ja :cry:

Post subject:
PostPosted: 07. 07. 2006. 00:36 

Raziel wrote:
...imao sam priliku upoznati Damira i mogu reci da brate zivi bez duplih standarda:), ono sto je napisao je njegova filozofija i kraj... nisam dugo upoznao karizmaticniju osobu...

ti mi budeš vodić kroz njegove misli.....Volio bi.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15. 07. 2006. 20:06 
vrijedi jedino vlastita interpretacija..

Post subject:
PostPosted: 16. 07. 2006. 01:07 

WTF...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16. 07. 2006. 01:25 

jo ako ja pocnem otvarat ovake teme...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17. 07. 2006. 17:38 
mre wrote:
ajd stavi onu hitler je gotivio muslimane

- Znao je Hitler shta radi.

Sjecao sam ga se. On mene nije. Bio sam mali tada.

- Jevreje, Srbe i Cigane.

Bio je iz mog mjesta.

- Jevreji, jarane, oni ti svijet drze.

Otac mu je drzao piljaru. Tada.

- Preko Amerike.

A on je bio fajtercic. Tada. Nosio je siskice na osisanoj glavi.

- Parama. Sve parame, jarane. Kupiili su sve.

Bilo ih je grupa. Tukli su kosijanere. Pravili im ceke. Pet na jednog.

- Americki predsjednik radi sta Jevreji kazu.

Jedne su noci istukli Ahmeta metalca. On ga je najvise tukao. Drugi su mu ga drzali.

- Oni ti odredjuju gdje ce rat pocet.

Sutradan je Ahmetov brat Sejo dosao u piljaru i slomio mu oca. I kupio paklo kurtona. Guzio mu tetku.

- Sva ova sirotinja u svijetu, to ti je sve zbog Jevreja jarane. Sve to oni namjestaju. Sto je vise sirotinje, Jevreji bolje zive.

Kad je Ahmet metalac izasao iz bolnice skupio je svoje i u skolskom dvoristu poudarali su se jedan na jedan sa fajtercicima. Poslije toga u gradu vise nije bilo siskica. Zalizivali su ih.

- Ima knjiga, jarane, u kojoj sve lijepo pise. Ja sam je cit'o. Sve zemlje svijeta su je zabranile. Jevreji im platili. Ne mozes je nigdje kupiti. Al' jarane, prava raja stampa knjigu da se istina zna.

Bilo je to pred rat. Piljar je bio privatnik. Angaziran. I angazirao se da murija uhapsi Seju. Al' murija nije bila toliko angazirana. Sejo jeste. Opet je otisao u piljaru i slomio ga. I uzeo paklo kurtona. Ove nije platio.

- Hilter ih je jedini skont'o. I jedino njega nisu mogli kupit. Hitler je bio Bog, jarane. On ti je kren'o da ocisti svijet od Jevreja i sve druge gamadi. Da je uspio, jarane, mi bi ti sad zvili k'o hadzije.

Tada su arkanovci usli u Bijeljinu. Gledali smo na televiziji. Bilo me strah. Sutradan je njegov otac od uha do uha porucio Muslimanima u nasem mjestu da se moramo spremati na odbranu. Poceo je skupljati pare za oruzje. Ljudi su davali. Bilo ih je strah. Sjeo nije. Rekao je. M'rsh.

- Hitler je gotivio Muslimane, jarane. Znas li da se s njegovim najelitnijim SS-trupama na ruskom frontu borila i nasa handzar divizija? Jarane, da je Hitler prvi dosh'o do atomske bombe mi bi danas zivili k'o hadzije.

Oruzje nije doslo. Dosli su arkanovci. I seseljevci. I sva stoka. Dan prije njih piljar je otisao po oruzje. Poveo je i familiju sa sobom.

- Kad je Hitler dosh'o ovamo, jarane, znao je odmah ko je ko. To je bio mozak, jarane. Odmah je udario na Srbe.

Prvo su zaklali Seju i Ahmeta metalca. Na sred carsije. Seju je zaklao Srbin iz carsije. Prije nego ga je zarazao po vratu Sejo je progovorio. Svi su culi. Guzio sam ti zenu. Reci joj da pazi na dijecu. Cetnici su u carsiji.

- Da je nas svijet bio pametan pa sav stao uz Hitlera mi bi danas ovdje bili hadzije. K'o Hrvati. Oni su jos tad imali drzavu. A mi ti i ovu danas dijelimo sa Srbima. I to samo pola drzave. Drugo pola je samo njima. To su ti sve Jevreji sredili jarane. Sve.

S ocem je po Njemackoj skupljao pare za oruzje.

- Sjecas se '92. Jarane? Kad se svijet digao da zaustavi rat u Bosni? I to su Jevreji sjebali. Ni oruzje nam nisu dali. Nista. Oni su ti uvijek gotivili Srbe. Srbi su ti Jevreji Balkana. A mi smo Palestina.

I taman kad skupise pare, rat stade. Tja. Nedade im se.

- Mi smo se goloruki odbranili. Jarane, moj ti je otac organizovao odbranu u nasem mjestu. Ti si cuo sta se tamo desilo. Krv je tekla, jarane. Branili smo se pistoljima. Tukli su nas sa svih strana. Artiljerija. Bilo ih je k'o mrava. Branili smo se k'o lavovi, jarane. K'o lavovi.

Nismo se branili. Nismo imali od koga. Zivjeli smo s komisijama. Nismo znali da su im cetnici drazi od nas. I nije bilo artiljerije. Samo su klali.

- Moj ti je otac bio tesko ranjen. Jedva se izvukao. Da ga nismo izveli u Njemacku bio bi mu kraj. I poslije se nismo mogli vratiti. Cetri smo godine kopali rukama i nogama da se vratimo ali nam nedadose. Kazu, ratna zona. A mi kazemo, hocemo da branimo Bosnu. Al' dzaba jarane.

Al' dzaba.

- Onda smo konvoje slali ovamo. Hranu. Odjecu. Placali smo svercerima da ponesu i oruzje. Jarane, moj ti je otac naoruz'o pola nase armije.

Al' dzaba.

- Radio sam deset sati dnevno i sve davao za Bosnu.

Al' dzaba.

- A Njemci, jarane, da vidis koji su to fasisti. Gledaju te k'o kera. Mrze nas muslimane. Turke najvise. Da vidis neonaciste, jarane, samo gledaju da istuku stranca. A najdaze im istuc' Muslimana.

Al' dzaba.

- A Njemice, jarane. Da vidis koju su to kuje. Guze se samo s crncugama. Svaku drugu crnac guzi.

Al' dzaba.

- Da vidis kol'ko Njemica crnice voda, ne bi vjerov'o.

Al' dzaba.

- Gadilo mi se da ih guzim. Samo sam s nasim pickama bio. Nema nase picetine nigdje, jarane. I nase raje.

Al' dzaba.

- Kad mi u Minhenu u kafanu udemo, nasa je jarane.

Al' dzaba.

- Mi smo ti najjaci.

Al' dzaba.

- Najbolje picke guzimo.

Al' dzaba.

- Najbolju shanu imamo.

Al' dzaba.

- Sve sam im'o u Njemackoj, jarane, i sve sam ostavio. Vratio sam se da dignem Bosnu na noge.

Al' dzaba.

- Moj ti je otac ovdje firmu kupio.

Al' dzaba.

- Njemac mu je partner.

Al' dzaba.

- Sredicu ti pos'o kakav hoces, jarane.

Al' dzaba.

- Samo reci, jarane.

- Je'l ti se i sestra vratila?

- Nije.

- Onda cu morat tebe zguzit.

I bi tako. Al' nisam ja. Ima gariba koji to vole. Tarantino je postavio nove standarde. Ako si In moras ih slijediti. Ja nisam In. Ja nisam In. Prevrnuo sam grad da nađem kasetu Motorhead-a. Ahmet metalac je na sebi imao majicu s tim imenom kad su ga zaklali. Ispod imena Motorhead bila je lokomotiva s kljovama. Odjurila je krvava. Odjurio sam u firmu koju je kupio piljar i slomio ga u kancelariji. Ostavio sam mu paklo kurtona. Da mu se ne omakne jos jedan onakav kreten. Ali piljar vise nije bio piljar. Poslao je specijalce. Odmah su me pokupili. Sredio je da me slome. I dadose da lome. Cetri stijene. Cetri planine. Cetri bosne. Najveca stijena zvala se Idriz. Adnan ga je tri kilometra na rukama nosio. Tri sam u kilometra crijeva uu utrobi cuvao. I sjedosmo. Cetri planine i ja. I ispismo kafe. I ispitasmo se k'o ljudi. Obecao sam mu doci s Adnanom na babine. I dosli smo na babine. Dan posto sam otisao u firmu koju je kupio piljar i slomio ga opet. I opet sam mu ostavio paklo kurtona. Zlo je to sjeme.

Post new topic Reply to topic  [ 32 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 1 hour [ DST ]