...bajkovito.
The Golden Compass - iako mnogo naivnije od Pottera, Katolicka crkva zabranila ovaj film, hahaha, jao jao marketinga. Interesantan koncept - u nasem paralelnom univerzumu duse su u obliku zivotinja i prate ljude. Kada dusa postane konformisticka setira se u iskljucivo jednu zivotinju. Bajkovito, neoptereceno, fino snimljeno i animirano, djevojcica se dobro snasla u naslovnoj roli, jedina zamjerka kraj. Kako je film uradjen po knjizi (trilogija), kraj je bas "odrezan", no, bez obzira na to, preporucujem.
El Labirinto Del Fauno - ludih Spanaca, odlicnih Spanaca kada je rijec o bajkama/epskim fantastikama u posljednje vrijeme (pored Francuza). Ponovo djevojcica u naslovnoj ulozi, navodna princeza Podzemlja, a realna radnja smjestena u Frankovu Spaniju. Nasilnih scena malo, ali su zaista poslastica. Jako dobro rjesenje Fauna, posebno neke spodobe sto jede pohlepnu djecu (JAO!, super koncept sa ocima na rukama), otvaranja portala kredom itd. Fino snimljeno, dobra estetika filma, dobra animacija, definitivna preporuka.
Into The Wild - ok., prema istinitoj prici, sve super, al' zar su morali UBITI!!! (Son Pen - jesi li se izdrkao dovoljno?!) radnju. Bezze. Dosadno i bezze.
Mali osvrt na Zeitgeist... naravno, izruzila Muxa maksimalno. Uvodni dio u kojem daje presjek religija sa onim telopima jadnim, hahahaha, pa za koga je ono radjeno, za ljude sa toliko skucenim poznavanjem istorije religija, ma sta istorije, sa skucenim opstim obrazovanjem. Jadan "vodic" koji bi bio relevantan za cetvrti razred osnovne! Drugi dio dobro i smisleno sastavljen (9/11) od dijelova izjava, informativnih emisija, vijesti itd., al' sve smo to vec znali ili pretpostavljali, majku mu... Treci dio, za mene, jedini interesntan - teorija duga i kamata na isti na kojima realno pociva americka ekonomija (nema tu nista bajkovito, Comski i ostali to davno rekli), jedna kula karata kojoj treba veci incident (realan, prirodan, katastrofican - koji ne zavisi od sprega lazne makroekonomske stabilnosti) pa da sve ode do Vraga. Posebno mi je bio interesantan pregled americkih bankarskih porodica (nisam toliko detaljno poznavala) i njihov upliv u cijeloj stvari... Borise, ne treba ti ovo, vjeruj mi