Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 06. 08. 2025. 14:04

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 187 posts ]  Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 25. 09. 2005. 19:07 

AdVers wrote:
Moze se to posmatrati i na drugi nacin. Da nije bilo Tita, Hrvatska se u drugom svjetskom ratu mogla naci na strani porazenih a ne pobjednika...
Srbi Titu najvise zamjeraju zbog politike prema Albancima kojima je dozvoljeno da nekontrolisano ulaze na Kosovo, a sada se vidi cime je to rezultiralo.

da je bar hrvatska bila na strani poraženih, recimo nijemaca. a ne u paktu sa srbima i ostalim balkancima...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 25. 09. 2005. 19:18 

Cniostani wrote:
<cut>

sva današnja "bagra" jesu bili upravo najveći komunisti i postali su najveći kapitalisti. međutim, demokracija u kapitalizmu ti isto ne bude puno pomogla.

naime, svijetom vladaju moć i novac. a obično to ide ruku pod ruku.

ja ne kažem da je jugoslavija bila bolja od ovog danas, no kažem da je tito najbolje balansirao u tim vremenima te umjetne tvorevine. da je netko drugi bio na čelu, vjerojatno bismo imali umarširavanje trupa varšavskog pakta u jugoslaviju i ošli bismo kvragu. zato i nesvrstani, zato neutralnost. zato crpljenje s obje strane pri čemu nikome nisi dužan.

zato u konačnici ono što se samo 2 puta dogodilo, s tim da ovaj drugi puta u manjem opsegu s obzirom na broj država u svijetu.

209 delegacija iz 127 zemlaja, od toga 122 državne delegacije, 68 delegacija političkih stranaka, 4 delegacije oslobodilačkih pokreta, 9 delegacija međunarodnih organizacija i 6 ostalih delegacija

38 šefova država, 5 prinčeva,7 potpretsjednika republika, 6 predsjednika parlamenata, 10 premijera, 3 dopredsjednika vlada, 12 ministara vanjskih poslova, 20 članova vlada, 21 državni funkcionar.

kraj groba su prošli 4 kralja, 6 prinčeva, 31 predsjednik, 10 dopredjednika, 11 predsjednika parlamenta, 22 premijera, 12 zamjenika premijera, 47 MVP-a... iz sveke jebene države u svijetu.

ameri i iranci, kinezi i rusi, vatikan i arapi...

tito je bio uzrok stabilnosti na ovim prostorima. tito je balansirao kroz nemirne vode unutardržavnog nacionalizma, i vanjskih pritisaka.

ja ne branim uopće ideologiju samog komunizma niti socrealističko gospodarenje jer vode u propast. međutim, tito je unutar toga bio pravi čovjek za tu državu, i jedini koji je mogao kroz to povući. vidjelo se što se događalo nakon njegove smrti.

a i dalje ostaje da su balkanci lijenčine i primitivci. i s njima treba znati.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 25. 09. 2005. 19:19 

Tito nas izlito. :D
Da je komunizam uspio Rade Končar bi bio Isus Kristos.
Da li je komunizam ostvariv?! Å pekulirajmo!
Predlažem topic.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 25. 09. 2005. 19:42 

Cniostani wrote:

Ne trazite krivicu u drugima vec je trazite u svojim roditeljima koji su gradili taj truhli sistem, u partijskim knjizicama, Golim Otocima i na kraju u Titu.

jaro moj, te cestice ti komotno u svojim roditeljima trazi. moji starci "gradeci" taj, kako ti kazes, truli sistem, nisu preko skrivene mrznje bili premazani bratstvom i jedinstvom. bilo je tada ljudi (zamisli) koji su vjerovali u to da ne treba nekome jebat' mater samo zato sto mu je raspored slova u imenu malo drugaciji od sopstvenog. nista moji starci, te ni taj Tito, nemaju sa tim sto su govna isplutala na povrsinu, jer (ah ta divna nauka- fizika) govna su vazda bila laksa od vode.
to sto smo mi ostali u zabludi, te sto se dan danas poklapamo papku, eh to je neka sesn'esta prica.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 25. 09. 2005. 23:15 

Agri vid evriting abov by trenje, vala fakat.

Et Tito i komunisti su krivi za rat...jer se nisu prodali na vrijeme?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 09. 2005. 01:33 

Quote:
a i dalje ostaje da su balkanci lijenčine i primitivci. i s njima treba znati.

Kad sam ja zadnji put ucio geografiju, Balkan je obuhvatao sve ispod Save ;) Razlika je jedino sto je Hrvatska malo manje bila u kontaktu sa Turcima koji su na ove prostore donijeli ono sto je Andric najbolje opisao u "Travnickoj hronici".

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 09. 2005. 02:55 

dobro si učio geografiju.

nisam čitao travničke kronike. možeš ih ukratko prepričati?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 09. 2005. 10:43 

Knjiga na jedinstven nacin, indirektno, prikazuje mentalitet balkanskog covjeka(prvenstveno bosanca jer je radnja smjestena u Travniku, u vrijeme Napoleonovih ratova), pogotovo se osvrcuci na uticaj koji su na ovim prostorima ostavile Osmanlije... Jedna od najboljih knjiga koje sam procitao, definitivno preporuka ;)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 09. 2005. 14:01 

Shadow, ja se u sustini slazem potpuno sa tobom. Titova moc jeste bila da je balansirao Jugoslaviju i u unutrasnjem i u vanjskom smislu i da je uzivao veliki respekt u svijetu za to - ali pod koju cijenu, to je moje pitanje. Prava cijena nije samo ono sto mi placamo od 1991. godine, vec puno vise - 60% drzavnog proracuna je islo na odbranu (u Americi je za vrijeme drugog svjetskog rata islo 17%, primjera radi); svi narodi nisu uzivali ista prava unutar Jugoslavije; politicki disent je bio vrlo malo toleriran i kazne su bile neprimjerene (moja stara je radila u CKSKBiH arhivima i vrlo je dobro upoznata sa namjestenim sudjedjima, politickim atentatima licnosti itd.) Narod je sve to bio sprema trpit jer su a) imali osnovne zivotne potrebe namirene i b) nisu smjeli pisnut.

Demokracija i kapitalizam nisu savrseni oblici politickog i ekonmskog sistema, ali su daleko napredniji i humaniji od onog sto je Tito nudio. Naravno, nemoj doci u iskusenje da zabunis ovu nasu "demokraciju i kapitalizam" sa onim u zapadnoj i centralon Evropi, Americi i Kanadi. Na zalost, mi i dalje zivimo vecim dijelom u ostavstinama komunizma.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 09. 2005. 15:09 

Quote:
Demokracija i kapitalizam nisu savrseni oblici politickog i ekonmskog sistema, ali su daleko napredniji i humaniji od onog sto je Tito nudio.

U prici sa roditeljima i dosta drugih ljudi koji su mladost proveli u tome vremenu, ja nisam bas stekao utisak da se iko zalio na tu silnu nehumanost. Mozda nisu znali za bolje? Mozda, ali mislim nije to u pitanju.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 09. 2005. 15:33 

nemoj ti ni uspoređivati europsku demokraciju i američku. američka demokracija je sve samo ne demokracija. tamo postoji isto toliko slobode koliko je bilo i za tita. možda malenkost više za prominentne osobe, al za obične josipe josiće ništa... amerikanci će se sami urušiti u svom purizmu, paranoji, kapitalizmu i demokraciji. posljednja riječ u navodnike.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 09. 2005. 16:50 

Shadow:
Posto sam zivio preko 10 godina u Americi (u biti jos uvijek tamo zivim a ovdje sam "na posudbi"), mogu ti reci da se varas u vezi istih. Ali to je posebna prica.

Advers:
nisu se zalili jer nisu smjeli. Oni koji se jesu zalili, pozalili su sto su se zalili :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 09. 2005. 17:04 

Ja bih rekao da se nisu imali razloga zaliti, bar dok su stvari funkcionisale koliko-toliko kako treba.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 09. 2005. 18:07 

Samo jedna recenica tipa "I wish I could kill that bastard" a da se odnosi na trenutnog precjednika vam moze punopravno navuc federalce na vrat.

O detaljnostima "Patriot Act"-a necu ni spominjati...Vanja, Bush-ova i Clinton-ova Amerika su dvije sasvim drugacije dimenzije.

Kada cemo znat kompletni ceh totalnog debakla Americke politike na bliskom istoku u Iraku?

Koliki je profit dionicara Halliburton-a i United Defense-a, a i ostatka namjenske industrije u USA?

Zasto ne kazu jasno da je odrzavanje Socijalnog u zivotu jednostavno NEMOGUCE kad BB-ovci pokupe svoje iz fonda?

Jos par New Orleans-a i SAD ce biti gori od Rwande. Prosta racunica jedne megalomanski ogromne drzave koja omogucava kradju na "neofiran" nacin da bi zadovoljila svoje ionako katatonicne gradjane nije ni po cemu bitno razlicita od propalog kapitalizma bivse Jugoslavije, samo je poenta kod nas biti sto ofirniji u aktu kradje.

Americka demokracija...huhuhu, hihihih. Binarni izbori izmedju nijansi, ionako pola glasaca glasa ko sto mi navijamo, po familijarnoj il mahalskoj liniji. Americki sistem je takav da neko mora bit ispuslic da bi oni bili sretni...dosad su to bili komunjare, sad su Muslimani...slijedeci su Ameri sami....

A o zaljenju, pa haj se zali protiv ustava SAD pa da vidimo sta ce bit...jedino sto je upitno je velicina celije...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 27. 09. 2005. 01:19 
Administrator

Quote:
Niko nije kriv za raspad Juge vec ovaj narod sa ovih prostora i drug Tito na njegovom celu. Ko god je vjerovao u bratsvi i jednistvno Jugoslavije trebao je doc "tobe" jos u Vukovaru 1991. godine, a da ne govorim o Sarajevu, Srebrenici, Gradachcu, Trnopoljima i tako dalje.

U pravu si. Jugoslavija, odnosno to jedinstvo svih juznih slavena je "palo" nekoliko puta na ispitima u pola vijeka (do 45.). To sto je Titina juga bila najdugotrajnija je najvise zasluga Tita...
Ja kad vidim da neko prica o svim tim dobrima u Titino vrijeme digne mi se kosa na glavi. Postoji dbar moto za to vrijeme: Na se, u se i podase!
Heh ovo mi nesto vise lici na zivotinjske potrebe, a ne zivot ljudi u 20. vijeku.
Uglavnom price o dobrom zivotu su bapske price. Mislim da se jedino u komunizmu moglo desiti da prof. dr. imaju zanemarljivo vecu placu od manualnih radnika po fabrikama. :oops:

Zato ja kazem da je najbolje Izetbegovicevo djelo to sto se pobunio protiv komunizma. Da je tu i stao samo :(

Sad Advers, Andric ne pokazuje mentalitet Bosanca u Travnickoj hronici odnosno pokazuje ali Bosanca muslimanske vjeroispovjesti kojeg on naziva Turcinom!!! I mene je odusevila sve dok nisam procito neke eseje i naucne radove o andricevim djelima. Dok nisam sazno da se divio Njegosu i slicne stvari.

Quote:
Da je komunizam uspio Rade Končar bi bio Isus Kristos.

:D :shock: :?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 27. 09. 2005. 05:35 

Sa Andricem mogu samo dupe obrisat, ako eventualno i to :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 27. 09. 2005. 10:39 

Quote:
Sad Advers, Andric ne pokazuje mentalitet Bosanca u Travnickoj hronici odnosno pokazuje ali Bosanca muslimanske vjeroispovjesti kojeg on naziva Turcinom!!! I mene je odusevila sve dok nisam procito neke eseje i naucne radove o andricevim djelima. Dok nisam sazno da se divio Njegosu i slicne stvari.

Pa ne samo njih. Fino je opisan i mentalitet i polozaj ostalih naroda, nije malo napisano o franjevackom svestenstvu, cak i jevrejima itd. Ja u Andricevom djelu ne vidim nikakvog nacionalizma, vec samo izuzetno realnu sliku proteklog vremena, svidjela se ona nekima ili ne. Te kvazinaucne kritike me apsolutno ne zanimaju, mislim da sam mogu formirati misljenje na osnovu onoga sto sam procitao, a to je bar u ovom slucaju lako.

Quote:
Sa Andricem mogu samo dupe obrisat, ako eventualno i to

Care to elaborate?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 27. 09. 2005. 12:25 

Seri ti kolko hoces Libijac, na college-u si u Americi, studiras, radis sta hoces, cak su ti dali i part-time posao. Mozes pisat sta hoces, mozes se klanjat Satani ako hoces, mozes bukvalno radit sta hoces. Ustav mozes mjenjat amandmanima (svake godine se predlazu novi) i niko nije zavrsio u zatvoru zbog toga. Zato mojne bogati poredit titinu Jugu sa Amerikom, jer to je vise nego absurdno.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 27. 09. 2005. 12:44 

jedna od najvecih zasluga tita i njegovog rezima je ta sto nas je ucio da ne mislimo svojom glavom i da razloge svoje nevolje uvijek trazimo u (kapitalistickom) "okupatoru" (a za njega smo se spremali i kroz casove o minama i M16-kama hmm). pa nisu nam valjda ameri i slicni njima krivi tome sto smo imali onakav sistem obrazovanja, koji je bio produzena ruka drzavanog apartusa i njegovih vrijednosti i u kojem se vjecito propagirala snaga autoriteta, ustajale ideje i nekriticnost, a naucno-istrazivackim radom (ako ga je ikako bilo) mogli su se baviti oni koji ne doticu pitanja ideologije i prakse sistema i odnosa u drustvu. u to vrijeme nije bilo sanse da citas likove tipa andrica i da napises javno da ti se ne svidjaju njegovi stereotipni portreti bosanca kao "turcina," jer to bi izazvalo "svakve" rasprave. a o kritici marksizma, koji se tada ucio vec u srednjoj skoli, da i ne govorim. rezultat jednog takvog sistema razmisljanja da kod nas ljudi jos uvijek cekaju nekakvog novog titu da ima kaze kako dalje, a dotad ce oni ispijati kafe i zaliti onog starog. vala ce se ti isti dobro nacekati.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 27. 09. 2005. 14:59 

Cniostani wrote:
Seri ti kolko hoces Libijac, na college-u si u Americi, studiras, radis sta hoces, cak su ti dali i part-time posao. Mozes pisat sta hoces, mozes se klanjat Satani ako hoces, mozes bukvalno radit sta hoces. Ustav mozes mjenjat amandmanima (svake godine se predlazu novi) i niko nije zavrsio u zatvoru zbog toga. Zato mojne bogati poredit titinu Jugu sa Amerikom, jer to je vise nego absurdno.

Jeste, mozes govna jesti amandmanima, a ne mjenjat' ustav. Haj' se ti lijepo vrati, pa budi jos deset godina u Americi...il' mozda, ipak, dozivotno. Ova drzava vapi za tvojim istomisljenicima.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 187 posts ]  Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]