Kinga sam otkrio jos u osnovnoj skoli i postali smo nerazdvojni haveri. Sjecam se da sam pocetkom gimnazije imao i kolekcionarsku tinejdzersku fazu, isto k’o i za Metallicu, ono kad moras sve nabaviti, cim cujes da postoji i da to neko drugi ima. Prva Kingova knjiga koju sam procitao je bila Tamna polovina, zatim sam procitao jos neku, (Salem’s Lot, cini mi se), a onda je uslijedio IT. Eh, It sam doslovno progutao, zavrsio sam je za 5-6 dana i to je bilo to, jednosmjerna karta u svijet horrora, bez nade za povratak. Ta me se knjiga toliko dojmila da se jos sjecam mnogih scena, cak se sjecam i kako sam bio obucen kad sam je citao.
Doslovno mi se tih 6 dana citanja urezalo u pamcenje, a podavno je to bilo, tacno nekad prije pola zivota. Nakon toga sam procitao bas sve sto je King izdao i nijedna njegova knjiga me nije smorila, to je sigurno. Ali dosta njih su me ostavile ravnodusnim, pojedine su izdane samo zbog onog S. King potpisa, koji je garancija komercijalnog uspjeha.
Barker je derpe, pa necu o njemu ni pricati.
Sala mala, Barkera sam upoznao nekoliko godina kasnije, zahvaljujuci Dylan Dogovom Almanahu horrora, koji izlazi jednom godisnje. Super stvar, krcata najavama, knjizevnim preporukama, recenzijama itd. Tad nije bilo interneta, tako da sam skidao preporuke na list papira, pravio spisak horror pisaca i onda isao po bibliotekama i knjizarama i trazio njihova djela. Imam jos uvijek taj spisak i ponosno ga cuvam.
Uglavnom prva Barkerova knjiga koju sam nabavio je bila Galilee, tvrde korice, tek izdana. Sjecam se da me nije nesto pretjerano odusevila, kasnije sam se prebacio na Books of Blood serijal, bez ogromnih ocekivanja. I grdno se prevario, jer su price stvarno vrhunski napisane, imaju neku posebnu, mracnu atmosferu.. Ako se previse uzivis u citanje, cini ti se da haluciniras.
Nisam sve njegove radove procitao, od onog sto jesam bih izdvojio Everville i Weaveworld. Dosta morbidniji i splatericniji od Kinga, ali meni King ostaje kralj, ako nista drugo zbog one mladalacke ljubavi, koja me je srecom popustila. Ali ne toliko da ne glasam za njega.