Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 03. 08. 2025. 02:23

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 104 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Author Message
 Post subject: Re: Ploche
PostPosted: 07. 10. 2008. 16:35 

kktz wrote:
huh, libijac, svaka cast. nest sam bogam i naucio. trebob i ja vise pratit te fore oko produkcije, file sto snima ovdje u pozegi u svom studiju mi dost tog objasnjavo al tek kad na miru procitas skuzis, a za profi producentske textove po netu i to, nemog to skuzit ko kad neko normalan objasni ;)

ma jebiga ljudi od zanata cesto slabo znaju prevest u nesto objasnjivo te neke pojmove, ili jednostavno nece pa te posalju ka wikipediji il nekakvom cisto matematickom dsp prirucniku...

Profile  

PostPosted: 07. 10. 2008. 16:36 

Burnt iN Effigy wrote:
Danas ne mres naci dobar gramofon ispod 200 eura, ima u Beogradu na par mjesta uvoznih iz Svabije ali i to sve po 350 kmova.

Libijac, kolko su ti laserski ?

bezobrazno skupi, koliko ja znam koriste ih samo u svrhe arhiviranja

al ko i sve tehnolosko ocekujem da ce bit pristupacni uskoro...ako bude potraznje naravno...

Profile  

PostPosted: 07. 10. 2008. 23:05 
Moderator

JA recimo ne kupujem ploče toliko često, ali obožavam kasete i bacam pare na njih. SOdome, ovdje si napričao nevjerovatne gluposti. Usput, ja bi najrađe od svega volio da se vratim u 80te, da gledam horrore na VHS-u i da slušam ziku na pločama. Izvinjavam se, Trivium generacijo što sam zaostao. Ajte se sad svi malo LOL-ajte, WTFakirajte i ROFL-ajte.

Profile  

PostPosted: 07. 10. 2008. 23:19 
nisu to nikakve gluposti, stavise tvoja prva recenice je bliza mojim nego komentarima libijca,(ovaj Lijunca) i molim te nemoj me stavljat u istu štalu sa triviumom ;-)

PostPosted: 08. 10. 2008. 01:05 

stari serator wrote:

Dok bit dubina nema veze sa frekvencijom, ima veze sa dinamikom signala. Kad jednog dana odes u studio i dzn dzn dionice ti zvuce mrtvo, plitko, tanko...29dB razlike nije sala ;) Sto vise kanala koristis to ti treba veci headroom, inace ces miksat sve pretiho. Da ne pricam o problemima SNR-a (signal to noise ratio) za nas koji radimo sa krdza opremom. Uglavnom tih bonus 29dB dinamickog prostora ti omogucava da imas toliko vecu razliku izmedju najtisih, i najglasnijih djelova signala...

pa CD ima vecu "dinamiku" od ploce. 90 decibela naspram 65 otprilike. ne znam tacno, ali CD ima vecu, to je sigurno.

stari serator wrote:
bloodflood wrote:
stari serator wrote:
Ploce se kompletno ODVOJENO masteruju od CD-ova. Ploce imaju daleko siri spektrum frekvencija koje mogu reprodukovati. Ploce imaju "prirodno topliji" zvuk jer akcentiraju srednjetonce, u kojima su vokal i gitara, za razliku od cd-ova koji gotovo uvjek pojacavaju visokotonce i niskotonce. Ploce bolje zvuce i to je TACKA.

jesi ti siguran za ovo boldano?

Da, CD ima dijapazon od 20Hz-22,05kHz. Ploca kao analogni zapis moze ici izvan uhu primjetnog spektruma ;)

provjeri ti to. CD ima dijapazon od 44KHz po kanalu za 16bitnu "dubinu". to ti je opet izvan onoga sto ljudsko uho moze registrovat.

stari serator wrote:
bloodflood wrote:
ja bih plocu kupio samo ako je u pitanju bend kojeg praaaaavooo gotivim, ali ne da je slusam, nego vise onako za kolekciju neku. mislim da su danas ploce vise "u modi", u smislu da si ono kao faca, pogotovo u nekim underground (black) metal krugovima. jos ako imas plocu kojoj je tiraz limitiran na 6,66 primjeraka, niko ti nije ravan :-p :_).

Ja ne kolekcioniram. Nista. To mi je odvratno, konzumerski. Svakom svoje al sve moje ploce imam namjeru islusat do dotrajalosti. Volio bih i ja imati bruku nekih limitiranih izdanja, ali sta ko ima, mi nije bitno. Ja nemam. A za neka kurceva 7" snimak probe izdanja me slabo boli kita...

ma ne kolekcioniram ni ja, al recimo kad bi uzimo neku plocu, to bi bilo samo od omiljenog benda, ono da imam, al ne zato sto mi se slusa muzika sa plocâ.

Profile  

PostPosted: 08. 10. 2008. 01:08 

Ja ovih strucnjaka majko mila :razz:

Meni licno je bolji filing slusati ploce, samo mi sjeban gramofon a doduse skoro svaka ploca iz kraja osamdesetih...pohabano poprilicno

Maximum Satan wrote:
Izvinjavam se, Trivium generacijo što sam zaostao. Ajte se sad svi malo LOL-ajte, WTFakirajte i ROFL-ajte.

:lol: dobro si, ova situacija me podsjetila na onu epizodu South Parka i one iz New Yorka? kolko se sjecam

Profile  

PostPosted: 08. 10. 2008. 05:36 

furija wrote:
Ovaj gramofon što ja imam je plaćen oko 1000KM, tj. tako nešto se izračuna iz nekadašnjih dinara. To je tata uzeo negdje '80., i tad je cijena bila da ti se izvrne želudac.

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ja vidio gramofon ovde (iz 21og stoljeca :mrgreen: ) koji kosta $400 i ja konto to skupo :)
Ploce nisam sluso od 90-91e i zaboravio sam kako zvuci (nadam se da jos cujes pucketanje) i bas me fata nostalgija posto kontam kupit gramofon uskoro al et juce drzo kasetu od Metallice (Kill'Em All) i sluso je na kasetofonu i bas te ono baci nazad u 83cu jebote (to je osjecaj koji ti cd ne moze pruziti) to je kako je zvucalo u 80im

Profile  

PostPosted: 08. 10. 2008. 09:58 

bloodflood wrote:
pa CD ima vecu "dinamiku" od ploce. 90 decibela naspram 65 otprilike. ne znam tacno, ali CD ima vecu, to je sigurno.

ima, 65 naspram 45

ali i digitalni rip ima vecu dinamiku od CDa ako gledamo realne uvjete ;)

a evo malo materijala od strucnijih ljudi:
http://www.audioholics.com/education/au ... cds-part-4

Profile  

PostPosted: 08. 10. 2008. 11:32 
Moderator

Morgoth1 wrote:
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ja vidio gramofon ovde (iz 21og stoljeca :mrgreen: ) koji kosta $400 i ja konto to skupo :)
Ploce nisam sluso od 90-91e i zaboravio sam kako zvuci (nadam se da jos cujes pucketanje) i bas me fata nostalgija posto kontam kupit gramofon uskoro al et juce drzo kasetu od Metallice (Kill'Em All) i sluso je na kasetofonu i bas te ono baci nazad u 83cu jebote (to je osjecaj koji ti cd ne moze pruziti) to je kako je zvucalo u 80im

:) Al' je sjajan gramofon i danas :)
Pa pucketanja ima na određenim pjesmama, to kad čujem obično tata dobaci "uh, tu sam ja pjesmu s rajom stalno na početak vrać'o", i tako tačno znam šta je najviše slušao, dođe mi k'o istraživanje :lol: Ali realno, sve ove ploče su odlično sačuvane, i nema nijedne za bacit sve se i dalje sluša :)
Samo bih voljela iglu gdje pronać', za svaki slučaj... Ima na Marijinom Dvoru, reče mi jedan lik, oko 70KM igla ali to one iz Njemačke posebne neke... Doduše to bilo prije dvije godine.
Poslije rata je tata pronalazio za 15KM i traje mu 3-4 godine, zavisi, a i to nestade, dođoše glupi diskovi...

Profile  

PostPosted: 08. 10. 2008. 16:07 
Moderator

Planiram ja i u Zagreb nekad, pa pogledat usput-što da ne :mrgreen:
Mada, rekoše na autopijaci da ima, kao prodaju gramofone i dijelove neke, pa da uzmem recimo glavu cijelu ne samo iglu, jer valja i iglu potrefit, nije svaka ista :evil:

Profile  

PostPosted: 08. 10. 2008. 19:29 

bloodflood wrote:

Hjoj bukvalca...to je bilo o snimanju. Ne snimam direktno ni na disk ni na plocu vec na racunar. A i ja tebi koji o tome pojma nemas naso objasnjavat. Nije svejedno jel snimas na 24 bitnoj dubini, ali kakogod pri MASTERINGU se za CD mora oborit na 16 bita, a za plocu NE MORA nuzno, ide kroz D-A konverter.

Uostalom, na onom linku koji je Snake postavio, kroz vrlo kvalitetan test,

Notice once again the relative dynamics superiority of LP over the digital formats.

stari serator wrote:
bloodflood wrote:
stari serator wrote:
Ploce se kompletno ODVOJENO masteruju od CD-ova. Ploce imaju daleko siri spektrum frekvencija koje mogu reprodukovati. Ploce imaju "prirodno topliji" zvuk jer akcentiraju srednjetonce, u kojima su vokal i gitara, za razliku od cd-ova koji gotovo uvjek pojacavaju visokotonce i niskotonce. Ploce bolje zvuce i to je TACKA.

bloodflood wrote:
provjeri ti to. CD ima dijapazon od 44KHz po kanalu za 16bitnu "dubinu". to ti je opet izvan onoga sto ljudsko uho moze registrovat.

Nemam ja sta da provjerim jer kao sto si i sam naveo, Nyquist-Shannon teorema nalaze da sampling rate mora biti duplo veci od frekvencijskog spektruma koji pokusava digitalizirati. Znaci za CD to se zavrsava sa 22,05KHz.

Profile  

PostPosted: 10. 10. 2008. 02:48 

stari serator wrote:

bloodflood wrote:

Hjoj bukvalca...to je bilo o snimanju. Ne snimam direktno ni na disk ni na plocu vec na racunar. A i ja tebi koji o tome pojma nemas naso objasnjavat. Nije svejedno jel snimas na 24 bitnoj dubini, ali kakogod pri MASTERINGU se za CD mora oborit na 16 bita, a za plocu NE MORA nuzno, ide kroz D-A konverter.

ta sranja oko snimanja ne znam... znam da je cd tehnicki napredniji od neke ploce usrane i o tome ja pricam...

stari serator wrote:

Uostalom, na onom linku koji je Snake postavio, kroz vrlo kvalitetan test,

Notice once again the relative dynamics superiority of LP over the digital formats.

jesi ti uopste procito sve sa onog linka? "vrlo kvalitetan test" lol.... jesi li vidio sta je lik koristio uopste i kad je ovo pisano?

stari serator wrote:

Nemam ja sta da provjerim jer kao sto si i sam naveo, Nyquist-Shannon teorema nalaze da sampling rate mora biti duplo veci od frekvencijskog spektruma koji pokusava digitalizirati. Znaci za CD to se zavrsava sa 22,05KHz.

lol. svasta...ja odustajem :-).

Profile  

PostPosted: 10. 10. 2008. 06:16 

jebi ga sad sto serete o tehnologiji...naravno da je naprednija nego u osamdesetim al nema filinga iz osamdeseti sa ploca i kaseta...prije dobijes kasetu i vec kod 14e presnimljene slusaocu zvuci ko kurac al je to bio internet tih dana a kad ides na party nosis plocu sa sobom

Profile  

PostPosted: 10. 10. 2008. 13:21 
Moderator

Fakat, da me interesuje tehnologija, slušao bi techno.

Profile  

PostPosted: 10. 10. 2008. 13:40 

Maximum Satan wrote:
Fakat, da me interesuje tehnologija, slušao bi techno.

nadam se da si svjestan kolku si glupost napiso...nas 2ca raspravljamo o "tehnoloskom" aspektu... prednostima/nedostatcima.. kakve to veze ima sa tehnom jebenim? na kraju krajeva, ako hoces vec da budemo tolki debili....pa oni DJevi koriste jebene ploce na onim kurcima svojim..

Profile  

PostPosted: 10. 10. 2008. 21:25 

nisam partijaner, ali da, pravi dj-i koriste ploce za mixanje, i ne bez razloga, zato jer su po tom aspektu jos uvijek tehnicki superiorne. zanimljivo je to, da bas stara techno subkultura drzi ploce na zivotu, hehe. a novi "old school" metalci pljuju po plocama :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 11. 10. 2008. 01:08 

jest. to je bas interesantno.

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 13:50 

kupujen i ja ploče i kazete.. jer mi je draže (a na kazetama san i počea). iman možda 4 orig cd i to ugl šta bi mi za rođendan neko poklonija ostalo je sve stara tehnologija :) i neke nove albume na pločama imam tipa saxon, exciter, witchburner, darkthrone..
i da neko je spomenio, preprodavanje i nabijanje cijena mi ide na živce ne zato jer je skupo, jebe me se radit ču i platit ako želim imat, nego plati nekom pederu kojeg boli kurac za tu ploču več samo da more šta skuplje prodat, serem se na takve "metal fanove".

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 23:05 

da. e to ubija muziku. al je neizbjezno.

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:14 

u globalu ubija, da

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 104 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]