RATAMAHATTA wrote:
@Snake
Vidi, ako igdje na planeti ima pogodnijeg tla za ovakve teme od nas, onda ne znam... A bježanjem od realnosti se ne postiže niÅ¡ta, ne možeÅ¡ non-stop trpati praÅ¡inu pod tepih, treba nekad i usisivaÄ ukljuÄiti, tj. rijeÅ¡ti probleme. Ono Å¡to mi je uvijek iÅ¡lo na živce kod ex yu scene je baÅ¡ taj nedostatak ovih tema koje sam pomenuo ranije i previÅ¡e tema tipa plaÄipiÄka. Pogledaj samo da 95% ex yu bendova pjeva o ljubavi... Malo bezveze, zar ne?
Slazem se s tobom, ali treba nekada napravit oduska od svega, u protivnom covjeku u glavi pregori osigurac. Ne kazem da treba sve trpati pod tepih, moja misao je bila u tome da je u zemlji ova tema najistaknutija kod vecine ljudi, ako cemo gledati sve zivotne aspekte. Pogodnijeg tla definitivno nema.
Sto se tice ex-yu scene, barem rock scene, meni se cini da je ljubav bila jedina tema na sceni i toliko je izreciklirana da mi se ta ista scena doslovce zgadila. Najveci problem u metalu na nasim prostorima, pogotovo uocljiv kod mladjih generacija, je taj sto ljudi ne SLUSAJU muziku (ova recenica pokriva misao:
Istina je da ovi danasnji mp3 metalci mogu sve to nabavit, svu muziku, video clipove... etc. Al sam duh onog vremena, onaj tadasnji fluid koji je vladao medju metalcima to se moglo samo osjetit u zlatnim godinama thrasha - 80-tim i u prvoj trecini 90-tih...).
Vecina muzicara (nazovi muzicara, prije muzikanata) na ovim prostorima ide na vec dobro poznati šablon sviranja vec odsviranog (raznorazni tribute projekti i svirke) tj. tezgarenja. Ono sto fali metal sceni (ako je mozemo nazvati scenom) u BiH su kvalitetni i kreativni AUTORI!!! Jebemu sunce, lako je uzeti tabove, nastrebati 15ak stvari, izaci pred publiku i otprasiti iste. Problem je sto su ljudi lijeni koristiti ono malo sive tvari u glavi i ispalit nesto novo, makar ispalo i lose. Vise ce te po tome cijeniti nego po nekom tamo nasviranom One-u, Be Quicku etc.