Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 17. 06. 2025. 23:00

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 73 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4
Author Message
 Post subject: Re: NIceov nadcovjek (mali poklon vama od Xene)
PostPosted: 02. 04. 2008. 21:11 

ne shvataj sve tako ozbiljno :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 02. 04. 2008. 21:18 

stari serator wrote:
ne shvataj sve tako ozbiljno :mrgreen:

heheh ma i nisam ba :D:D vidim zajeban ti nick pa reko bolje polako neg da se ubacimo u svadju :mrgreen: :mrgreen: zivio!

Profile  

PostPosted: 02. 04. 2008. 22:12 

uf sad sam i zajeban!

nisam ja za svadje, vise za zajebancije ;)

zivio i ti pasa!

Profile  

PostPosted: 16. 06. 2008. 20:41 

niče je extrem,budala... :D :lol:

Profile  

PostPosted: 16. 06. 2008. 21:32 
Moderator

Zerro wrote:

Ehm, sad bih se raspisao na temu da imam vremena ali nemam. Ako to tvrdiš po njegovoj biografiji evo nadovezat ću se samo s ovim: najpoznatiji osobenjak, narcisoid do jaja, popularizirao filozofiju, ima toga još al ajd. Ja i: preživljava postmodernizam, ako preživi, eto njegovog najvećeg uspjeha.

Profile  

PostPosted: 16. 06. 2008. 22:21 

Zerro wrote:

kako kome ;)

Profile  

PostPosted: 17. 06. 2008. 12:11 

artredis wrote:
Zerro wrote:

Ehm, sad bih se raspisao na temu da imam vremena ali nemam. Ako to tvrdiš po njegovoj biografiji evo nadovezat ću se samo s ovim: najpoznatiji osobenjak, narcisoid do jaja, popularizirao filozofiju, ima toga još al ajd. Ja i: preživljava postmodernizam, ako preživi, eto njegovog najvećeg uspjeha.

Ne može sa Kantom niti jedan filozof .... kad prostudiraš njega shvatićeš da je legenda..
jebeš extremnost ona uništava pamet,skontaj pa ćeš vidjeti. :D

Profile  

PostPosted: 17. 06. 2008. 12:23 

Kant vrijedan, ledeni razum, snaga volje(donekle), dovoljno jasan za primjeniti u praksi cak, al' stoicari (i dijelom sofisti) vecinu vec odavno rekli, tako da... :mrgreen:

Kant je dobar jedino zbog vrlo kvalitetne sublimacije u nekoliko svojih djela, to treba postovati, to se, ustvari, posebno postuje u danasnje vrijeme kad se izgubila DRAZ TRAGANJA I VEZANJA VRIJEDNOSTI POHRANJENIH NA VLASTITIM MENTALNIM POLICAMA U VLASTITI SISTEM KOJI ODGOVARA VLASTITIM PRAVILIMA, Kant tu nastupa kao instant rjesenje, veliki guru i presuda... Kome odgovara, fine by me, al' Kant konstatno ratuje sa transcedentalnim, a to je sustina filozofije - nikad dobijeni odgovori na sasvim prosta pitanja... I dok nam Kant ureduje kako da, i prakticno, dodjemo do tih odgovora, nece, picka, da postavi ta pitanja onako kako ga zove, kako svakoga zove, nego ih iskljucivo naznacava praveci maglu stilom...

Profile  

PostPosted: 17. 06. 2008. 14:11 

~°~ wrote:
Kant vrijedan, ledeni razum, snaga volje(donekle), dovoljno jasan za primjeniti u praksi cak, al' stoicari (i dijelom sofisti) vecinu vec odavno rekli, tako da... :mrgreen:

Kant je dobar jedino zbog vrlo kvalitetne sublimacije u nekoliko svojih djela, to treba postovati, to se, ustvari, posebno postuje u danasnje vrijeme kad se izgubila DRAZ TRAGANJA I VEZANJA VRIJEDNOSTI POHRANJENIH NA VLASTITIM MENTALNIM POLICAMA U VLASTITI SISTEM KOJI ODGOVARA VLASTITIM PRAVILIMA, Kant tu nastupa kao instant rjesenje, veliki guru i presuda... Kome odgovara, fine by me, al' Kant konstatno ratuje sa transcedentalnim, a to je sustina filozofije - nikad dobijeni odgovori na sasvim prosta pitanja... I dok nam Kant ureduje kako da, i prakticno, dodjemo do tih odgovora, nece, picka, da postavi ta pitanja onako kako ga zove, kako svakoga zove, nego ih iskljucivo naznacava praveci maglu stilom...

pa eto reci ti meni šta je niče uradio,šta je on to dokazao,većinu je pokupio od šopenhauera(bolesnik kao i on),mislim da je bio psihički bolesnik, ne vjerujem da je trijezan i jednu riječ napisao. :lol:
Namjerno je išao da bude kotroverzan....,a to transcendentalno o čemu ti tipkaš je NIĐE VEZE kAo što bi rekao filozof MACA :lol: :lol:

Profile  

PostPosted: 17. 06. 2008. 14:48 
Moderator

Zerro wrote:
~°~ wrote:

pa eto reci ti meni šta je niče uradio,šta je on to dokazao,većinu je pokupio od šopenhauera(bolesnik kao i on),mislim da je bio psihički bolesnik, ne vjerujem da je trijezan i jednu riječ napisao. :lol:
Namjerno je išao da bude kotroverzan....,a to transcendentalno o čemu ti tipkaš je NIĐE VEZE kAo što bi rekao filozof MACA :lol: :lol:

Kao prvo nije pokupio od Šopenhauera većinu stvari nego samo neke stvari a to da je bio lud i ostalo, pa jebiga od Wittgenstein-a je bio luđi sigurno. Niče je prolazio svoja manična-depresivna stanja skoro cijeli život, primjer - njegov odnos sa Wagnerom, bio ogromni narcis (opet žemo to sa Wagner-om) ali je bio i izrazito popularan. Pošto je Njemačku tada razvaljivao nacionalizam i romantizam (Herder, Fichte, Hegel, Bismarck itd.) i pošto je skoro sve bilo u tom folu, pojavi ti se jedan anti-Hegel Arthur Schopenhauer i uvede stare mitove i motiva iz stare perzije, hinduizma, džainizma, shintoizma, zen-budizma u tu filozofiju. Upravo je to bila osnova na kojoj je Niče pisao neka svoja djela tipa Tako je govorio Zaratustra ali djelom i Geneologiju morala. Nije on išao namjerno da bude kontraverzan eto tako, kao što se danas furke furaju, već što je to bila jedina inovativna a pritom i egzotična stvar u tadašnjoj filozofiji centralnog evropskog kruga. Zamisli danas jednog filozofa njegovog tipa - nema ga, pa zar je jedan Jacques Derrida sa jebenom dekonstrukcijom postavljen na rang koji i danas Niče uživa?

Što se tiče Kanta...ne bih da se osvrćem na ovo što je Ceca pisala jer ostavljam to za neko drugo vrijeme (slobodno, pa da bude gušt) kao i neke druge teme. Elem, kantijanska misao i pored ovog phainomenom/noumenom, tri suštinska pitanja (šta je čovjek, šta mogu činiti, čemu se mogu nadati) i njegove logike ima reperkusije u pravnoj filozofiji - za koju bi svi oni koji čitaju Kanta naprosto odvalili kad bi ovo pogledali. Dva najpoznatija predstavnika su: najpoznatiji pravni filozof današnjice, čuveni Hans Kelsen (normativizam) i jedan umjereniji (naturalizam) i meni draži - Giorgo del Vecchio. To je vezano više sad za njegovu pravnu i političku filouofiju (praktičnu) nego za transcedentalnost i sl. Meni najinteresantniji što se tiče morala, a za ovo što si ti Ceco napisala - interesantan aspekt, volio bih da jednom prilikom podjeliš svoje misli sa mnom glede toga (što si napisala u zadnjem postu). Ode učit međunarodno javno pravo - opet je Kant tu sa K vječnom miru pridonio najviše!

Profile  

PostPosted: 17. 06. 2008. 17:54 

"Moralni zakon u meni i zvjezdano nebo iznad mene" to je Kant buraz genijalac, htjeli to priznati ili ne. :D

Profile  

PostPosted: 17. 06. 2008. 21:53 
Moderator

Zerro wrote:
"Moralni zakon u meni i zvjezdano nebo iznad mene" to je Kant buraz genijalac, htjeli to priznati ili ne. :D

Prije njega to napisao jedan od rijetkih svjetlijih tačaka srednjovjekovne (mračne) filozofije Al Farabi u djelu, ne znam tačno naziv ali nešto kao: Kosmos i poredak, mjesto čovjeka u kosmosu ili tako nekako. Isti kurac sa Max Weberom i najstarijim i najpoznatijim srednjovjekovnim arapskim filozofom (i prvim sociologom) tunižaninom Ibn Haldunom - uzeo od njega Weber tipologiju vlasti (harizmatska, tradicionalna i zakonska - kod Webera racionalno-pravna). Isto tako je Duns Scottus išao u Cordobu i sjevernu afriku kod arapa po sačuvana antička filozofska i druga djela tipa Euklid, Antimon, Platon, Plotin i dr. a Duns je jedan od najpoznatijih skolastika pa ti divi ;-)

Profile  

PostPosted: 18. 06. 2008. 11:36 

ahahaahah to je garant neki Ado iz Markija hahahahahaha

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 73 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4

All times are UTC + 1 hour [ DST ]