theAdversary wrote:
Ja u toj iskrenosti opet ne vidim nista specijalno. Pun je svijet marginalnih debila koji i pored svoje maximalne iskrenosti i dalje jesu debili. Zaboli mr bas za iskrenost punka kad mi je isti kao muzika uglavnom zakurac.
Meni je eto black jedini metal pravac koji ne mogu slusat. Jedino eto ponekad taj immortal al oni nusu true

Sto se komercijale tice, da mi je omiljeni band svaki dan na MTVu, uopce mi nebi smetalo ako mi se muzika i dalje svidja.
Strasno mi je bilo smijesno kad u nekom od postova(mozda ne na ovoj temi) nazivas gothic mainsteam muzikom. Siguran sam da osoba koje slusaju pravi gothic, makar kod nas, ima tri puta manje od blackera. Ista prica ko sa selloutom kreator il immortala. ranije je za njih u prosjeku cuo jedan od deset hiljada ljudi(posmatrajuci ukupnu svijetsku populaciju), sada mozda jedan koma dva

Pazi vako...mnogi ti ljudi su tebi "debili" jer ih nisi dobro (niti osjecam da si htio) shvatio. Da ne ulazimo u polemiku o tome, posto ti je punk kurac, nije mi neko ogromno cudo da black ne mozes slusati. U oba zanra minimalizam i jednostavnost, kao i repetitivnost su poveci faktor.
Oko MTV-a necu komentarisati. Otkako na njemu metala nema, puno se bolje stvari izdaju (ovo negira 80-e). A i u zlatno doba, za one koji su bili premladi, dok je Vanessa picila sa Headbanger's Ball-om, morao si prosjedit kroz dva sata Motley Cruea, Warranta, Kissa, i ne znam kojeg vec glam sranja da bi vidio jedan spot Kreatora ili Carcassa.
Kad sam ja to naveo da je gothic mainstream pravac? Molio bih jedan quote o tome...U ostalom, ne smatram sebe bilo kakvim darkerom (furka meni kao osobi nimalo ne lezi, lagao bih sebe kad bi rekao da je sve sjeb), ali Fields of the Nephilim su eto sasvim slucajno meni drugi najdrazi bend na planeti...istina nisu tipicni gotheri ali poslusam ponekad i starije radove The Curea, Sistersa, Bauhausa, Christian Deatha...svasta nesta tu uleti. 80-ih metalci nisu nista mrzili vise od synthpopera ko sto su Depeche Mode i Duran Duran. Tada je to bio jebeni mainstream. Danas nije al eto...
Blackera (pravih) u nas ima jako malo. Manje nego darkera garant. A svojevremeno je njih bilo po bivsoj jugoslaviji bruka. Tako da se ne slazem sa ovim iznesenim.
Kreatoru sellout nije uspio, da jest, ne vjerujem da bi Mille ikad vise zasvirao kao nekad. Ko to, na ovom forumu, ili generalno, smatra da je ijedan kasniji Kreator bolji od "Coma of Souls"??? A nasuprot tome jesu Metallica, Sepultura, i ostali koji su potrefili ukus klincadije...Kreator je samo bio malo intelektualniji u tom pristupu ka "evoluciji" (tako oni svi to zovu, jel de?) pa je zbog toga popusio. A mozda je i Kreator iskreno evoluirao, onako kako je sam Petrozza. Jednom sam gledao na Vivi 2 Virus kad je on bio VJ i pustao je nakakva tehno sranja cjelo vrijeme i nekakvu industrijal-gothiku (Mouse on Mars, Merzbow). Ne znam, po meni ta cetiri albuma su trebali biti Mille Petrozza solo ili vec nesto a ne Kreator. Ali na kraju, dobro je da je skonto sta stari ljubitelji hoce od Kreatora, dobru tresinu. Immortal su se dobro prodali. U Bosni barem, vise ljudi sada za njih zna nego onda, i to geometrijskom progresijom se razvio broj. Presli su na vecu kucu, izdali su seriju albuma koji se bitno ne razlikuju jedan od drugog (zadnja tri), i povecali broj fanova dobrom kolicinom. Ako to nije dovoljno, treba pogledati samo u kakvim su se casopisima pojavljivali i kolike koncerte odsvirali nakon njihovog "preobrazaja". Kurcev Metal Hammer ih je "PREDSTAVIO" publici 99 kad je izaso "At the Heart of Winter"...sta dalje reci...ne znam.