Quote:
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez upozorio je ameriÄku vladu da viÅ¡e neće dobivati venezuelansku naftu ako 'prijeÄ‘e granicu' i dodao kako je već poÄeo neke pripreme u tom pravcu.
Chavez, ljeviÄar koji je u sve otvorenijem sukobu s Washingtonom, nije precizirao koje mjere kani poduzeti niti koji bi potezi ameriÄke vlade izazvali takvu reakciju.
"AmeriÄka vlada mora znati da ako prijeÄ‘e granicu viÅ¡e neće dobitu venecuelansku naftu", rekao je Chavez na javnom skupu. "U tom smislu poduzeo sam odreÄ‘ene mjere, no neću reći koje", dodao je.
Venezuela, peta po veliÄini izvoznica nafte u svijetu, zadovoljava 15 posto ameriÄkih energetskih potreba.
"Oni misle da ne mogu ništa poduzeti jer ne znamo gdje bismo plasitali svoju naftu. A-ha! Upravo tu tome griješe", rekao je Chavez. "Mnoge države traže više naše nafte. Ali im svima moramo odgovoriti isto, da im ne možemo dati više jer, između ostalog, milijun i pol barela naše proizvodnje ide u Sjedinjene Države".
Chavezov istup najvjerojatnije je izazvala ameriÄka državna tajnica Condoleeza Rice, koja je dan ranije Chaveza okarakterizirala kao "izazov demokraciji" te dodala da je "posebno opasna" tijesna suradnja Venecuele i Kube.
Tom je prilikom i potvrdila je da je ameriÄki kongres o "venecuelanskom problemu" telefonski razgovarao s ministrima vanjskih poslova Austrije, Å panjolske i Brazila.
"Međunarodna zajednica jednostavno mora biti aktivnija u podršci i obrani naroda Venecuele", izjavila je Riceova.
Chavez je njezine primjedbe nazvao prijetnjama i optužio ameriÄkog predsjednika i britanskog premijera Blaira za pokretanje plana koji bi sprijeÄio njegov reizbor na izborima, koji Venecuelu oÄekuju u prosincu.
"Plan je pokrenut. Sada pokuÅ¡avaju okrenuti Å panjolsku, Francusku, NjemaÄku... cijelu Europu protiv nas", rekao je Chavez.
Zato je pozvao sunarodnjake da prihvate "otpor imperijalistima", kako od milja zove ameriÄku vladu.
Chavez je i bivÅ¡eg Å¡panjolskog ministra vanjskih poslova Josea Maria Aznara, koji je njegov žestoki kritiÄar, takoÄ‘er oznaÄio dijelom plana protiv njegovo reizbora.
Posebno je zahvalio komentarima koji su stigli od brazilskog ministra vanjskih poslova Celsoa Amorima i Äileanskog predsjednika Ricarda Lagosa zbog toga jer su, navodno, već odbili biti dio Condoleezinog plana.
"'Gospodine opasnost'", rekao je Chavez misleći na Busha, "vi ste stvorili svoj front, zato će mo i mi stvoriri naš".
"I nema veze Å¡to će ameriÄka vlada uÄiniti, mi ćemo reagirati kršćanski: udarite li me po jednom obrazu, ja ću vam pružiti i drugi".
"Ja imam moralne snage oduprijeti se starom, ciniÄnom i nemoralnom imperiju, i mi ćemo vas pobijediti, staro carstvo", obećao je Chavez.
Chavez je iskoristio priliku da bi pozdravio saveznike "na komunistiÄkoj Kubi i u socijalistiÄkoj Boliviji" te je najavio skori posjet Iranu.
Jedina Älanica OPEC-a u Latinskoj Americi, Venezuela trenutno dnevno porizvodi 3,2 milijuna barela nafte, a SAD je njihov najveći kupac.
AmeriÄko-venecuelanski odnosi naglo su pogorÅ¡ani izborom Chaveza za predsjednika prije sedam godina. On Äesto puta optužuje Washington za zavjere protiv njega.
Odnosi su se dodatno srozali ranije ovaj mejsec kad je Caracas protjerao ameriÄkog pomorskog ataÅ¡ea optuživÅ¡i ga za Å¡pijunažu, na Å¡to je Washington odgovorio protjerivanjem venecuelanskog diplomata iz SAD-a.
No, unatoÄ oÅ¡trim rijeÄima, Venecuela nastavlja sjeverenom susjedu prodavati milijun i pola barela nafte dnevno, a ima i tri rafinerije i viÅ¡e od 14.000 benzinskih stanica Å¡irom SAD-a.