Sad bas procita i sjeba se pravo
bio mi je jedan od najdrazih gitarista, volio sam vazda sve one hard rock albume u 80-im sto je napravio, ali i ona prva 2 blues albuma s pocetka 90-ih...posle je malo previse eksperimentiso za moj ukus, ali te stare albume i dan danas slusam redovno.. A imo je cojk i najbolji ton na gitari..ikad
Legendarni gitarista Gary Moore preminuo je u 58. godini u hotelskoj sobi u Å paniji, gdje je otiÅ¡ao na odmor. Moore je roÄ‘en u Belfastu, a bio je Älan kultnog irskog rock sastava Thin Lizzy.
Menadžer banda rekao je za BBC da je Moore preminuo u ranim jutarnjim satima u nedjelju. Moore je u band stigao na poziv pjevaÄa Phila Lynotta. Kasnije je ostvario bogatu solo karijeru, a bio je i Älan irske grupe Skid Row.
Svoju je karijeru poÄeo sa svega 16 godina kada je iz Belfasta preselio u Dublin 1969. godine kako bi se prikljuÄio bandu Skid Row.
Kasnije je poÄeo svirati u grupi Thin Lizzy gdje je zamijenio Erica Bella.
Bell je rekao da je još uvijek šokiran vijesti o Moorevoj smrti.
"JoÅ¡ uvijek ne mogu vjerovati. On je bio zdrav. Bio je odliÄan gitarista i posvećen muziÄar", rekao je Bell.
Tokom karijere Moore je svirao razliÄite žanrove, od bluesa, preko metala do hard rocka. Na sceni je nastupao sa najvećim muziÄkim zvijezdama, a izdao je viÅ¡e od 20 studijskih albuma.