batman niti jedan od dosadasnjih 7 filmova (ne racunam one parodije iz '43, '49 i '66, koje se i ne smatraju oficijalnim ekranizacijama upravo zbog tog nekog naivnog i komicnog pristupa likovima i radnji) se ne moze okarakterisat kao vjerodostojan prikaz lika/likova iz stripa. ni jedan, i to ni blizu. sto ne znaci da su losi filmovi. svaki, pocevsi od prvog burtonovog iz '89, je pun netacnih informacija i dijelova karaktera likova i samog njihovog nastanka, izmjenjenih od strane pisca i rezisera. batman je cak najblizi istini (stripa). ovo govorim jer sam procitao veliku vecinu stripova (a ima ih jako puno, sto orginalnih serijala, sto bezbrojnih limited editiona i one-shot prica), i citam i dan danas, krenuvsi od prvog pojavljivanja batmana u detective comics #27 1939, pa do proslogodisnjeg reboota 52 naslova dc comicsa. recimo nastanak sve do jednog negativca u prvom serijalu (prva 4 filma) nije ni blizu tacan. koliko se sjecam. tako da kad gledas film koji je nastao na stripu koji konstantno i sve vise izlazi zadnjih skoro 75 godina, zavisi jesi li fanatik, pa ocekujes svaki detalj ispravan i tacan, ili trazis samo dobar film. ja jesam fanatik lika i stripa, ali mi ne smeta toliko par izmjenjenih detalja u prici, bar ne toliko da blatim film koji mi je dobar.
to je sto se vjerodostojnosti tice, a gluma je druga prica. keaton jeste mozda najbolji batman, ali ni bale nije daleko. malo pretjeran "growl" sto jest jest, al eto. "ona dvojica" su ok kao betmeni bili, al ko bruce wayne su prelosi bili, pogotovo kilmer, koji je prvo fizicki ni blizu mr. wayne-a, malen nekakav, ni sekunde gospodstva, ustogljen, nikakav. clooney je opet previse "kezuelan" kao bruce, al je ok ko batman. prva dva filma (batman i batman returns) su po meni vrh sto se glume tice. stvarno briljirao je svako, pogotovo jack nicholson. druga 2 su poprilicno losi sto se glume a i efekata tice, kada se porede sa prva 2. al su sasvim ok fimovi. reboot je opet drugaciji, malo mracniji, mozda cak i vjerodostojniji sto se atmosfere tice, ali mi se ne svidja sto mjenjaju izgled negativaca, ne toliko, ali dovoljno da malo bode oci. meni licno reboot trilogija nije presisala prva 2 filma, nije cak ni daleko previse, ali druga 2 definitivno i to ubjedljivo. pozitivna stvar kod trilogije je sto nije puki remake starijih filmova, sto nove negativce predstavljaju (nove za film naravno
). plus sto nije pretvoren u pederluk i emo sranja, kakva danas rade filmadzije sa nekad kultnim junacima. vidi sta je s dylan dogom bilo. navodno nolan je zavrsio s betmenom, mada forumi su prepuni nagovjestaja iz zadnjeg filma koji ukazuju da prica nije gotova, da je otvoren put za NIGHTWING-a. za one koji ne znaju nightwing je robin, kada je na preporuku superman-a, postao samostalni superjunak. eh sad, posto je momak koji bi trebao postat robin nakon radnje zadnjeg filma mladi drot kojeg je izmislio nolan, mozda se i preskoci robin, i odma uzme identitet nightwing-a. pogotovo zato sto je nolan naglasio da dok on rezira, nece biti robina.
noaln radi kao producent na man of steel, reboot superman-a. nadam se da nece biti u tonu zadnjeg dijela (petog filma) prvog serijala supeman-a iz 2006 (naravno ni ovdje ne racunam parodije iz 40tih i 50tih godina, iz istih razloga kao ni batman-a), koji je poprilicno los. prva 2 supemana su kult, druga 2 ni blizu. peti mi je bezlican totalno. nadam se da ce novi bit dobar. bar do nivoa reboota batmana.
jos da dodam nesto za batman-a, meni batman nije ni burton, ni keaton, ni nolan, ni bale. batman i bruce wayne je pravi i kakav treba biti samo u stripu. o ostalim junacima iz dc universa da i ne govorim