Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 01. 08. 2025. 16:02

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 243 posts ]  Go to page Previous  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Next
Author Message
 Post subject: Re: Metal + Hip Hop = ???
PostPosted: 12. 05. 2008. 10:55 

YOO YOO NIGGAA!! REPREZZEEENT!

Profile  

PostPosted: 13. 05. 2008. 16:25 

Nemam nista protiv!

Jak ZVUCNI ZID (tzv. dzn dzn belajisanje) u kombinaciji sa ogoljenom, prljavom naracijom umjetnosti prezivljavanja na ulici moze biti hvale vrijedna kombinacija. Dosta primjera je vec navedeno. Tezu nepodobnosti sinergije objektivno je nemoguce odbraniti, posebno na nacin pozivanja iskljucivo na neuspjesne fetuse.

Profile  

PostPosted: 13. 05. 2008. 18:33 
Moderator

~°~ wrote:
Nemam nista protiv!

Jak ZVUCNI ZID (tzv. dzn dzn belajisanje) u kombinaciji sa ogoljenom, prljavom naracijom umjetnosti prezivljavanja na ulici moze biti hvale vrijedna kombinacija. Dosta primjera je vec navedeno. Tezu nepodobnosti sinergije objektivno je nemoguce odbraniti, posebno na nacin pozivanja iskljucivo na neuspjesne fetuse.

:) Ceca ostade dosljedna "open-mineded" stavu što ga skontah preko drugih postova. Potpisujem. Samo ovo što kažeš "...prljavom naracijom umjetnosti preživljavanja na ulici" moram nadopuniti malo. To "ulica" što se stalno spominje u hip-hopu ne treba shvatiti bukvalno. To samo vi svi, bez obzira koju mjuzu slušali i koji stil furali, skontajte šta je to po čemu se razlikujete od "normalnog" svijeta. A to bilo sve ono što sam rekao u prijašnjem postu: "šta god je ulica, šta god je čisto, bez ušminkavanja i pretvaranja, sa otporom protiv raznoraznih životnih hijerarhija i represija, što je slobodno i kao takvo se (muzikom-) izražava i njome govori svoje stavove - the beat of the street, dakle šta god da je to - metal, punk, hip-hop...".

Meni najbolje takve stavove izražavaju pjesme od Nereda i Stoke - Vječno Dole a također i od Nered feat. Target (Tram 11) - Crni sin: "Ekipa kvarta, divljaci starog đira, danas gledam buraza, klošar diplomira". Ulica nije nešto na čemu se zaglaviš, nije to nešto što te pojede i ne da ti da iz nje izađeš. Naprotiv, kad se skloniš od svakavih poganluka, od ljudskog zla umotanog u najljepše maske koje ti tura i anesteziju neprestano, i nađeš sa ljudima koji su čista uma a koji to ispoljavaju na ovakav-onakav način (npr. dio su neke subkulture), nađeš zato što si i ti takav...nađeš se na ulici. Ulica i predstavlja to nešto što je čisto, slobodno i divlje. Pa čak i kada nisi više na ulici nosiš je u sebi, kad su te "prošle te godine" al skontaš da imaš neki otpor prema svakidašnjem ,običnom i sl., skontaš jebo majku vid' što sam drugačiji. Ne treba biti bukvalan pa ulicu uzet samo kao fizički prostor na kojem se skuplja klošarija i koje je civilizacijsko dno (za mnoge) i na kojem se skupljaju određene grupe da bi tu visile jer je to dio njihove subkulture ili imidža što reče serator. Ulica nije sigurnost krova niti komfor kafića, ulica je otvoren prostor, rizičan ali slobodan. A i više je od fizičkog prostora - to je i prostor stvaranja, ideja, ljubavi, mržnje, bola. Hip-hop je toga ritam. Nije to samo yo niggaz reprezent. Isto kao što ni metal nije samo džn džn džn. To su samo forme ali i te kako korisne, i opet, nečega su forme.

Pravi hip-hop će uvijek izražavati ulicu. I nije sam u tome. Tu su još i punk, hc, šta god hoćete stavite ako mislite da možete. Ovo je teško opisivati jer može se pasti u x zamki. Vjerovatno sam opet zvučao kao romantičar i idealista. Al ljudi. Porazmislite sami, šta je fakat za vas ulica u kontekstu gornjih redova. Najbolji je vlastiti primjer. Ako skontate to možda ste, ako ste dosad slušali hip-hop čisto što lijepo zvuči, razumjeli (ili nesvjesno ga gotivili zbog tog ili osjetili) šta je u biti, pa ga zato i ne pljujete, zato što ga razumjete, razumjete čega je on ritam. Onda kada pročitate postove od kktza i cece ništa vam nije čudno.

~°~ wrote:
Tezu nepodobnosti sinergije objektivno je nemoguce odbraniti, posebno na nacin pozivanja iskljucivo na neuspjesne fetuse.

Exactly.

Eto, nisam želio da "glorifikujem" ulicu ni da nešto branim hip-hop ni da zvučim ko hronični romantičar. Najbitnije je ne biti bukvalan i ne reći da je ono na MTV-u to i ništa više - neki g-rap neki kurac, a isto tako ne reći da je neko tresanje glavom i dždždžn zvuk neki idiotizam ili za punk i hc da je to samo neko divljanje, neki anarhizam, neki kurac. A ne treba biti ni ograničen vala.

Profile  

PostPosted: 13. 05. 2008. 18:36 
Moderator

Odlično poimanje ''ulice''. I definitivno jedna od najboljih tema na RP-u u zadnjih godinu dana!

Profile  

PostPosted: 13. 05. 2008. 19:06 

Fino Artredis. Sto se mene tice (hah, nesto sam danas kristalno jasna u namjeri saopstavanja misli, fakat zacudo :shock: ) TA ULICA JE, PROSTO, PRIRODNO STANISTE!!!

No, malo bih te samo dopunila i to temeljeci na licnom iskustvu. Na ULICI nije samo raja i nije samo SLOBODA jer, znas, iskljucivo je forma ako mogu opsovati, tipa: "Nabijem te na kurac!" (sto, recimo na zvanicnom mjestu po kojima se krecem ne mogu ili ne mogu bez ozbiljnih posljedica) a jaran pored (naravno, veci blasfemicar) uzvrati: "E, u redu, da to kaze neko grdno zensko ne bih se ni okrenuo, to bi se i ocekivalo, ali tebi bas ne pristaje!". Ono, banalan primjer. Ili, upadnem sa nekim u verbalni fajt na toj istoj ulici koja je prirodno staniste i poveceg grmaljije i, ono, kad vise nema kud, a niposto ne moze ostati, uslovno receno, porazen, zaganja me da me mlati, ali bukvalno. Dakle, i ULICA ima svoje zakone koji ogranicavaju, ali, znas, i u njima je čar, lanci prosto uvijek proizvode bijes, a bijes nije samo reakcija nego i inicijacija, akcija, stvaranje nove vrijednosti. Ono po cemu se ta ULICA razlikuje od sistema je zakon jacega koji se vrlo rijetko krsi (za razliku od sistemskih koji su predodredjeni, vec, za stancanje silikonskih mozgova, srca, dusa) i tu, naravno, ne mislim iskljucivo na fizicki segment.

Btw., ja bih se ponosila da me neko nazove romanticarem, naravno, ukoliko to zaista misli ;-)

Profile  

PostPosted: 13. 05. 2008. 19:18 

I da, da dopunim u ovom kontekstu. Ako postoji ista sto MRZIM, a zaista se nadam da je, za sad, tacna vlastita inner procjena da nisam u stanju?), to su misleci kapaciteti bez sposobnosti uvezivanja saznanja pohranjenih na razlicite mentalne police. To ti je isto kao da imas beskonacne serije prekrasno iskoristljivih i vrijednih podataka koje nikako da uvezes u jedan prilicno zahtjevan sistem. Zahtjevan zbog toga sto MORA biti jako, jako tolerantan i propustljiv (i horizontalno i vertikalno) jer komunikacioni apsoluti, sto je mjuza za me definitvno, tesko da uopste podnose bilo kakve sisteme, a posebno one zanovane na principu - ako nije minus, onda je plus, s mogucnoscu alternative nulom, odnosno nisticom. Ali, dobro, sta bismo bez sistema, decimalnog recimo, al' otputovah sad...

Profile  

PostPosted: 13. 05. 2008. 19:26 
Moderator

~°~ wrote:
Dakle, i ULICA ima svoje zakone koji ogranicavaju, ali, znas, i u njima je čar, lanci prosto uvijek proizvode bijes, a bijes nije samo reakcija nego i inicijacija, akcija, stvaranje nove vrijednosti. Ono po cemu se ta ULICA razlikuje od sistema je zakon jacega koji se vrlo rijetko krsi (za razliku od sistemskih koji su predodredjeni, vec, za stancanje silikonskih mozgova, srca, dusa) i tu, naravno, ne mislim iskljucivo na fizicki segment.

Btw., ja bih se ponosila da me neko nazove romanticarem, naravno, ukoliko to zaista misli ;-)

Potpisujem tvoj cijeli post a naročito ovo boldirano. Svugdje ima dobrih i loših stvari. A naposljetku je ulična škola. Ta te u "sistemu" može spasiti da ne pukneš a možeš i ploviti kroz sistem ne naguzivši se plaho. Ljubav prema ulici...fakat jesam romantičar bi serator u pravu jeboga :lol:

Profile  

PostPosted: 13. 05. 2008. 19:30 

;-)

Profile  

PostPosted: 14. 05. 2008. 20:04 

ima stvari koje se i ne mogu nauciti na ulici, treba i onaj drugi zivot, tvornica i baustela, da se shvati tko smo i sta smo, ulica od nekih stvori i vjecne parazite, nebi ju ja isto idealiziro, ali za onog ko ima nesto srca i mozga, dobra je skola, samo nije jedina. repanje mi ima smisla kad slozi to sve u dobru pricu, kad je ne toliko pametovanje, koliko taj odraz drustva, tjst kad jednostavno kaze istinu, a koja nije nimalo romanticna. prednost ulice je sto ne sminka stvarnost, ali nema toga ni na mnogim drugim mjestima, problem je medijska stvarnost, koja sve zeli uklopiti u neku laznu sliku. kad se hip hop uklopi u nju, postaje i on taj predvidivi g-rap ili stagod. isto je i sa drugim pravcima, a ja kao ogranicavajuce vidim i uske subkulturne horizonte koji su cesto isto sami sebi smisao. ma, sve to ide svojim tokom, nema crno bijelo, uvijek su te nijanse sto cini nesto uistinu zanimljivim, uvjerljivim. sivilo :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 14. 05. 2008. 20:16 
Moderator

kktz brate mjesto reply-a evo pa sam poslušaj:

Nered i Stoka - Spremni za rat (najundergraund hip-hop album ikad na Balkanu iz 1999)
Tram 11 - Čovječe ne ljuti se; Vrućina gradskog asfalta
El Bahattee - Amen (mada može i Svaki pas ima svoj dan)
Bilo šta od TBF-a (posebno zadnje stvari - nije ulica niti 100% niti konvencionalni hip-hop al vrijedi i to puno)
Marchello - šta god.

Profile  

PostPosted: 14. 05. 2008. 20:20 
Moderator

kktz wrote:
ima stvari koje se i ne mogu nauciti na ulici, treba i onaj drugi zivot, tvornica i baustela, da se shvati tko smo i sta smo, ulica od nekih stvori i vjecne parazite, nebi ju ja isto idealiziro, ali za onog ko ima nesto srca i mozga, dobra je skola, samo nije jedina. repanje mi ima smisla kad slozi to sve u dobru pricu, kad je ne toliko pametovanje, koliko taj odraz drustva, tjst kad jednostavno kaze istinu, a koja nije nimalo romanticna. prednost ulice je sto ne sminka stvarnost, ali nema toga ni na mnogim drugim mjestima, problem je medijska stvarnost, koja sve zeli uklopiti u neku laznu sliku. kad se hip hop uklopi u nju, postaje i on taj predvidivi g-rap ili stagod. isto je i sa drugim pravcima, a ja kao ogranicavajuce vidim i uske subkulturne horizonte koji su cesto isto sami sebi smisao. ma, sve to ide svojim tokom, nema crno bijelo, uvijek su te nijanse sto cini nesto uistinu zanimljivim, uvjerljivim. sivilo :mrgreen:

Nered feat. Target - Crni sin - poslušaj je, u toj pjesmi je sve sadržano što i u tvom postu

Profile  

PostPosted: 15. 05. 2008. 20:52 

~°~ wrote:
Jak ZVUCNI ZID (tzv. dzn dzn belajisanje) u kombinaciji sa ogoljenom, prljavom naracijom umjetnosti prezivljavanja na ulici moze biti hvale vrijedna kombinacija.

Volio bih vidjeti tog producenta ili inzinjera koji bi tako nesto uspio izmajmunisati...jak zvucni zid i ogoljena naracija nemogu zajedno jer gitare i naracija okupiraju preblizak spektar frekvencija (od nizeg pa do viseg raspona srednjotonaca). Mozes jedno pojacat al nadglasat ces drugo, ili mozes zabit gitare u specifican frekvencijski kutak ali onda to vise nije zvucni zid jel...

Profile  

PostPosted: 15. 05. 2008. 21:00 

kktz wrote:

dobrodosli u projekte...pa sta ako imas diplomu, i ja umijem brojat gle jedan pet tri dva....

tako je bar ovdje...

Mada ja ne vidim neku razliku izmedju tvornice/baustela i ureda/saltera...jedno je fizicki drugo mentalno porazavajuce, na oba fasujes oboljenja nakon nekog vremena...posao je posao kako god okrenes i vazda ce bit kurceva tortura....radio sam oboje i ni jedno ni drugo me nije impresioniralo...

Profile  

PostPosted: 15. 05. 2008. 21:31 

stari serator wrote:
kktz wrote:

dobrodosli u projekte...pa sta ako imas diplomu, i ja umijem brojat gle jedan pet tri dva....

tako je bar ovdje...

Mada ja ne vidim neku razliku izmedju tvornice/baustela i ureda/saltera...jedno je fizicki drugo mentalno porazavajuce, na oba fasujes oboljenja nakon nekog vremena...posao je posao kako god okrenes i vazda ce bit kurceva tortura....radio sam oboje i ni jedno ni drugo me nije impresioniralo...

e vala s ovim je sve receno!!!

Profile  

PostPosted: 15. 05. 2008. 22:31 

stari serator wrote:
~°~ wrote:
Jak ZVUCNI ZID (tzv. dzn dzn belajisanje) u kombinaciji sa ogoljenom, prljavom naracijom umjetnosti prezivljavanja na ulici moze biti hvale vrijedna kombinacija.

Volio bih vidjeti tog producenta ili inzinjera koji bi tako nesto uspio izmajmunisati...jak zvucni zid i ogoljena naracija nemogu zajedno jer gitare i naracija okupiraju preblizak spektar frekvencija (od nizeg pa do viseg raspona srednjotonaca). Mozes jedno pojacat al nadglasat ces drugo, ili mozes zabit gitare u specifican frekvencijski kutak ali onda to vise nije zvucni zid jel...

Pricas o necemu o cemu mnogo vise znas, tako da, jebi ga... Ne znam, ali da bas to jedno drugo iskljucuje :| Mislim, to ti je isto kao da ti padne na pamet da navedeno uradis, pa sebi kazes: NECU!, JER NE MOGU TEHNICKI OPSLUZITI CITAVU STVAR. Sorry, ali predogranicenja tog tipa su za mene debilna. Ja bih napravila takvu pjesmu ili album ako me provoza tako, pa makar, hahaha, pa i ovako je snimljena produkcija mog banda za kurac. Sve se to radi, Libija, zbog nekog unutranjeg zadovoljstva i oduska, ja postujem tvoju sklonost detaljima i pronicljivoj analizi generalno, ali mi ponekad bas mirise na formalizam. Recimo, da si rekao nesto tipa: snazna, ogoljena, brutalna i istinita naracija ne trpi mocan riff tu i tamo jer jedno od drugog odvlaci paznju, odnosno nesto mora biti primat jer uslovljeni smo covjekovom mogucnoscu sublimacije senzusa i misli/promisljanja u jedno kvalitetno jedno. To bih shvatila iako licno uzivam u substrukturama, odnosno kad na N-to slusanje prepoznam neki potpuno (za me) novi elemenat/e. No, mozda si i u pravu...

Profile  

PostPosted: 15. 05. 2008. 23:44 

stari serator wrote:
kktz wrote:

tako je bar ovdje...

pa u tom i je poanta, na negativnim iskustvima se uci o zivotu, a opet, sta je alternativa, biti hipi koji "bojkotuje kapitalizam", ne hvala, to ostavljam onima koji prodaju jeftine parole dok glume sirotinju po skvotovima ;)

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 19:21 
Moderator

artredis wrote:
kktz brate mjesto reply-a evo pa sam poslušaj:

Nered i Stoka - Spremni za rat (najundergraund hip-hop album ikad na Balkanu iz 1999)
Tram 11 - Čovječe ne ljuti se; Vrućina gradskog asfalta
El Bahattee - Amen (mada može i Svaki pas ima svoj dan)
Bilo šta od TBF-a (posebno zadnje stvari - nije ulica niti 100% niti konvencionalni hip-hop al vrijedi i to puno)
Marchello - šta god.

Ovo sve preslušah i gledah više puta ( mostly prisilno ),izdvajam Amen s par dobrih stvari,i Vrućinu gradskog asfalta s dvije stvari,ostalo nafurativno i kompleksaški.Zagrebački reperi meni nisu slika nikakve ulice.
TBF predosadan,čak i nakon dva panja materije.

Marchello je wunderkind,uživo bolji od svega što si naveo,a i tekstualno bez sumnje.

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 19:55 

kktz wrote:
pa u tom i je poanta, na negativnim iskustvima se uci o zivotu, a opet, sta je alternativa, biti hipi koji "bojkotuje kapitalizam", ne hvala, to ostavljam onima koji prodaju jeftine parole dok glume sirotinju po skvotovima ;)

Alternativa je dobit na lutriji, ja religiozno igram Powerball dvaput hefteno...ili biti enterprenerskog duha i uspijet zaradit na necemu sto volis...za mene skvot ne postoji. prije bih se ubio neg u njemu zavrsio...

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 20:02 

~°~ wrote:
Pricas o necemu o cemu mnogo vise znas, tako da, jebi ga... Ne znam, ali da bas to jedno drugo iskljucuje :| Mislim, to ti je isto kao da ti padne na pamet da navedeno uradis, pa sebi kazes: NECU!, JER NE MOGU TEHNICKI OPSLUZITI CITAVU STVAR. Sorry, ali predogranicenja tog tipa su za mene debilna.

Zvuk, kao forma energije, je podlozan zakonima fizike. Da je debilno imati zakone fizike na umu prije nekih amaterskih umjetnickih pokusaja je novost za mene :shock:

~°~ wrote:
Ja bih napravila takvu pjesmu ili album ako me provoza tako, pa makar, hahaha, pa i ovako je snimljena produkcija mog banda za kurac. Sve se to radi, Libija, zbog nekog unutranjeg zadovoljstva i oduska, ja postujem tvoju sklonost detaljima i pronicljivoj analizi generalno, ali mi ponekad bas mirise na formalizam. Recimo, da si rekao nesto tipa: snazna, ogoljena, brutalna i istinita naracija ne trpi mocan riff tu i tamo jer jedno od drugog odvlaci paznju, odnosno nesto mora biti primat jer uslovljeni smo covjekovom mogucnoscu sublimacije senzusa i misli/promisljanja u jedno kvalitetno jedno. To bih shvatila iako licno uzivam u substrukturama, odnosno kad na N-to slusanje prepoznam neki potpuno (za me) novi elemenat/e. No, mozda si i u pravu...

Moje unutrasnje zadovoljstvo se ne postize necim sto je za mene olicenje moje nesposobnosti. Ako ja kao "umjetnik" ne mogu predstaviti svoju umjetnicku viziju onako kako sam ja zamislio, istu cu unistiti. Moze bit da zato smatram da nikad nista nisam uradio na polju muzike :mrgreen:

Substrukture i skriveni detalji su umjetnicki aspekti. Ono sto spektralna analiza ispljune iz finalnog mastera je cista fizika ;)

Profile  

PostPosted: 16. 05. 2008. 20:31 
Moderator

Ajde ljudi dosta više ove ozbilje, mada joj je ovdje i mjesto, ali sad malo zajebancije pa idemo malo komentara pa ozbilja, žemo?

But first.
Arinoe čuj, iako se moram složiti s tobom jer sam i ja malo ostario pa kad danas čujem neke tekstove il se smijem il mi bude žao ljudi koji to puše al ajd. Neke stvari su nenadjebive jer oslikavaju trenutno stanje, orijentir su ti da ne zaboraviš šta si u stvari. Zato imaju vrijednost (jeste da subjektivnu ;-) ) ali zar nekoj muzici nije cilj upravo to da iskažeš sa njom ono u sebi što ne bi nikako drugačije. Za mene to je ulica i jedna istinska parola filozofije vitae - vječno dole. A takvo što mi iskazuje najviše hip-hop. No da ja prestanem srati pa da vam paste-am ovaj tekst od Ajzaka barabčine da vidite šta je sranje :twisted: :

[Ajs Nigrutin]
Krvopisnjaca curi kroz gacice sarene
u kafani slusam refrene od berbe
razmisljam o zeni sto igra ispred mene
kroz glavu mi prolaze slike njene cerke
znam ju od dana kad bila je kod mene
na picki je imala pecat, tri fleke
zato me sada vicgla pece
za bolesti tvoje mi kasno bembo rece
doktorka me dagle oce ga isece
nateko je boli me celo sesto vece
uzo onda kozicu na ringli da pecem
izrasline pokuso ziletom da secem
i sve to zbog jedne lepe zene
dusmanke koja bode se u vene
zato mi se naduo i mnogo mi je debel
inekcije u glavic primam svaki mesec

Nakon 3 mjeseca slušanja ovakvih i sličnih pjesama (koje volim ali nije to to) dođe do mene nu-metal i ode ja u kurac skroz :mrgreen:

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 243 posts ]  Go to page Previous  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]