Khm, jos cemo upasti u zamku nepotrebne mistifikacije gradjanin/urbana raja vs. malogradjani/papci... Lose, lose, u ovom kontekstu izuteno lose. Andrej je sa tom tezom krenuo, koliko sam shvatila... U pravu si, jarane, pricali smo neki dan (bas u subotu nakon PRAVIH PROTESTA!!!) o tome, sjetices se, ali to bi trebao biti predmet kakve kvalitetne socioloske studije, to je sad zaista krajnje pogubno... Evo zasto, a stojim iza svake, - BOSNA JE ODAVNO U LJUBAVI SA TIM USKIM, MALOGRADJANSKIM DUHOM U NEKOM GENERALNOM PRESJEKU. Tacno je, prije rata je u Sarajevu bilo gradjana, onih koji su znali svoja gradjanska prava i obaveze, pravila funkcionisanja u urbanoj sredini, dakle, drustveno-svjesno izgradjenih ljudi, danas ih ima mnogo manje, tacno, ali su i onda BILI U MANJINI. Vjeruj mi, tako je. E, sad, selo je selo, tu se nema i ne smije nista prigovoriti, tamo vlada obicajno pravo, takodjer jasna pravila, no, nazalost, ono izumire. Ustvari, zelim poentirati da se u B&H, negdje pocetkom '80., uzurbano pocela kreirati neka nova grupa sve brojnijih (a oni su danas najbrojniji) ljudi - malogradjana, odnosno socioloska grupa koja je u relativno kratkom vremenu nekako nakaradno nakalemljena u gradove i prefernije dijelove gradova. Taj veliki zadatak, zaista podvig ako se gleda s migracione strane, okoncao je, ali i dao nove podstreke za isto, rat.
I sta bismo mi, koji se osjecamo i djelamo kao svjesni gradjani ovog grada i nase drzave, trebali? Istjerat brdjane iz urbanih sredina? ... a takvih sredina danas ima, u doslovnom smislu rijeci - da se ne lazemo -, u svega cetiri, pet gradova koji se mogu nazvati gradovima. Ne, upravo suprotno, a cesti su takvi primjeri u istoriji drustava - ta manjina pojedinaca svjesnih svojih gradjanskih prava treba romanticarsko-idealisticki pristupiti svojoj odgovornosti u cilju svjetlije buducnosti drzave u kojoj zivi. Ona MORA imati odgovor za saniranje bijede i poboljsano opste i specijalisticko obrazovanje malogradjana koji su, odavno, nasi sugradjani, doduse nesvjesni sta ta gradjanstina jeste. Razumijes?
Nasa se intelektualna misao svela na, vise-manje, dvije grupe ljudi. Prve, one romanticne intelektualce kakav je, recimo, M. Filipovic (sto li ga, Boze, zovemo "Tunjo" i sta mislis ko mu je taj nadimak dao), covjek star, ali hvala bogovima, jos uvijek mentalno ostar, no, do kada (i samo nekoliko onih poput njega). I one druge, konformisticke intelektualce koji samo kontaju kako ce kakvu pride dnevnicu staviti u dzep gostujuci kao predavaci/prodavaci magle na raznim seminarima, simpozijumima, kurcima, palcima medjunarodnih i inih NVO. A sta rade oni koji bi ih trebali naslijediti?... oni koji imaju i genetskog i stecenog intelektualnog i senzibilnog materijala za tako nesto. Znas sta oni rade?! Kad se zalomi kakva rasprava o ustavu, kvalitetu obrazovnog sistema ili zdravstva, kao po difoltu reaguju ovako - ma, pusti se suplje price, sta mi mozemo promijeniti, mi smo manjina, treba bjezati iz ove zemlje i sl. Ili, jos cesce, ali jos i gore, ja sam apolitican, mene to ne ineresuje, smara me i onda ga svaku ili svaku drugu noc gledas kako po parkovima i raznim mjestima pisanja raznoraznim sredstvima sistemski unistava izgradjene neuronsko-sinapsicke veze.
Nasrah se ja opasno, ali zaista mislim da je krajnje vrijeme da o ovakvim stvarima ozbiljno pocnemo razmisljati, da ozbiljno pocnemo razmisljati o SVOJOJ ODGOVORNOSTI, jer drustvo nije nista drugo nego slika svih nas pojedinacno. Dosta mi je vise izostanka MINIMUMA AKCIJE unutar populacije koja bi morala biti prva u redu ZA PROMJENE, tih samosvjesnih gradjana. Sto se mene tice, trazli smo /odnosno nismo nista cinili, sad je vrijeme ili da trpimo i dalje (jer smo JAKI SAMO NA JEZIKU) ili da pocnemo DJELOVATI.
|