Quote:
cekaj ba malo...ko to zaobilazi hercegovinu.. jel herceegovina drzava posebna..drugo je bila srbija i crna gora, il trinidad i tobago - to su dvije drzave posebne, odnosno dva otoka...
kad je hercegovina bila drzava, bila autonomna pokrajina..i jel to razlog da ja navodim bosna i hercegovina...
Ne, Hercegovina je drugi, jednakopravni dio Bosne i Hercegovine i sluzbeni naziv drzave koji stoji u Ustavu kao i svjetskom povijesno-geografskom registru, povijesna koliko i geografska kategorija.. Da je isto drzava bi se danas zvala Bosna, posto nije zove se Bosna i Hercegovina i tu nema price.. Uostalom drzavnost toliko nije ni bitna, drzava je krhka i labilna umjetna tvorevina, vazno je ono sto ljudi misle i taj osjecaj pripadnosti odredjenom teritoriju, mentalitetu, stupnju razmisljanja, a to Hercegovina sve ima i zato ima sve elemente potrebne da bude ne samo jednakopravna vec cak i u nekim uvjetima i samostalna drzava s obzirom na povijest i ti to znas.. Primjer Hercegovine mozda nije isti kao Crne Gore koja je imala svoju drzavu, no i Hercegovina kroz povijest ima primjere drzavnosti kao i autonomije, jos od doba Stjepana Vukcica Kosace koji se uzdigao na vlast u Humu, i uzima titulu Herzoga sa svim pripadajucim obvezama i pravima sto stoji i u njegovom dekretu, a otud i naziv Hercegovina naravno.. To sve su dovoljni elementi za ovu danasnju situaciju, dakle prihvatljiv stupanj autonomije i drzavnosti posto ovaj cin pokazuje namjeru, zelju i teznju za doticnim, razlozi nebitni, tocka..
Quote:
vama nije jedno jasno, ovde gdje ja zivim, a i sire svi pod BOSNOM smatraju i hercegovinu..i tako ce ti ostat..prvi ja nikad necu rec bosna i hercegovina..plus laksi izgovor...jel to trebamo pjevat na nas je majka bosna i hercegovina ponosna..na sta bi to zvucalo...stranci ti govore bosnia, i oni isto svrstavaju hercegovinu u bosnu...mozemo rec da je bosna osnovica bosne i hercegovine, ili ti nadimak BIH je bosna..
Meni je to itekako jasno i to i jest problem, sto ti tu ne vidis nista cudno ili nametnuto.. ustvari, smatraj je ti Bosnom ako hoces, no ona je u globalu Bosna i Hercegovina kakvom egzistira danas, a ja, kad netko kaze samo Bosna, se tu ne nalazim dva posto posto nisam Bosanac i ne mogu ama bas nikako biti Bosanac ni geografski ni mentalno posto su razlike dovoljne da se pravi distinkcija (viditi prethodni tekst), neovisno o mom etnickom make-up i misljenju, a sad to sto se ne pravi je druga stvar, tocnije stvar pojedinaca i njihovih vlastitih dojmova, ne nuzno tocnih da se razumijemo.. Pjevaj ti na stadionu sta hoces, no ja kao sto rekoh, ja sebe ne dozivljavam u tim sinonimima niti ih smatram sinonimima posto je davno nekad to bila samo Bosna, davno nekad je to bila i jos samo jedna osmanlijska 'provincija' pa sta sad s tim, no kad ti bhfanaticosi zagrme stadionom Bosna Bosna, neovisno sto oni mozda time obuhvacaju tu drzavu u kompletu koliko god to netocno tehnicki bilo, opet kazem cisto sumnjam da misle na Neum, Mostar, Å iroki Brijeg, Posusje, Trebinje, Ljubuski, itd itd, ne biti toliko hipokritican pa reci da jest tako.. No, uglavnom, izvoli lijepo danas i nadji mi sluzbeni dokument gdje pise da se drzava zove samo Bosna i sve je u redu, do tada, koristi sinonime ako hoces, pjevaj sta hoces, tvoje pravo, isto kao sto je moje da ja to ne podrzavam niti cu, no to je svejedno svjesna malverzacija iz razloga koje vec navedoh ranije, a to me ne zanima ni dva posto.. To za strance je generalizacija posto jedva nesto stranaca zna svu kompleksnost Bosne i Hercegovine sto je i logicno, a isto tako nije istina da svi koriste sinonim Bosnians iako je najcesce jer je jednostavno receno najkrace, a ponavljam, ti ljudi nisu dovoljno upoznati u situaciju (no to se da brzo ispraviti, sto bi se moglo i iskoristiti na primjeru BBC-a koji je za prijenosa Hearts - Å iroki karakterizirao Å iroki i navijace kao Bosnians, sto mu se nije ponovilo u uzvratnom susretu) a sta neki stranac zna o jednoj Bosni i Hercegovini koja nista u svijetu ne znaci realno gledajuci.. No, to svejedno ne cini termin ispravnim, posto nije.. Mozes ti reci da je osnovica, slobodno, ali ne mozes staviti znak jednakosti posto se danasnjost s time ne slaze, kao ni narod kojega se to tice, niti ce..
Quote:
to zalaganje za hercegovinu kakvu ti vidis, je propaganda vasih, hrvatskih stranaka...de jos stavite u nazive klubova, drustava..hercegovacki hrvatski nogometni klub..ko neko vas zapostavlja hrvate, vi niste jednaki, i posto vas je vecina tu u herceegovini odma ni hercegovina nije jednaka, nije dovoljno zastupljena....
Nepotpuna istina.. Pitaj takodjer bilo kojeg etnickog Srbina iz Trebinja ili Bosnjaka iz Mostara recimo smatra li sebe Bosancem ili Hercegovcem, vidit ces sta ce ti reci.. tu se ama bas svi slazu, iznimke samo potvrdjuju pravilo.. evo primjerice sjetih se primjera sada StonerWitch, zbog njenog primjera napraviti cu iznimku i reci terminom da je iz Istocnog Mostara, koju je BadBrain automatski napao u jednoj temi jer je rekla 'kakvo je u vas gore vrijeme' misleci naravno na Bosnu gdje je on naravno smatrao da je ona racunala svoju lokaciju kao hrv. Mostar efektno pokazujuci kakav je stupanj razmisljanja ljudi jednog i drugog regiona.. Poanta..

kao sto vidis to je povijesni i multietnicki proces koji se dogadja i danas, ne mozes ti meni reci da je to sinonim kad se trecina drzave s tim nece sloziti, tebi moze biti ispravno, nekom strancu ili auslaenderu moze biti ispravno, no tim ljudima nije i nece ni biti, neovisno o kulturi, religiji, jeziku, ili bilo kojim drugim postulatima, posto ne postoji od jucer ta Hercegovina kao kategorija da bi ih drugi svjesno 'sinonimizirali', i protiv toga se TREBA i MORA boriti..
Uostalom, jest dio i propagande hrv. politickih stranaka koliko god ja nijednu ne preferirao, naravno da jest, to tako i treba i biti, zasto, zato sto je propaganda tih vasih gore bosanskih stranki i u interesu doticnih da se svi stanovnici drzave asimiliraju i homogeniraju ili isele ukoliko se s tim ne slazu (primjer Biserke Turkovic, uostalom ako zelis da ti citiram doticnu nije nikakav problem, samo javi), da se drzava zove Bosnom, a svi Bosancima, sto se nece desiti zalim stvar, slicno nesto se vec pokusalo, a neslavno je zavrsilo, mislim da znate svi na sta mislim, stoga bilo kakav pokusaj toga i u danasnjoj situaciji je neprimjenjivo, neprakticno, nepravadno i bez ikakvih realnih osnova.. Takodjer ne zelim komentirati te teze o neravnopravnosti, samo cu jos jednom podsjetiti na gore navedene primjere i Sarajevski etnocentrizam koji se tek sada pokusava rasteretiti prenoseci par vitalnih drzavnih funkcija federacije Bosne i Hercegovine u Mostar..
Ovo sve nije moje misljenje vec je realnost koja se da itekako provjeriti i argumentirati, stoga ako ista pokusavas za dokazati izvoli i kreni tim postulatima..
Quote:
i ja sam protiv zastava turske, saudijske arabije, onih zelenih, al od fanticosa nije bilo tih zastava, bar u njihovoj grupi, kopu..jbg dodje seljo i stavi zastavu, ne mogu mu ja nista, isto sto ti kazes ne mogu im ja nista sto oni zvizde himni...
Znam ja da je to stvar pojedinaca, Belay Boysi bi bili konkretan primjer, no radi takvih, mozes li ti onda bar dva posto shvatiti da se ja shodno tome ne nalazim u tim islamisticko-zelenim zastavama, turskim, kao i skandiranu Bosna Bosna..

Ti mozda jesi nekako, ali ja ne mogu nikako.. Ako ne mozes, onda ja stvarno ne znam kako bi ti drugacije dokazao poantu, jer ne mozes nikako oporeci da ima logike..
j
Quote:
el se od vas ko zapito - i mi donosimo hrvatske zastave, u nazivu klubova stoji hrvatski, jel to uredu....to se gleda samo u nas..niste ni vi nista bolji..i nemoj srat nista za zastave....samo nemoj rec mi imamo veze s hrvvatskom...
Koju Hrvatsku zastavu..

Nadji mi gdje Å kripari Hrvatsku zastavu istaknu na utakmicama Å irokog Brijega.. takodjer pokazi mi gdje u NK Å iroki Brijeg stoji to H.. A i brata, ta zadnja recenica ti je suvisna koliko i cinicna cisto da znas.. povijesno (nemoj da pocinjem, bolje ti je) i danas gledajuci.. previse je ljudi iz Hercegovine poginulo da bi Bosna i Hercegovina, kao i Hrvatska egzistirala da netko kaze kakve veze imate s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.. nemoj svega ti, bolje ti je..