Page 1 of 3

sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 15:45
by shitpifter
e znam sto posto da vas masu obožava sireve, aj ovde pišite o tome, i napišite ako znate gdje sde ima kupit i kolko je para.


u merkatoru ima uzet holandska gauda original, jooo sira, opasan je drama!

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 15:48
by lord krvolok
Jbg ja sibam vecinom nemasni mladi sir,zbog teretane,nea masnoca u njemu nista,smeka ko kurac,i ima jos jedan,jos gori ne znam mu ime :D

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 15:56
by sihirbog
samo domatje

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 15:59
by Stargazer
Sirevi su najukusnija hrana na svijetu :) Ne znam jel ima u Bosni, al ovo su moji all-time favoriti:

Époisses de Bourgogne. Njega sam otkrio negdje prosle godine, i stvarno je mocan. Pogotovo u kombinaciji sa nekim jakim crvenim vinom. Ne znam ni jednu drugu hranu da tako "procvijeta" u kombinaciji sa vinom.
Image


Roquefort. Dominantan i jedinstven ukus.
Image

Parmigiano-Reggiano, iliti pravi Parmezan.
Image
o ovome se ne treba pricati.

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 16:06
by shitpifter
joj što ovaj prvi dobro izgleda.


e, aq jel se ovaj pravi parmezan jede ono ko prašina, il se može ovako?

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 16:09
by Stargazer
Ovaj prvi, Epoas, je najsmrdljiviji sir koji sam ikad vidio. Treba ga drzati u drvenoj kutiji, pa onda u tegli, da ne zasmrdi citav frizider. Zakon :D

Meni je parmezan najbolji kad se isjece na skrooz sitne listice, i izlomi, al za to treba poseban noz. U nedostatku toga, dobra je i prasina :) Mada se uglavnom jede kao dodatak za neku pastu...

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 16:13
by Obezglavator
Slabo ja to konzumiram , ali znam udariti po vlašićkom i zagrebackom , nisu mi losi a ove ostale nisam bas probavao .

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 16:21
by Medieval
Ja samo vlašićki kravlji.Ne mogu sireve koji smrde nikako :?

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 16:25
by as_the_sun_sets
Mladog sira pola kile svaki dan, minimalno...

Obozavam Trapist, ma sve sireve mnooogo volim, steta sto su masni kao infarkt, 100 grama sira i pojeo si toliko nezdravih masnoca da cijeli dan nista masno ne smijes u se staviti :(

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 16:32
by primjer
nista masno u se ne smijes stavit? :lol:

volim i ja sireve sve vala, al sam proslo ljeto samo to jeo. zaredali festivali, nisam kuci preko mjesec dana bio. i to sve one jeftine gaude i edamere iz merkatora i picki maternih, kad mi na nos nije izaso covjece. i kombinovo sa najjeftinijim vinima

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 16:51
by lord krvolok
Ja juce za rucak 15 jaja i slanine,jel to zdravo?? :D

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 16:53
by Obezglavator
lord krvolok wrote:
Ja juce za rucak 15 jaja i slanine,jel to zdravo?? :D


Jebi ga sad stari , 15 jaja ako si pojeo svaka ti cast ......

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 16:53
by Arinoe
as_the_sun_sets wrote:
100 grama sira i pojeo si toliko nezdravih masnoca da cijeli dan nista masno ne smijes u se staviti :(


Istina. Zato je jedna pica 'opasnija' nego ostali fast food, ugljikohidrati i tri vrste proteina, meso, gljive i neki punomasni sir na to sve. Smrt za organizam.

Volim apsolutno sve sireve, osim onih topljenih a la Zdenka i Meggle jer su masni do bola.

Moji favoriti su obični mladi i travnički, grčka feta, općenito bijeli sirevi. Parmezan je isto nezaobilazan u nekim jelima, ali nervira me što kod nas svi koriste onaj 'u prahu', ali ruku na srce i nema nekog izbora u našim radnjama/marketima.

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 17:03
by lord krvolok
Obezglavator wrote:
lord krvolok wrote:
Ja juce za rucak 15 jaja i slanine,jel to zdravo?? :D


Jebi ga sad stari , 15 jaja ako si pojeo svaka ti cast ......


Ne znas me ;-)

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 17:18
by as_the_sun_sets
Arinoe wrote:
as_the_sun_sets wrote:
100 grama sira i pojeo si toliko nezdravih masnoca da cijeli dan nista masno ne smijes u se staviti :(


Istina. Zato je jedna pica 'opasnija' nego ostali fast food, ugljikohidrati i tri vrste proteina, meso, gljive i neki punomasni sir na to sve. Smrt za organizam.

Volim apsolutno sve sireve, osim onih topljenih a la Zdenka i Meggle jer su masni do bola.

Moji favoriti su obični mladi i travnički, grčka feta, općenito bijeli sirevi. Parmezan je isto nezaobilazan u nekim jelima, ali nervira me što kod nas svi koriste onaj 'u prahu', ali ruku na srce i nema nekog izbora u našim radnjama/marketima.



Kakve veze proteini imaju sa nezdravom hranom? Protein je dobar ma iz kog izvora dosao, pa taman kombinovao 6 razlicith proteina odjednom, MASTI i nezdravi hidrati su problem ;)

A topljeni sir, isfurao sam se kada sam ucio mljekarstvo i pravljenje sira, koja je to prevara, da citiram knjigu:

"Kao sirovinu za pripremanje topljenog sira koristimo deklasirane masne i polumasne sireve, koji su povuceni iz upotrebe zbog isteka roka trajanja ili drugih razloga."

Jos na to dodaju soli vjestacke i stosta fino i "zdravo" :)

Mamu im, a topljeni sir skuplji od svjezeg, pu pu pu!

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 17:19
by VorteX
Mladi sir, feta, Livada, suhi sir...

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 17:34
by Striker
Livada i feta ona stara..crveno bijela !!!

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 18:08
by Smrdo
Mladi, Edamer, Livada, Feta, Suhi, Zdenka

Al dobar je preko ljeta mladi onako pravo hladan

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 18:31
by Arinoe
as_the_sun_sets wrote:


Kakve veze proteini imaju sa nezdravom hranom? Protein je dobar ma iz kog izvora dosao, pa taman kombinovao 6 razlicith proteina odjednom, MASTI i nezdravi hidrati su problem ;)


Kombinacija proteina i ugljikohidrata kakva je npr. u jednoj pizzi je LOŠA jer je teško probavljiva. Kada bi cijeli život razdvajali UH i proteine u ishrani riješili bi se mnogih zdravstvenih problema i viška kilograma. I nisu svi proteini zdravi, tipa suho meso, žumance, punomasni sirevi, bla, bla...Stoji činjenica da su UH štetniji, ali se ipak moraju unositi u određenoj količini.

Re: sir

PostPosted: 13. 06. 2010. 18:40
by shitpifter
ja to gledam tradicinoalno - ko jede svega i puno, taj je zdrav, ko ne jede, taj nije