Page 1 of 3

Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 03:57
by Begy
Dakle vječni duel odbačenih...
Ko, što, i kako je bolji, zašto nisu mogli ući u proces stvaranja masla i sira, te zašto je ovu dvojicu protagonista zadesila tužna sudbina nonkonformizma.
Sva mišljenja su dobrodošla, tema je smrtno ozbiljna, jer ovo su Metallica i Megadeth mliječnog svijeta...
Vječiti rivali, prljavi, odbačeni, i vjerovatno vam se sere od njih.

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 04:10
by anthrax
Hahahahaha koji uvod :mrgreen:

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 04:33
by nekrodemon
kiselo mlijeko, al kad ga moja nana premlati i ostavi da odstoji koji dan...eh 8)

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 05:28
by Nameless
Hahahahaha Begy počinjem te gotivit :D

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 06:18
by Begy
Nameless wrote:
Hahahahaha Begy počinjem te gotivit :D

Zar nisi i dosad hehe

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 12:59
by BloodOverdrive
garant je krajišnik

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 14:50
by lord krvolok
SIRUTKA bomba protejinska samo to derite, bicete i zdravi i siroki :twisted:

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 15:12
by aDo
hahah :D

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 15:19
by Hedon
lord krvolok wrote:
SIRUTKA bomba protejinska samo to derite, bicete i zdravi i siroki :twisted:


od nje se i prdi :twisted:

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 16:07
by as_the_sun_sets
Kao vjerovatno jedini covjek koji je ovdje polozio ispit iz mljekarstva, moram razocarati lord krvoloka, surutka u jednoj litri ima jedva 6.5 grama proteina, sto je nekih 5x manje od standardnog mlijeka ;)

Medjutim, surutka sadrzi najbrze proteine poznate covjecanstvu, koji se u tijelo ugradjuju vec 30-40 min nakon unosenja. Sadzi serumske proteine tj. imunoglobuline, sto je cini idealnom za jacanje imuniteta.

Svakako je dobro popiti pola litre do litru dnevno, i treba ocekivati terapeutsko dejstvo prije svega, ne nutritivno, za to ce vam posluziti mladi sir, sa 10x proteina vise od surutke.

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 18:29
by Archangel
Hmm, ovisi, morao bi mi netko prvo pojasniti sta je jedno, a sta drugo, pa da odgovorim.. :)

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 18:59
by Begy
as_the_sun_sets wrote:
Kao vjerovatno jedini covjek koji je ovdje polozio ispit iz mljekarstva, moram razocarati lord krvoloka, surutka u jednoj litri ima jedva 6.5 grama proteina, sto je nekih 5x manje od standardnog mlijeka ;)

Medjutim, surutka sadrzi najbrze proteine poznate covjecanstvu, koji se u tijelo ugradjuju vec 30-40 min nakon unosenja. Sadzi serumske proteine tj. imunoglobuline, sto je cini idealnom za jacanje imuniteta.

Svakako je dobro popiti pola litre do litru dnevno, i treba ocekivati terapeutsko dejstvo prije svega, ne nutritivno, za to ce vam posluziti mladi sir, sa 10x proteina vise od surutke.

Pa valja li to za teretane, kao prirodna zamjena onim ''prašnjavim'' proteinima i hemiji, u kombinaciji sa mlijekom, mesom i jajima, ili ispari brzo iz organizma pa se ne prima da valja?

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 19:06
by as_the_sun_sets
Ako mozes popiti 5 litara surutke nakon treninga, dobices 33 g proteina koji ce se odmah ugraditi u tijelo, ali i oko 1800 kalorija :lol: :lol: :lol: Tih 33g ce ti super doci za brzi obrok poslije treninga, ali ces u roku od mjesec dana dobiti 10 kila sala :)

Ne valja, surutka jedino valja u prahu za teretanu, koristi se iskljucivo odmah nakon treninga jer je brzi protein (iskorisiti se za sat i onda tijelo nema sta da koristi, stoga moras uzimati srednje brze - meso, jaja, riba, i ultra-spore - kazein iz sira). Surutka u prahu je 100% prirodnog porijekla, ali je skupa kao djavo, preko 60 KM/kg.

Jaja i meso su ti majka, pogotovo jaje, jer ima 100% iskoristiv protein (samo jaje, mlijecni protein i sojin izolat imaju 100%, meso i riba oko 85%).

Mladi sir ti je majka za nocni obrok ili dnevni medjuobrok, sa sto manje masti, surutka je dobra iz drugih razloga - blagotvornog dejstva na jetru i slicno.


mlaćenica

Engleski naziv: buttermilk

tekući proizvod svojstvenog mirisa, ostatak pri proizvodnji maslaca. Budući da svi u mastima topljivi vitamini (A,D,E,K) ostaju u maslacu, mlaćenica je siromašna tim vitaminima, ali zato ostaju na raspolaganju svi ostali vitamini. Sadržaj od oko 0,8% mliječne kiseline kada se mlaćenica dobiva iz zrelog vrhnja, osigurava joj status fermentiranog proizvoda. Intenzivna aroma mlaćenice potječe od 0,7 do 4,0 mg/litru diacetila, acetona i ostalih aromatskih komponenti mlijeka. Kemijski sastav tekuće mlaćenice na litru iznosi: proteini 35 g, masti 5 g, laktoza 40 g i minerali 7 g. Kada je u prahu, mlaćenica ima na 100 g sljedeći kemijski sastav: proteini 34%, masti 5%, laktoza 50% i minerali 7%. Sadržaj kalcija i riboflavina je isti kao kod mlijeka, pa mlaćenica može biti korisna sirovina za druge proizvode. Nekada se koristila u proizvodnji hrane za dojenčad.

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 19:24
by nekrodemon
as_the_sun_sets wrote:
Ako mozes popiti 5 litara surutke nakon treninga, dobices 33 g proteina koji ce se odmah ugraditi u tijelo, ali i oko 1800 kalorija :lol: :lol: :lol: Tih 33g ce ti super doci za brzi obrok poslije treninga, ali ces u roku od mjesec dana dobiti 10 kila sala :)



znaci ima lijeka za mene :shock: :shock: :shock:
tooo mi radiii

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 19:25
by lord krvolok
Vidis kako kolega at the sun to sve fino objasni :D ,poslije treninga je najbolje da uzmes taj Whey protein iz sirutke,a najvanzije je da pred spavanje uzmes dovoljno kazein proteina,to je taj protein iz mladog sira i mlijeka!!!Njegova razgradnja traje dosta sporije,od Wheya,tako da dok spavas tijelo ima sta da razgradjuje,a da to ne budu tvoja misicna masa koju si steko u toku treninga...Ljudi vecinu misica izgube dok spavaju,naravno ako ne uzmu dovoljno kazeina,i onda ulaze u stanje Katabolizma!!!

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 19:33
by Begy
as_the_sun_sets wrote:
Ako mozes popiti 5 litara surutke nakon treninga, dobices 33 g proteina koji ce se odmah ugraditi u tijelo, ali i oko 1800 kalorija :lol: :lol: :lol: Tih 33g ce ti super doci za brzi obrok poslije treninga, ali ces u roku od mjesec dana dobiti 10 kila sala :)

Ne valja, surutka jedino valja u prahu za teretanu, koristi se iskljucivo odmah nakon treninga jer je brzi protein (iskorisiti se za sat i onda tijelo nema sta da koristi, stoga moras uzimati srednje brze - meso, jaja, riba, i ultra-spore - kazein iz sira). Surutka u prahu je 100% prirodnog porijekla, ali je skupa kao djavo, preko 60 KM/kg.

Jaja i meso su ti majka, pogotovo jaje, jer ima 100% iskoristiv protein (samo jaje, mlijecni protein i sojin izolat imaju 100%, meso i riba oko 85%).

Mladi sir ti je majka za nocni obrok ili dnevni medjuobrok, sa sto manje masti, surutka je dobra iz drugih razloga - blagotvornog dejstva na jetru i slicno.


mlaćenica

Engleski naziv: buttermilk

tekući proizvod svojstvenog mirisa, ostatak pri proizvodnji maslaca. Budući da svi u mastima topljivi vitamini (A,D,E,K) ostaju u maslacu, mlaćenica je siromašna tim vitaminima, ali zato ostaju na raspolaganju svi ostali vitamini. Sadržaj od oko 0,8% mliječne kiseline kada se mlaćenica dobiva iz zrelog vrhnja, osigurava joj status fermentiranog proizvoda. Intenzivna aroma mlaćenice potječe od 0,7 do 4,0 mg/litru diacetila, acetona i ostalih aromatskih komponenti mlijeka. Kemijski sastav tekuće mlaćenice na litru iznosi: proteini 35 g, masti 5 g, laktoza 40 g i minerali 7 g. Kada je u prahu, mlaćenica ima na 100 g sljedeći kemijski sastav: proteini 34%, masti 5%, laktoza 50% i minerali 7%. Sadržaj kalcija i riboflavina je isti kao kod mlijeka, pa mlaćenica može biti korisna sirovina za druge proizvode. Nekada se koristila u proizvodnji hrane za dojenčad.

Svaka čast na poznavanju materije, i hvala na pomoći i jel... poštivanju ovog topica i njegovog smisla :D
Znači ništa od sirutke, samo rokat jaja, meso, mlijeko, a nekad bogme i sira zamezit hehe

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 20:04
by Medieval
Begy wrote:
Dakle vječni duel odbačenih...
Ko, što, i kako je bolji, zašto nisu mogli ući u proces stvaranja masla i sira, te zašto je ovu dvojicu protagonista zadesila tužna sudbina nonkonformizma.
Sva mišljenja su dobrodošla, tema je smrtno ozbiljna, jer ovo su Metallica i Megadeth mliječnog svijeta...
Vječiti rivali, prljavi, odbačeni, i vjerovatno vam se sere od njih.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 21:43
by SODOM
lord krvolok wrote:
SIRUTKA bomba protejinska samo to derite, bicete i zdravi i siroki :twisted:


a zato sam ja ovakav bogamu...jucer sam se napovraco necega stoj ukusnije od sirutke,e

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 27. 12. 2009. 22:03
by lord krvolok
:D

Re: Sirutka Vs. Mlaćenica

PostPosted: 28. 12. 2009. 15:35
by Begy
Ma počeću se kajmakom u venu rokat :mrgreen: