stari serator wrote:
Dok bit dubina nema veze sa frekvencijom, ima veze sa dinamikom signala. Kad jednog dana odes u studio i dzn dzn dionice ti zvuce mrtvo, plitko, tanko...29dB razlike nije sala

Sto vise kanala koristis to ti treba veci headroom, inace ces miksat sve pretiho. Da ne pricam o problemima SNR-a (signal to noise ratio) za nas koji radimo sa krdza opremom. Uglavnom tih bonus 29dB dinamickog prostora ti omogucava da imas toliko vecu razliku izmedju najtisih, i najglasnijih djelova signala...
pa CD ima vecu "dinamiku" od ploce. 90 decibela naspram 65 otprilike. ne znam tacno, ali CD ima vecu, to je sigurno.
stari serator wrote:
bloodflood wrote:
stari serator wrote:
Ploce se kompletno ODVOJENO masteruju od CD-ova. Ploce imaju daleko siri spektrum frekvencija koje mogu reprodukovati. Ploce imaju "prirodno topliji" zvuk jer akcentiraju srednjetonce, u kojima su vokal i gitara, za razliku od cd-ova koji gotovo uvjek pojacavaju visokotonce i niskotonce. Ploce bolje zvuce i to je TACKA.
jesi ti siguran za ovo boldano?
Da, CD ima dijapazon od 20Hz-22,05kHz. Ploca kao analogni zapis moze ici izvan uhu primjetnog spektruma
provjeri ti to. CD ima dijapazon od 44KHz po kanalu za 16bitnu "dubinu". to ti je opet izvan onoga sto ljudsko uho moze registrovat.
stari serator wrote:
bloodflood wrote:
ja bih plocu kupio samo ako je u pitanju bend kojeg praaaaavooo gotivim, ali ne da je slusam, nego vise onako za kolekciju neku. mislim da su danas ploce vise "u modi", u smislu da si ono kao faca, pogotovo u nekim underground (black) metal krugovima. jos ako imas plocu kojoj je tiraz limitiran na 6,66 primjeraka, niko ti nije ravan :-p :_).
Ja ne kolekcioniram. Nista. To mi je odvratno, konzumerski. Svakom svoje al sve moje ploce imam namjeru islusat do dotrajalosti. Volio bih i ja imati bruku nekih limitiranih izdanja, ali sta ko ima, mi nije bitno. Ja nemam. A za neka kurceva 7" snimak probe izdanja me slabo boli kita...
ma ne kolekcioniram ni ja, al recimo kad bi uzimo neku plocu, to bi bilo samo od omiljenog benda, ono da imam, al ne zato sto mi se slusa muzika sa plocâ.