Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 16. 06. 2025. 12:08

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ] 
Author Message
 Post subject: Re: java hlp
PostPosted: 16. 05. 2008. 00:40 
Administrator

Radis desktop ili web app? Ako je web preporucio bi ti neka JavaScript rjesenja sto ce puno brze radit, sa desktop app i Swing-om nemam iskustva.
Davno sam radio web app u Javi i nikad vise, fuj kako je to odvratno radit i sporoooo, za web je PHP MAJKA!!!

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 09:05 
Administrator

Sigurno ima gotovo rjesenje u Javi, trazi kaskadno otvaranje combo box-a.

btw.
sama ucis Javu ili na faxu (zar postoji takav u BiH :)?

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 14:39 

ihti wrote:
Radis desktop ili web app?

Sad znam dokle si sa skolom :mrgreen:

ihti wrote:
Ako je web preporucio bi ti neka JavaScript rjesenja sto ce puno brze radit, sa desktop app i Swing-om nemam iskustva.

Nis ti ni lizn'o otrova...

ihti wrote:
Davno sam radio web app u Javi i nikad vise, fuj kako je to odvratno radit i sporoooo, za web je PHP MAJKA!!!

Hehe. Mada i PHP je smetljarski jezik ali koji nije. Kad nadju nacin da mozemo telepatski pisat kod i da nam racunar odlucuje optimalne strukture podataka...:mrgreen:

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 14:51 

+Abigail+ wrote:
ovako..trebala bi mi pomoc oko kodiranja dijela programa.uglavnom, 2 su combo boxa, jedan za drzave, drugi za gradove..kada je odredjena drzava odabrana, gradovi u drugom boxu treba da se mijenjaju na osnovu odabranog indexa iz prethodnog niza .

evo handler klase:

private class FormActionHandler implements ActionListener, ItemListener
{

public void actionPerformed(ActionEvent eventA)
{
JOptionPane.showMessageDialog(null, "..." +
"...");

/* if(eventA.getSource() == preview)
{
System.out.print("First Name: "+firstNameT.getText() );
}*/

}

public void itemStateChanged(ItemEvent eventI)
{

if(eventI.getSource() == countr )
{
if (countr.getSelectedIndex() == 1)
{
townsCombo = new JComboBox( townC );
} else if (countr.getSelectedIndex() == 2) {
townsCombo = new JComboBox( townS );
}

}

}

eh posto mi ocito ne radi ovako, ne znam da li da koristim validate/invalidate metode da mi precrta townsCombo na osnovu odabrane zemlje ili kako..?
testirala sam i udje u handlovanje eventova, al izgleda da ne provjerava index kod drugog ifa ( countr.getSelectedIndex() ).

Joj sto volim kodere kojim Engleski nije maternji :evil:

eventA i eventI...townS i townC...GRRR :evil: Dzast kol dem foo end bar lajk da rest of d vorld :mrgreen: Mada bi bilo lijepo imati neku indikaciju o funkcionalnosti u objektima i varijabilama ;)

Al dobro...haha otkad ne vidjeh OptionPane i slicna sranja. Fuj Swing, fuj fuj fuj. Ja sam sa tim zavrsio, bar za dogledno vrijeme, dok ne skupim para za onu Line 6 pedalu sa dev paketom :mrgreen:

"Petlja" mi izgleda OK. Kakvi su ti INDEXI i kako ti ih kompajler parsira me interesuje... Ne znam zasto bi koristila validaciju...bar logicki izgleda kontrainituitivno...ako su samo dvije zemlje zasto imas else if umjesto regularnog else...il sam ja totalno pozaboravljo sve o Javi pa sam po praksi krenuo regresirat u C++ sintaks...

Ajd javim ti do isteka radnog vremena ako uspijem naci soluciju :P

Gdje je onaj Ljubo kad ga coek treba...izvirice on negdje, Pajtonovski...:mrgreen:

Ja se jebem sa Photoshopom na poslu. "Web Consultant" :mrgreen: Koja gotiva, jebo kod...

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 15:15 
Administrator

stari serator wrote:
Sad znam dokle si sa skolom :mrgreen:

Prvo biznis onda skola ;)

stari serator wrote:
Nis ti ni lizn'o otrova...

Ako mislis na Swing, ne trebam ni probat dovoljno je vidjet desktop app uradjenu u Javi koliko resursa zauzima i kako je Swing ruzan jasno ti je sve da bjezis od toga.
Eclipse bazirane desktop app donekle popravljaju stvar ali opet problem sa resursima, malo napredniji text editor 200MB RAM-a uzima, jebo to!

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 16:22 

ihti wrote:

btw.

na FIT-u se radi java, al' tek na 3. godini :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 16:41 

ihti wrote:
Prvo biznis onda skola ;)

Ma jebo nasu skolu generalno. Pet predmeta: Analiza Algoritama, Diskretna Matematika, Numericke Metode, Strukture Podataka, Kompjuterska Arhitektura.

Mozda dodaj Komparativne Jezike, Operativne Sisteme, Kompajlere i Uvod u Assmebler.

Sve ostalo sto nas uce je tariguzanje i beskorisnost nakamarana koju ces na bilo kakvom poslu morat opet ucit jer ces a) sve pozaboravljat ili b) (cesce) ionako te nece naucit nista realno korisno. Tojest, hobijisti ce u 75% slucajeva bolje poznavati materiju od fakultetskog kadra. Kladim se da bolje poznajes PHP od 99% raje koja ga je prvi put srela na faksu ;)

stari serator wrote:
Ako mislis na Swing, ne trebam ni probat dovoljno je vidjet desktop app uradjenu u Javi koliko resursa zauzima i kako je Swing ruzan jasno ti je sve da bjezis od toga.
Eclipse bazirane desktop app donekle popravljaju stvar ali opet problem sa resursima, malo napredniji text editor 200MB RAM-a uzima, jebo to!

Da, na SWING :P

Kad imas neki app sa vise od pet dugmica, recimo kalkulator, moras bukvalno otvorit jebeni manual i kontat kako ce ga izbacit jer swing ima koliko se sjecam cetiri metode aranziranja GUI-a...uglavnom, krajnji rezultat je nesto slicno crtanju kodom u OpenGL-u...da kosu pocupas od muke, da razbijes racunar od gnjeva...

Za resurse, dobro da te korisnicka strana odgovorila od uzasa...al fakat je i meni bila smrt, napises neki bjedni app od dvije strane plafon i onda kad ga pokrenes racunar trokira na par minuta ako je firefox upaljen :mrgreen:...mnogo bre bitan taj garbage collection :mrgreen:

P.S. Javu sam okinuo tri puta. Jednostavno mi jezik ide na kurats.

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 16:42 

bloodflood wrote:
ihti wrote:

btw.

Kod nas su prebacili uvod u CS na Javu prije dvije godine. I to je po meni zesce kasnjenje. Koji god profa jos uvjek predaje Pascale i Cobole na faksu kao "uvodne" predmete zasluzuje linc i Kinesku torturu.

To je kao da odes na Masinski a oni ti kazu da ne smijes koristit nista osim abakusa i slajd rula...

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 18:01 

Ja sam arhitekturu odrobijo rpije pet godina, osim logickih kapija se ne sjecam ama bas nicega :P

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 18:36 

bloodflood wrote:
ihti wrote:

btw.

radi se kod ganica na 1. godini, iskusio sam taj filing :lol:

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 19:44 
Administrator

bloodflood wrote:
ihti wrote:

btw.

Za FIT znam, ali opet nije to nesto opsirno...

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 20:04 

ma gore kod ganica je preofirno, bar na prvoj godini koliko sam bio... java za predskolski uzrast :) fit rulz! :lol:

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 20:11 

ihti wrote:
bloodflood wrote:
ihti wrote:

btw.

Za FIT znam, ali opet nije to nesto opsirno...

pa ok. moras nesto i sam.

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 20:14 

ko god misli da ce ga ijedan fakultet duboko upoznati sa eksploatacijom standardnih funkcija jednog jezika u jednom tromjesecnom casu il je do tad krave cuvo, il je lud...

to se vremenom i sikustvom stice :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 20:29 
Administrator

Kad smo vec kod IT-a da Vam pokazem na cemu sam radio zadnjih 6 mjeseci.

http://www.diaetika.com (ko ima problema sa kilama dobro ce mu doci)

Na prvi pogled ne djeluje kao posao od 6 mjeseci ali jest, ima ogroman backend + kompletan CMS, moj posao je bio ispod haube tj. PHP/MySQL (oko 20.000 linija koda i 55 tabela u db), dizajn, html/css/js su kolege radili.

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 20:40 

Koji CMS? :mrgreen:

6 mjeseci? Shvatam da je to poveci projekat (55 tabela, 20,000 linija...jesil racunao whitespace :P)...al brate 6 mjeseci...uostalom sta ja znam, ja pravim sajtove za zanatlije u wordpress-u, u prosjeku jedan za dvije hefte :mrgreen:. To uracunava sve pus pauze, gledanje i sranje po forumima....

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 21:06 
Administrator

Jos si u fazi novopecenog webmastera, sabura pa naucis sta je pravi web development :)
Nema Joomla, Drupal, Wordpress i sl. pizdarije sve se pise od nule, npr. pogledaj forum Diaetika, krajnji korisnik ima 70% funkcionalnosti koje ima ovaj phpBB (razvija se par godina).

Sigurno se pitas zasto pisat svoj forum kad ima super rjesenja kao sto je phpBB i drugi sl.
Problem je u integraciji sa postojecim sistemom korisnika, potreba stranice i jos hrpu nekih sitnica, u proslom projektu http://www.pokerpate.com su integrisali phpBB u postojeci CMS i na tome je covjek radio 20 dana i opet ne radi kako treba i svaka sitna izmjena zahtijeva zajebanaciju sa phpBB.

Evo nekih stranica sto se sklepaju za 2-4 sedmice:
http://tuzilastvozdk.gov.ba
http://cityestate.ba

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 21:37 

Ne, ja se iz ovog posla zavrsno sa praksom izbacujem. Web Development mi je totalno periferan, neinteresantan, neisplativ...mozda je nekome to interesantno al meni definitivno nije. Pretpostavljao sam da ste pisali sami neki okvirni sistem, jer 20,000 linija nemoze bit nista drugo...

Odo ja u embedded systems, ako mognem, nekako :oops: Ako ne odo u SAP ili PeopleSoft, tamo su bar PAREEEE...

Fini sajtici ta dva...u cemu si raddio njih? Izgleda ko WordPress ili Joomla...

edit: jah jel ti na CityEstate-u musterija pisala marketinsku "o nama" spiku? To sam ovdje naucio, jebes najbolji graficki dizajn ako ga prati brutalna nepismenost u tekstu. Uluge (tipfeleri), Konsalting (nepostojece rijeci), Europa (Hrvatstina)...

Profile  

PostPosted: 17. 05. 2008. 15:46 

Quote:
Gdje je onaj Ljubo kad ga coek treba...izvirice on negdje, Pajtonovski...

Bio na Kritu, ali izviruje u pravo vrijeme :mrgreen:

@Abigail
Jesi li rijesila problem?

Ja nisam radio sa SWING-om (kad ga vidim odmah se odem oprati), ali u pitanju nije nikakva pamet.

Naravno, to ne znaci da ti ne mogu ponuditi par generalnih savjeta. Kad vec koristis jezik koji se kompajlira (nema veze sto se prevodi u java bytecode, a ne u masinac), iskoristi to u svoju korist koristenjem klasicnog debuggiranja.

Koliko se sjecam, Eclipse ima mocan debugger koji moze odraditi puno posla umjesto tebe. Za pocetak postavis breakpoint u tvojoj event handler metodi, i pokrenes program kroz debugger. Kada debugger uhvati event i zaustavi se, izvrsavaj liniju po liniju koda i na kraju ces uociti gresu :)

Necu vam se mijesati u pricu oko web developmenta, nadam se da ce moja karijera u tome domenu uskoro biti okoncana, i da cu raditi neki manje rutinski posao.

Profile  

PostPosted: 22. 05. 2008. 16:39 

Meni se cinio loop dobro postavljen. Serem im se na Swing.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]