~°~ wrote:
Nemam nista protiv!
Jak ZVUCNI ZID (tzv. dzn dzn belajisanje) u kombinaciji sa ogoljenom, prljavom naracijom umjetnosti prezivljavanja na ulici moze biti hvale vrijedna kombinacija. Dosta primjera je vec navedeno. Tezu nepodobnosti sinergije objektivno je nemoguce odbraniti, posebno na nacin pozivanja iskljucivo na neuspjesne fetuse.

Ceca ostade dosljedna "open-mineded" stavu što ga skontah preko drugih postova. Potpisujem. Samo ovo što kažeš "...prljavom naracijom umjetnosti preživljavanja na
ulici" moram nadopuniti malo. To "ulica" Å¡to se stalno spominje u hip-hopu ne treba shvatiti bukvalno. To samo vi svi, bez obzira koju mjuzu sluÅ¡ali i koji stil furali, skontajte Å¡ta je to po Äemu se razlikujete od "normalnog" svijeta. A to bilo sve ono Å¡to sam rekao u prijaÅ¡njem postu: "Å¡ta god je ulica, Å¡ta god je Äisto, bez uÅ¡minkavanja i pretvaranja, sa otporom protiv raznoraznih životnih hijerarhija i represija, Å¡to je slobodno i kao takvo se (muzikom-) izražava i njome govori svoje stavove - the beat of the street, dakle Å¡ta god da je to - metal, punk, hip-hop...".
Meni najbolje takve stavove izražavaju pjesme od Nereda i Stoke - VjeÄno Dole a takoÄ‘er i od Nered feat. Target (Tram 11) - Crni sin: "Ekipa kvarta, divljaci starog Ä‘ira, danas gledam buraza, kloÅ¡ar diplomira". Ulica nije neÅ¡to na Äemu se zaglaviÅ¡, nije to neÅ¡to Å¡to te pojede i ne da ti da iz nje izaÄ‘eÅ¡. Naprotiv, kad se skloniÅ¡ od svakavih poganluka, od ljudskog zla umotanog u najljepÅ¡e maske koje ti tura i anesteziju neprestano, i naÄ‘eÅ¡ sa ljudima koji su Äista uma a koji to ispoljavaju na ovakav-onakav naÄin (npr. dio su neke subkulture), naÄ‘eÅ¡ zato Å¡to si i ti takav...naÄ‘eÅ¡ se na ulici. Ulica i predstavlja to neÅ¡to Å¡to je Äisto, slobodno i divlje. Pa Äak i kada nisi viÅ¡e na ulici nosiÅ¡ je u sebi, kad su te "proÅ¡le te godine" al skontaÅ¡ da imaÅ¡ neki otpor prema svakidaÅ¡njem ,obiÄnom i sl., skontaÅ¡ jebo majku vid' Å¡to sam drugaÄiji. Ne treba biti bukvalan pa ulicu uzet samo kao fiziÄki prostor na kojem se skuplja kloÅ¡arija i koje je civilizacijsko dno (za mnoge) i na kojem se skupljaju odreÄ‘ene grupe da bi tu visile jer je to dio njihove subkulture ili imidža Å¡to reÄe serator. Ulica nije sigurnost krova niti komfor kafića, ulica je otvoren prostor, riziÄan ali slobodan. A i viÅ¡e je od fiziÄkog prostora - to je i prostor stvaranja, ideja, ljubavi, mržnje, bola. Hip-hop je toga ritam. Nije to samo yo niggaz reprezent. Isto kao Å¡to ni metal nije samo džn džn džn. To su samo forme ali i te kako korisne, i opet, neÄega su forme.
Pravi hip-hop će uvijek izražavati ulicu. I nije sam u tome. Tu su joÅ¡ i punk, hc, Å¡ta god hoćete stavite ako mislite da možete. Ovo je teÅ¡ko opisivati jer može se pasti u x zamki. Vjerovatno sam opet zvuÄao kao romantiÄar i idealista. Al ljudi. Porazmislite sami, Å¡ta je fakat za vas ulica u kontekstu gornjih redova. Najbolji je vlastiti primjer. Ako skontate to možda ste, ako ste dosad sluÅ¡ali hip-hop Äisto Å¡to lijepo zvuÄi, razumjeli (ili nesvjesno ga gotivili zbog tog ili osjetili) Å¡ta je u biti, pa ga zato i ne pljujete, zato Å¡to ga razumjete, razumjete Äega je on ritam. Onda kada proÄitate postove od kktza i cece niÅ¡ta vam nije Äudno.
~°~ wrote:
Tezu nepodobnosti sinergije objektivno je nemoguce odbraniti, posebno na nacin pozivanja iskljucivo na neuspjesne fetuse.
Exactly.
Eto, nisam želio da "glorifikujem" ulicu ni da neÅ¡to branim hip-hop ni da zvuÄim ko hroniÄni romantiÄar. Najbitnije je ne biti bukvalan i ne reći da je ono na MTV-u to i niÅ¡ta viÅ¡e - neki g-rap neki kurac, a isto tako ne reći da je neko tresanje glavom i dždždžn zvuk neki idiotizam ili za punk i hc da je to samo neko divljanje, neki anarhizam, neki kurac. A ne treba biti ni ograniÄen vala.