Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 24. 06. 2025. 15:00

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 265 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Next
Author Message
 Post subject: OGame Balkan
PostPosted: 31. 07. 2005. 23:15 

Online igra koja je za kratko vrijeme stekla veliku popularnost, ko ne vjeruje neka ide na http://www.ogame.ba

Neki dan, u sred rata, nakon što sam izgubio bitku skontamo se ja i moj napadač da se znamo sa RP, pa me zanima koliko vas igra ovu zarazu, a ako vam nije mrsko i vaše impresije.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 31. 07. 2005. 23:21 
Moderator

igram ja.

planeta akronox, user malevolent, 1:10:4. hvala, prijatno :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 31. 07. 2005. 23:32 

ja se registrirao, pa da vidimo...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 31. 07. 2005. 23:38 

izgleda mocno... jos dok skuzim ista :lol:

slobodno recite kakav hint...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 31. 07. 2005. 23:54 

planet Terrorsathan, user El_Foxinho, koordinate 1:118:8

Profile  

Post subject:
PostPosted: 01. 08. 2005. 01:19 

Ogame rules :D Vjerujem da ima jos clanova foruma koji su zarazeni :)

Evo par stvari korisnih za pocetak:

Osnovni getting started:
http://www.ogame118.de/forum/thread.php?threadid=58
Slicno i ovdje:
http://www.ogame-tutorial.de/pn/html/mo ... =0&thold=0

Za one koji hoce vise:
http://www.ogametips.com/

Na istoj stranici mozete naci i program SpeedSim_v0.9.2.5b koji koristi
za proracunavanje napada i odbrane (to malo kasnije).

Slijedeci FAQ sastavili su neki od clanova mog(GAB) saveza( naime, Tir Anasazi, Krule i Dugokontov), i mislim da ce zainteresovanim biti od koristi.

Prvi put sam se logirao na Ogame. Kako da dobijem vise resursa? Graditi rudnike?
Da. Na pocetku je jedini nacin da dobijes resurse gradnjom rudnika. Najbolje je graditi rudnike metala, do recimo 5tog nivoa, pa potom poceti graditi rudnike kristala. U medjuvremenu, po potrebi (najcesce, nakon svake dvije gradnje) graditi solarne elektrane. Nije potreban sintetizator deuterijuma na pocetku.

Kako graditi?
Gradi se tako sto kliknes na link zgrade. Izlistat ce se stranica sa slikama gradjevina. Lijevo od opisa gradjevine nalazi se link graditi. Klikom na njega pocinjes graditi prvi nivo te gradjevine. Svaki sljedeci nivo je skuplji, ali donosi neke prednosti (ovisno od gradjevine).

Zasto su mi brojevi ispod energije crveni?!
Energija sluzi za pokretanje rudnika. Ona se dobija gradnjom solarne elektrane na pocektu, te kasnije fuzijskom elektranom i solarnim satelitima. Ako je energija "crvena", znaci da nema dovoljno energije, te da rudnici ne mogu raditi punim kapacitetom. Potrebno je izgraditi dodatni nivo solarne elektrane.
Ako je energija "u minusu"(crvena), ne bi bilo lose otici na stranu sirovine. Tu je moguce smanjiti proizvodnju pojedinih rudnika. Ako je energija, recimo, -10/128, mozes postaviti sintetizator deuterijuma da radi na 70%. Smanjit ce se potraznja elektricne energije, deuterijuma ces manje dobivati, ali ce ostali rudnici raditi punim kapacitetom. Kada se izgradi elektrana, deuterijum opet vratis na 100% proizvodnje.

Kado da nekome posaljem poruku?
Najbrzi nacin da posljes nekome poruku, jeste da na stranici "Trazi" nadjes igraca po imenu, i kliknes na ikonu notepadea pored njega.

Kako da posaljem cirkularnu poruku?
Cirkularnu poruku mozes slati samo ako si u nekom savezu. Na stranici Savezi imas sljedeci raspored

Grb saveza
Tag
Ime
Clanovi
Tvoj rang
Kruzna poruka Kruznu puruku poslati

kada kliknes na ovo posljednje, mozes slati poruku.

Kako da dodam nekoga na listu "Drugovi"?
Za ovo ti je potrebno barem 10 deuterija. Ides na stranicu "trazi". Ukucas ime prijatelja. Kliknes na njegove koordinate (1Madx:xx). Otvorit ce ti se stranica "galaxije", sa njegovim suncanim sistemom. Sada samo kliknes na zelenu tacku, desno od njegovog imena.

U ovoj igri trebao bih graditi brodove. KAKO!!???
Da bi izgradio brod, prije svega je potrebno izgraditi barem jedan nivo "fabrike brodova". Ovim se moze izgraditi samo solarni satelit. Za ostale brodove potrebno je istraziti razlicite tehnologije, te izgraditi potrebne zgrade. Sve informacije se nalaze na stranici tehnika.

Izgradio sam recikler. Kako ga koristiti?
"Misije prikupljanja resursa moguce su jedino ako imate reciklere (brodove za prikupljanje istih nakon neke bitke). Isto kao i gore, dakle izaberete brodove koje hocete da spasite, ali ne zaboravite da ubacite i reciklere koje imate). Izaberite planetu sa debris poljem (pogledajte u meniju galaksija planete koje imaju slovo T pored rednog broja) i izaberite brzinu. Također promjenite u meniju u polju pored koordinata sa opcije "planeta" na "DF" (debris polje - mislim da je na našem RU). Izaberite nakon toga prikupljanje kao tip misije. Brodove možete napuniti i vlastitim resursima da ih sačuvate, ali ostavite dovoljno prostora da prikupite one resurse koji se nalaze u debris polju."

Skinuo sam novi skin i postavio path. Ali nece da mi radi. Zasto?
Na kraju patha mora stajati /. Ako je putanja
C:/OGame/Skinovi/Military onda moras ukucati sljedece
C:/OGame/Skinovi/Military/

Ukoliko koristite Firefox onda morate na pocetak putanje morate dodati 'file:///'. Dakle:
file:///C:/OGame/Skinovi/Military/

Pored toga, potrebno je da u Location (address) bar ukucate 'about:config'. Pronadjite stavku 'security.checkloaduri' i postavite vrijednost na false (duplim klikom).

Kako dobijam poene koji se nalaze na statistici?
Poeni se racunaju po sljedecoj formuli: broj utrosenih resursa/1000 + broj brodova u floti. Znaci, ako si izgradio fighter, koji recimo kosta 3600 metala i 400 kristala, ukupno si dobio 5 poena (4 na resurse i jedan na brod)

TsD poeni - Sta je to?
Kada alliansa potrosi 1 milion resursa dobije 1 poen.

Hoce li moje sonde za spijuniranje biti unistene ako ih posaljem na nekoga?
Uglavnom ne. Ako zelis spijunirati nekoga, potrebno je poslati sondu na zadane koordinate, ali kao zadatak izabrati spjunirati. Sto vise sondi posaljes, veca je mogucnost da ces dobiti tacan rezultat. Ako posaljes previse sondi, postoji sansa da one budu otkrivene, nakon cega ce, vjerovatno, biti unistene.

Igraci mi neprestano kradu resurse. Sta da radim?
Najbolja taktika je spasavanje resursa. Igrac ne moze unistiti tvoje zgrade (osim odbrambenih jedica), tako da je najbolje par minuta prije nego sto ce njegova flota doci poslati transportere i flotu na neku planetu. Pri tome, u transportere i flotu prebaci sve resurse koje imas. Postavi da se oni krecu, recimo, 10% svoje brzine. Preostale resurse upotrijebi za gradnju nekih gradjevina, istrazivanje tehnologija. Kada napad pridje, a vidis da nema sljedecih, javi floti da se vrati. Napominjem da je nemoguce napasti flotu dok je ona u svemiru (na putu).

Igraci mi neprestalno kradu resurse, a ja nemam transportera da ih spasavam. Sta da radim?
Troši resurse na nešto. Bilo šta, sve je pomalo korisno. Recimo, na izgradnju transportera.

Cuo sam da se na mjesecu mogu graditi pravo dobre stvari. Kako da dodjem do njega?
Mjesec nastaje kada nečija flota bude uništena u orbiti planete. Nakon toga se ostaci reursa i uništenih brodova koncentrišu i formiraju mjesec. Međutim ovo se ne dešava uvijek, čak šta više vrlo rijetko: na svakih 100.000 otpadnih polja sa šansom od 1%. Max. šanse za nastanak mjeseca su 20% i one se javljaju nakon velikih okršaja sa hiljadama brodova. Što je veće polje otpada i ostataka nakon borbe, dakle, veća je šansa da dobijete mjesec, a kod šanse od 20% obično se dobije mjesec sa prečnikom od 8000km i više.

U izvornom, prvobitnom obliku, mjesec ima tačno jedno polje i da bi ste to polje naselili morate napraviti lunarnu (mjesečevu) bazu na njemu. Nakon toga se oslobađaju ostala polja (3 polja po jednom levelu) kako bi mogli praviti ostale objekte. Max. broj polja koje možete imati na mjesecu zavisi direktno od njegove veličine i varira između 12 i 79 polja.
ZAŠTO JE BITAN MJESEC: Po ovome što je do sada rečeno mjesec nije ništa posebno i manji je od 90 % planeta, ALI postoje dvije vrste objekata (infrastrukture) koje se mogu praviti samo na mjesecu i one su od ekstremne važnosti i pružaju veliku prednost nad ostalima koji nemaju mjesec, a takvih je mnogo. To su SENZOR FALANGA I ODSKOČNA PLATFORMA. Sa senzor falangom možete špijunirati kompletne flote sa detaljnim podacima i čak presretati flote, što bez falange nije moguće, a sa odskočnom platformom možete flote prebaciti u tzv. nulto vrijeme, dakle možete ih prebacivati na bilo koju tacku u univerzumu bez gubitka vremena. Što je najbolje, ovo ne zahtijeva nikakve resurse, s tim što mora proći 60 minuta između dva skoka.

Kod tehnologije kombjutertehnika pise: "Sa povecavanjem kapaciteta kompjutera mogu se sve vise flota kontrolisati. Svaki stepen kompjutertehnike povecava maksimalni broj flote za 1". Znaci li to da ja za svaki dodatni brod moram istraziti sljedeci nivo kompjuter tehnike?
Ne! Broj brodova koje mozes izgraditi je neogranicen. Povecavanjem kompjutertehnike samo povecavas broj flota koje istovremeno mogu biti u svemiru. Flota predstavlja skup brodova koji idu na neku lokaciju. U floti se moze nalaziti proizvoljan broj brodova. Ako 3 lovca i transporter poslajes na kooridnate 1:1:1, a nakon par minuta 2 lovca i 5 transportera na istu lokaciju, to ce se svejedno brojati kao dvije flote, iako one idu na isto odrediste.
Bez istrazene kompjutertehnike mozes slati jednu flotu.

Sta je to BASHING?
Ovo pravilo je vezano za napad i kaže da je bilo kojem igraču dozvoljeno da "izvrši max 3 napada na dan". Ovo je malo zbunjujuće s obzirom da je ovo pravilo malo bolje opisati kao "tri naleta" ili serije (sets of attack), dakle, preciznije dozvoljena su vam tri seta napada sa po tri pojedinačna napada u svakom setu, s tim da pojedinačni napadi u svakom set-u moraju se desiti u intervalu od max 30 minuta jedan od drugoga. Znači dok god izvršavate zaredom tri napada u intervalima od max. pola sata oni se broje kao valovi jednog napada.

Npr. imamo dva igrača: Igrači "A" i "B". Pretpostavite da igrač A napada:

U 6:33h
U 6:45h

U 10:12h
U 10:17h
U 10:35h

U 13:11h
U 13:44h

Igrač A ovim nije prekršio pravila. Plava, narandžasta i zelena grupa (napada) su u razmacima do max. 30 minuta, tako da se smatraju valovima istog napada. Međutim, ako igrač B kontrira ovim napadima:

U 15:22h
U 15:45h

U 17:11h
U 17:38h

U 17:52h

U 20:31h

U ovom slučaju to bi bio bashing i igrač B bi mogao biti banovan. Crveni napad je više od pola sata nakon prvog narandžastog napada, a zeleni napad je više od pola sata nakon crvenog napada, tako da se svaki od njih broji kao poseban.

Postoje dvije dozvoljene iznimke. Jedna je kada naša alijansa objavi rat nekoj drugoj alijansi. Ovo se mora postovati na forumu OGame-a i mora biti prihvaćeno prije nego što možemo napadati bez primjene bashing pravila. Obratite pažnju da se rat ne može objavljivati pojedincima.

Druga iznimka je kada vam taj drugi igrač pošalje poruku uvredljivog sadržaja.

Ovo se također mora dogovoriti sa operatotom prije nego što možete početi napad, dakle, ako operator uvidi da je poruka zaista uvredljiva i odobri vam napad.

Sta je to CANNON FODDER?
CANNON FODDER je ustvari "razvlačenje" napadačke flote i njeno odvraćanje od vaših jakih brodova. Pretpostavite da se suprotstavljaju sljedeće dvije flote:

A B
Brodovi:
Lagani lovac 130 60
Razarač 30 50

Iako flota B ima 50 razarača oni zbog velikog broja laganih lovaca u floti A moraju svoju paljbu rasipati na njih i ne mogu se skoncentrisati na teške razarače, dok će istovremeno flota A morati da uništi samo 60 laganih lovaca i onda se skoncentriše na protivničke razarače.
Ovo isto važi i za odbranu na planeti, tj. ako imate 200 raketobacača, 100 laganih lasera (oni su vaš cannon fodder), 25 teških lasera, 1 gausov top, tada će neprijateljska flota moći veoma veoma teško da pogodi vaš gausov top.
Primjena ovakve taktike naravno podrazumijeva veći stepen razvoja i dostatne resurse koji se mogu "rasipati" na cannon fodder. Rasipati pod navodnicima zato što to ustvari i nije rasipanje, kada skontate koliko vam treba da napravite 1 plazmeni bacač, a dovoljno je 200 laganih lasera da znatno umanji mogućnost pogotka plazmenog bacača.

Mada se može učiniti suprotno, špijunske sonde se NE isplati slati u napad sa ostatkom flote. One nisu efikasne kao cannon fodder pošto svaki drugi brod i odbrambeni mehanizam ima rapid fire protiv njih (sposoban je uništiti više sondi jednim pucnjem).

Nadam se da ce se igri prikljuciti jos clanova foruma. Moj nick je NM 156, valjda se sretnemo i tamo :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 01. 08. 2005. 02:50 

fora...
na istu foru, samo jednostavnije je utopija... neznam ako to neko igra :

games.swirve.com/utopia/login.htm

Profile  

Post subject:
PostPosted: 01. 08. 2005. 18:51 

AdVers wrote:
Vjerujem da ima jos clanova foruma koji su zarazeni :)

zbog nekih koji šire zarazu :P

Profile  

Post subject:
PostPosted: 02. 08. 2005. 00:27 

Ne pada mi na pamet da probam :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 02. 08. 2005. 00:53 

Planeta "Burzum" (Shakhbuurz)
Vrijeme Servera Mon Aug 1 23:52:32
Dogadjaji

Prosijek 12800 km (49 / 163 Polja)
Temperatura ca. -22°C bis 18°C
Pozicija 1:5:10
Poeni 105 (Mijesto 275 von 793)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07. 08. 2005. 15:35 

koji kurac, sve mi je na njemackom, i ne priznaje mi login? :evil:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07. 08. 2005. 15:54 

tako ti i treba kad se primaš pederluka :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07. 08. 2005. 16:54 

I kod mene odjednom sve na njemačkom....a taman sam se zagrijala :(

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07. 08. 2005. 17:02 

I kod mene isti problem, a taman sam se malo razbahatio bodovima, prikupio čak 70-ak :D :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07. 08. 2005. 17:41 

probajte ovaj link

http://212.227.79.136/portal/?go=start&lang=yu

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07. 08. 2005. 17:53 

Juhuuuu, bravo srećo :D ;)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 08. 08. 2005. 07:48 

Planeta "Burzum" (Shakhbuurz)
Vrijeme Servera Mon Aug 8 6:48:52
Dogadjaji

Prosijek 12800 km (69 / 163 Polja)
Temperatura ca. -22°C bis 18°C
Pozicija 1:5:10
Poeni 370 (Mijesto 196 von 884)

:)

*EDIT*

vidje shta sad nadjoh

informacije savez
Tag RPA
Ime Rock Planet Association
Clanovi 1
Ako ste èlan Rock Planeta (http://www.rock-planet.com), i igraè OGamea, pridružite nam se u zajednièkoj borbi protiv ostalih! Samo zajedno možemo pobijediti, metal braæo!!!

:D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 08. 08. 2005. 17:53 

82 (Mijesto 336 von 901)

za 8 dana igre.
ja sklepao savez, al onaj nosferatu nikako ne kuzi :P

Profile  

Post subject:
PostPosted: 08. 08. 2005. 17:59 

ako cemo se malo hvalit

Prosijek 12800 km (60 / 163 Polja)
Temperatura ca. 22°C bis 62°C
Pozicija 1:91:6
Poeni 381 (Mijesto 198 von 901)

Za 10-ak dana igre

Profile  

Post subject:
PostPosted: 08. 08. 2005. 20:51 

ti imaš topal planet, boli te kurac, na mom je 3°C :twisted:

frostbitten Terrorsathan :D

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 265 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]