Dugo, dugo sam razmisljao o tome da u javnosti iznesem svoje generalno misljenje o nasoj prekrasnoj drzavi i problemima sa kojim se nosimo.
Dok prosjecni Bosanac, bio on Bosnjak, Hrvat il Srbin, je treniran od strane medija i svoje zajednice/drustva da misli da su svi nasi jadi poslijedica Blakanskih ratova, medjunacionalnih tenzija te da nas cjeli svjet bizarno podjebava vec petnes godina, kao djete drzavnog sluzbenika (olako receno "guzonje") imao sam XXX prilika da se uvjerim u cemu je problem.
Da vas ne bih tusio pukom retorikom, navescu danasnji primjer sveopceg uzasa u nadi da ce neko od vas blize organima vlasti nase drzave uzeti "stvar" (il kurac, il sarac, il granatu) u svoje ruke i poceti rjesavati nase socijalne probleme.
Elem, prije jedno mjesec dana, ionako skandalozno propali projekt CIPS-a se manifestirao na novom viznom sistemu ministarstva vanjskih poslova BiH.
Naime, umjesto starih pisanih zahtjeva za vize koji su slani skenirani u pdf formatu, neko je u BiH (najvjerovatnije OSCE) dosao na genijalnu ideju da se svi zahtjevi unose, pregledaju i stampaju preko zajednicke baze podataka CIPS-a u Banja Luci.
Naravno, ovako genijalno rjesenje koje postoji u normalnim drzavama ovog svjeta je od bitne vaznosti za BiH, gdje papir i fascikla jos uvjek jesu bog i batina. U biti, nas MUP sada moze pregledati vizne zahtjeve cim se posalju. Prije je to islo sistemom "kurir iz MIP-a ode na buredzike pa na jedno dvaes kafa pa pred kraj radnog vremena navrati do MUP-a za ovjeru".
Ali, ne lezi vraze, citav projekat je lego na ledja nasih genijalnih "programera" u MIP-u. Rezultat je u najmanju ruku, tipicno Bosanski, a u najgorem (onom pravom) slucaju, apsolutna katastrofa monumentalnih proporcija.
S tipicnom bahatoscu koja karakterizira Sadisticke institucije za koje ja i vi placamo porez da bi nas sluzili i omogucili nam bolje sutra (citaj: da bi nas jebali u zdrav mozak i ispijali beskonacne kolicine kafe na hiljadu nacina), genijalci iz MIP-a su odlucili da u roku od dvije sedmice kompletno obustave stari sistem manualno popunjenih stikera za vize i pisanih zahtjeva sa novim racunarskim sistemom, zabranjujuci ulaz bilo kome, ma koliko taj ulaz bio od strateske vaznosti za BiH, poslije 1.11 bilo kome sa vizom izdatom starim sistemom, osim ako ta viza nije dobila rjesenje prije istog datuma.
Imajuci u vidu da postoje ambasade kao ova uz koju sam ja vezan, gdje je "prvi sekretar" (papirolog/potrcko) povucen prije jedno 6 mjeseci zbog isteka mandata, a MIP pored hiljada mogucih sposobnih kandidata nije uspio naci zamjenu, jer jebiga, nije iz podobne stranke ili ima ruzne zube, neprimamljivo prezime itd., mundani posao popunjavanja formulara koji se svakodnevno salju na adresu MIP-a (tipa "danas smo izdali 0 viza") kao i vodjenje knjiga, pisanje cestitki, te zajebavanje u prvom licu sa svakojakim ljudozderima koji bi se preko nase zamlje nadali dovuci Evrope, pada na ledja nasih najvisih predstavnika, tj. Ambasadora.
I tako dok drugi ambasadori rjesavaju strateske trgovinske sporazume, promovisu proizvode svojih zemalja, nasi dragi ambasadori pisu dopise i izvjestaje koje niko ne cita, al et, da se vidi da rade, da su vrijedni i marljivi. Vakav sizifov poso sam ja jos samo cuo iz prica sa golog otoka. E, a tamo je to bila kazna, u Bosni, nosanje kamenja uzbrdo-nizbrdo se debelo placa, jer jebiga, kako drugacije da te mentalno sjebu kad ti vec hljeba moraju dat, nedo bog da ti dopuste da ucinis nekakav uspjeh, a i onaj sramni budzet sakupljen iz praznih tanjira fukare treba nekako spendrecit, jer ostane neke sice koju nam se neda knjizit, nakon svih troskova na vozni park, prezderavanje i ispicuturivanje.
Ali to je dragi moji, samo vrh ledenjaka. U praksi, svaka ambasada, svake normalne drzave, ima najmanje 10 radnika u sebi. Bosanske imaju to u maksimali. Dok se od Svapskog ambasadora ocekuje da bude komunikativan, sposoban, intelektualac, Bosanski mora pod prvo da bude ekspert za uredsku masineriju, i to onu stariju, jer za takvu nemeres naci servisere. I da bi zivot bio bajan i pun cvjeca, sarenih egzoticnih pticica i bistrih potoka, nadje se pokoji Sarajevski hiper-intelektualac/kompjuterski genije koji je procitao uvod iz PHP for Dummies i Database Programming for Dummies, pa sjeo da pravi aplikaciju od strateske vaznosti za buducnost nase drage, ispacene domovine.
I tako, danas, po treci put zaredom, sam se morao ustati u 8 ujutro da za dzabera rintam za svog starog, koji se sa racunarima snalazi ko i ja sa nuklearnim reaktorima. I, na moje ogromno zacudjenje, matori komunjara nije nista zajebo, vec je zajeb u rukama nasih genijalnih infoMRAKticara.
Naime, prestajuci sa cinizmom i prelazeci u realnost, jer mi je krvni pritisak vec presao sve ljudske norme, prvi dan sam dosao do zakljucka, da, iako su EKSPLICITNO NAREDILI (da samo vidite rjecnika u njihovim dopisima) da se od prije tri dana pocne sa "treniranjem" sa novom aplikacijom, MASNI PAPCI iz MIP-a se nisu sjetili da dostave inicijalni Username i Login.
Dok je to meni cisto jasno, prosjecni jado jadni koji je cjeli zivot radio gospodske poslove u Ministarstvima daleko sposobnije bivse drzave, je morao dvaes puta da natakne svoje dno-tegle djorzle i procita 30 stranica ionako falicnog "uputstva za rukovanje".
I prodje drugi dan, nas dragi administrator je navodno "osposobio" korisnicki racun, kad ono, ne lezi vraze, nista od navedenih aplikacija ne izlazi na glavni meni. Dje sad zariba majku mu?
I tako nas dragi administrator nama veli da je "tek sad" dobio odgovarajuci SGT obrazac koji pojasnjava privilegije korisnika, koji je e-mailom poslan MIP-u prije petnest dana.
Znaci, svaki podatak koji se posalje u direkciju nasih institucija ide brzinom telefonije, pa stigne za koji minut. A onda sedmica da se elitni kadrovi natentaju da isprintaju dva lista, pa onda jos jedna da se izmigolje iz bunkera svojih kancelarija i dostave jebene podatke Informaticarima koji se nalaze, jebate alah, dvije kancelarije nize niz hodnik.
I tako, sa orgazmicnim osjecajem da je sistem napokon spreman, dolazim do APSOLUTNOG, FINALNOG DOKAZA da je Sarajevski PAPANLUK nepremostiv debilitator ove planete.
Naime, kao sto mnogi od vas znaju, postoje mjesta na ovoj planeti koja nemaju "postanski fah" iliti "postanski kod", vec se u cjelom Arapskom svjetu i u jos pokojim drzavama posta rjesava sistemom postanskih sanducica lociranih u odredjenim mjestima u gradu.
Kako je nemoguce unijeti postanski kod za jebeni Maskat il Dubai, (a "aplikacija" nece proslijediti zahtjev bez istog) SMRADNI LEVAT kojem je opcina Srati Grad najvjerovatnije centar svjeta, a za Ilidzu je cuo iz drevnih bajki o Turskim vezirima, je tako jednim potezom kompletno onesposobio sve Vizno/Konzularne poslove na podruciju Arabije i sire DO DALJNJEG.
Bez ikakve zelje osim da im se zahvalim na sadizmu sem tako sto cu im uzvratiti istim, precutao sam drugi katastrofalni lapsus programerskih majmuna MIP-a. Posto se vizne takse naplacuju u lokalnoj valuti, a aplikacija nedozvoljava manualno unosenje valute vec samo daje izbor tipa dolar,euro,jen,rublja,leva(koji ce kurac Bugarska leva neam pojma), i kad se ukloni kretenizam sa "postanskom sifrom", aplikacija je opet, neiskoristiva.
Nadalje, za razliku od ovog foruma ili bilo koje normalne web-stranice koja operira pod nekim sistemom identifikacije, genijalna aplikacija za vize svakim pritiskom tastera "nazad" vas vraca na prvu stranicu te vas primorava da ponovo unesete sifru. Nedo bog da mozete poslati zahtjev za vizu pa isti provjeriti, a da se ne morate jebavati naknadno i sve raditi ispocetka. I ne, nisam kreten, ne pricam o IE "back" dugmicu, vec o njihovom "integriranom" navigacijskom sustavu.
A da bi to sve bilo maksimalno veselo za ambasade na dial-up konekciji, drzava rodjenja i drzava koja izdaje pasos se ne mogu manualno unijeti, vec morate kliknuti na taster u odgovarajucem polju koji otvara novo prozorce u kojem se alfabeticki listaju sve drzave ovog svjeta. U cemu je kvaka, e, pretrazivac istog prozorcica ne omogucava pretrazivanje za recimo, "Ujedinjene Arapske Emirate" tako sto cete ukucati "ujedinjeni" pa da vam izleti spisak svih zemalja koje imaju tu rijec u svom nazivu, ne, morate tacno navesti naziv drzave da bi ste dobili rezultat. A prozorcic podrzava maksimalno deset rezultata po unosu kriterija, tako da je cjeli proces savrseno pogodan za povisenje holesterola i kiseline u zuci od stresa.
Naravno, sve bi ovo bilo lako zaboravljeno da estetika same stranice/aplikacije nije na nivou. Ja mislim da je umjetnik koji je ovo sklepao garant imao dozu inspiracije od dizajnera Lade i Trabanta. U ostalom, pogledajte sami, PAPAK cak nije mogao ni promjeniti grb BiH u jpeg za bolji loading, nedo bog da je popravio greske na najodvratnijem gif-u naseg grba koji se moze naci na netu (koji, je igrom slucaja, uvjek prvi rezultat u Google image search-u)
http://www.cips.gov.ba/vizesto bi reko Russtroyer...
Uzivo Sadam Husejn.
Grijesis.