Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 02. 07. 2025. 08:32

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 28 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: 666 (NorveÅ¡ki bend)
PostPosted: 12. 10. 2011. 20:18 

Vjerovatno prvi Norveški blek metal bend ikada. Bend je formiran u sjevernonorveškom gradu Tromsø u ranoj 1981-oj (neki izvori navode na 1982 zato što je bend zvanično postao bend, ali većina preteže na ranu 81-u kao početak u sviranju). Bend su osnovala dvojica likova koji su furali neki pank na fazon starog američkog Crucifix-a, discharge-a i MOB47.
Dokaz da su blek metal, jeste njihovo ponašanje na svirkama naživo, zaljevanje sebe i publike pravom krvlju, ogromna zapaljena naopaka krstina na bini i sl.
Kao što možemo očekivati, oni su davali su prednost stejdžu više nego studiu.
Nisu legendarni kao npr. Mayhem, ali 666-ica ima status mitskih proporcija pogotovo među norveškim pravim metalcima džaba što nisu pravili bilo kakva ozbilja izdanja osim 2-3 live izdanja. Bitno je napomenuti da sin frontmena nekadašnje 666-ice danas svira u Deathhammer-u.

Image

do prije 3-4 mjeseca nije postojalo ništa od njih na youtube-u, jedan moj dobar kolega se udostojio pa je to stavio na youtube. poslušajte uživaćete!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=WZqTOBMAh5c

Profile  

Post subject: Re: 666 (NorveÅ¡ki bend)
PostPosted: 12. 10. 2011. 20:45 

hehe, ko zna kakvih je sve malih bendova bilo, simpa su. ma davno su venom rekli da je njima za black metal najveci uzor bio niko drugi neg sex pistols, ko kuzi kuzi, ko ne, stac mu ja :D

Profile  

PostPosted: 12. 10. 2011. 20:53 

kktz wrote:
hehe, ko zna kakvih je sve malih bendova bilo, simpa su. ma davno su venom rekli da je njima za black metal najveci uzor bio niko drugi neg sex pistols, ko kuzi kuzi, ko ne, stac mu ja :D

ja mislim da nije panka bilo nebi bilo metala koji volim! :D

Profile  

PostPosted: 12. 10. 2011. 21:41 

tako nekako i kod mene ;-)

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2011. 17:19 

Prva agresija.

http://www.youtube.com/watch?v=xQaMdGacMxE

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2011. 17:41 

AlekS wrote:

ma zna se, ali to šta je prvo je uvijek bilo dosta upitno jebiga, to je pitanje koje nema odgovor ili ako ga ima onda je taj odgovor -tu i tamo-

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 11:50 

M.S.P.U.E.F. wrote:
ma zna se, ali to šta je prvo je uvijek bilo dosta upitno jebiga, to je pitanje koje nema odgovor ili ako ga ima onda je taj odgovor -tu i tamo-

Potpisujem od slova do slova.

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 15:14 

naravno da se zna, bathory :razz:

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 16:29 

Addi wrote:
naravno da se zna, bathory :razz:

evo lupam primjer, a da je qourthon živ, kad bi ga pitao na koga se on furao rekao bi ti frajer, pitaš momka iz britanije (npr) Cronos-a na koje se qourthon furao, te njih na koga su se oni furali, oni tebe upute dalje i sve tako.. pa u po frke izgubiš žanrovsku vezu metala sa likovima do kojih dođeš uzmimajući u obzir slučaj da su svi bili 100% iskreni.
mislim ovo je bezveze primjer, stvaranje određenog tipa kulture ili subkulture bukvalno zahtijeva građansko- razmišljanje kako to sociolozi nazivaju, i ništa nije samo od sebe tek tako nastalo sve kulture i subkulture nastaju po uzoru jedna na drugu, samo je pitanje vremena kada će neki indivualac imati dovoljno produktivnosti i hrabrosti da nešto novo iznese.
na kraju meni je Nikola Tesla najzaslužniji frajer za stvaranje Metala i gotovo svega što danas imamo po bilo kojem pitanju današnjeg života i sl. , jer da on nije izmislio struju ništa nebi imali i kurac bi svirali metal!

Image
AVE TESLA

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 17:28 

sve je to super, al i fenriz se furo na elvisa, a to sta si slusao nema veze s tim sta ti sviras (ne mislim bukvalno, nego u smislu da ne mora bit ista muzika, identican zanr). ako tako gledas, naravno da ce sve, prije ili poslije dovest do pocetaka rokenrola. i sodom je nastao zahvaljujuci tank-u, motorhead-u, ac/dc-u. a sad tesko da je to ta muzika. vecina bendova tad su bili kreativni, gledaj samo bendove koji su nastali 80tih i pocetkom 90tih. svi su nesto novo pokusavali, svi su pokusavali otic stepenicu dalje (od tih svojih uzora, likova koje su slusali) u onome sto vole, bila to agresivnost, prljavstina, brutalnost il nesto cetvrto. koristeci temelj i osnovu onoga sta su slusali. zato se Metal i razvijao. danas je to nesto drugo, danas ti pokusaji neceg novog zavrse pederlukom u vecini slucajeva, takvo vrijeme valjda jebiga...

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 17:39 

to sa slazem, kreativno i men slusljivo negdje do sredine devedesetih, s tim da je i dotad naravno bilo hrpe smeca al otad je ona prevladala u stvaranju "novog". odgovor na to je i taj retro, al on, svaka cast, ipak ne moze biti isto ko kad je nesto bilo napredno a ne nazadno muzicki, tako da je krug zatvoren :mrgreen: ne znam sta je sjebalo, s druge strane sve te scene su sve veca gluparija, tako daj najbolje sto se mene tice brijat svoje, sta volis i znas, a gdje ce ko to strpat, u kvlt ili hipster, pozer ili true, to ostavljam onima "expertima".

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 20:33 

ma boli me kurac ko je koga slusao, sta je ko gotivio, htio pokusavao, meni moze samo bit ekstra dobro, prosjecno, lose, ili gej.

ako je gej nemogu diskutovati o tome da li je dobro ili lose. mozda nekome i valja al ja sam na to alergican. ne vidim svrhu ovih istorijskih ekshumiranja nebitnih bendova. meni i mojoj generaciji u ono vrijeme kad je i bilo neke dobre muzike ti bendovi nisu znacili nista. naravno ima danas bankara koji skupljavu nwobhm ploce, ali sve je to zapiso mejden davnih dana. Onaj incarnator je eto nelos skroz, ali da je nesto bez cega bi moj zivoy bio znatno dosadniji i siromasniji, pa i nije.

Odo pustit Born for Burning :P

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 20:50 

Lee B Yatz wrote:
ma boli me kurac ko je koga slusao, sta je ko gotivio, htio pokusavao, meni moze samo bit ekstra dobro, prosjecno, lose, ili gej.

ako je gej nemogu diskutovati o tome da li je dobro ili lose. mozda nekome i valja al ja sam na to alergican. ne vidim svrhu ovih istorijskih ekshumiranja nebitnih bendova. meni i mojoj generaciji u ono vrijeme kad je i bilo neke dobre muzike ti bendovi nisu znacili nista. naravno ima danas bankara koji skupljavu nwobhm ploce, ali sve je to zapiso mejden davnih dana. Onaj incarnator je eto nelos skroz, ali da je nesto bez cega bi moj zivoy bio znatno dosadniji i siromasniji, pa i nije.

Odo pustit Born for Burning :P

kontam šta hoćeš reći, al evo meni je pitanje poštovanja prema žanru da nađem slabije poznate bendove koji su dobri, meni je ovo fakat interesantno za poslušati. dojadilo mi se vrtiti samo oko manje-više poznatih bendova kojima sam i sva demo izdanja preslušavao.imam neki đir znanih bendova koje mnogo volim i uvijek su tu..
mada evo iskreno ću reći da se glupo osjećam jer današnje vrijeme, internet kao i nemogućnost jednostavne nabavke originalnih izdanja prave od nas download manijake, fino je to jer možeš čuti stvari koje inače nebi nikao bio u prilici čuti, fino je to ljudima koji nemaju para da plaćaju originalna izdanja, fino je i onim lijenim.. ali opet nije to to kao kad nabavim ili posudim originalno izdanje i sa ćejfom sjedem da preslušam, pažnja ti bude usmjerena na puno bitnije stvari, album zapamtiš potpuno.. a najviše mi je krivo za stvari koje ne mogu ni sanjati da imam na originalu jer su danas (neka od njih, i to ona mi najdraža) skupa pravo, pa sam ih jedino slušao kad ih skinem sa jebenog interneta.

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 21:12 

dobar je net, ko ga zna koristit. ma nije ni sve izvikano i sto je imalo srece sa izdavacima uvijek daleko od dosadne muzike, barem meni :mrgreen: al naravno, uvijek ima klasika sa razlogom.

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 21:20 

Ma sve je to ba fetisizacija.

Meni zaista nije bitno da li imam ili nemam originale.

Kada sam ja odrastao nije bilo originala, bile su kasete koje ti neko snimi. Nisam imao para, zivio sam u picki materini.

Neznam, ja od toga ne patim. Patim od skupljanja opreme. To je ona druga stvar koju nisam imao kao klinac. Ali to se nazalost nemoze skinut sa interneta ;)

A i to sve, toliko je usranih klonova i retroida i svakakvih drugih bezidejnih, nemracnih, smarajucih pojava u Metalu danas da i ne rovim po govnima nesto previse. Svakih pet godina se pojave jedan/dva interesantna benda i ja to poslusam, negdje pokupim preporuku. Sve okej. Idemo dalje.

A sto se tice Blek Metala kao zanra, filozofski se tu nema sta ispostivat. Mozda Beherit donekle ali ovo ostalo su generalno likovi manjeg intelektualnog kapaciteta/fasisti/rasisti/svemirski kadeti/nafuranti/bjegunci od stvarnosti. Jebo to ba. Olos mrtvi.

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 21:36 

Lee B Yatz wrote:
Ma sve je to ba fetisizacija.

Meni zaista nije bitno da li imam ili nemam originale.

Kada sam ja odrastao nije bilo originala, bile su kasete koje ti neko snimi. Nisam imao para, zivio sam u picki materini.

Neznam, ja od toga ne patim. Patim od skupljanja opreme. To je ona druga stvar koju nisam imao kao klinac. Ali to se nazalost nemoze skinut sa interneta ;)

A i to sve, toliko je usranih klonova i retroida i svakakvih drugih bezidejnih, nemracnih, smarajucih pojava u Metalu danas da i ne rovim po govnima nesto previse. Svakih pet godina se pojave jedan/dva interesantna benda i ja to poslusam, negdje pokupim preporuku. Sve okej. Idemo dalje.

A sto se tice Blek Metala kao zanra, filozofski se tu nema sta ispostivat. Mozda Beherit donekle ali ovo ostalo su generalno likovi manjeg intelektualnog kapaciteta/fasisti/rasisti/svemirski kadeti/nafuranti/bjegunci od stvarnosti. Jebo to ba. Olos mrtvi.

nije bitna činjenica original ili ne, kilavo se odnosim prema muzici kada neke stvari koje ne mogu kupiti jer nemam para ili nemam ih gdje kupiti dobijem u par klikova.. jer tačno znam i to je neosporivo da originalne ploče, diskove i kasete koje imam imale su toliku moju pažnju da su se izjebale od slušanja.
po pitanju klonova i sl. istina nezgodna je to boljka i lično se pokušavam tome oduprijeti time što u svom bendu Bestias koristim kakav takav literarni talenat da dobre tekstove napišem, da ne bude tipična šema i kopija nečega i da nebude staroškolski nazor. danas je najmanji problem tehički skontati nešto i odsvirati, ali biti originalan, produktivan, imati kako da kažem karizmatičnu muziku ljudima na koje ciljaš da bi to možda poslušali već je problem. evo imali smo 4-5 proba dosada i ništa nisam želio da objavljujem na internet još, a biće par linkova da se može čuti kad se u ove 2-3 stvarke nasnime vokali preko.

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 21:58 

ma semo deri i sviraj ak mos, prvo za sebe i svoj gust, ak to imas, onda si vec uspio ;)

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2011. 22:06 

the pleasure is to play, makes no difference what you say

Profile  

PostPosted: 15. 10. 2011. 10:38 

Lee B Yatz wrote:
the pleasure is to play, makes no difference what you say

8)

Profile  

PostPosted: 19. 10. 2011. 04:57 

necu ulaziti u raspravu..samo ne mogu da vjerujem da je cika libija ziv..selam brate srbine!

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 28 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]