Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 01. 08. 2025. 16:35

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 26 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Mercenary - 11 Dreams
PostPosted: 18. 11. 2004. 09:51 
Administrator

Buduci da nema kategorije u koju bi se mogao staviti ovaj bend, morao sam ovdje :)

Radi se o danskom bendu i njihovom albumu "11 Dreams" koji je po meni najozbiljniji kandidat za album godine. Ovo je veoma subjektivno misljenje, ali ovo se jednostavno mora cuti!
Iza sebe imaju jos, cini mi se, dva albuma, i prilicno su nepoznat bend. Ali dolaskom klavijaturiste i pjevaca u bend (prije je basista bio lead vokal, sada je dodatni ;)), stvaraju ovo remek djelo.

Kad budem imao malo vise vremena, vjerovatno cu napisati recenziju za ovaj album, a do tada samo ukratko da kazem da se radi o nekoj vrsti Melodic Death benda, sa klavijaturama koje su tu uglavnom radi atmosfere i sa odlicnim vokalom, koji bi jedino mogao opisati kao neki mix Evergrey-a i Nevermore-a, uz dodatne growlove basiste ;)

Preporuka ljubiteljima vanserijskih vokala, melodije (pozdrav Acronianu ;)) i odlicne atmosfere, a pored toga jos uvijek pravom METALU!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2004. 10:13 

http://www.theaebyss.com/recenzije/mercenary.shtml

Djemo se poceo klet u ovaj album...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2004. 10:42 
Administrator

A kako se tebi cini? :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2004. 10:49 

hahah odmah se ocekuje klanje :)

ma jednom sam presluso al poslije par flasa vina tako da ne bi bio bas realan komentar :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2004. 11:47 

da, da... vrlo dobar bend.

I ja sam bio skeptican u pocetku, jer kao kako neki bend za koji nikad ne cuh moze tako dobro da zvuci... odlicno iznenadjenje!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2004. 12:26 

nesto u zadnje vrijeme nisam raspolozen za te kombinacije svega i svacega... ako je thrash metal daj mi Slayer onda, ako je heavy metal daj mi Judas Priest, ako je death nek bude Toxicdeath... pocele su mi nakurac ic mejsavine

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2004. 13:45 

Ev procito sad tu recenziju...ev dio:

" Bend je možda nešto najoriginalnije u zadnjih nekoliko godina, što sam èuo. Generalno je to neka vrsta melodiènog death/thrash metala, ali pretežno sa power vokalom. Ne, nije ovdje u pitanju Edguy vokal, veæ više onako a la Evergrey. "

Jel to znaci da su vokali relativno cisti ??? Hmm, death/thrash riff, dobre melodije, cisti vokali, pa to jebote mora meni da se svidi...valjda :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2004. 17:05 

da, upravo to znaci :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2004. 23:19 

slusala sam, slusala...
i mogu vam reci da je odlican album!
;)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 11. 2004. 01:19 

bice da je dobar album onda

Last edited by theblackone on 19. 11. 2004. 10:42, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 11. 2004. 10:32 
Administrator

Nemojte mi sad temu sjebati ba :D

Noooooooooooo
We are you dreaming...
Noooooooooooo
The dreams you’re feeling...
8)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 11. 2004. 12:30 

mi to nikad ne bi uradili jer ocigledno je da je rijec o odlicnom albumu ;)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 12. 2004. 23:56 

u zadnje vrijeme samo ovo slusam, zarazio se. world hate center me ubija jednostavno. album je sastavljeno od pjesma koje su superiorne, ali i album kao cjelina je superioran. DROGA album, jednostavno. fala iced kralju.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 01. 2005. 19:49 

Odlican album, al mi nekako po muzici malo ide na Nevermore. Bar sam tu slicnost uocio u 2-3 pjesme il se meni cini?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 01. 2005. 10:41 
Administrator

Pa imam momenata gdje vuku na Nevermore, ali meni je ovo ipak daleko bolje. Ako hoces jos nesto slicno nevermore-u, poslusaj Communic - Conspiracy In Mind.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 01. 2005. 11:17 

IcedFlame wrote:
Pa imam momenata gdje vuku na Nevermore, ali meni je ovo ipak daleko bolje. Ako hoces jos nesto slicno nevermore-u, poslusaj Communic - Conspiracy In Mind.

uh uh dobro ovo! inace ja praavo volim Nevermore. Hajd iced ako imas jos prijedloga sibaj. :wink:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21. 01. 2005. 17:23 

Imaju tri pjesme koda je nevermore pravio... fakat zato pravo mercenary sjede. Moram i taj Communic ve4c jednom poslusat.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15. 11. 2006. 21:35 

Nadam se da je masterpiece "11 Dreams"(2004.), u 15-godisnjem radu danskog banda Mercenary, svojim kvalitetom prevazislo cetvrto full-length izdanje "The Hours that Remain". Nadam se, jer nisam nabavila novi album. A i da nije, nebitno! Evo zasto...
I adore albume koji pocinu sa introm... Preslusavajuci ovaj album sinoc sjetila sam se svojih nezavrsenih misli kada sam prvi put preslusala pomenuto izdanje. Tada mi je, najblaze receno, prvih par taktova "Into the Sea of Dark Desires" intra islo na kurac, ali sve ostalo uslo je u moju privatnu istoriju. Naime, nakon dolaska u band brace Mikkel-a (lead vocals) i Morten-a (keyboards & vocals) Sandagera DESILO SE... Da se razumijemo, muzika nije odvise inteligentna, niti tezi da bude (ocigledno!). No, aranzmani su odista majstorski, album do kraja drzi slusaoca utackanim, prikovanim (sta je sljedece?, sta je sljedece?), iznenadjujuci, tesko "provaljiv" na prvo/ali i kasnija slusanja. I da, pojedini dijelovi, u skoro svim pjesmama, su neopisivo catchy (ali ne i jalove kopije) da je to odista impresivno. S druge strane, ovim momcima ne nedostaje ni zestine ni brutalnosti, disharmonije... Nesto kao "od predivne simfonije, preko majstorskog kratkog prelaza, do skoro neslusljive dishronosti". Sve se mjerom, dosta ukusa, ali ne proracunato, to ne! Ovdje je djelao osjecaj i talenat!!! Kako je i rekao IcedFlame, ovaj band je tesko klasifikovati u bilo koji pravac ili potpravac. I dok neki bandovi bezuspjesno lutaju u odajama miksanja raznovrsnih stilova pa to ispadne jedno veliko nista, Mercenary postizu genijalnost. Recept je tesko provaliti, to se jednostavno ima ili ne!!! Produkcija na ovom albumu je, takodjer, genijalna, "nabudzena", ali ne previse, pa da vam to sve zvuci fake... Pojedini dijelovi pjesama zvuce onako kako treba zvucati cisti heavy XXI vijeka, a to, priznacete, malo njih danas zna. Pjesma "World Hate Center" je vrhunac aranzmanskog dostignuca, no, tesko je, odista, izdvojiti bilo koju pjesmu sa ovog albuma kao najbolju, sve su odlicne, najbolje! A to je ono sto odusevljava!!! Cak, pazljivijem slusaocu nece promaci da je drugi dio albuma (sada vec prevazidjena B side) udarnija od njegovog prvog dijela. Ne slazem se sa komentarima da pojedini dijelovi pjesama na ovom albumu "vuku" na Nevermore. Uvazavam jedino cinjenicu da izrazaj dva banda jeste pomalo slican, ali daleko od ikakvog kopiranja. Preslusajte ovaj album, otkrijte njegove skrivene strukture "na milion slusanja", pa cete vidjeti da je tesko pronaci bilo koje izdanje Nevermore-a koje mu moze parirati. Aranzmani vokala su, takodjer -zar treba naglasavati- , odlicni... Prvi utisak kako je Mikkel Sandager jebeni gay (uz prve zvuke njegovog clean-a na pomenutoj "World Hate Center"), Mikkel razbija u paramparcad u nastavku. Kao da se slusaocu koji se drznuo da tako zakljuci "na prvu" slatko nasmije u lice.

Aranzmanski, ovaj album je ponosan nasljednik onoga na sto, nazalost, monopol imaju samo najveci stvaraoci klasicne muzike!!!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 06. 04. 2007. 04:04 

Nek bude ovdje.. iako nije generalna tema, no, s obzirom da od melodic metala najvise (prakticki i jedino lately) slusam njihov zadnji album, da bacimo i komentar, visak vremena..

Tesko je bilo nadmasiti 11 Dreams, ali, po mom misljenju The Hours That Remain je i bolji kao KOMPLETNI proizvod, iako se vecina fanova vjerojatno ne bi slozila s obzirom da tu vise nema duse Mercenary-a, no, s obzirom da se i sam ubrajam u fanove ovoga benda, uzimam za sebe tvrditi suprotno..

11 Dreams mozda ima bolje standout tracks, mozda i vecu agresivnost i bolju harsh/clean kooperaciju, no, to je i sasvim logicno s obzirom na ogromni doprinos Krala na Mercenary-ov stil, glazbu, tekstove i strukture pjesama, ipak je on to sve radio basically..
Ali, album ipak nije konzistentan kao The Hours That Remain, meni.. Pocinje odlicno (WHC, 11 Dreams), zavrsava odlicno (Loneliness), u sredini vec ima fluktuacija, a i doista ne vidim logiku obrade Kenta, sto su i oni skontali naknadno vidim.. ali, da se razumijemo, to je daaaaleko od toga da je album bilo sta drugo osim fantastican..

Bez Krala, uz ogromna ocekivanja nakon odlicnog 11 Dreams, nije bilo nimalo lako raditi.. ovo je pak prvi pravi test za Sandagerove sposobnosti manje-vise svega gore navedenog, i, I must say, he passed with flying colours.. jako mnogo se radilo oko ovog albuma, jednostavno je moralo sve ispasti 'savrseno' da bi moglo biti nazvano dostojnim nasljednikom prethodnog albuma..

Album jest, sasvim logicno, malo meksi, vise orijentiran na clean vokale, ali, ponavljam, kao cjelina, tekstualno i tematski, i bolji od prethodnika, sto nije mala stvar uzme li se u obzir da je ovo prvi put da je Sandager preuzeo teret tekstova, vokalnih dionica, komponiranja istih, na ovom albumu, bez nekog prethodnog realnog iskustva.. ali, kad covjek sve to slusa, stvarno se ne bi reklo..
Sad, jel do neke vise motivacije, jel do toga sto su totalno opsesivno radili na ovome albumu, toliko detaljno i toliko dugo da bi bila sramota da nije ispao da valja, ne znam, ali znam da straha za Mercenary ne bi trebalo biti dok god imaju ovakav pristup prema bendu.. a to naravno vrijedi i za ostale..

Doduse, da budem iskren, kad sam prvi put slusao album, i nije ostavio neki trajniji utisak, veci utisak, cak sam mislio da su totalno 'skrenuli s teme' kad sam cuo uvodni 'riff' Redefine Me, no, sve nakon toga je samo demantiralo takvo jedno misljenje, a sa svakom daljnjom pjesmom album se samo dize.. stvari tipa Lost Reality (koja je doista odlicno ukomponirana u svim svojim segmentima), Soul Decision, My Secret Window, to samo dokazuju..

Jos jedna stvar koja mi se uvijek svidjala kod ovog benda je bubnjar.. taj covjek ima takav ritmicko-harmonicki osjecaj za tim instrumentom, s obzirom sta sviraju, da je to jednostavno milina slusati.. napomenuti da je totalni majstor na tom istom bi, naravno, bilo suvisno, a to dokazuje i na ovom albumu..
O Mikkelu se nema takodjer sta reci.. jos jednom je dokazao da je klasa od vokala, a sada se potvrdio i kao tekstopisac.. obavezeno provjeriti, odlican.. harsh vokal mu se dosta digao takodjer, za clean je vec sve poznato.. i tu bi mogao povuci paralelu s 11 Dreams, gdje je, po meni, na naslovnoj pjesmi najvise dosao do izrazaja, ali, ponovno, kompletan dojam malcice na strani The Hours That Remain..
Morten Sandager, s druge pak strane, samo jos jednom demonstrira kako se koriste keys u metalu, to tko zna napraviti kako treba moze CUDA napraviti, uvijek sam iza toga stajao, poanta je u non-cheesyness i suptilnosti, nesto sto brojni drugi ocito ne shvacaju..
No, covjek je sasvim dobro odradio svoj dio posla, kao i uvijek dosad..
Pederseni i Mølbjerg su 'samo' dodali taj krajnji vrlo visoki dojam o albumu, potvrdivsi svoju klasu takodjer..

Sure, Mercenary mozda na momente zna biti predvidljiv, relativno jednostavan, no, kao sto se vec ustvrdilo, to rade na najbolji moguci nacin, krajnje impresivno na chorusima (rijetkost je naci toliko dobrih chorusa kod nekog benda), harmonijski fantasticno, a jos uvijek su u stanju zadrzati tu cvrstinu i koheziju strukture pjesme..
U biti, tko konta da je jednostavno, you're welcome to try, mislim da ce se vrlo brzo razocarati..

Odlican bend.. jedan od rijetkih, pa hajmo reci iz 'power domene', koji doista radi fantastican posao (tocnije, relativno atipicno od generickih bendova istog zanra koje vec ne podnosim), iako je nezahvalno stavljati etikete na jedan ovakav raznovrstan bend koji ce, nadam se, nastaviti ovako i ubuduce, pogotovo sad bez Krala..
Preporuka onima koji nisu culi album, a svidio im se prethodni..

Last edited by Archangel on 11. 04. 2007. 09:11, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 10. 04. 2007. 22:36 

Tnx., Arhandjel, u moje ime, fina recenzija, povjerovacu ti da su mi se nade ispunile bez preslusavanja... dok ne nabavim novi.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 26 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]