Iako sam dugo (jebiga, BH izolacija cini svoje) konto da nam bas nije nesto urodilo plodom, moram priznati da je gledajuci sveopste stanje prosle godine bilo fala kurcu malo razocarenja. Nekoliko dugo i zarko iscekivanih povrataka za slijedecu godinu valjda, za koje licno nemam nikakva ocekivanja. Dobro bi lego jos jean DarkThrone...neka neka sace....al zalost je, da u ono nesto kvalitetnijih izdanja godine, sve bilo prilicno neavanturisticno, solidno, ali bolno tradicionalno. Dobro 04-a je bila jebena, nema sta. Ali, da sumiram temu, ono sto ja pamtim, i na sta bih vam htio na moment privuci paznju...
Hell Militia -
Canonisation of the Foul Spirit (ocekivao sam znatno vise, par pjesama su zaista satandernek samo takav...al)
Craft -
Fuck the Universe (Craft su se, pored sto su ostali isti jebiga, opasno nafurali na Under a Funeral Moon/Carpathian Forest tempo, na papiru ne zvuci lose, u praksi, Total Soul Rape daleko jaca investicija, opet, dobar album, samo mogu oni i bolje)
Satanic Warmaster -
Carelian Satanist Madness (Za mene licno, haman pa najbolji SW do sad. Par peglaona stvarki, i naravno vokal i produkcija su, iako znatno profesionalniji, jos uvjek za specificne ukuse, al ima himnica par samo takih koje nisu originalne z glave, al koga za to boli kurac a?)
Deathspell Omega -
Kenose (mora da je to neka visa genijalnost koju moj primitivni um ne konta, sori)
Pest -
In Total Contempt (Ovo se moglo zvati i In Total Panzerfaust. Vokal je sekundicu manje pjan Culto iz 94-e. Riffovanje je malo Svedskije, tj. bazdi na Craft, al je struktura i fraziranje mrtvo djonjenje, kao medley sta je ostalo na podu sa nekih DarkThrone, Gorgoroth, Burzum i naravski Celtic Frost proba, odsviran petnes godina kasnije. Jeben album, zaista na visini koju pokusava emulirati. Opet, kloniranje meni sekunde ne smeta. Ako se klonira DarkThrone. I jos se umije dobra stvarka napisat.)
Horna -
Envaatnags Eflos Solf Esgantaavne (gad bles kopi pejst, jebo finske naslove. Horna nikad nisu bili vanserijski bend, al ko Judas Iscariot, poznato nam je da neumiju sklepat los album cisto s riff aspekta. Ovaj put su ga bas dobro zalemili, nema sta. Nepropusno nosanje, svaki riff ala ala. To se trazi uz travku jelde? Jeste. Produkcija nije za Groshe al po mnogo cemu jedno od boljih izdanja)
Twilight -
Twilight (Ovo je jebeni demo. Prosjecan demo. Nije bas sad demo od Krieg-a. To bi bilo kriminalno. Mozda prije album po Xasthur standardima. Kako god, zali boze dobrih ideja. NEprodukcija ubi ovo tele na porodjaju)
Marduk -
Plague Angel (Meni licno barem, sasvim propisan. Nazalost takih na pasja preskakala, ko slijedeci)
Ad Hominem -
Climax of Hatred (Najzad, vuk samotnjak je naso bubnjara. i to onaj iz brace po mininacizmu, Crystalium. dobar, solidan, impnaz/marduk klon. Brrrbrrr ode nevidis ga. Dobar album za guzvu u kuci i puno alkohola)
Leviathan -
A Silhouette in Splinters (Bolji i od Lurker of Chalice-a. Ocam. Jeben ambijent. Nesto ko Varg za Casiom u najboljim danima, jos necuh Howl Mockery at the Cross, ali Demos 2000 i nije nesto)
Gehenna -
WW (Zaista pozitivno iznenadjenje. Meni su vazda bili totalni zakurac, da cak i oni rani radovi, ali ovo je ipak malo previse umazano u Moonfag preseravanja i Norsecoreraj da bi bilo zaista izvanredno. Steta, moglo je bit, da nije praznih riffova i patent Rebel Extravaganza pa nadalje atonalnosti)
Ondskapt -
Dodens Evangelium (Ja neznam, nekoliko sam puta pokusao prosjedit kroz ovo, radit, ucit...nisam mogao. Prepeglano. Jos sam i majcu kupio. Mozda mi se nekad album svidi

)
Incriminated -
The Promise of Worse to Come (Apsolutno genijalan bend kako samo jedan Finski kolektiv moze bit. Ubitacno RUZNA muzika, kao Hellhammer klon s inspiracijom. Licno sam dugo cekao na ovo, i nisam se razocarao ni sekunde. Odlucno invalidni, kao da je neko Van Goghu zamjenio zutu boju s psecim govnetom. Delikates!)
Lik -
Besvartade Strofer (Jeeej, Fenriz je izdao novi Isengard, cuj nije novi Isengard. Mozda je cak i malo bolje. Neko je pozvao i bruku starih Gothera na bure pive...il dva.Jeben disk)
Old Wainds -
Scalding Coldness (Jak zimski filing, ko Immortal u najboljim danima, sa zvukom gitara koji ocito podsjeca na
Nattens Madrigal, sasvim solidan i nadasve zanimljiv tradicionalan BM album.)
Kriegsmaschine -
Altered States of Divinity (Iza ortodoksne furke lezi prilicno standardan BM album pod teskim utjecajem Ofermod-a i Malign-a, valjda prababa te skole. Nije u pitanju nikakva visa genijalnost u Francuskom maniru, ali opet ovo se vadi na nekoliko zaista nezaboravnih pjesmica)
Morrigan -
Headcult (Za neupucene, Svapski sastav Morrigan, jos od dana kad su se zvali Mayhemic Truth, zive u potpunom ubjedjenju da istorija muzike pocinje sa "Shores in Flames" i zavrsava sa "One Rode to Asa Bay". Jedino sto ja nerazumijem je otkud im toliko inspiracije za umjetnost u toliko striktnim tolerancijama, jer su po cetvrti put izdali sasvim slusljiv i interesantan disk. Plagijat uradjen po najvisim standardima.)
Vargsang -
Throne of the Forgotten (Opet Svabe, opet djonatori. Dok je ovo prvi umjetnikov uspjeh koji nije totalna kopija "Under a Funeral Moon"-a (ha to bio Graven ha sadasnji Vargsang), za dobru stopu nize na inspiracijskom nivou od Morrigan-a, samim time, desetak stepeni toplije i penzionerski orijentisano iskustvo.)
Endstille -
Navigator (Uvjek sam gajio posebno mjesto u srcu za ovaj bend iz sredista nekad slavnog Kriegsmarine-a. U sustini prosjecan Marduk klon, ono sto me se uvjek dojmilo kod njih je etika manje sranja-vise brzina i konzistentnost iz izdanja u izdanje. Ne bih zglave znao rec da li je novi ista bolji od proslogodisnjeg "Dominanz"-a, ali ako su vam legla ovogodsinja izdanja Marduk-a i Ad-Hominem-a, te zadnji Urgehal, nemojte preskociti)
Ammit -
Hammer of Darkness (Najveci uzrok debilnih kezova i napusene crne radosti, maksimalno natankani Cileanci na ovom albumu prelaze u full-on vandal furku, sa aljkavoscu Sarcofaga i podloscu Bathory-a na "The Return..."-u, ovo je jedan jebeno mracan, haotican, ali definitivno uronjen u sveto crnilo osamdesetih, testament potencijalu kombinacije bijele dame i jeftinog alkohola...)
Bekhira -
L'elu du Mal (Slicno aljkavi, ali u nekom Mutiilation "kronicnosuicidalnomaljosuvjekzajebanom" fazonu, ovo je jedno od jebeno peglativnijih i dosadnijih izdanja ove tegobne godine. Kad ce jebeni moroni skontat da je jedini razlog zasto su albumi kao "Remains..." i "Vampires..." legendarni feeling i atmosfera, koje u hiljadu katastrofalno losih kopija nema ni za lijeka, iako cu morati album jos jednom fino procijenit jer ga nisam sasvim svario, na prvih para dojama ovo nije nista posebno)
Zarathustra -
Contempt (Direktan, kalkulisan projektil po poznatom Svedsko/Norveskom kroju, ali sa nekim ocito staronjemackim prenosima u aranzmanima koji vriste Kreator/Sodom, sto je definitivno utoliko bolje...)
Taake -
Doedskvad (Najkompletniji, najagraseviniji, i najzajebaniji Taake dosad, haman pa operisan od beznadeznih lutanja koja su debilirala prosli pokusaj, definitivno osvaja titulu naj-Norveskog izdanja godine. Jos uvjek je ovo muzika tamnih planinskih vrhova, zamaka, carobnjaka, ali se po prvi put muda debelo osjete. Triumfalan albumcic!)
Kao sto vidimo iz prilozenog...2005-a je rodila ko dobra jabuka, ali nazalost, nije bilo nijedne vocke za zlatnu medalju na ovogodisnjem stocarskom sajmu. Nastavicu dopunjavati ovu temu kako se cega sjetim kroz THC maglu, zasad moram definitivno jos zbaviti
Baptism -
Morbid wings of Sathanas,
Corpus Christii -
The Torment Continues,
Heresi -
Psalm I,
Legion Of Doom -
God Is Dead,
Morte Incandescente -
Coffin Desecrators,
Paragon Impure -
To Gaius (For The Delivery Of Agrippina),
Typhus -
Profound Blasphemous Proclamation,
Alcest -
Le Secret,
Lust -
Genesis of a Satanic Race,
Branikald -
Winterkald,
Dead Reptile Shrine -
A Journey Through the Darkest of Forests,
Graupel -
Auf alten Wegen,
Torturium -
Misanthropic Angels Burning Winds,
Goatpenis -
Inhumanization,
Beastcraft -
Into the Burning Pit of Hell,
Bloodhammer -
The Passion of the Devil,
Abigail -
Ultimate Unholy Death,
Lutomysl -
Decadence,
Darkspace -
Darkspace II,
Amon -
The Return of the Black Metal,
Rites of Thy Degringolade -
An Ode to Sin,
Bone Awl (bilo sta),
Filii Nigrantium Infernalium -
Fellatrix Discordia Pantokrator,
Sólstafir -
Masterpiece of Bitterness, novi
Temple of Baal,
Diapsiquir -
Virus STN,
Grand Belial's Key -
Kosherat, te temeljito poslusati novi
Graveland,
Drudkh -
Swan Road,
Nattefrost -
Terrorist,
Blodulv -
III - Burial, samozvani
Make a Change...Kill Yourself,
Glorior Belli -
O Laudate Dominvs....brdo toga, ukratko, pa cemo detaljne zakljucke i pizdenje ostavit za jedan kasniji datum

Ako sam sta preskocio/izostavio, slobodno me opomenite, no uvjek postoji mogucnost da je u pitanju zadnje smece nedostojno komentara.