http://www.isk.int.ba/wordpress/?p=281. Fondlecorpse – Blood & Popcorn MCD
Mini CD - maksimalno zadovoljstvo. Ovaj holandski old school death metal bend (sa naglaskom na old school) je uništio moj discman koliko se vrtio u njemu. Nevjerovatan spoj agresivnosti sa najboljom temom ikad - horrorom. Hommage filmovima koji su obilježili moje djetinjstvo (iako su mnogi izašli prije mog rođenja).
2. Megadeth – United Abominations
Dave Mustaine. ÄŒovjek i po. Usudim se nazvati ga polu-bogom. ÄŒovjek ima dvije osobine - jako loÅ¡e pjevanje i odliÄno sviranje. Megadeth me ove godine osvojio nezaustaljivim thrash metal projektilom. LiriÄki precizan, otrovan do kosti, definitivno bjesnilo koje se eksponira na potpuno anti P.C. naÄin. Osjećao sam se bijesan dok sam ovaj album sluÅ¡ao - jako bijesan. I joÅ¡ me drži. Ultimativni head-banger sezone!
3. Turbonegro – Retox
Hohoho, najzabavniji album godine - finski deathpunk kraljevi jednostavno ne znaju izdati loÅ¡ album, a ovo je nastavak tradicije. Brzo, buÄno, smijeÅ¡no i zabavno - nema nikakvog minusa na ovom izdanju, plus pored svega…objasnili su nam Å¡ta je Rock na zadnjoj stvarci ovog albuma! I objaÅ¡njenje prihvatamo kao savrÅ¡eno argumentovano i taÄno!
4. Darkthrone – Fuck Off And Die
Da je â€The Cult is Alive†izaÅ¡ao 2007. godine, naÅ¡ao bi se na ovoj listi. PoÅ¡to ipak nije, najnoviji album Darkthronea ipak jeste. LogiÄan nastavak već spomenutog sjajnog djela, â€F.O.A.D.†je joÅ¡ jedna poruka ÄovjeÄanstvu i muziÄarima - odjebite i umrite! Samo za slobodoumne koji STVARNO znaju sluÅ¡ati!
5. Denial Fiend – They Rise
Ovo mi je stiglo pred kraj godine. I uguralo se na listu. Morao sam. Nevjerovatno. Kam Lee i kompanija su poderali sve redom, old school death metal sa punk i thrash utjecajem ne mogu proći nezapaženo kod mene. A kad neko joÅ¡ na takav album doda i moju novu liÄnu himnu â€L.O.D.†Äiji tempo i srediÅ¡nji sadržaj pjesme me natjeraju da padnem u nesvijest od dobrote - ovo mora ući u Top 10. Da je ovo Top 3 lista, album bi uÅ¡ao i u Top 3! Death metalci, ovo je PRAVI Death Metal!
6. Mechanical Poet – Creepy Tales for Freaky Children
Stidljivo priznajem, ovo je moj prvi prog album
Prvi prog album koji sam sasluÅ¡ao kako treba od poÄetka do kraja, prog album koji me nije upeglao i smorio, prog album koji me opustio i koji me opuÅ¡ta i sada - prava mala audio bajka. Ruski Mechanical Poet svog konja za trku ima, i ovaj konj je već preÅ¡ao liniju. Zasluženo mjesto meÄ‘u mojih Top 10.
7. Earth – Hibernaculum
Za trenutke kad ne mogu da sluÅ¡am distorziju, Earth je za mene savrÅ¡en. Sunn, recimo, teÅ¡ko da mogu podnijeti, ali Earth mi sjajno leži, pogotovo od Hexa…i novog kaubojskog fazona. Hibernaculum je nastavak Hex… tripa, sa 3 ponovo snimljene stvari i stvarkom â€Plague of Angels†sa splita sa Sunnom. Mislili ste da su Desperadosi vrh kaubojskog stila? Provjerite Hibernaculum, i pazite se gdje spavate - u preriji na otvorenom mnoge oÄi gledaju u sumraku…
8. Ofsajd – Generaciji
Debi album sarajevskog punk benda Ofsajd. Ovo je za mene najliÄniji album na listi. Moji prijatelji, pjesme koje sam godinama pjevao sa njima po koncertima. ÄŒak i gostujem na jednoj pjesmi albuma. Sentimentalnost je prejaka da se ovaj album ne naÄ‘e na listi, a pored svega - i jake muziÄke kvalitete su mu obezbijedile mjesto na listi.
9. Disrupt - Unrest (Re-release 2007)
Ok, ovo nije baš izdanje iz 2007. godine, ovo je reizdanje albuma iz 1994. godine, i to jednog i jedinog albuma crust punk benda Disrupt koji je jednostavno zaražen grindcoreom. Sjajne dionice, sjajan glas i taj unikatni bostonski bijes kakav nose bendovi koji su iz Bostona…jednostavno, za sve ljubitelje grindcorea i crusta, kako one starije, tako i one mlađe, ovo je nezaobilazno djelo!
10. KRV – Ukleta Zemljo
Drugi oficijelni album sarajevskog black metal benda KRV je odliÄan! Sjajan, ne može bolje. Zamjeram im malo Å¡to su poÄeli da komplikuju, pa to viÅ¡e nije sirovo kako je bilo na â€Silnoj Volji Srebraâ€, ali dovoljno je sirovo da mi se svidi. Za mene, najbolje balkansko metal izdanje 2007. godine.