Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 25. 10. 2025. 23:22

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 733 posts ]  Go to page Previous  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37  Next
Author Message
 Post subject: Re: ...only yours stuff...
PostPosted: 07. 06. 2008. 18:56 

Hah, eto, upravo tako, prepoznao si cetiri faze razvoja, slikovito distinktivne, svaka sa svojim teatrom i apsurdom, usudicu se reci, a sta da ih je bilo devet? kako sam i zamislila u pocetku, ali... Predugo za jednu pricu, na koncu, zaplela bih se, kao sto vec jesam, tesko je koliko-toliko uvjerljivo opisati toliku kolicinu stvaranja destrukcije ;-) Sto se tice frustracije, odnosno da ne mozes da je skontas... Ne, nije to toliko bitno, odista, ona je prosto, vise-manje, intuitivna zvrljotina, pokusaj oslikavanja neke podsvjesti za koju jos uvijek nemam siguran kljuc... Iskreno, mozda si je kvalitetnije svario od mene same, hah, nista cudno ;-)

Profile  

PostPosted: 09. 06. 2008. 04:27 

Buhtla

"Jesi ti svasno mali jebo te bog usta, gledaj kud voziš jebo te biciklo!", derao se Alen na klinju koji je tek počeo otkrivati čari bmx-a i koji ga je zamalo udario. Dečkić je u zadnji tren uspio da nekako izbjegne Alena koji je kao sumanut izletio iz haustora pravo pred njega. Ovaj je sada psovao kao da se ne znam ti šta desilo, dok je mali uplašeno stajao držeći čvrsto svoju jurilicu i čekajući da ga Alen "oslobodi". Nakon dernjave od par minuta u kojoj je Alen psovao, proklinjao, prijetio i kurčio se, reče klinji: "Joj gubimi se s očiju dok ti ga u šupak nisam zabio jebem ti seku u sisu da ti jebem! Mrš! Mrš!!!" Ovaj odmah skoči na bic i odjuri brzo, uzvraćajući u sebi svaku psovku bijesnome Alenu, a kada se odmače desetak metara, on tiho izusti, čisto za sebe: "Jebem ja tebi sve mrtvo i živo umro dabogda sad odma!!!"

Nakon što je ispratio naruženoga pogledom, Alen izvadi cigaretu iz džepa i pripali. Pušio je mnagupski, cigaru je držao duboko zabodenu u prste, na samom početku kažiprsta i prsta za pičku, a vukao snažno i puno, ispuštajući dim brzo i oštro. Dan je već od jutra bio vrlo vruć, i niz Alenove sljepočnice, ukrašene gusto uzgojenim crnim miteserima, zbog kojih je izgledao prljaviji nego što jeste, mu je tekao znoj. Ružnjikavo lice se mrštilo i stalno tiho bogohulilo i psovalo sve što zbog navike, što zbog vrućine. Razgledao je unaokolo kao da nešto ili nekoga traži ili iščekuje, ali on je zapravo samo ispunjavao svoju dnevnu rutinu. Nakon što je dobro osmotrio okolinu, skide gornji dio bijele trenerke koju prebaci preko tanke ruke. Ostao je u narandžastoj majici koja je imala po sebi nekakve kineske zmajeve, utrpanoj u donji dio trenerke koji je bio raspar od donje, crne boje. Završio je cigaretu i bacio je na pod, potom je lagano zgazio srebrnom tenom, čiji džon brojaše bar petnaest federa. Složio je nekakvu grimasu na lice, protegao noge, opsovao boga sa uzdahom, i brzim korakom pošao iza zgrade na igralište.

Alen je bio jedan od neuspijelih šanera sa osnovnom školom, ako se šanerluk uopšte može smatrati uspijehom. Njegov šanerluk nije odmakao dalje od zalizane kose i trenerke sa postavom, koju nije nosio samo dva dana u godini - prve dane oba bajrama. Jedini autoritet i strahopoštovanje koje je zadavao je bilo među djecom, a i to je trajalo negdje do šestog ili sedmog razreda. Već u osmom bi se poneki od tih dječačića susreo sa naglim rastom, što je kod Alena automatski treslo gaće i on bi počeo takve poštovati, jer on se batina i bola bojao više nego katolik satane. Za njim se povlačila hiljada pogrdnih nadimaka. Od uobičajenih kao što su: pička, pičketina, jado, kurac, šupak, debil, majmun, izrod, pizda, pizdohan itd., pa sve do nekih izmišljenih riječi, koje su se obično odnosilo na Alenovu neprijatnu spoljašnost i nedostatak dobrih osobina i pameti. Star oko dvadeset godina, on je dane provodio po principu "vodu vari, vodu hladi", po cijeli dan špartajući po naselju da bi izgledalo da je u nekom poslu. Povremeno bi ga safatavale kojekakve furke, skupa sa ostalim gotovanima iz mahale, kao kada su jedno čitavo ljeto dangubili igrajući stonog tenisa na improviziranom stolu, zbog čega je Alen kupio adidas majicu kakvu, navodno, fura njemačka stonoteniserska reprezentacija. Iz naselja bi ga mogla otjerati samo kakva neophodna kupovina trenerke ili patika, ili kakva obaveza koju bi mu zadao neko od ozbiljnijih mangupa ili roditelja. On je mrzio te ozbiljne mangupe, ali svejedno im se ulizivao i stajao je sa njima. Mrzio ih je zato što su oni bili to što bi on htio da bude. Znao je dobro Alen kolika je on pizdurina, i to ga je istinski izjedalo. On nije imao da se pohvali ničim što je u svijetu šanerluka bilo na dobru glasu. Nikad nije izvršio razbojništvo bilo kakvo, nikad nije nekome usta razvalio, nikad nije pucao iz vatrenog oružja, benetao je već od druge klipe, padao u bandak od pola džointa smotanog sa pola cigare, nikad djevojke poljubio, a kamoli ga turio nekoj. Zbog toga je on više volio kada bi on bio sam sa djecom, jer je onda mogao da glumi nekog naročito jebenog lika. Iako je on često govorio toj djeci: "Šta bolan ja vama imam pričat, vi ste još balavci...", on je njima stalno vazio o svojim imaginarnim poslovima, talovima, marisanama i drugim avanturama. Hranio se svojim lažima, u tim trenucima on je osjećao da je neko i nešto, a čim bi neki ozbiljniji mangup došao Alen bi zauzeo naročit stav sa prekriženim rukama, i svoj razgovor ograničio na odgovaranje na postavljena pitanja, a nerijetko bi se završilo tako što bi ga poslali po nešto, bar po cigare.

Iza zgrade su neki dječaci igrali fubala. Alen ih je dobro osmotrio iz daljine, te uvidjevši da nema snažnih i zajebanih, promijenio je mod hoda iz "šanera u žurbi" u "glavna riba/bog i batina/najjebeniji u mahali". Dok se približavao djeci, smračio je facu, a kada primijeti da su mu poklonili pažnju, on rukom protrlja nos, baš kao što ga raja protrlja poslije pošmrkane linije kakve droge. Prilazio je gledajući ih namršteno, a kada je stupio na teren, reče: "Dodaj!" Malac šutnu loptu smotano, i ona ode par metara od Alena. "Jes ti svasno jebo te bog!!! Čim se ti pucaš!!!", dreknu Alen na klinju, mlateći rukama po zraku i zijevajuči kao u čudu. "Pa bog te jebo vidiš li me đe sam! Joj i vi ste pukli djeco mame mi!!! Sve ludo, nagudrirano!!! Jel vidio ko Belog ili Špicu? Jesu li prolazili ovuda?", nastavio je da im se obraća. Klinci odvratiše negativno, na što ćže Alen: "Pu jebo ih bog! Čekam ih cijelo jutro džoint da zapalimo! Joj likova izrada, jebaću ih kad ih sretnem. IDI BOLAN PO LOPTU JEBO TE BOG!!! A frajera to be jarabi..." Jadno dijete mu doda loptu, a Alen, koji je trenerku dao na čuvanje drugom dječaku, naredi: "Brani!" Opucao je par udaraca, trudeći se da izgleda kao da on uistinu umije igrati fudbala. Dijete je jalovo branilo, što iz straha, što od smora, te je Alen tu zabio popriličan broj golova sa bijele tačke. "E djeco moja kad sam ja lopte igro!", reče im pa sjede na tribine. "Hodite vamo!" Klinci se dovukoše bezvoljno. Alen sjede i izvadi cigare iz džepa. "Haj zapalite! Haj debeli, tebe sam vidio iza škole da pušiš!", međutim klinje, koji su bili uvrh glave peti osnovne, kategorički odbiše. "Eki fol sad ne puše! Joj djeco moja, ne možete ba vi meni prosipat te fore, i ja sam u vašim godinama, odnosno malo prije, počeo pušit! Kradete li?" Dječaci opet odgovoriše odrično. "Pa boga vas jebo, jeste vi svasnuli, ja sam u vašim godinama onu trafiku na ergu dva put dnevno obijo! Joj jeste i vi kurčeva generacija majko moja.. Drogirate li se? Ti mutavi se garant drogiraš, vidim ja tebi na faci da si ti bolid! Jel? Jel pušite drogu, priznajte!", ali jadni dječaci opet odgovoriše odrično, na što im Alen opet stade srati o svom drogiranju od malih nogu, a onda im kaza: "Nemojte slučajno da ja ufatim koga da se drogira, kosti ću vam svima polomit! Dosta je što se mi stariji gudriramo, ali ja ako vidim koga od vas, usta ću mu razvalit, jebo ja svoju sestru ako neću! Dira li vas ko?", opet odričan odgovor, "Ne smije vas niko dirat oca mi, sve ću ih pobit jebo im bog majku da im jebo! Ako vas ko slučajno bude diro, slobodno vi meni recite, da ga golog skinem i natjeram da trči po trgu!" Dok je on tu njima srao, jedan od dječaka, koji je pravo sa obilnog objeda izletio da igra lopte, povrati ispred Alena čimbur i još neka sranja što je pojeo. "JESI TI SVASNO JEBO TE BOG NENORMALNI!!! OJ ALLAHU!!! KOJI TI JE KURAC JEBEM TI SESTRU U SISU!! JEBO TE ALAH MRTVI, ŠTA SE KOJI KURAC RASPADAŠ TUDA!!! MRŠ KUĆI SVE TI JEBEM!!!", urlao je pobješnjeli Alen na ozlojađenog. "Aman jarabi lude djece pa ja ne mogu da vjerujem!", govorio je šireći zruke po zraku. Dok se on tu snebivao nad tom nenormalnom djecom, naišao je Beli, kojeg su još zvali i "Stativa" zbog jednog jedinog zuba koji mu je preostao u gornjoj vilici. Dječaci su iskoristili drugov eksces da se ispare sa igrališta, jer ih je Alen peglao i srao im.

- Šta je ba Koka, šta si se to nasikiro! Kakav si sad poso sjebo, kolko milja maraka sestre ti!, obrati mu se Beli podrugljivo. Koka je bio jedan od mnogobrojnih Alenovih nadimaka, korišteno u ovom slučaju kao sinonim za karakternu osobinu pičke, što znači ne biti hrabar.

- Ma ova Me djeca haveru isfuraše, ludo ba sve ko struja mama mi! Znaš koje su šifre, a imaju po dvije godine jebo ih bog! Ja došo, kontaš, da opucam koju...

- E ba Koka stipu sad to, da tebe brat nešto zamoli! Haj odi ti do čaršije gore, do kafića Turbo, priđeš šankeru i kažeš da sam te ja poslo, al nemoj reć "Beli me poslo", nego kaži "Stativa me poslo", oni me gore tako zovu. Daće ti lik kesu jednu, nešto vamo, kontaš, ha-hu, ovo-ono, kriminal fazoni. Ako te pita šta za pare ti kaži da neaš pojma, da oni to vide sa mnom. Nemoj slučajno da diraš to u kesi, ubio bi te namrtvo, bi alaha mi eto. Haj bogati pohiti, ja ću te čekat kod Špice kući, pa ti kad to obaviš samo pozvoni dole njemu. Haj bogati, pohiti to poradi, haj ljubi te brat! Vidimo se kasnije! -, a samo što krenu, opet se okrenu Alenu: - De mi ba cigaru jebo je bog, nisam ojutros zapalio mame mi. E to Koka majstore ljubim te u kurac! Ček, de još jednu Tita ti za uho! E to! Haj sad požuri ti, biće i za na kafu kad se vratiš! Haj vidimo se, ja te znači kod Špice čekam!, i onda ode.

Koka je prihvatio ovu komandu bez ikakvih suvišnih pitanja. Bojao se on Belog, Beli je bio fakat jeben frajer, bio je i u muriji ležao tri i po godine za naku pljačku. Nije mu bilo druge nego da krene ka tramvajskoj stanici po tom vrućem ljetnom danu. Zapalio je još jednu cigaru, repetirao facu i krenuo brzim šanerskim korakom da obavi zadatak.

Dok je išao u čaršiju nije se desilo ništa pretjerano zanimljivo, možda jedino scena kad je Alen ugazio u svježe pseće govno, ali i tu osim neumjerenog jebavanja boga i svega ostalog se nije ništa značajnije desilo. Zadatk je obavio u stavu "glavne ribe", siguran jer je bio pod protektoratom Belog/Stative. Čak nije uopšte rekao da ga je Beli poslao po paket, nego je rekao: "Pašuka! Momak! Daj mi taj paket za Belog što je, žurim pravo, ja i on smo oratci, ne sekiraj se ti ništa! On ne može doć, iskrsno nakav problem...", a Beli se gotivio na Špicinom balkonu.Uzeo je šta je trebalo i krenuo na stanicu. Dok je prolazio kroz čaršijski metež, Alen osjeti da mu crijeva krče, ta odluči da pojede nešto u pekari. Pare je nosio u čarapi, jer mu na džepovima trenerke nije bilo rajfešlusa. Sjeo je ispred jedne prodavnice i izuo iz tene nogu u čarapi dobrim djelom sastavljenoj od sintetike, prljavoj poput krompira. Pare su se od hodanja spustile iz zglobnoga dijela skroz do ispod prstiju, te Alen morade skinuti čarapu. Ispod te katran-čarape se krilo Alenovo stopalo, prljavo kao u cigana što bosi prose po semaforima, a za stopalo zaljepljene pare. Ovaj ih odlijepi i stavi u usta dok se ne obuje ponovo. Otišao je do pekare, jelo mu se nešto slatko. Gledao je izložene proizvode kad iz proizvodnog pogona izađe omalen Šiptar nakaznog lica od nekakve herpeščine što mu je zauzimala bar šezdeset posto površine face. Alen u sebi reče: "Jesi ti svasno jebo te bog!", ali prestade da misli na nakaznost malog Šiptara kad ugleda u njegovim rukama tepsiju punu buhtli, vrućih i mirisnih. "Daj mi tu buhtlu jednu alaha ti i boga vamo!", obrati se Alen prodavačici. Ova uze najbližu sebi, ali Alen joj reče da mu dadne drugu na koju se, najvjerovatnije, prosuo šećer u prahu, jer je sva bila obložena istim, a na vrhu je taj sloj bio debeo gotovo čitav cenat. Alen dade zgužvanu novčanicu prodavačici, a ova je ispravi rukom, dirnuvši kompletnu površinu ove pare, dodatno upoganjene u sendviču između Alenove katran-čarape i cigan-tabana. Uzeo je buhtlu u ruku i izašao iz pekare, a u istom trenu mu stiže i tramvaj. Iako je bila ogromna gužva, Alenu se dalo da uđe sa buhtlom u taj metež. Nekako su se nagurali, vrata tramvaja se zatvoriše. Alen zagrize i odvali skoro čitavu gornju površinu buhtle, onu sa najviše šećera. Baš u tom trenutku tramvaj krenu, silovitim dodavanjem gasa, zbog čega je jedna debela, plava dama, pogana na jeziku kao kakav kočijaš, poletila smetena inercijom pravo na Alena sa punim ustima. "JESI TI SVASNULA JEBO TE BOG!!!" dreknu se Alen kada vidje da je žena atakovala na nj, a iz usta poganih mu izleti bijela šećerna prašina, brdo bijele šećerne prašine. Ta prašina se polijepi na lica Alenovih saputnika, te on zbog toga dobi šamar od one plave Alapače, pokreteče reakcije. Odmah za njenim šamarom, Alena sustiže i čelična pesnica nekog studenta DIF-a koji je pošao na prvi sastanak sa trebom boli glava, a na to sve se priključi i serija udaraca bivšeg robijaša i ozbiljnog mangupa, sadašnjeg vehabiju od stopedeset kila mišićne mase, koji je od Alenove šećerne prašine izgubio abdest, a još je i opsovao boga. Vozač, prepoznavši komešanje u jednom dijelu objekta kojim je on upravljao da prehrani porodicu, zaustavi starog čikadejca i otvori vrata. Svi koji su uspjeli su prikačili Alenu pokoji udarac, jer ih je kolektivno upoganio, a kada tramvaj potpuno stade, mišićavi vehabija, uz riječi božije uhvati Alena nejake građe i heknu ga kroz vrata kao da je od kartona, a ovaj se razbi na podu, da prostite, ko pička! Nakon što je pao, Alen je ostao na podu praveći se mrtav, jer je strahovao da će neko izaći da se dalje sveti, ali bogu fala nije. Ustao je nekako, povrijeđenog tijela i ponosa, i stao da sumira posljedice. Poderane trenerka, razguljen lakat i oba koljena, čvoruga jedna veličine oraha i druge dvije manje, razbijen nos, uvrijeđen ponos, nepojedena buhtla. Bacio je najgoru kletvu što je mogao na čitav tramvaj, opsovao alaha i boga na sve moguće načine, i ušao u drugi tramvaj. U ovome nije bilo toliko gužve. Sjeo je da malo odmori, i onda shvatio da najgore nije prošlo i da govna tek treba da se jedu... Izgubio je jebenu kesu po koju je bio poslan, što je značilo da je dužan Belom pare, što je značilo da će otići u tri pizde materine!

Profile  

PostPosted: 09. 06. 2008. 11:17 

mrsko mi sad prekopavati po starim textovima i pjesmama sto sam pisao, bolje da sdtavim jedan svoj filmic :mrgreen:
uglavnom, naziv filma je violent violet, radio sam ga u irskoj kad sam bio, traje 3 minute i horror je tematike. na radionici smo dobili zadatak da napravimo film od tri minute koristeci 3 rijeci koje su nam dali. kod mene je bilo olovka, ljubicasta i mrznja.

Profile  

PostPosted: 09. 06. 2008. 11:20 

vidim ja nesto sam zaboravio :mrgreen:
link je: http://youtube.com/watch?v=xY1COqbqAAY

Profile  

PostPosted: 10. 06. 2008. 23:14 
evo svim metalcima :mrgreen: :mrgreen:

Burzum u srcu
K´o kondom na kurcu

Euronymus u grobu
Ko crni pigment u niger-robu

Slayer u krvi
Ima da mi srce smrvi

Crna majca, duga kosa
to sam ja dlakavog nosa:

ASOCIJALNA GAMAAAAAAAAD!!!!

PostPosted: 12. 06. 2008. 13:29 

Bajka o novom Kalendaru i Crnoj boji

Nekoć davno, toliko davno da se noć još nije odljubila od dana, bilo je jedno kraljevstvo, prvo i posljednje kraljevstvo Vassilnih na ogromnom oblutku za kojeg su drevni spisi tvrdili da je živ. Vassilni, prvi među silnima, ali i prvi kralj koji nije imao nasljednika, iznenada je umro. Dvorski ljekari, nakon 40 dnenoć konsultacija i grozničavog smjenjivanja na straži sa tamničnim ljekarima nad samrtnim odrom silnoga kralja, proglasili su uzrok smrti.
Da se zna i prenosi, nadaleko i naširoko, sada i zauvijek, da je Vassilni, prvi među silnima, naš kralj, umro od Trajanja. Drevni spisi govore istinu, velika livada što utočište je našem silnom kraljevstvu je živa, svjetlo nad njim posvađalo se s tamom, drvo s kamenom, vatra s vodom, žena sa gospodarom. Kralj je mrtav, dnenoć s njim!, objavila su petorica mladića sa glavne kapije Vassilnog dvora praćeni zovom okupljanja dva velika roga. Narod silnog stajao je bezživotno, pokunjeno, ne reagujući. Pomalo iznenađujuće, ali i dah olakšanja za dva savjetnika pokojnog Vassilnog koji su iz prikrajka pratili objavu narodu. Sumnjali su u da će se narod pobuniti, dojave su govorile da Silni najmanje 18 dnenoći znaju za smrt kralja. Strahovali su od nereda jer dvorski Svjetioničari ni za 40 dnenoći nisu riješili zagonetku Trajanja, pa su pijetlovi pozdravljali Mjesec, vukovi urlikali očaj Suncu, zbunjene plime ustuknule osjekama, a zima bijesno smjenila ljeto.
"Glad je sve veća, moramo se pripremiti!!!", dobacio je, ispod glasa, mlađi savjetnik prvom. "Silni će, bez sumnje, biti mirni u dnenoćima žalosti, ali, sasvim sigurno, neće oklijevati zatražiti, čak i silom, svoje pravo na Kalendar."
Prvi savjetnik ćutke je potvrdio.

Kćerka kralja, Vassilna Jedina, užurbano je nadgledala završetak izgradnje najvećeg ikad stana za tkanje. Trebalo je prekriti široke zidine dvora, ali i krovove kuća u dnenoćima žalosti. Dvorana za zabavu, pored njene ložnice, do vrha je ispunjena vunom koju je u posljednjih 40 dnenoći isprela. Krvave jagodice na prstima više nije osjećala, a usne su natekle onemogućavajući joj da, bez silnog napora, progovori i riječi. Vedro vode koje je upravo ispila nije smirilo vatru jezika. Objava narodu se desila, prije tkanja je trebalo vunu ofarbati, a lukovina još uvijek nije stigla, bar ona ne zna da je stigla. Savjetnici pokojnog Vassilnog nevoljko su poslušali njena preklinjanja da se žalost proglasi četiri dnenoći od objave smrti, što je bila uvriježena tradicija i nikako nije shvatala čemu tolika žurba.
"Ni jedan jedini dah života preko tih četiri dnenoći, čuješ li?!" još uvijek je odzvanjalo žučno upozorenje prvog savjetnika. U tonu je mirisala samu prijetnju, ali nije imala ni snage ni vremena da detaljnije porazmisli o ovom osjećaju.
"Prva, šta je sa lukovinom?", viknula je niz vezni hodnik svojih ličnih odaja. Djevojka, nešto tamnije sjene od svih rijetkih žena u kraljevstvu, vukla je korake uz hodnik noseći vedro nešto veće od onog iz kojeg je, maločas, ispila vodu. Potpuno neuobičajeno za ovu skoro djevojčicu dječački žustrog koraka. Zar je moguće da mi moja Prva strahuje prići?, upitala se, pokušavajući odagnati sumnju da nešto skriva od nje.
"Vassilna Jedina, ovo je sve što smo u selu uspjeli pronaći od lukovine.", ustuknula je djevojka na koljena poturajući joj vedro ni do pola ispunjeno dragocjenom presovanom tvari koja je trebala ofarbati onoliku vunu.
"Prva, jasno mi je da Svjetioničari imaju poteškoća sa izradom Kalendara, ali, za ime Panteona Vassilnih, zar ti nije bilo dovoljno 40 dnenoći da skupiš potrebnu količinu lukovine?! To je bilo tvoje jedino zaduženje!!!, ljutito je dodala, iznenadivši se kako bijes lagano oblikuje riječi na bolnom jeziku.
"Jedina, to što Kalendara nema već je uzelo stravičan danak. Novi usjevi su potpuno uništeni, a žene po kućama skrivaju lukovinu od svojih muževa kako bi njom nahranile mušku djecu. Činite s mene šta vam je volja, ali ja nemam srca uzimati od djetinjih usta!", zavapila je Prva ne dužući pogled sa klečećih koljena.
"Ne bih imala ni ja.", dodade rasijano i smirujuće Vassilna Jedina ovlaš dotakavši djevojčino uplakano lice.
Hmmm, u milosti savjetnika nisam da bi im mogla zatražiti savjet čime ću ofarbati vunu, a Svjetioničari su imali i suviše vlastitih briga. Moraće se time ozbiljno pozabaviti kasnije, upozorila je samu sebe, odlučna da što bolje iskoristi dnenoć. Isprobaću tkalački stan!, ova misao dala joj je naznaku privremenog smiraja.

"Žensko???!", vrištao je prvi savjetnik u Vassilnoj Dvorani Odlučivanja. "Žensko nije nasljednik, žensko nije vladar, gospodar, žensko ne može biti kralj!!! Nikada!!! Čuješ li, nikada!!!, pljuvao je u lice mlađeg savjetnika.
"Gospodine, drevni spisi to, istina, naznačuju, ali prije svega propisuju...", posebno je znakovito i sporo izgovorio posljednju riječ, „...da nasljednik mora biti kraljevske krvi!"
"Znao sam ja da je ona dnenoć prokleta!!! To je bilo protivno tradiciji Panteona Vassilnih da se kraljevsko žensko dijete sačuva..."
"Gospodine, to je bila posljednja želja žene pokojnog Vassilnog, a vi dobro znate da se kraljevi ne mogu ženiti osim jednom. Uostalom, moglo je biti i gore. Šta bi bilo da nasljednika nema nikako?! Drevni spisi o tome govore samo u kontekstu kraja kraljevstva.“
"Sve je ovo prokletstvo te dnenoći, kažem ti ja, i komplikacije sa Trajanjem i suša i pomor.. i... i..."
"Gospodine, haj'mo se usredsrediti na naš zadatak. Šta predložiti Svjetioničarima? Objavu kraja kraljevstva ili ustoličenje ženskog kralja? Druge nam nema!!!"
"Predložićemo obe opcije, pa neka oni odluče. Uostalom, oni su vrhovni tumači drevnih spisa, tako da...", dobacio je s olakšanjem prvi savjetnik naoko živnuvši zbog posljednje dosjetke.

Tkalački stan odlično je slušao. Brz, čvrst, pouzdan, namješten baš onako kako je zahtjevala. Strahovala je od vraćanja skica koje je, prije 39 dnenoći, poslala kraljevskom drvodelji, ali to je izostalo. Da li je žalost zbog umrlog Vassilnog i njega umekšala, pa su izostale kritike na njeno rješenje poboljšanja sprave. Nije mogla odgonetnuti, uostalom, nigdje na drvetu nije napipala obavezan žig kraljevskog drvodelje. Napolju je zaurlalo na Sunce i automatski je ispustila razboj. "Svi Vassilni, kakvo je ovo vrijeme došlo da vukovi zavijaju na Sunce", ispustila je poluglasno sebi u njedra zaustavivši se kraj okna u kamenu. Zjenice su naglo bljesnule, a malo tijelo zaokrenulo ka izlazu hirovito zahvativši torbu sa oružjem za samoodbranu.

Stajala je u opustjeloj dolini podno kraljevskog sela. Istina, neće biti prvi put da sebi pusti krv, što su muževi redovno činili svojim ženama po seoskim kućama, a djevojke bez muškarca same sebi kako bi smirile svoju nakaznu ćud, ali sada je to učinila uz osjećaj zadovoljstva, uživanja čak. Zov krvi izluđivala je pregladnjele vukove, beskonačna linija slabašnih tijela titrala je na obzorju. "Još malo", ponavljala je poluglasno, "još malo i biće mi u opsegu!". U onoj žurbi se nije sjetila da vrhove strijela umoči u otrov tamničkih ljekara, uostalom, nije bila sigurna da je to moglo proći neopaženo. Ovako jest rizičnije, ali ne odviše, pomislila je još uvijek procjenjujući situaciju. U svakom slučaju, manje rizično od propasti cijelog nauma. Ono što se dešavalo u narednih dvadesetak dahova života doživjela je potpuno izvana, kao da posmatra sebe drugu ja, neku sakatiju iznutra sebe, neku odlučniju sebe. Da, čula je urlike, vidjela je pomalo groteksne padove izgladnjelih tijela na obzorju, ali kao da ta bol nije dopirala do nje ili joj je trebalo neobično dugo da okonča putovanje do središta doline u kojoj je bila skrivena. Voljela je vukove iz nekog ne baš jasnog razloga. Možda zbog one dnenoći za koju više nije sigurna ni da se desila kada je... kada je ispružila sasvim majušnu ruku, ruku djeteta u poluosvjetljenom dvorskom dvorištu u kojem se jedan od njih, veliki, dovoljno hrabar da odagna saznanje od mogućeg kraja usljed ljudskih strijela ili sječiva, nadao hrani. Pogled, jedan dah života njuške u ruci i sporo udaljavanje, ništa nalik prijetnji. Trzla se, naglo. Jedan od vukova, bila je sasvim sigurna u to, nije pao od njene strijele. Drugi, zatim treći. Okružila je pogledom dolinu, no ništa nije davalo naznake prisustva onog ko je strijele ispalio. No, sasvim pored nje, lijevo, začulo se mrješkanje suve, visoke trave.
"Jedina, ja preuzimam, izgubili ste isuviše krvi!"
Mladić, golobradi mladić sa pogledom starca, petljao je sa strukom strijela i lukom u istoj ruci. Nije ustajao iz skrovišta visoke trave iako su se preostala nekolicina slabašnih, ali nesumnjivo vanredno jarosnih tijela opasno približavala.
"Izvinite zbog izostanka predstavljanja, kao i izraza mog dubokog poštovanja. Situacija tako nalaže.", prozborio je mladić, vraćajući se u položaj strijelca.

"Šta? Era čega???", siktao je Prvi među Svjetioničarima na svog srednjovječnog učenika.
"Kažem Vam, Veliki, da to nije moja ideja, ali ako nešto pažljivije proučite ove nacrte sasvim sam siguran da ćete naići na dosta logike, možda čak i na konačno rješenje."
"Rješenje?! Rješenje, kažeš!!! Nećeš da otkriješ ko ti je to dao, analiziraš nedopuštene nacrte i sam donosiš zaključke, predlažeš!!! Tako mi Panteona Vassilnih, to je apsolutno nepoštovanje ugleda i zadatka Svjetioničara, ti, ti... ti bijedni šegrtu!!!"
"Ali, Veliki, era Mjesečevih mijena koju propisuje nacrt Kalendara mog prijatelja čije Vam ime ne smijem odati ni za života najpribližnija je rješenju našeg problema. Narod, muškarci pomriješe, zar ne vidite, moramo žurno djelovati, sami ste na to upozorili. Temeljno sam provjerio, nekoliko puta, i kažem Vam da bi ovo moglo biti to što nam treba. Naravno, Veliki, bez Vaše i mudrosti ostalih Svjetioničara, bez Vaše analize i potvrde ovo je ništa do škrabotine neznalice koji se usudio..."
"Tačno, ti bijedni šegrtu, tačno!, dobacio je nešto pomirljivije Prvi među Svetioničarima prvo nišaneći nacrte svojim halapljivim pogledom, a zatim ih istrgnuvši bez imalo skrupula. "Prokleti smo, mora da je kraljevstvo prokleto kada nam se neznalice usuđuju škrabati o svetim stvarima, ma, kad i pomišljaju da smiju razmišljati o novom Kalendaru!!! Svi Vassilni, možda ste i u pravu, možda nam novi Kalendar i ne treba.", čulo se iza Prvog čija su leđa odlučno napredovala prema prostorijama lične ložnice.
Laskanje uvijek upali, ma koliko licemjerno bilo, zadovoljno je osmjehnuo učenik.

"Sada ste spremni, Jedina!, smirujuće je dobacio mladić vezujući posljednji čvor meke tkanine sa svoje košulje na njenoj lijevoj podlaktici. "Broj slojeva trebao bi biti dovoljan da zadrži krv i ne uprlja vašu podhaljinu."
To je podsjetilo. Krv je, u jedan dah života, jurnula u lice. Na svu sreću, njen ten nije dopuštao da se to i vidi. Gornja, svakodnevna halja i dalje je stajala odložena ispod obližnjeg žbuna.
"Izvinite gospodine, potpuno neumijesno sa moje strane...", prošaputala je iznenađena količinom srama u tonu.
"Nije da nije prijalo.", prepredeno je dobacio mladić značajno se smješkajući. "Ne, nemojte oblačiti gornju halju, ostalo je još mnogo posla!“
Torbu za samoodbranu, njegove luk i strijele, te halju odložila je pod žbun. Nešto je bilo toliko blisko i tužno u toj sceni njegovih leđa koja se žurno udaljavaju ka obzorju puste doline. Možda čak i tužnije od također bliske scene bolnih tijela vukova koji padaju. Mladić je već opkoračio prvu lešinu. Razrezao krzno, pronašao prorez među dvije polutke rebnih kostiju i snažno raščerečio mlađeg vuka. Jetra je odložena na široki pokrov koji je, maločas, imao zavezanog oko pasa, tolikom silinom da se naknadno morala zagledati u organ.
"Noć uskoro pada, Jedina! Moramo požuriti!!! Ja ću čerečiti, a Vi, molim Vas, vadite jetre i odlažite na ovaj pokrov. Nemate mučninu od krvi, Jedina?"
"Šta? Pada... šta?!!!"
"Nemamo vremena! Objasniću kasnije. Molim vas..."
Pokunjeno je krenula ka sljedećoj lešini, ukoravajući se zbog ženske ljubopitljivosti. Hmmm, a tek prije nekoliko dahova života krv je stala. Čini se da dvorski ljekari nemaju lijeka za nakaznu ćud.

U glavnom vedru za kraljevsku posteljinu već je kuvalo. Mladić je spuštao ispredenu vunu u vedro pokušavajući joj već dobrano vrijeme objasniti razliku između dana i noći.
"Odista ne razumijem vas, ... žene! Kažete da ste se nebrojeno puta upitali kako to da se i tama i svjetlo nazivaju istim imenom, ali da ste se korili što o tome uopšte promišljate jer to je sveta stvar, stvar Svjetioničara."
Ali, zabranjeno je..."
"Znam, Jedina, znam da je zabranjeno. Oprostite, molim Vas, možete li mi oprostiti, takve stvari me većma uzruju i onda postajem..."
"Nemam Vam šta oprostiti, niste bili grubi..." Ipak se odvažila da završi rečenicu. "Nas dvoje ćemo trebati obaviti jedan vrlo dug razgovor. Pa, ni imena Vam, gospodaru, ne znam."
Ta riječ, gospodar, bubnula mu je u sljepoočnice, snage koja nije slabila s trenucima, upravo suprotno. Osmotrio je pažljivo, no činilo se da ona nije bila svjesna načinjene pogreške. Pogreške..., sam je sebe iznenadio. Hmmm, da li je pogreška nešto što mora biti, upitao se istinski strahujući po prvi put u životu.
"Zašto mi ne dopuštate da se približim vedru?", upitala je, nakon nekoliko dahova života tišine koja joj je bila ponešto mučna iz nepoznatog razloga.
"Boju noći upoznaćete za tkalačkim stanom.", odvratio je isuviše svečano.
Ona je strahovala da ta boja noći neće biti boja lukovine, boja žalosti. No, on joj je obećao, obećao je. Vjerovala mu je. A i vukovima, sada i njihovim jetrama. Oduvijek.

"Ma koliko se Vi trudili da osporite zvaničnost ovih nacrta, u čemu Vam dajemo potpuno pravo Prvi među Svjetioničarima jer ih niko od nas nije načinio, oni odista daju rješenje.", polagano i pažljivo, snishodljivim tonom progovorio je Svjetioničar koji je prije nešto više od 633 dnenoći zamijenio preminulog kolegu, Učitelja. Unutra je vodio svađu sam sa sobom. Zar baš mora poslušati svaku starijih kolega? Do sljedećeg novog Svjetioničara uvijek će morati on vaditi vruće kestenje iz vatre. Kratki osmjeh podrške njegovog prijatelja i ljubavnika, mlađeg Savjetnika pokojnog Vassilnog dao mu je snage da stojički izdrži val mržnje Prvog među Svetioničarima koja se materijalizovala isuviše blizu. Mučna ćutnja prekinuta je objavom Drugog među Svjetioničarima.
"ÄŒini se da smo se usaglasili!"
"Stanite!!!", doslovno je vrisnuo Prvi među Svjetioničarima naglo okrećući tijelo od okna u kamenu. Unezvijeren pogled odavao je nešto istinski loše na prvu dnenoć žalosti. "Dođite!!! Brže!!! Pogledajte sami!, skičao je Prvi.
Zidine dvora, ali i vrhovi seoskih kuća na obzorju bili su pokriveni tkaninom sasvim neobične boje, onakve kakvu dosad nisu vidjeli na stvarima, osim za vrijeme prve polovine dnenoći.
"Boja tame...", prošaputao je Drugi među Svjetioničarima pitajući se zašto mu je ova scena tako bliska, poznata. Mora da je o tome pisalo u drevnim spisima.
"Vidite!!!", skičao je Prvi među Svetioničarima i dalje, "Vidite, narod izlazi, muškarci izlaze... Biće pobune!!! Ooo, Svi Vassilni, ovo je nečuveno!!!", panično je uzvikivao Prvi krenuvši prema ličnoj ložnici Vassilne Jedine. "Zapamtiće ta žena mene!!!", ponavljao je u bradu kao da će u ono nekoliko desetina koraka do odredišta zaboraviti naum svog bijesa.

Narod je, kao u kolektivnoj vrućici, pozdravljao veliko okno na mjestu lične ložnice Vassilne Jedine. Ona, u društvu muškarca, sina kraljevskog drvodelje, nije mahala u otpozdrav, samo se smiješila. Djeca su uzimala krvave grudve snijega i halapljivo ih trpala u usta kao da su strahovala da će gusti snijeg, upravo u ovom dahu života, usahnuti.
"Kralj je mrtav, živio kralj!!! Kralj je mrtav, živio kralj!!! Kralj je mrtav, živio kralj!!!", ponavljali su delirični muškarci, no i žene što su se odvažile na pokoji uzvik ohrabrene činjenicom da se njihovi gospodari poklanjaju ženi, pa bila ona i sam kralj.
"Najdraži moji, ovo tužno vrijeme donijelo nam je i razlog za djelić sreće u ovim teškim vremenima. Moj otac, Vassilni Prvi, sigurno bi volio da mu zasluženu počast damo dnenoćima, danima i noćima sreće i smiraja, okupljanja, bar privremeno dok pripreme oko proglašenja novog Kalendara ne budu okončane. Stoga, u naredna tri dana gozba kakvu ovo kraljevstvo nije zapamtilo!!! Usoljenog mesa divljači ima sasvim dovoljno."
Samo je jedan suvonjavi dječak povukao skut svoje delirične majke. Ona nije čula njegovo pitanje: "Majko, šta je to dan?"

Drugi među Svjetioničarima stajao je, kao skamenjen, još nekoliko trenutaka nad rastvorenim svicima drevnih spisa. "Ne, ne, ma koliko provjeravao, uvijek se potvrdi isto. Znakovi, dokazi su neupitni. Stara moja družbenice, tebi je odzvonilo!", ustvrdio je tumač šaptom, odlažući, s svečanom pažnjom, svete spise u vatru.

Profile  

PostPosted: 13. 06. 2008. 12:42 
Moderator

Ovaj motiv dana neodljubljenog od noći je savršen.

Profile  

PostPosted: 13. 06. 2008. 12:47 

Tnx. bjuti ;-)

Profile  

PostPosted: 24. 06. 2008. 16:18 

Salem čar

Image

Dvije djeve bile

Jedna se prala laticama
Druga trnjem

Prva mirisala poljem u cvatu
Druga ratnom dolinom

Jednoj čitali poeziju
Drugoj umetali graditeljske nacrte

Prva pisala ljubavne odgovore
Druga vizije luđaka

Jedna te pohotno ispijala

Druga je tebi poslala

Last edited by ~°~ on 27. 06. 2008. 12:59, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 24. 06. 2008. 16:49 

fakat si uporna.... dzaba ti bona, kad ne valja nista...

Profile  

PostPosted: 25. 06. 2008. 19:02 

Hahaha, tacno. Upornost je moje srednje ime :mrgreen: Ma, hajd', ba, bice nekad oko pedesete il' nece nikad... Znas ono, nije bitan cilj, bitno je putovanje :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 25. 06. 2008. 19:30 

e ako je tako, onda samo naprijed... :)

Profile  

PostPosted: 26. 06. 2008. 13:33 

Kako se rađaju spavači...

Bljesak nije bolio koliko pokušaj da odvoji kapke. Iako je sve bilo nekako prazno, više nezainteresovano unutar njega, taj osjećaj skorenih trepavica nakon dugotrajnog, neutješnog plakanja pred san mirisao je nečim poznatim. Sjećanjem. Ponovni pokušaj zabio je iznad granice bola, toliko da je jagodice prstiju vinuo na proreze, preciznošću koja krasi samo instinktivne pokrete. Osim što je meso gorilo u vrućici, trepavice su nekako zadebljale, ogrubile, te se zarile i svojim vrhovima u tkivo. Zazvonio je savjet njegove majke koja je često kažnjavala skorenim trepavicama u vrijeme kada je tvrdila da je prestar za priče pred spavanje. Ako ništa drugo, govorila je vječito raspoloženija jutrom, malo tople vode uvijek pomogne. Pokušaj da pridigne tijelo u sjedeći položaj zabolio je još više. Ruke nisu htjele da se jedna od druge odvoje i budu oslonac ustajanju. Taktilnost je potvrđivala da su prsti prekriženi kao u stanju molitve, a neka saznajna jeza govorila da će tako i ostati. Grozu osjećaja kidanja tkiva sa sredine desnog palca, kada je naređenje lijevom rezultiralo odvajanjem, prekinuo je nagon, stravičan nagon za velikom nuždom. U trenu je odlučio da to učini tu, ma gdje se nalazio, u svom, njenom ili nekom nepoznatom, bančenjem izabranom krevetu. Potisak dijafragmom bila je samo prividna naznaka olakšanja, fekalije nisu izlazile. Naprotiv, ispunile su, u mlazu mrmljanja crijeva, onaj prostor ispod čmara, nadojile ga, otekle, nabrekle. Morao je saznati šta mu se dešava, morao je zaista i vidjeti da je zašiven u sebe, svuda gdje je spajanje tkiva bilo moguće. Morao je odagnati grozu, bol, morao je šokom prekinuti san onako kako mu se to često dešavalo. Sada je to morao narediti, smisliti, preduzeti. Izrastao, njegovan nokat na lijevom palcu, odavno očvrsnuo od sati provedenih svađajući se s akustičnom gitarom, zario je u lijevo oko i načinio rez. Spor, strpljiv, uporan rez. Vrućica je doslovno proključala meso, te je početni mlaz krvi dočekao kao snijeg. Ohrabren, skoro ushićen osjećajem oslobađanja, načinio je rez i među skorenim trepavicama desnog oka. Ništa do nekog crtanja, stihijskog oblikovanja crvenih i crnih sijenki nije vidio prokleto dugo. Počeo je sumnjati u svoju sposobnost da isprovocira buđenje, tortura ovog sna bila je nekako nadljudski istkana, kao u ono vanredno malo snova tokom bitisanja što poplave iz hipotalamusa. Vreo znoj, ili je to već bila krv, tiskali su šumske stazice svraba negdje ispod ušiju, tamo gdje su se davno upalile žlijezde. Strahovao je palcem počešati ta mjesta, bio je skoro siguran da mu to neće uspjeti jer su i uši, vjerovatno, zašivene. Ječanje, negdje oko njega ječanje, isuviše poznato ječanje. Ovaj put se, u mahu, pridigao. I vidio. Odjednom vidio. Starca, nedaleko od sebe, nekako više položenog kao stvar na mahovinasto tlo. Njegove zašivene usne nisu bile izvor ječanja, nisu mogle, zvuk nije pratio nikakav pokret, ni tik, ni namrštenost vrijeđa, ni bol što slika linije lica. Sljedeće, još tiše glasanje, skoro kao mjaukanje mačke što umire od polomljene kičme, potvrdilo mu je da starac nije izvor. Dolazilo je negdje odnazad, negdje dublje odnazad. Nije dodirnuo svoje usne, bar ne jedinim slobodnim palcem, sječivom nokta. Učinio je to iznutra, instinktivno, ne htijući, jezikom. Rezultat je bio očekivan. Zakrenuo je tijelo prema izvoru zvuka koliko je to bilo moguće. Sjene, blur ivica vidokruga otežavao je fokusiranje omanjeg tijela, tijela dječaka što je ležalo ispod vremešnog, poluosušenog četinara. Nije imao načina da se tijelu primakne osim puzeći, a i to bi trajalo prokleto dugo, prokleto mučno. Priče o sirenama pred spavanje, koje je toliko volio, sada su sa njegovim improviziranim repom tvorile najupečatljiviji teatar apsurda koji je ikada doživio.
Dječak je samo trag. Dublje, dublje iza starog četinara, u prvom grupisanju šume na onom uzvišenju pronaći ćeš novorođenče. Jedno, potpuno kao mi, zašiveno u sebe. Nedaj da mu pupak zaraste! Spasi se!!!
Tijelo starca stajalo je još trenutak pridignuto, dovoljno da mu potvrdi izvor misli i posvjedoči količinu iscrpljenosti koju je izazvala ova gesta. Vraćanje u udobnost bespomoćnosti, možda i stanje kome ili smrti oslikalo mu je iskrenost, plemenitost upozorenja.
Ne pokušavaj mi pomoći! Pomogneš li sebi, pomoći ćeš i meni. Spasi se!!!
Odustao je od pokušaja napredovanja ka starcu. Nevoljko, kao da nešto vrijedno baca, stare slike sa planinarenja, godinama skupljane značke. No, starac bio je u pravu. Dug, prokleto dug put je pred njim.

........................................................lijevi nokat siječe svježe zašiveni pupak, razgrtanje................................................................................................................................

........................................................bljesak, neki olovni teret bez boje i mirisa mahom je zabio u grudi..........................................................................................................................

........................................................haos, košnica bolnih uboda u glavi................................

........................................................napokon smiraj, halapljivo sisanje grudvice kože, savršen spoj ukusa, mlijeko i krv...........................................................................................

........................................................osjećaj da će se trepavice skoriti....................................

"Sad!!!", označi profesor Gorjenev asistentu Surgorju. Otkucaji metronoma stadoše.
"Ovo je dan pravljenja istorije!!! Ponosan sam, uvaženi gospodine Krebežjev, hvala Vam, hvala Vam u ime toliko autistične djece kojoj ćemo pomoći... Teško će biti ponoviti ovakav rezultat regresivne hipnoze. Teško... Ikada!!! Asistentu Surgorj...", slavodobitno je oglasio profesor Gorjenev uz naklon mladom pomoćniku.
"Gospodine Krebežjev... Gospodine Krebežjev?!"
Starac se nijemo, nije mogao drugačije, vratio u udobnost bespomoćnosti. Prekriženi prsti na grudima tako su odgovarali ovom stanju. Kapke je sklopio. Gospodin Krebežjev je prvi zabilježen slučaj stečenog autizma najvišeg ranga u starosti. Posebno je neobjašnjivo to što je on u zaista dubokoj starosti, čak 93 su mu godine pisalo je u sutrašnjim novinama. Profesor Gorjenev, kao najistaknutiji stručnjak u ovoj oblasti, nije želio komentarisati pomenuti slučaj s obzirom da sa njim nije dovoljno upoznat. U posivljenom, manjem stupcu desno od glavnog naslova iskoristio je novinare da objavi naučnu iznenađenost i potpunu buduću posvećenost rješavanju izrazito teškog slučaja autizma kod novorođenčeta rođenog jučer. Naime, beba se nije oglasila plačem pri rođenju, a vazduh je, ipak, našao put do pluća.

Profile  

PostPosted: 26. 06. 2008. 13:38 
Moderator

Wauu :shock: . Fantastično. Fakat predobro, ova ti je jedna od boljih - valjda sam skontao - za tvoje pisanje je to meni nekad i preteško - koncept i linije. Odlično.

Profile  

PostPosted: 26. 06. 2008. 14:00 

Hvala. Blagodarim ;-) Jedan film od sinoc me inspirisa...

Profile  

PostPosted: 30. 06. 2008. 15:25 

Nepoznati virus pokojnih vukova

Čime se hraniš, pitaš
Šta te to tako goni..., ne završavaš
Sva pitanja što imalo vrijede zauvijek svršavaju upitnikom
Vrcavo ću ja, kao u igri, osim što me odaje
Ova obamrlost lijeve strane sušnog torza
Što sve je više prestar alfa mužijak vuka
Sujetan da ostane, preslab da vodi
Iz čopora, stoga, izgnan
Pa ti pričam o diobama ćelija nakon što ih preplavi nadoj
Scena što nikad zaigrale nisu čak ni propalu premijeru
Pa o onome što će rođeno biti, jednom novom tebi
Oslobođenom
(Po mitozi ti majka u amanet ostavila eliminaciju hromozoma upitnika)
Ionako ne razumiješ iako oduvijek znakovito dojiš
Sada
Kasnije svakako da
A i ja bih sve osim da kažem
Mazno k'o što djeca traže priče za laku noć
Ono što, onda, nije bilo usput
Trebalo bi ovaj sinhronitet vremena
Pretumbati po principu "Å to je gore, dole je."
Pa da vidimo kraj što je ništa do početak
Il' početak što je ništa do kraj
Da nas uvjeri da važnijeg od simbioze nema
Za parazita i organizam, organizam i parazita
Ta intimna crna rupa što sačinti bih je mogla
Neminovno uz koštanje smrti
Pošto siše k'o što izgnanog mužijaka navika siše
Da crkne bdijući nedaleko od čopora
Ne.
Mi stvaramo virus
To je ono kad nadojene ćelije umjesto u diobu
Zakorače u smrt il', sasvim svejedno,
Postanu sve što nisu

...ono, onda, nije rečeno usput
A, začudo, niti je bilo scena propale premijere
...sve ostalo je sinhronitet vremena
Nepoznati virus pokojnih vukova

Profile  

PostPosted: 01. 07. 2008. 21:42 
Moderator

Od prije par godina. U zadnje vrijeme mi se impulsi uvlače u pre-svijest i tjeraju da slikam ono što mi kažu, kao daimon koji ima osjećaje pa želi da ih ispolji. Ovo su njegovi polu-trenuci:

Prvi hod ideje

U početku bijaše misao,
U početku bijaše riječ,
U početku bijaše zvuk,
U početku bijaše slika
I tako se rodi ideja

Kao prostor ona bijaše
A ipak se činiše kao da u njem ne postoji
Ali da li postoji prostor u ideji
Pitanje je sad
Riječi su nijeme

Kao let se činiše
Kretanje od i prema ili možda u krug
Nema sumnje istina je
I kretanje je samo ideja
Onda je zvuk njeno najmilije čeljade

Ne viđaše je oči
Ali je osjetiše srca, ta maternica odgovora
Ne moraše vidjeti da su živi da bi živi bili
I vid je samo ideja
Onda sliko služi

Ne posta jednostavno
Lava je vrela i u mirovanju
ÄŒudno je vrijeme kada unazad krene
Ali je opet samo vrijeme
Ili je misao hašiš prirode

Rađanju se pridružiše
Darovi koji služe
Element je sistem
Budite Sistemi o elementi
Da bi darovi služili a rađanje imalo proporcije

Postojanje je zelene boje
A uništenje ima zvuk udarca
Riječ srce siluje i draži
Misao je znoj na koži
O idejo neka tvoj Tvorac bude zadovoljan tobom

ÄŒudno si ti stvorenje
I živ i mrtav uvijek živ i mrtav
Znaš da ne znaš a ne znaš da znaš
Ispuni svoju svrhu
I ne zajebaji se sa idejom

Profile  

PostPosted: 01. 07. 2008. 21:49 

prekrasno.

Profile  

PostPosted: 01. 07. 2008. 21:59 
Moderator

bloodflood wrote:
prekrasno.

Hvala buraz, a i nije toliko bolilo kad sam je pisao (a inače su to bolovi i to kao da dušu povraćam na oči).
Evo jedna sa kraja 2004-te, nikad je ne odnesoh u Kolaps da mi je objave bem ti ljenčugu, dakle:

Napor

Gledajući srca bića čija krv ne grije hladno meso
Uhvatih se,
U razmišljanju
Da možda bi trebalo prvo,
Zagrijati slabu krv ili možda dušu mučnu

Osjećajući slabi puls u sivom djelu jedinom toplom
Svaki put,
Kada bih
Ispustio dah pokušavajući,

Ćineći napore velike da bih barem malo uspjeo
Sjetih se,
U činu samom
Da sam propustio

Stideći se sebe i nesmotrenosti uzaludne
Zagrizoh jako,
Za srce i sivo
I ustanovih da sam uspjeo

Profile  

PostPosted: 03. 07. 2008. 14:17 

Op, artredis, fine perceptivno/hipotalamuske/zacinjene raciom (tu i tamo) poetske igre...

...samo, oko hijerarhije/poretka u prvoj strofi "Prvog hoda ideje" imam prigovor u smislu ----- 1. misao, 2. slika itd., al' preopsirno sada za objasnjenje zasto, cak i u kontektu suverenog/tvog poetskog izraza i namjere. Fino.

...btw., vezano (za me) izniman dojam misli - "Ali da li postoji prostor u ideji"... Dilema, da, jaka dilema, al' rekla bih ne, ne postoji prostor siri od same ideje u okviru iste, odnosno ona ga cijelog ispuni, a on je, valjda, prostran onoliko koliko ideja vrijedi. S druge strane, one sto vrijede toliko su radikalno iskljucive da, pretpostavljam, ne ostavljaju postora za mijesanje/nekad i istiskivanje potencijalnim poboljsanjem... I da, ne dala Namjera da elementi ikada budu sistemi po ljudskim parametrima trenutne mogucnosti saznajnog... Ikada.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 733 posts ]  Go to page Previous  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]