Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 03. 07. 2025. 09:09

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 39 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Otisao El Comadante
PostPosted: 19. 02. 2008. 19:07 

E, ovo je VIJEST...

Image
Ostarjeli i oboljeli El Comandante je napustio kormilo jedine komunističke države u zapadnoj hemisferi nakon 49 godina na vlasti

Oboljeli kubanski lider Fidel Castro saopćio je u utorak da se neće vratiti vođenju države kao predsjednik, povlačeći se s mjesta šefa države 49 godina nakon što je osvojio vlast u oružanoj revoluciji.

Castro (81), navodi u saopćenju, neće tražiti novi predsjednički mandat kada se Narodna skupština sastane 24. februara, javio je AP.

"Mojim dragim sunarodnjacima koji su mi dali izuzetnu čast u posljednjim danima birajući me za člana parlamenta, poručujem kako nemam nikakvih aspiracija da prihvatim -ponavljam nikakvih aspiracija da prihvatim - položaj predsjednika Državnog vijeća i glavnog komandanta", navodi Castro u izjavi objavljenoj na web siteu glasila Komunističke partije, novina Granma.

Američki predsjednik George W.Bush izjavio da bi povlačenje Castra trebalo dovesti do "demokratske tranzicije" u zemlji.

"Ja to vidim kao period tranzicije i to treba da označi početak demokratske tranzicije za kubanski narod", rekao je Bush tokom svoje posjete Rwandi, u okviru afričke turneje.

Američki predsjednik je također izvršio pritisak na međunarodnu zajednicu da ne privilegira" stabilnost" nauštrb demokratije na Kubi.

Očekuje se da Narodna skupština imenuje njegovog (Castrovog) brata i izabranog nasljednika Raula Castra (76) za predsjednika umjesto Castra, koji se nije pojavio u javnosti skoro 19 mjeseci nakon što ga je zahvatila još neobjavljena bolest.

Njegovim povlačenjem spuštena je zavjesa na političku karijeru koja se protezala od početaka hladnog rata i preživjela je američko neprijateljstvo, pokušaje ubistva u organizaciji CIA-e i pad sovjetskog komunizma.

Karizmatični vođa čuven po svojim dugim govorima koje je držao u vojnim uniformama, Castro je postao ličnost kojoj se dive u Trećem svijetu zbog prkošenja Sjedinjenim Državama a protivnici ga smatraju tiraninom koji guši slobode.

Njegova bolest i odlazak s čela Kube povećali su sumnje oko budućnosti jedine komunističke države u zapadnoj hemisferi.

Bradati lider koji je osvojio vlast u oružanom ustanku protiv diktatora koji je imao američku podršku u 1959. privremeno je predao vlast mlađem bratu nakon što je podvrgnut hitnoj operaciji kako bi mu se zaustavilo unutrašnje krvarenje sredinom 2006.

Castro je otada viđan jedino na slikama, izgledajući iscrpljeno i krhko, iako se njegovo zdravlje poboljšalo dovoljno prije godinu dana da mu dopusti pojavljivanje u javnosti putem članaka objavljenih u kubanskoj državnoj štampi.

Castro bi mogao ostati politički utjecajan kao prvi sekretar vladajuće Komunističke partije i stari državnik.

Raul Castro, dugogodišnji ministar odbrane, upravlja zemljom od 31. jula 2006. kao vršilac dužnosti predsjednika države. On je povećao nadanja u ekonomske reforme koje bi poboljšale živote Kubanaca, ali tek treba da ispuni svoja obećanja.

mondo/radiosarajevo.ba

Profile  

Post subject: Re: Otisao El Comadante
PostPosted: 19. 02. 2008. 19:26 

Legenda,vjecito postovanje!

Profile  

PostPosted: 19. 02. 2008. 20:22 

Who gives a fuck...

Profile  

PostPosted: 19. 02. 2008. 20:42 

de otiso?

Profile  

PostPosted: 19. 02. 2008. 21:35 

u peMziju

Profile  

PostPosted: 19. 02. 2008. 22:14 
Moderator

Ko mu jebe mater...I ko ce plakaz za njim??
Nostalgicari??...koga boli kurac za Comandantea :lol:

Last edited by Nameless on 21. 02. 2008. 21:14, edited 2 times in total.

Profile  

PostPosted: 19. 02. 2008. 22:18 
Moderator

nemoj tako, cojk je bio l00d :mrgreen: :lol: :lol:

Profile  

PostPosted: 19. 02. 2008. 22:36 

hehehe, neće legenda daleko, koliko sam čuo buraz će ga zamjenit tako da će mu davati instrukcije nešto sam siguran u to:)

a inače su mi on i kuba nekako među posljednjim simbolima onog vremena od prije rata. sve se ili izmjenjalo ili nestalo samo su kuba i fidelaga onakvi kakvi su bili...

Profile  

PostPosted: 19. 02. 2008. 23:20 

ostali su: Muamer, Sirija (sin naslijedio "socijalistickog" vodju)...nek bolje upoznati sa Afrikom i Juznom Amerikom dopune.

Ne bih sad ulazio u sfere o kojim povrsno znam, al takvi "revolucionari" mi mogu kurca popusit. Jel to u citavoj Kubi nije bilo podobnijeg naslijednika od Raula, il je Kuba jednostavno privatna prcija. Iskustvo sa Gadafijem mi potvrdjuje potonje. Takvi lideri su "supeeeer" samo onima koji ne moraju pod njima dan provest. Iskljucujuci kokuze u ekspedicijama "budzetnog turizma" kao onu Spanjolsku gamad sto ljeti po carsiji reze salamu na sred ulice i pravi sendvice...

Profile  

PostPosted: 19. 02. 2008. 23:50 

stari serator wrote:
ostali su: Muamer, Sirija (sin naslijedio "socijalistickog" vodju)...nek bolje upoznati sa Afrikom i Juznom Amerikom dopune.

hahaha, čitam ovo tvoje i vidim
muamer, groša...
nek bolje upoznati sa čaršijom i vratnikom dopune... :lol:

Profile  

PostPosted: 19. 02. 2008. 23:50 

Ortodoksna utopisticka komunjara, ko i svaki drugi slican njemu..
Boli me neka stvar.. da ne budem vulgaran..

Profile  

PostPosted: 20. 02. 2008. 01:23 

Image

Profile  

PostPosted: 20. 02. 2008. 12:20 

A sto li ce Amerika zadovoljno trljat prstima...Nakon skoro pola stoljeca nemijesanja u unutarnje poslove Kube, vjerojatno ce im to ponovno bit omoguceno...I izrabljivanje kubanskog naroda nakon sto preuzmu nacionalne pogonske resurse kao rafinerije nafte, secerane i sl. stvari po kojima je Kuba poznata :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 20. 02. 2008. 18:15 

Nek' me povuce za stidne OVA OMLADINA sto nema dovoljno godina da se sjeca nekih romanticnih stvari, niti dovoljno interesovanja da sazna o istima.

Doma, vrati fotku Tita i Castra!!!

VIVA EL COMANDANTE!!!

Profile  

PostPosted: 20. 02. 2008. 19:25 

~°~ wrote:
Doma, vrati fotku Tita i Castra!!!

YES MA'AM :mrgreen:
Image

Profile  

PostPosted: 20. 02. 2008. 19:55 

passanger wrote:
A sto li ce Amerika zadovoljno trljat prstima...Nakon skoro pola stoljeca nemijesanja u unutarnje poslove Kube, vjerojatno ce im to ponovno bit omoguceno...I izrabljivanje kubanskog naroda nakon sto preuzmu nacionalne pogonske resurse kao rafinerije nafte, secerane i sl. stvari po kojima je Kuba poznata :mrgreen:

Jah, al kad se rijese Raula, pa onda i njegovih cukun-unuka...

Takvi kao Castro ne silaze sa vlasti, to je samo tanko prikrivena totalitaristicka monarhija.

No respect!

Secer Amerima ne treba. Oni ga ionako ne koriste ;)

Profile  

PostPosted: 20. 02. 2008. 20:40 

To Doma!!!

U pravu si Libija potpuno, to oko totalitarizma, al' to nekako nikako ne utice na moju percepciju vrijedosti ONOGA KOJI SE USUDIO usprotiviti, te generalno zov tog nekog vremena o kojem svjedoce i ove fotke. Heh, e da sam prosjecni stanovnik Cube sa mozda malo sirim mentalnim aspiracijama, vjerovatno bih dosta korigovala ove stavove.

Profile  

PostPosted: 20. 02. 2008. 22:53 

Pa to i jest poanta, zamisli se u poziciji obicnog puka s istim stavovima i aspiracijama, mislis da bi ih ispunila..? ahaa.. ne vidim svrhu u nekom divljenju totalitaristickom, k tome utopistickom, sustavu i samovolji pojedinaca.. jedino eventualno samom djelu i karizmaticnosti doticnog..
Al stoooo dalje od mene, bio omotan velom komunizma, fasizma, nacizma, cega-vec-izma, neka hvala..

Profile  

PostPosted: 20. 02. 2008. 23:28 

~°~ wrote:
To Doma!!!

U pravu si Libija potpuno, to oko totalitarizma, al' to nekako nikako ne utice na moju percepciju vrijedosti ONOGA KOJI SE USUDIO usprotiviti, te generalno zov tog nekog vremena o kojem svjedoce i ove fotke. Heh, e da sam prosjecni stanovnik Cube sa mozda malo sirim mentalnim aspiracijama, vjerovatno bih dosta korigovala ove stavove.

Najlakse je tudjim k****m gloginje mlatit ;)

Profile  

PostPosted: 21. 02. 2008. 10:46 

Zivjo Castro!

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 39 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]