Dukljanin wrote:
Nisam ja lud nego ti i dalje imas romanticarski pa cak i senzacionalisticke "vizije" povodom starih nazovi "kult" bendova a primarno mislim na Norvesku.Ne mogu da vjerujem da i danas posmatras te bendove kao produkt genij-a a vjerujem da i sam znas da nista nisu izmislili vec da je sve bilo slucajni produkt njihovog teenage "ekspresionistickog" duha.
Dukljanin wrote:
E i da...Exmortes je buka ali pred-odredjena buka...Probe norvezana nisu buka sa intencijom...kako je moja komsinica rekla za unuku koja je sa 15 godina zatrudnjela-"A poigrala se djeca malo"....

Nisam znao da si zivio u Bergenu od 93-e do 94-e. De Mysteriis Dom Sathanas, Hvis Lyset Tar Oss. Under a Funeral Moon su pomno izrezirani, konstruisani radovi, kako sviracki kao sekvence nota, pa tako i produkcijski kao odabir odredjenih zvukova. Naravno nijedan nije savrsen, ali su uistinu nedostizni danasnjim salabajzerima jer isti nisu u stanju da misle da se negdje moze krsiti sveto zapisano pravilo. De Mysteriis je pravljen 5 godina. Oni snimci sa Deadom su meni ni blizu samog albuma. Naravno da postoji horda "kult" morona koji ce reci da je to bila biblija ali to je totalni kurac naspram DMDS-a. UaFM je isto tako konstruisan citavu godinu na nebrojenim probama. I probe su same po sebi daleko od djecije igre. Igra je onaj hipijski "jam", gdje se nadje par dilajli i nesto lupeta, ko Exmortes. To je igra. Ono je bio rad i trud, albumi koji se nikad nece izlizat.
Dukljanin wrote:
Kreativnost koju pominjes i jeste nesto sto je dovelo do padanja umjetnosti u nesto potpuno drugo jer kreativnost je "dio" volje, a umjetnost kako kaze Hajdeger (koga kao sto pretpistavljs ja izuzetno postujem i cijenim hahah) nikad nije bila subjektivisticko romanticarskog karaktera.ta kreativnost iziskuje to jest posledica je teznje ka originalnosti a to je daleko od umjetnosti zato je avangarda vecinom bila puko sranje.Nece se mijenjat nista bas zbog kreativnosti.Umjetnost kao diktat bića i ne treba da se mijenja ona samo treba da ostane ljudska a izgleda ona to vise nije u "sposobnosti" da bude.
Volio je i Andy Harris Heidegerra pa mu je zikamu bila truo kurac. Da me ne shvatis pogresno, mislim da ti ne treba filozofsko objasnjenje da valoriziras muzicki rad. On il nosi, il ne nosi. Christicide imaju dobre elemente, ali cjelina je nakaradna. Nije tesko razluciti odakle su tri albuma koje sam spomenuo dosli. Euronymous je slusao onu pedersku muziku koju sam siguran i ti volis (Coil, Tangerine Dream, mislimd aje cak gotivio i Cagea), Vikernes je sam rekao da je bio inspirisan tranceom i tehnom u jednom iznimno dobrom intervjuu za Guitar World od svih mogucih casopisa (gdje opet pokazuje koliki je glavonja i egomanijak ali bar je malo blize zemlji racionalno i jos ce potvrditi tvoju predpostavku o manjoj bitnosti antagonistickog, ranog rada). A sto se tice DarkThronea za njih je BM postojao prije neg su ga oni poceli slusati a kamoli praviti tako da su oni samo radili na vec postojecem. Nije to nikakva nuzna avangarda ni originalnost pod svaku cjenu kao nova DsO. Jednostavno prirodna evolucija. Ali Metal je u corsokaku i nema kuda da ide dalje. Zato i upada u klopke losije kanibalizacije ili besciljne avangarde. Osim izuzetaka koji znaju sta rade, zasto rade, i to rade dobro. A takvih je kriminalno malo.
Dukljanin wrote:
Sto se tice Christicida i ostalih bendova koje sam pomenuo a mogu medju njih dodat i ove sto si ti napomenuo kao Katharsis, MGLA, Antaeus, cijenim iskljucivo zbog njihovog "van"-umjetnickog samopotvrdjivanja (kad kazem van umjetnickog ne mislim ne umjetnickog nego ne oslonjenog na postojeca pravila i formalno muzicku stilizaciju na koju smo navikli).ne kazem da oni nemaju klasicnu blek metal strukturu pjesama ali je ova ista dozivljena i nije sviracki jos jedna "manifest" da valja.
Mislim da je to daleko daleko bolje (!) od svih Norvesko-Sjevernjackih antagonistickih pokusaja...
Nemogu se sloziti nazalost. Meni su ipak oni DarkThrone, Mayhem i Burzum albumi koje sam spomenuo bolji muzicki radovi od tih. Kako? Zasto? Ne znam da li tu treba potpora filozofije umjetnosti. Jednostavno su kvalitetniji Metal. Kvalitetniji? Da, manje lutaju u izdrkavanja da bi bili upecatljivi (ogromna boljka Katharsisa), manje ovise o samoslicnosti (MGLA, Antaues), i ne boluju od nasilne derivativnosti (Christicide).
Nekim od tih bendova fali malo (Katharsis), nekim puno (Christicide), a neki su jednostavno sopstvenim odabirom toliko udaljeni od srzi onoga sto je cinilo te Norvezane nedodirljivim (MGLA) da dostignu taj nivo bitnosti. Uostalom, koliko ja znam, Burzum je opceprihvacen kao najupecatljiviji iz te scene. Slusaju ga mnogi kojima je BM kompletno nebitan. Iz istog razloga iz kojeg ga slusaju i oni kojima je veoma bitan. Burzum ipak stoji sam. Moze se on tebi svidjati i ne svidjati, isto kao sto ti se moze Da Vincijeva slika svidjati ili ne svidjati, ali okarakterizirati nesto onakvo kao nizu vrijednost od nekih likova koji pokusavaju da prezive tudje uhodane stope granici sa suludim. Ne pomaze tu bas filozofsko umjetnicka retoricka potpora.