Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 19. 06. 2025. 11:29

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject: Paraf
PostPosted: 29. 07. 2007. 22:08 
Moderator

ispravite me ako griješim, ali nema teme o njima. Paraf su, jebiga, najjači domaći ( alternative ) bend, da sad ne pucam iz glave i promašim štogod, evo šta vam vikipedija more reć o njima:

Paraf was formed at the end of 1976 by three teenagers from Rijeka, influenced by early punk music: Valter Kočijanić (vocal, guitar), Zdravko Čabrijan (bass) and Dušan Ladavac (drums).

Their first discography appearance was a single Rijeka/Moj život je novi val 1979. One year later they released their first LP A dan je tako lijepo počeo... (translated: "But The Day Started So Good..."). It was a straight-forward punk-rock album. Because of quite provocative lyrics and attitude, this record was put under a high tax rate and censorship. However, after that Paraf stayed to be as a one of the most controversial musical acts in the former communist Yugoslavia. Some of their gigs were remembered with police repression towards bandmembers and their fans.

Their famous track "Narodna pjesma" was included in the Novi Punk Val compilation released by ZKP RTLJ.

After this first album, frontman Valter Kočijanić left Paraf. He was replaced by female singer Pavica Mijatović who was always presented under the pseudonym Vim Cola, and also with a new guitarist.

Second album Izleti (translated: "Excursions") was released 1982. From this album and previous single Fini dečko/Tužne uši (1981) band started to experiment with keyboards and soon moved from classic punk-rock sound to more artistic, post punk oriented music, but kept their contraversal and quite politically involved attitude in their concept.

The third LP titled Zastave(translated: "Flags") was released 1984. Produced with the help of Aldo Ivančić (member of Slovenian EBM band Borghesia), this album logically followed musical path from "Izleti" but only with more references to the early seminal gothic sounds of the likes such as Siouxsie & the Banshees and The Cure. It was also the last release from Paraf, because band disappeared from the scene (although they had never officially announced their disbanding). At the time of releasing guitarist Robert Tičić committed suicide; also Zastave didn't achieve almost any commercial success and attention in the media and as well band didn't tour and promote this album. But, however, this highly conceptual and artistic album achieved a cult status and became hailed as one of the all-time best releases of Croatian rock few years later.

Paraf reunited only once in their original line-up 1994 just to do a few gigs in Croatia, but there's no plans for real reunion and new works.

Image
koneslušomagaracbio

Profile  

Post subject: Re: Paraf
PostPosted: 29. 07. 2007. 22:25 

odrasto uz nihovo prvu punk rock fazu, najbolji mi moj zivot je novi val / rijeka singl, kasnije zavolio i onu mracniju post punk fazu sa zenskim vokalom. strasno.

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2007. 12:52 

Odrastao sam na prafima,a i dan danas su mi dragi svi njihovi singlovi i 3 albuma-pogotovo prvi kultni pank i zastave kao genijalan darkwave sa ženskim vokalom.Inače i u svijetu su jedan od cjenjenijih bandova kao band sa prvim nastupom na ovim prostorima,a toje kraj 1976 u Riječkoj gimnaziji-Dakle prije Pankrta,i prije Pankerskog Prljavog kazališta...Pekinška je prvi nastup imala tek krajem 1977 ,a Termiti tek 1978-dakle...gledajuči i kronološki i glazbeno,oni su sasvim sigurno najutjecajniji ,a vjerovatno i najbolji punk-alter-goth band na ovim prostorima,a možda i šire...U svakom slučaju oni su u Rijeci pokrenuli čitavu lavinu bandova-te je Rijeka sasvim sigurno 80-tih imala najjaču i punk i alter rock scenu u bivšoj jugi...u rasponu od bandova kao što su Kaos,Grč,Mrtvi Kanal,Strukturne Ptice,...preko komercijalnijih alter po rock bandova tipa Istočni izlaz,Fit,Grad do noise HC-raša tipa Transmisia i Regoč krajem 80-tih...

Profile  

PostPosted: 30. 07. 2007. 23:28 

Pravo dobar, lud bend! Ja sam se ono pravo sjebao kad sam vidio da su svirali pjesmu Otok goli u ono tamo vrijeme! To je punk jebo te! :D

Profile  

PostPosted: 31. 07. 2007. 00:01 

Meni su Parafi naijteresantniji i kult bend br. 1 sa ex-Yu prostora. Svakako su mi najdrazi bend.
I druga faza sa Vim Colom je zanimljiva, pogotovo album "Izleti" je vise nego dobar.
"A dan je tako lijepo poceo" je sigurno album koji sam najvise slusao u zivotu.
Ko zna kakao bih dozivio muziku i punk da nisam cuo taj album.
Za mene je to slusanje bilo presudno, jer sam se poslije toga definitivno zaljepio za muziku. Parafi su tako odjedanput postali nerazdvojni dio mog svijeta.
Parafi su dugo bili i jedan od najpodcjenjenijih bendova.
Kad sam se upoznavao sa njihovom muzikom u gradu je postojao samo jos jedan covjek koji ih je slusao.
Istina Mostar nikad nije bio mjesto gdje se slusao punk, ali ipak...
Naravno da je tadasnji rezim pokusavao svo vrijeme da zasjeni njihovu vaznost a ni kriticari im nisu bili bas naklonjeni. Mislim da im nije bilo nimalo lako opstati kao bend.
Termiti su isto tako bili jako dobar i meni drag bend. Oni su sa Parafima tada cinili jezgro RI nove scene.
Iako su Termiti bili textualno vise slikovitiji, Parafi su imali daleko vise te neposredne energije, gdje je sve bilo jasno poslije prvog rifa.
Mislim da nisu bili prvi punk ex-Yu punk bend, jer su na pocetku svirali
samo pjesme ex-Yu rock bendova. Tek nesto kasnije su poceli da prave svoje pjesme.
Pankrti su vec od samoga pocetka znali sta i kako ce svirati.
To i jeste jako zanimljivo u prici o Parafima. Citajuci interviju sa Valterom Kocijancicem skontao sam koliko su njihovi prvi susreti sa punkom bili drugaciji pa su oni vremenom stvarali neki svoj punk stil sto zapravo i jeste najveci punk.
Slobodno bi ih mogli nazvati i ex-Yu Sex Pistolsima, posto mislim da nijedan bend tada nije bio toliko otkacen, upecatljiv i uvjerljiv u svome izrazu kao Parafi, iako su svirali samo jednostavni punk. Genijalno!!!

Profile  

PostPosted: 31. 07. 2007. 09:51 

SapunKemal wrote:
Pravo dobar, lud bend! Ja sam se ono pravo sjebao kad sam vidio da su svirali pjesmu Otok goli u ono tamo vrijeme! To je punk jebo te! :D

Da,goli otok je inače nikad objavljena pjesma,mislim da je snimljena samo u live verziji-a može se skinut na ri rock com. sekcija mp3-di se nalazi još ponešto mp3-ca kultnih riječkih sastava .Gore je recimo i Grč sa dvije stvari od kojih je jedna kultna "nočas se Beograd pali"

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]