Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 16. 06. 2025. 23:12

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 22 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Nekretnine
PostPosted: 16. 05. 2008. 21:43 

Vidjeh jednu stranicu sto je Ihti radio i malo se zamislih...

115m2 na Carsiji poslovni prostor - 586 milja

68m2 na Dobrinji 3 stan - 140 milja

115 milja dolara za

Ovdje za te pare mogu planinu kupit!

1) Ko te nekretnine kupuje?

2) Dali iko od vas vidi sebe sa tolikom ustedjevinom za nekih deset godina? Bez masovnog transporta ljudi/droge/oruzija?

3) Dokle ce vako biti?

Profile  

Post subject: Re: Nekretnine
PostPosted: 16. 05. 2008. 21:48 
Moderator

Ma ima se tu svašta pričati. Ja se iskreno nadam da će ovaj projekat biti ostvaren kako je i planiran: http://vijesti.bosnia.ba/index.php?sta=3&pid=13550

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 21:52 
Moderator

jednog dana ja cu biti apsolutisticki vladar u BIH i sve ce biti moje, tako dak samo oni kupuju ionako ce mi sve predati... :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 21:57 

Quote:
Na Dobrinji 5 krajem mjeseca počinje gradnja stanova za mlade

Sarajevo, 5.3.2008. - Nakon polaganja kamena temeljca, Kantonalni stambeni fond krajem marta počet će izgradnju zgrada u naselju Dobrinja 5. Prvo će početi graditi objekat označen kao H u kojem će biti 168 stanova i garaža, te deset poslovnih prostora.
Zgrade će imati osam spratova i na svakoj etaži će biti po četiri stana. U ponudi će biti jednosobni stanovi od 45 kvadrata, dvosobni od 64 i dvoiposobni od 75 kvadrata. Rok za izgradnju je godinu i po, kazao je Dževad Kadribegović, direktor Fonda.

Planirano je da cijene ovih stanova, zavisno od položaja, budu od 1.500 do 2.000 KM, što je manje u odnosu na cijene kvadrata drugih stanova na tom lokalitetu.

Na ovaj način ćemo omogućiti povoljnije rješavanje stambenog pitanja za mlade i posebne kategorije stanovništva koje nemaju krov nad glavom, ističe Kadrbegović.
http://www.ekapija.ba

1. Necu da zivim na Dobrinji iz vise razloga.

2. 75 kvadrata/4 clana porodice = oko 19 kvadrata po glavi. Odbij klonju i kuhinju, pa to spadne na manje od deset. Zivot? Mozda u Japanu. Ubaci dzepnog kera i macku i imas recept za Sidranovski scenario...

3. 75X1,500=112,500 do 150,000 maraka...ZA MLADE? Jesul mladi do 50? Jer ako ja kao mladi diplomirani informaticar imam platu od hiljadu maraka mjesecno, pojedem trista, platim dvjesta u racunima, stotinu na odjecu i pizdarije, 400 kerma mjesecno ce otplatiti taj stan za odoka trideset godina! Ko ziv ko mrtav sutra jarane...a ovi planiraju da im otplacujemo stanove po tries godina...

ZAKLJUCAK: Ocel vise taj Quetzalcoatl, Ragnarok, Kijamet, kuracjebenigrah...da bar nesto dzabe a nesvakidasnje vidimo...

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 22:49 
Moderator

Stari moj s obzirom na cijene u Sa ovo je super. Još dodaj da će se ovi mamini, tatini, dajdžini, amidžini svi što sad studiraju sa mojom i generacijom i drugi prvi zaposliti pa dobiti neki kredit i pokupovati što je skupklje dok će za ostale Dobrinja biti dobra. Možda za ove što se vraćaju iz dijaspore nešto na Vogošći što se gradi. Eh...

Dje nama sad zlatni socijalzam. Jebeš ti sve ali ja bi ga opet uveo kad bih mogao (jebiga buraz navikli ljudi štaš)

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 22:51 

Koliko tih babinih i maminih sinova ima? Nema ih dovoljno da pokupuje te stanove. I na kraju krajeva, koji su to jebacki poslovi koji placaju vise od 3 milje kerma mjesecno u BiH da se oni na njih natocijlaju.

Ma treba otic u poresku policiju sa sacmarom i natjerat ih da bagru pozatvaraju il njih pobit samo radi cejfa...

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 23:10 

Nekretnine nenormalno skupljaju, prije par god na Alipasinom si mogao dvosoban stan uzeti za 40.000 sad je to poraslo na cirka 100.000KM i naravno sve oko Sarajeva u okolnim mjestima skuplja. Masovno se kupuju zemljista, stanovi i kuce u okolici grada. Sve ukazuje da se ljudi masovno koncentrisu u i oko Sarajeva, sta je uzrok tome, zaposlenje...vjerovatno

Danas ne zamislivo kupiti stan u gradu, nemoguce, ko je jamio jamio...

Uopste obezbjediti se stambeno, jednom obicnom smrtniku, nemoguce, ukoliko nesto ne naslijedis od babe ili dede :roll:

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 23:26 
Moderator

Jebem im mater u pičku.

Evo ovo: http://www.dnevniavaz.ba/forum/viewtopi ... =35&t=1159
a zadnja je: Mogućnost kupovine stana imat će mladi do 35 godina bez obzira jesu li u braku ili samci, te će Vlada odabrati još neke kategorije stanovništva. Prilikom apliciranja, Ministarstvo će uzeti u obzir stručnu spremu, postignute rezultate...

I onda ono o čemu svi ponešto čujemo i svaki dan gledamo:
http://forum.infobar.ba/viewtopic.php?t ... 5f56725b82

Profile  

PostPosted: 17. 05. 2008. 01:27 
Moderator

Pa...možete kokuzariti ili se pridružiti ekipi.

http://www.myspace.com/dobrinja666 - i odmah imate stan na Dobrinji :)

A tebe Libijac nigdje ne bi bilo da sa tom čupom na glavi dođeš u NAŠ kvart :)

The shit is real down here, nigga :)

Nego...ja sam za to da se zaletimo i osnujemo SKVOT u Rajvosa. SKVOT otplaćuješ 15 godina u leći i grahu :D

Profile  

PostPosted: 17. 05. 2008. 02:16 

Nije nista bolje ni u Tuzli. Centar grada od 2000-2500 maraka kvadrat.
Kod mene u komsiluku oko 1900-2000. Srecom, ne moram brinut o tome, a ko mora - jebiga, taj je jeban.. :)

Profile  

PostPosted: 17. 05. 2008. 11:03 
Moderator

Mi smo nedavno kupili stan od 40 m2 za svotu koju ne bi ni navodila.Uglavnom puno love.Ali ipak mislim da je bolje otplaćivati kredit godinama nego živjeti kao podstanar godinama i nekom drugom plaćati i usput održavati stan.Rata za kredit sad je 400 km,koliko košta iznajmljivanje jednoiposobnog stana.Isti mi je onda.Više od pola godine sam intenzivno tražila stan da je na normala mjestu i da ima dvije sobe (nish extra,znaci) i nagledala se svegaaaa.
Na kraju sam skontala da imam lovu da bih kupovala samo nekretnine,par stanova,u jednom živjela i druge iznajmljivala.Ne bih radila ništa do kraja života.

Ali Sarajevo još nema problem prenaseljenosti užeg gradskog prostora,kao npr.Zagreb u kojem je to problem odnedavno.SVI HOĆE u Zagreb i Dalmacija i Istra i Slavonija i naša Hercegovina.Kvadrat stana u Zg je duplo skuplji nego u Sa što je tek nenormalno.Pa nije New York,jeboga.Ne znam kako se kreću cijene u Bg i Ljubljani ali vjerujem da je situacija ista.

Profile  

PostPosted: 17. 05. 2008. 14:19 

stari serator wrote:
Vidjeh jednu stranicu sto je Ihti radio i malo se zamislih...

115m2 na Carsiji poslovni prostor - 586 milja

68m2 na Dobrinji 3 stan - 140 milja

115 milja dolara za

Ovdje za te pare mogu planinu kupit!

1) Ko te nekretnine kupuje?

2) Dali iko od vas vidi sebe sa tolikom ustedjevinom za nekih deset godina? Bez masovnog transporta ljudi/droge/oruzija?

3) Dokle ce vako biti?

ne sekirat se onim na sto ne mozes uticat...cuvaj nerve 8)

Profile  

PostPosted: 17. 05. 2008. 15:24 

Cijene stambenog prostora u SA su nenormalno velike. Sumnjam da ce padati, ali i da ce vise rasti. Radi se o svotama koje je prakticno nemoguce skupiti, a kao jedina varijanta ostaju prakticno dozivotni krediti, ili recimo krediti na 20 godina, ako se odplacuju od dvije dobre (2000+ KM) plate. I od toga banke na kraju imaju ciste zarade onoliko koliki je bio prvobitni iznos kredita.

Da me muce stambeni problemi, nema sanse da bih uzimao dugorocni kredit. To je korak koji od covjeka pravi roba globobalne kapitalisticke masinerije. Jos bi mi samo falilo dvoje djece (prvo se omaklo, a drugo - ma i ono se omaklo), golf star 20 godina, ljetovanje u Makarskoj i zmija od punice, pa da postanem clan jednog veoma mnogobrojnog kluba :mrgreen:

Neko rece da je isplativo ulagati u stanove. Jest, ali kada bi cijene uvijek naglo rasle, i to u svrhe preprodaje. Po pitanju iznajmljivanja, period povrata ulozenog novca se mjeri decenijama, sto je prilicno pasivna investicija.

Profile  

PostPosted: 17. 05. 2008. 16:26 
Moderator

Stargazer wrote:
..kao jedina varijanta ostaju prakticno dozivotni krediti, ili recimo krediti na 20 godina, ako se odplacuju od dvije dobre (2000+ KM) plate. I od toga banke na kraju imaju ciste zarade onoliko koliki je bio prvobitni iznos kredita.

Da me muce stambeni problemi, nema sanse da bih uzimao dugorocni kredit. To je korak koji od covjeka pravi roba globobalne kapitalisticke masinerije. Jos bi mi samo falilo dvoje djece (prvo se omaklo, a drugo - ma i ono se omaklo), golf star 20 godina, ljetovanje u Makarskoj i zmija od punice, pa da postanem clan jednog veoma mnogobrojnog kluba :mrgreen:

Ma u mom slučaju je bio u pitanju većinom keš,kredit je samo dopunio iznos,a dugoročni ili doživotni krediti jesu glupost no neki ljudi nemaju drugog izbora.Od koga pozajmiti novac ako ne od banke??? Od kamatara-individue kod kojeg ćeš plaćati manju kamatu ali će ti glava biti pod vječnom prismotrom.
"Neću da budem rob kapitalizma" je,bez uvrede, samo ideološko sranje i nema veze s našom stvarnošću.Robujemo mu svakako u jednoj mjeri,zavisno od čovjeka do čovjeka.Ili od roba do roba. :mrgreen:

Što se tiče ovog investiranja u par stanova,to je bio moj momenat idealizma,jebga.

Profile  

PostPosted: 17. 05. 2008. 16:52 

Quote:
"Neću da budem rob kapitalizma" je,bez uvrede, samo ideološko sranje i nema veze s našom stvarnošću.Robujemo mu svakako u jednoj mjeri,zavisno od čovjeka do čovjeka.Ili od roba do roba. :mrgreen:

Ne moras odmah biti bukvalna :P To je stvar sibolike, a dugorocni krediti za mene simboliziraju upravo ono sto sam naveo.

Quote:
Ma u mom slučaju je bio u pitanju većinom keš,kredit je samo dopunio iznos,a dugoročni ili doživotni krediti jesu glupost no neki ljudi nemaju drugog izbora.Od koga pozajmiti novac ako ne od banke???

Imaju mogucnost da ne kupuju stan.

Profile  

PostPosted: 17. 05. 2008. 17:48 
Moderator

Stargazer wrote:
Imaju mogucnost da ne kupuju stan.

A gdje da žive??? Kod roditelja zauvijek (ne daj bože)..ili da se privale nekom ko je riješio stambeno pitanje? ;-)

Profile  

PostPosted: 17. 05. 2008. 18:01 

Stan se moze iznajmljivati (kao sto radi ogroman broj ljudi svuda u svijetu, koji ne mogu priustiti kupovinu), s tim da se uradi nesto pametno razlike izmedju kirije i rate dugorocnog kredita. Jednostavno, trenutno stanje na trzistu je takvo da postoje isplativiji nacini za dugorocnu investiciju kapitala, mada ih je ponekad teze pronaci.

Profile  

PostPosted: 18. 05. 2008. 21:58 

Ah, samo cekam kad 'cu' utopiti stan u Mostaru, prostor ocajnicki fali, tj. nema ga, a metar kvadratni samo raste hihi.. :D

Profile  

PostPosted: 19. 05. 2008. 20:47 

Zato 'vamo u istocnijem Sarajv'u kvadratni nove gradnje 1 500 KM. S platom, minimum, preko hiljadarke, a preporucljivo je od 1 500-2 000, i kakvom zemljom (plac, suma itd.) za hipoteke 30-godisnji kredit, a preko 70 m3, skoro i da se ne osjeti :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 19. 05. 2008. 23:58 

Sha te boli Libija.. Imas vilu na Nahorevu :-)

Ja evo kontam da uzmem plac negdje oko Sarajeva pa sta bude, bude...

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 22 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]