Addi wrote:
naprotiv, ovdje ima izuzetnih muzicara ali nema se to gdje pretocit i izlit u ono sto treba da bude, nema se gdje promovisat da bi bend takav dobio slavu ala metalika. o tome se samo radi. nije da ja tezim tome, mislim, ja nisam muzicar koji bi to postigao kao prvo, nit mi je cilj da sviram nesto tako komercijalno, ja necu vjerovatno dalje od det metala sa bendom ni otic, nit zelim (mozda ovaj doom s amerom neki kad kao sto kaze se usteli malo

). to je moj cilj bio i ostao, svirat za svoju dusu i momente. e sad jebiga, sigurno ima bendova kojima je san da postanu popularni kao metalika, koji isto tako dobro mozda i sviraju itd.... sasvim je nebitno jel metalika treš, jel pjesma one seljacka itd... ne pricam o tome. pricam o mogucnostima i onome sto ova zemlja pruza i salje dalje bendovima.
KAPITALNA je razlika izmedju IZVODJACA i KOMPOZITORA. Oboje su muzicari. Bosna ima jebenih tezgarosa, al nijedan od njih nista da sklepa konkretno. Jedan Amir il Slava su jebeni gitaristi...nisu mozda ni blizu Emiru Hotu il Murisu Varajicu, al im obojca potonjih mogu
poglabat sto se kreativnosti tice...jer je njihova muzika mrtvo kretanje kroz sablone...
To su te razlike...
Addi wrote:
jebiga da je moguce dosad bi se desilo. a odsad nece sigurno. ne gledam sve crno, nije sad da me ni interesuje to nesto, pogotovo ne kukam i ne jadam se sto libijac kaze, svi znamo koja ja ovo karina od zemlje, a pogotovo za neki malo tvrdji zvuk, tj. muziku. dakle samo pisem ono sto vidim iz situacije, prosle (koja je i najbolja bila), sadasnje i buduce. nebi se ni bavio ovim tj pisao da se nije govorilo o tome nesto, jer iskreno zalibo me neka stvar za to, meni je bitno da sviram sto volim, hocel se to svidjet stotinama, desetinama, jednom il nijednom, boli me.
dakle sve sto sam htio rec je da bend sa slavom i imenom kao sto je metalika, bend koji je odlucio da im to bude profesija, hljeb i sve ostalo, potice iz bih, davno bi odustao od toga, a i ako ne bi, imali bi samo lokalnu slavu i morali bi to radit (svirat i snimat) sa strane, kad im to zivot odpusti. to je to.
Pio sam do zore sa vise veleslavnih Metal legendi (cak stavise, zaredase se na omotu jedan za drugim, mjesec poslije mjeseca u Metal Maniacsu) i svi su mi rekli istu stvar. Jarane, Metal je socijala, ljudi koji to rade, rade iz vjere, i zato sto znaju da je zivot KURCHINA i to im je jedini izlaz. Mozda imaju neke vece mogucnosti (finansije za promociju/snimanje) nego prosjecan pocetnicki Bosanski bend, ali nista ne veli da neko iz Bosne ne moze postici iste ili barem slicne rezultate...samo trebaju udarit na lika koji "zna sta radi". Iskreno jarane, znam jako puno likova koji turnejisu po Chemerici po 9 mjeseci u godini sa pravo jebenim imenima...ostane im za pranje vesa i McDonalds Value Menu (znaci nema pomfrita, striktno dolarski cizburger...)...a sada sa trenutnim cjenama benzina, stvari ce se samo pogorsat, pogotovo za bendove srednje klase. Daylight Dies koji su na candlelightu su vec na par foruma pokrenuli tu debatu. RENTABILNOST se totalno sjebala...Cak ni jebeni Testament ni Exodus ne zive od muzike...sta vam je ba? Metallica mogu jer su se
prodali. Ko god nije istupio iz tog Metalskog kruga nije nista postigo. Maiden jesu milioneri, ali oni su od prvog dana poceli ulagati (imaju firmu Iron Maiden Holdings koja se bavi uglavnom investicijama u informatiku, posebno hardver), dok su likovi kao Motley Crue ili Poison danas totalni kokuzi...
Addi wrote:
da dodam jos kao primjer dio iz intervjua sa dave mustain-om. kaze da su bukvalno "skapavali" od gladi kada su krenuli, da su ga zakljucali u svlacionu kad mu je slucajno dave basista slomio prvog jacksona, jer je bukvalno krenuo da ga ubije golim rukama. a pogledaj sad i jos davno prije slave i mogucnosti i svega ostalog. jebo vas dino merlin ako samo onakvi mogu zivjet od muzike kod nas.
Opet, uzimas pogresnu osobu za primjer. AMerika=300 miliona. Balkan=25. Mustaine je jebena karina od coeka kojem Dean placa milju dolara (minimalac regularan) mjsecno da udara u njihove gitare + 12 (kastom) gitara godisnje. Mustaine moze podmirit sve svoje troskove putem toga, da ne pricam o onome sto ga Line6 i Rocktron placaju..
Addi wrote:
nasa metal scena je uzas, ne zbog bendova nego zbog toga sto su 90% ljudi i bendova sa te scene jebeni "kriticari" koji samo cekaju da pljuju, samo iscekuju kako da suknu jedni drugim, valjda misleci da ce tako sebe "pogurat". nema jedinstva i pokusaja da se malo poradi na necemu. zlo mi je kad vidim likove kako stoje blizu benda dok svira i pomno prate da li ce ovaj slucajno napravit neku gresku il nesto, pa da bi to mogli na forumu napisat. da se ne lazemo ima takvih, znamo svi.
Zato sto, zapanjujuce, 90% BiH bendova ima naviku da izadje totalno nespremno pred publiku. Ja bih to prvo temeljito uvjezbao nego zasvirao, al ja sam drugaciji od mase...o DILETANTIZMU u zivoj svirci da ne pricam. FoM su prosle godine u Bocku svirali na kucnim pojacalima...NE MERE

Vi Ded Metalci ne volite pank. Pankeri ne vole Ded Metal... i sta sad...

Al ste glupi, a mogli bi toliko perverznih dama hajrovat