Neko je nesto vec trebao preduzet da ti dodjes i da tvojoj guzici bude dobro. Ma, nabijem te ja. Odjebi!!!... al', ono bas. Koji te kurac ista vuce da seres iz te globalne vukojebine povrsnih ljudi (cast izuzecima kojih uvijek ima) koji nisu u stanju, nisu nauceni, ma, nije o njima brinuto kao o ljudskim bicima da bi mogli zasnovat odnose, bilo kakve odnose na realnim, prakticnim, ljudskim, dubljim osnovama. Seres, Libija, seres k'o foka. Bila sam ja u Amerikama jos kao klinka, na duze periode. Jok, nisam zivjela kod nasih kenjaca, zivjela sam kod domicilnih ljudi, Amerikanaca. U vise gradova, u vise saveznih drzava. I... znas sta? Osjecala sam se da uvijek, jos kao klinka, heeeeeej, trebam prestizati sebe, da je uvijek malo vremena, da se sve nesto mora. Mozes ti kenjat sta hoces, al' to je tamo REZIM!!! u onom najgorem obliku (nesto seru Kastru, nabijem ih ja kolektivno!!!), zajebace te sa svih strana. Ne mozes, kao posten covjek, imat svoj kes u rukama, zovu te iz banke nakon mjesec dana polozenih para i pitaju: 'Os ti dje ulozit ove pare il' da ti zaracunamo porez, pa onda mozes dici ono sto ostane. Ekonomija im je uvijek bila i ostala zasnovana na kretanju imaginarnog novca, imaginarnih vrijednosti. Kad steknes malo bogatstvo ne moze ostati na tome, nedaju da budes zadovoljan, da je tebi dosta, vec moras dumat dalje, dalje se prestizat, mislit samo oko tog jebenog novca ako hoces da ti nesto ostane do kraja zivota, do penzije, za mirovanja i prostog uzivanja. Nabijem ih ja u njihove berze i citanje Wall Street Journala ujutro uz kafu il' sokic, prije jebenog tusiranja. Da ne pricam o zdravstvu, ne mozes zube popravit posteno, moras mislit da to posebno izdvojis cak i ukoliko si relativno dobrostojeci. Zasnivanje porodice, hoces da se porodis - porod i jedan dan lezanja u bolnici (heeeej, jedan dan, Bog ga nejebo, nije ni zaraslo) kaze, iskesiraj 5 000 zelenih. MRSH!!! O obrazovanju da ne pricam. Ljudska prava na obrazovanje - kurac pregolemi. Moras biti mali novi Anstajn, ako si siromasan, sa dobrim pravnim savjetom koji se placa, da bi upisao univerzitet koji zasluzujes. Sistem pravljenja robova, jebenih obicnih ROBOVA, masina, radne snage, NEMISLECE radne snage. I uvijek neka takmicenja, dokazivanja, prljave igre. Meni nes' drzat pridike kako su ovo predrasude, nisu, istina je do zadnje rijeci. Ja svoju zemlju volim, 'os da ti kazem da sam patriota. Jesam, sta hoces?!!! Volim sto u njoj mogu nesmetanije i brze da se razvijam (jer imam slobodnog vremena dovoljno), da radim na nekim svojim stvarima koje su mi kurcu cejf. Romanticarski, starogrcki ideal... Jeste, sta je?!!! Svako bira svoj put, to se postuje i mora, al' nes' ti popovati nekom sto ostaje u zemlji u kojoj je rodjen zato sto si ti skontao nesto drugo. Ljudi ce ovdje ostat, ljudi koji vrijede, uvijek ce ih biti. Evo, artredis, ima momak srca, ima energije, ima i znanja, bice i iskustva s godinama. Prekalice se. Peti, deseti. Ne mozes u ovom dobu u Bosni, dobu u kojem se u srednjoj generaciji kuva onaj kont socijalistickog samoupravljanja, a guraju ih u "demokratske tokove" po USAID i OSCE principu (a to sirovi, kapitalisticki, americki interes, ne bosanski), ovako jadni kakvi jesmo, bez sistema za obicnog covjeka, a sa i te kakvim sistemom za guzonje i one sa rodbinskim, kriminalnim i inim vezama ici na zgrade, na hooo ruk, sa transparentima, zvizdaljkama, kamenicama, mesom. Ne ide, to je utopija sada. Kasnije, kad se sistem uspostavi, kad te nece moci mlatit kako mu je kurcu cejf i onda se uslikat na televiziji u centralnoj informativnoj emisiji i prijetiti svekolikom gradjanstvu, kasnije ce biti vrijeme za te male revolucije. Sada, sada se mora suptilno misliti, osmisljavati, svako za sebe i djelovati koliko moze... u skladu sa svojom pozicijom i mogucnostima. Ja imam vjere u svoju zemlju i njene ljude, sve ljude. Vremena ce trebati jebeno puno, al' ce biti, bice!!! Jesmo li vecinski musavi - jesmo, jel' vecinski ne znamo nos obrisat osim rukavom - jeste, jel' nas velika vecina prakticno nepismena za zivot u ovom vremenu - jeste, jel', prije svega, ne znamo ni sta su nam prava ('ajd, da zaobidjemo cinjenicu da, i ako ih znamo, da ce nas vjerovatno skenjat petogodisnji i vise sudski sporovi) - jeste. No, ima mladosti, ima pameti, ima snage, one samoinicirane, unutrasnje, samoskontane snage. I to mnogo vise no po Evropama i Amerikama uz sav njihov megalomanski propratni marketing, jer I RAZMISLJATI je njima, u vecini, nametnuto. Ovdje treba marketinga, samo toga, nekih alternativnih vrsta marketinga jer su mediji najvece ZLO ovog drustva, najvece, znam sta pricam. Ne politicari, mediji!!! A uloga bi im trebala biti potpuno drugacija. Cast izuzecima kojih ima, naravno, cast pojedinim medijima i, u vecini, pojedincima u medijima inace.
Pišanje, zapišavanje... Uh, kako mi se to gadi! Nedam!, al' bas nedam!!! Od mene dosta, fakat.
|