E, ovo je VIJEST...
Ostarjeli i oboljeli El Comandante je napustio kormilo jedine komunistiÄke države u zapadnoj hemisferi nakon 49 godina na vlasti Oboljeli kubanski lider Fidel Castro saopćio je u utorak da se neće vratiti voÄ‘enju države kao predsjednik, povlaÄeći se s mjesta Å¡efa države 49 godina nakon Å¡to je osvojio vlast u oružanoj revoluciji.
Castro (81), navodi u saopćenju, neće tražiti novi predsjedniÄki mandat kada se Narodna skupÅ¡tina sastane 24. februara, javio je AP.
"Mojim dragim sunarodnjacima koji su mi dali izuzetnu Äast u posljednjim danima birajući me za Älana parlamenta, poruÄujem kako nemam nikakvih aspiracija da prihvatim -ponavljam nikakvih aspiracija da prihvatim - položaj predsjednika Državnog vijeća i glavnog komandanta", navodi Castro u izjavi objavljenoj na web siteu glasila KomunistiÄke partije, novina Granma.
AmeriÄki predsjednik George W.Bush izjavio da bi povlaÄenje Castra trebalo dovesti do "demokratske tranzicije" u zemlji.
"Ja to vidim kao period tranzicije i to treba da oznaÄi poÄetak demokratske tranzicije za kubanski narod", rekao je Bush tokom svoje posjete Rwandi, u okviru afriÄke turneje.
AmeriÄki predsjednik je takoÄ‘er izvrÅ¡io pritisak na meÄ‘unarodnu zajednicu da ne privilegira" stabilnost" nauÅ¡trb demokratije na Kubi.
OÄekuje se da Narodna skupÅ¡tina imenuje njegovog (Castrovog) brata i izabranog nasljednika Raula Castra (76) za predsjednika umjesto Castra, koji se nije pojavio u javnosti skoro 19 mjeseci nakon Å¡to ga je zahvatila joÅ¡ neobjavljena bolest.
Njegovim povlaÄenjem spuÅ¡tena je zavjesa na politiÄku karijeru koja se protezala od poÄetaka hladnog rata i preživjela je ameriÄko neprijateljstvo, pokuÅ¡aje ubistva u organizaciji CIA-e i pad sovjetskog komunizma.
KarizmatiÄni voÄ‘a Äuven po svojim dugim govorima koje je držao u vojnim uniformama, Castro je postao liÄnost kojoj se dive u Trećem svijetu zbog prkoÅ¡enja Sjedinjenim Državama a protivnici ga smatraju tiraninom koji guÅ¡i slobode.
Njegova bolest i odlazak s Äela Kube povećali su sumnje oko budućnosti jedine komunistiÄke države u zapadnoj hemisferi.
Bradati lider koji je osvojio vlast u oružanom ustanku protiv diktatora koji je imao ameriÄku podrÅ¡ku u 1959. privremeno je predao vlast mlaÄ‘em bratu nakon Å¡to je podvrgnut hitnoj operaciji kako bi mu se zaustavilo unutraÅ¡nje krvarenje sredinom 2006.
Castro je otada viÄ‘an jedino na slikama, izgledajući iscrpljeno i krhko, iako se njegovo zdravlje poboljÅ¡alo dovoljno prije godinu dana da mu dopusti pojavljivanje u javnosti putem Älanaka objavljenih u kubanskoj državnoj Å¡tampi.
Castro bi mogao ostati politiÄki utjecajan kao prvi sekretar vladajuće KomunistiÄke partije i stari državnik.
Raul Castro, dugogodišnji ministar odbrane, upravlja zemljom od 31. jula 2006. kao vršilac dužnosti predsjednika države. On je povećao nadanja u ekonomske reforme koje bi poboljšale živote Kubanaca, ali tek treba da ispuni svoja obećanja.
mondo/radiosarajevo.ba