Evo napisat cu 10, ali redosljed nema veze sa tim koja je knjiga prema mom misljenju bolja, vec po tome kako se koje prisjetim

Napisat cu i zbog cega volim svaku od navedenih knjiga
George Orwell - "Zivotinjska farma" (najbolji opis ljudskog drustva)
Frank McDonald - "Porijeklo" (knjiga koja je u meni pobudila mrznju prema nacizmu, takodjer rijedak primjer knjige cija radnja je vezana za historiju umjetnosti)
H. Hesse - " Stepski vuk" ( Kada citam Stepskog vuka, otkrijem svaki put nesto novo i o vlastitoj licnosti)
F.M. Dostojevski - "Zlocin i kazna" ( genijalan prkiaz ljudske psihe)
M. Servantes - "Don Kihot" (neki kazu da je Servantes zastrio, ali iako je njegov don Kihot "zivio" prije pola milenija, teme su univerzalne...mnogi od nas bi se rado borili sa vjetrenjacama, ali nemaju hrabrosti)
G. Marqueze - "Sto godina samoce" (smatram je alegorijom ljudskog drustva, i mi cemo na slican nacin nestati, odnosno unistit ce nas ono cega se najvise bojimo)
F.Kafka - "Proces" ( mislim da je vrijednost ovog romana sto ima individualnu poruku)
Balzak - "Cica Gorio" (jedini roman, koji sam bila u prilici da procitam, a koji opisuje ocinsku ljubav ... uglavnom se pisci baziraju na majcinsku, stoga me se dojmio)
Jesenjin - "Bolne misli" (Zaljubljena sam u tog covjeka! Inace nisam neki ljubitelj poezije i da znam da mnogi osporavaju orginalnost njegovog talenta, ali smtram ga henijem. )
M. Selimovic "Dervis i smrt" ( poslije knjige dugo sam trazila smisao pojmova kao sto su religija i smrt)
Nocas ovako izgleda ovaj spisak...sutra bi mozda bio drugaciji