Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 31. 08. 2025. 22:35

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 76 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject: Re: ZaÅ¡to nemamo thrash metal bend?
PostPosted: 03. 07. 2008. 16:21 

vidio sam prije da je neko spominjao (uriel ja mislim) da je nemoguce uspjeti sa bilo kakvim metal il rock bendom i slazem se. i to je 100% tacno, bez obzira na muzicku kvalitetu i sve, takva je jednostavno situacija. pa metalika da je iz bosne, ne bi dogurali dalje od (citiram ahmu dalje) fastivala u jablanici.

Profile  

PostPosted: 03. 07. 2008. 19:40 

imam samo tri rijeci za taj pesimizam.

FLATLINE
AGONIZE
KRV

Ko hoce, kome je stalo, moze. Al Bosanski je pravo kukat i jadat se a nista ne poduzet...

Profile  

PostPosted: 03. 07. 2008. 19:45 

Mjuza se svakako svira, prije svega, za svoj gust i zato sto ti nesto podobro fali ako to, prosto, ne radis... Bar u mojoj knjizi. Otislo se dalje od Jablanice, ne otislo - bitni su trenuci. Nesto ne vjerujem da se globalno priznati muzicari osjecaju MNOGO vise samoostvarenim od onih koji sviraju kako znaju i umiju (i ulazu u isto) bar desetak godina (u smislu da im je band aktivan) u datim bosanskim uslovima, onako, radi uzivanja, potrebe, cega li vec. Jbg, mjuza je emocionalni apsolut, hrani, a, na koncu, je kapric, privilegija...

...osim kad od nje kontas da zavis. E, to moze biti zajebano.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 03:32 

e pa upravo na to sam i mislio. ne kazem ja da ne moze se nista postic, al nesto uradit da bude bum u svijetu muzike iz bosne je nemoguce. ceco, ja se slazem sa svim, pa ne sviram valjda bdm u sarajevu da bi imo "hajra" od toga. naravno da je za trenutke i dusu.
libijo mislim da ne mislimo na istu stvar. ja ne kukam, nit se "bosanski jadam", samo sam zapazanje jedno napisao, i uzeo za primjer bend koji je stekao recimo najvecu slavu, metalika, i rekao da je ona iz bosne da se nebi culo dalje za nju. mislim zar do sad to neko nebi uradio? ne vjerujem da nije nikad bilo i da nema tako kvalitetnih muzicara. ova zemlja ti to ne dopusta, proguta te. a ustalom nema ni uslova za takav "podvig". opet kazem, nisam rekao da se nista ne moze napravit, svaka cast spomenutim bendovima, to je haman najvise sto se moze uradit odavde. ali zivjet od toga sto kaze ceca, bit ime da se svugdje zna za taj (tvoj) bend, nikad.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 07:42 

ok, ja sam iz hrvatske al baš ne kužim o kakvom uspjehu, debilnim textovima na bosanskom...pričate? meni ako se svira treš metal tražim ljude i guštam na probama, jebo uspjeh, jebo što če nekom textovi biti smješni...suštinska razlika je što su treš bendovi prije nastajali iz ludosti, a danas zbog mogučeg "uspjeha" il šta ja znam. da je takav pristup bio prije bojim se da danas ne bi imali jedan ultra-violence, we have arrived ili bonded by blood.
thrash-kralj svih metala.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 16:07 

Axegrinder wrote:
ok, ja sam iz hrvatske al baš ne kužim o kakvom uspjehu, debilnim textovima na bosanskom...pričate? meni ako se svira treš metal tražim ljude i guštam na probama, jebo uspjeh, jebo što če nekom textovi biti smješni...suštinska razlika je što su treš bendovi prije nastajali iz ludosti, a danas zbog mogučeg "uspjeha" il šta ja znam. da je takav pristup bio prije bojim se da danas ne bi imali jedan ultra-violence, we have arrived ili bonded by blood.
thrash-kralj svih metala.

Da, imali bi St.Anger!

Metallica je svojevremeno, u nekoj mjeri, usavrsila malo nakaradno izmisljenu toplu vodu. U Metalu se vise nema sta izmislit, samo zakomplikovat. Muv elong, noting tu si hir. A jos da dodam, da bi Metallica bila jos uvjek prosjecan jebeni Metal bend ne veci od Slayera (mozda samo manji) da nisu poceli praviti govna kao One i sve nakon toga...tj. prilagodjavati se ukusima mase, sto thrash, ma ni Metal, ne smije biti...

Moze to. Ne budi toliki skeptik. Naravno da NEORIGINALNOST iz BiH svjetski popularna postat nece. Nemoze to. Nemas gdje da ispeces zanat. Metal je u dosta slucajeva fizicki rad/zanat, puno vise nego bilo kakva umjetnost. Gledaj bendove koji su iole popularni danas, pa i producente (Rasmussen, Metoyer) Znam ja jednog lika koji je cijeli zivot proveo trpeci seljadiju koja ga je gadjala papucama i paradajzom. Pa su ga nakon 25 godina NY DJ-evi provalili. Ahmed Fakroun. Potrazi malo ime. Coek je internet fenomen...on garant dobro kesira svoje pjesmice koje prodaje po dolar. Iz mnogo, MNOGO gore jame nego sto je Sarajevo. Ali on je originalan, unikatan, ono sto on radi drugi ne umiju...

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 17:52 
Burnt iN Effigy wrote:
. . .

P.S @Libijac - Slayer je umjetnost za Metallicu :D

ne seri :mrgreen: :mrgreen:
@libijac:ONE je govno?????????????????

PostPosted: 04. 07. 2008. 18:21 

Burnt iN Effigy wrote:
Ne ozbiljno, ako nesto bas volis, nema sanse da ne valja to sto sviras, nema nikako sanse

lol

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 19:04 

Addi wrote:
e pa upravo na to sam i mislio. ne kazem ja da ne moze se nista postic, al nesto uradit da bude bum u svijetu muzike iz bosne je nemoguce. ceco, ja se slazem sa svim, pa ne sviram valjda bdm u sarajevu da bi imo "hajra" od toga. naravno da je za trenutke i dusu.
libijo mislim da ne mislimo na istu stvar. ja ne kukam, nit se "bosanski jadam", samo sam zapazanje jedno napisao, i uzeo za primjer bend koji je stekao recimo najvecu slavu, metalika, i rekao da je ona iz bosne da se nebi culo dalje za nju. mislim zar do sad to neko nebi uradio? ne vjerujem da nije nikad bilo i da nema tako kvalitetnih muzicara. ova zemlja ti to ne dopusta, proguta te. a ustalom nema ni uslova za takav "podvig". opet kazem, nisam rekao da se nista ne moze napravit, svaka cast spomenutim bendovima, to je haman najvise sto se moze uradit odavde. ali zivjet od toga sto kaze ceca, bit ime da se svugdje zna za taj (tvoj) bend, nikad.

Nista nije nemoguce u smislu pretpostavke, meni je to POSTULAT tako da se u samom startu ne mozemo sloziti. Ovo sad zalazi u transcenentalno, ali ako nesto dovoljno zelis, ako te nesto dovoljno jako goni sanse za ispunjenje/zadovoljenje su, u samom startu, vece. E, sad, pitanje je sta zelis? Svirati radi zelje da postanes globalno priznat ili svirati radi licne satisfakcije, sitnog samoostvarenja, razvojnog samoostvarenja u necemu sto ti je bitno, prakticno potreba. Ukoliko je cilj ovo prvo, tesko da ce bilo ko iz Bosne, ali i oni muzicari trenutno rasijani sirom svijeta postici ista vrijedno paznje, osim ako im tajo nije korporativni umjetnik kradje ili ako nisu nadrealno metro k'o likovi (likice) iz Tokio Hotel jer je to u skladu s najnovijom sezonom naslovnica u Vogue i slicnim casopisima. Ukoliko ti je cilj ovo drugo, na dobitku si svakako, samoostvario si svoju nakanu za ugodnim trenucima, a pride, mozda dodje i ta neka priznatost. U sustini, Libija je rekao sve sto se trebalo reci oko "recepta" za uspjeh. Il' ima kuveta il' nema, il' ti nadjes magicnu formulu sasvim novog uvezivanja ta tri x puta osvirana akorda il' ne nadjes, il' razvijes estetiku svirackog majstorstva (bar to) il' ne. Bosna ne Bosna - tu varanja nema. Mozes ti sad meni pricati o beskrajno mnogo mogucnosti na Zapadu u ovom kontekstu u odnosu na onaj USTRB u Bosni, ali mozda nekad nakon tvoje smrti cuju taj tvoj piece negdje na nekoj Net strani i kazu: Hej, ovo je jebena genijalnost iz trulezi Bosne! Napravi industrija remastering i eto ga. Ti mrtav, a priznat. Muzika je apsolut, kao takva ona determinise uslove (samo u sitnim detaljima razlicite) jednake za sve autore/muzicare.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 19:20 

zato što smo retardirani, u ovoj državi nema ni nekih osnovnih stvari

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 20:18 

Burnt iN Effigy wrote:
Sta ti konjino nije jasno ? TI volis muziku koju sviras i zato valja :lol: Nemoj se ufurati :mrgreen:

jarane bijelo dugme boli muziku koju svira pa kurcu ne valja.. :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 20:19 

Azrael661 wrote:
zato što smo retardirani, u ovoj državi nema ni nekih osnovnih stvari

kao sto su dobre zice za gitaru....
koje ces iskoristiti u thrash metal bendu :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 20:36 

Striker wrote:
Burnt iN Effigy wrote:
Ne ozbiljno, ako nesto bas volis, nema sanse da ne valja to sto sviras, nema nikako sanse

lol

joj ovog Amera kad krene...ko operacija Linebacker po vijetnamu...bombe ne prestaju...vidi se da momak nije dugo proveo sa instrumentom :P

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 20:37 

SODOM wrote:
Burnt iN Effigy wrote:
. . .

ne seri :mrgreen: :mrgreen:
@libijac:ONE je govno?????????????????

Naravno. Svakako nije Thrash Metal. Usrana baladica sa seljackim vokalom.

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 20:38 

Burnt iN Effigy wrote:

Opet on...kakve relevantnosti za temu ima ova tvoja?

Profile  

PostPosted: 04. 07. 2008. 21:18 

hahaha

Profile  

PostPosted: 05. 07. 2008. 00:47 

"covjekova nada je jaca od iskustva,ne moze je pokolebati tudji neuspjeh" ;) bice nije sve ni u thrashu, treba scenu na noge kompletnu, al ide :D

Profile  

PostPosted: 05. 07. 2008. 01:35 

znao sam da ce se svi zakacit za metaliku :-) pogrijesio sam sto sam nju naveo kao primjer ali ne znam da je iko vecu slavu postigao. o tome pricam, ne o tome da nista ne moze valjat odavde. naprotiv, ovdje ima izuzetnih muzicara ali nema se to gdje pretocit i izlit u ono sto treba da bude, nema se gdje promovisat da bi bend takav dobio slavu ala metalika. o tome se samo radi. nije da ja tezim tome, mislim, ja nisam muzicar koji bi to postigao kao prvo, nit mi je cilj da sviram nesto tako komercijalno, ja necu vjerovatno dalje od det metala sa bendom ni otic, nit zelim (mozda ovaj doom s amerom neki kad kao sto kaze se usteli malo :razz: ). to je moj cilj bio i ostao, svirat za svoju dusu i momente. e sad jebiga, sigurno ima bendova kojima je san da postanu popularni kao metalika, koji isto tako dobro mozda i sviraju itd.... sasvim je nebitno jel metalika treš, jel pjesma one seljacka itd... ne pricam o tome. pricam o mogucnostima i onome sto ova zemlja pruza i salje dalje bendovima. jebiga da je moguce dosad bi se desilo. a odsad nece sigurno. ne gledam sve crno, nije sad da me ni interesuje to nesto, pogotovo ne kukam i ne jadam se sto libijac kaze, svi znamo koja ja ovo karina od zemlje, a pogotovo za neki malo tvrdji zvuk, tj. muziku. dakle samo pisem ono sto vidim iz situacije, prosle (koja je i najbolja bila), sadasnje i buduce. nebi se ni bavio ovim tj pisao da se nije govorilo o tome nesto, jer iskreno zalibo me neka stvar za to, meni je bitno da sviram sto volim, hocel se to svidjet stotinama, desetinama, jednom il nijednom, boli me.
dakle sve sto sam htio rec je da bend sa slavom i imenom kao sto je metalika, bend koji je odlucio da im to bude profesija, hljeb i sve ostalo, potice iz bih, davno bi odustao od toga, a i ako ne bi, imali bi samo lokalnu slavu i morali bi to radit (svirat i snimat) sa strane, kad im to zivot odpusti. to je to.

da dodam jos kao primjer dio iz intervjua sa dave mustain-om. kaze da su bukvalno "skapavali" od gladi kada su krenuli, da su ga zakljucali u svlacionu kad mu je slucajno dave basista slomio prvog jacksona, jer je bukvalno krenuo da ga ubije golim rukama. a pogledaj sad i jos davno prije slave i mogucnosti i svega ostalog. jebo vas dino merlin ako samo onakvi mogu zivjet od muzike kod nas.
nasa metal scena je uzas, ne zbog bendova nego zbog toga sto su 90% ljudi i bendova sa te scene jebeni "kriticari" koji samo cekaju da pljuju, samo iscekuju kako da suknu jedni drugim, valjda misleci da ce tako sebe "pogurat". nema jedinstva i pokusaja da se malo poradi na necemu. zlo mi je kad vidim likove kako stoje blizu benda dok svira i pomno prate da li ce ovaj slucajno napravit neku gresku il nesto, pa da bi to mogli na forumu napisat. da se ne lazemo ima takvih, znamo svi.

Profile  

PostPosted: 05. 07. 2008. 08:30 

gle, men je uspjeh kad mi jučer došao lik i rekao jebote ježio sam se dok ste svirali, a nit ima veze s pankom, nit mi radimo više od 5 probi godišnje, nit smo neki muzičari. sad ak je nekom uspjeh svirati u šta ja znam bugojnu i da ti 5 ljudi čestita možeš uspjeti u bosni. ak milsiš turneje derat tur busom stvarno nemoj ni pomišljati o trešu ili metalu opčenito, bolje igraj loto, imaš veče šanse:).

Profile  

PostPosted: 05. 07. 2008. 11:43 

Addi wrote:
naprotiv, ovdje ima izuzetnih muzicara ali nema se to gdje pretocit i izlit u ono sto treba da bude, nema se gdje promovisat da bi bend takav dobio slavu ala metalika. o tome se samo radi. nije da ja tezim tome, mislim, ja nisam muzicar koji bi to postigao kao prvo, nit mi je cilj da sviram nesto tako komercijalno, ja necu vjerovatno dalje od det metala sa bendom ni otic, nit zelim (mozda ovaj doom s amerom neki kad kao sto kaze se usteli malo :razz: ). to je moj cilj bio i ostao, svirat za svoju dusu i momente. e sad jebiga, sigurno ima bendova kojima je san da postanu popularni kao metalika, koji isto tako dobro mozda i sviraju itd.... sasvim je nebitno jel metalika treš, jel pjesma one seljacka itd... ne pricam o tome. pricam o mogucnostima i onome sto ova zemlja pruza i salje dalje bendovima.

KAPITALNA je razlika izmedju IZVODJACA i KOMPOZITORA. Oboje su muzicari. Bosna ima jebenih tezgarosa, al nijedan od njih nista da sklepa konkretno. Jedan Amir il Slava su jebeni gitaristi...nisu mozda ni blizu Emiru Hotu il Murisu Varajicu, al im obojca potonjih mogu poglabat sto se kreativnosti tice...jer je njihova muzika mrtvo kretanje kroz sablone...

To su te razlike...

Addi wrote:
jebiga da je moguce dosad bi se desilo. a odsad nece sigurno. ne gledam sve crno, nije sad da me ni interesuje to nesto, pogotovo ne kukam i ne jadam se sto libijac kaze, svi znamo koja ja ovo karina od zemlje, a pogotovo za neki malo tvrdji zvuk, tj. muziku. dakle samo pisem ono sto vidim iz situacije, prosle (koja je i najbolja bila), sadasnje i buduce. nebi se ni bavio ovim tj pisao da se nije govorilo o tome nesto, jer iskreno zalibo me neka stvar za to, meni je bitno da sviram sto volim, hocel se to svidjet stotinama, desetinama, jednom il nijednom, boli me.
dakle sve sto sam htio rec je da bend sa slavom i imenom kao sto je metalika, bend koji je odlucio da im to bude profesija, hljeb i sve ostalo, potice iz bih, davno bi odustao od toga, a i ako ne bi, imali bi samo lokalnu slavu i morali bi to radit (svirat i snimat) sa strane, kad im to zivot odpusti. to je to.

Pio sam do zore sa vise veleslavnih Metal legendi (cak stavise, zaredase se na omotu jedan za drugim, mjesec poslije mjeseca u Metal Maniacsu) i svi su mi rekli istu stvar. Jarane, Metal je socijala, ljudi koji to rade, rade iz vjere, i zato sto znaju da je zivot KURCHINA i to im je jedini izlaz. Mozda imaju neke vece mogucnosti (finansije za promociju/snimanje) nego prosjecan pocetnicki Bosanski bend, ali nista ne veli da neko iz Bosne ne moze postici iste ili barem slicne rezultate...samo trebaju udarit na lika koji "zna sta radi". Iskreno jarane, znam jako puno likova koji turnejisu po Chemerici po 9 mjeseci u godini sa pravo jebenim imenima...ostane im za pranje vesa i McDonalds Value Menu (znaci nema pomfrita, striktno dolarski cizburger...)...a sada sa trenutnim cjenama benzina, stvari ce se samo pogorsat, pogotovo za bendove srednje klase. Daylight Dies koji su na candlelightu su vec na par foruma pokrenuli tu debatu. RENTABILNOST se totalno sjebala...Cak ni jebeni Testament ni Exodus ne zive od muzike...sta vam je ba? Metallica mogu jer su se prodali. Ko god nije istupio iz tog Metalskog kruga nije nista postigo. Maiden jesu milioneri, ali oni su od prvog dana poceli ulagati (imaju firmu Iron Maiden Holdings koja se bavi uglavnom investicijama u informatiku, posebno hardver), dok su likovi kao Motley Crue ili Poison danas totalni kokuzi...

Addi wrote:
da dodam jos kao primjer dio iz intervjua sa dave mustain-om. kaze da su bukvalno "skapavali" od gladi kada su krenuli, da su ga zakljucali u svlacionu kad mu je slucajno dave basista slomio prvog jacksona, jer je bukvalno krenuo da ga ubije golim rukama. a pogledaj sad i jos davno prije slave i mogucnosti i svega ostalog. jebo vas dino merlin ako samo onakvi mogu zivjet od muzike kod nas.

Opet, uzimas pogresnu osobu za primjer. AMerika=300 miliona. Balkan=25. Mustaine je jebena karina od coeka kojem Dean placa milju dolara (minimalac regularan) mjsecno da udara u njihove gitare + 12 (kastom) gitara godisnje. Mustaine moze podmirit sve svoje troskove putem toga, da ne pricam o onome sto ga Line6 i Rocktron placaju..

Addi wrote:
nasa metal scena je uzas, ne zbog bendova nego zbog toga sto su 90% ljudi i bendova sa te scene jebeni "kriticari" koji samo cekaju da pljuju, samo iscekuju kako da suknu jedni drugim, valjda misleci da ce tako sebe "pogurat". nema jedinstva i pokusaja da se malo poradi na necemu. zlo mi je kad vidim likove kako stoje blizu benda dok svira i pomno prate da li ce ovaj slucajno napravit neku gresku il nesto, pa da bi to mogli na forumu napisat. da se ne lazemo ima takvih, znamo svi.

Zato sto, zapanjujuce, 90% BiH bendova ima naviku da izadje totalno nespremno pred publiku. Ja bih to prvo temeljito uvjezbao nego zasvirao, al ja sam drugaciji od mase...o DILETANTIZMU u zivoj svirci da ne pricam. FoM su prosle godine u Bocku svirali na kucnim pojacalima...NE MERE :P

Vi Ded Metalci ne volite pank. Pankeri ne vole Ded Metal... i sta sad...?

Al ste glupi, a mogli bi toliko perverznih dama hajrovat :P

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 76 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]