Nego, licno iskustvo... Ode Ormus u Tuzlu i zacuje se jednom: "Nema Boga!"... ide koncert dalje, pa ja prosrah ono u sta zaista vjerujem, jedan od dva, kao, razgovora sa publikom ili provokacija, kako hocete, tokom svirke i kazem, otprilike: Nego, ljudi, ja sam fakat skontala da je za ljubav potrebno najvise hrabrosti! Jedna od reakcija koju sam cula je: "Jebo te Bog!, no ton izrecenog je bio i vise nego jasan - predstavljao je revolt. Onaj ko je reagovao pljuvao je po konceptu ljubavi i to u Metalu, na nacin da ljubavi tu aposlutno nije mjesto jer je Metal... sta?, muzicka institucija mrznje i sve ostalo jednostavno nije i ne moze biti Metal. Da budem potpuno jasna, ja apsolutno postujem takvo misljenje i ono je relevantno cim se misli. Ali, ne postujem, niti mogu, nesto drugo. U Metalu, toj extremnoj MUZICI, ne ideologiji, jer se ne moze reci da je Metal MUZIKA ideologije ili da je, u najmanju ruku, kompetentno mjesto za kreiranje iste (relevantno posmatrajuci, u Metalu nalazimo iskljucivo na zloupotrebu ideoloskih otpadaka, a ja to ne smatram vrijednim razmatranja osim u kontekstu marketinga)... dakle, u Metalu ima mjesta i za drugacija misljenja, Metal je ziv, satkan od ljudi, zato toliko razlicitih pravaca, potpravaca, kontova i spika. Metal je, prosto, exteran, otvoren, zato sto je muzika, a muzika je apsolut.
Sto ovoliki uvod?
Prvo, iskljucivost je uvijek odlika neznalica!!!! To tvrdim! Pogledajte oko sebe, analizirate, pustite vrijeme da ucini svoje pa cete vidjeti kako se naizgled neprejebivo cvrsti principi, stavovi, misljenja krse. Sam covjek doslovno zapiša neka svoja ranije cvrsta uvjerenja. Odlika odrastanja, zrenja, sticanja iskustva, na koncu, samog Jihada onako kako ga ja shvatam.
E sad, sto pomenuh iskljucivost i neznalice?
Etimoloski cisto znacenje termina ATEIST bio bi - onaj koji ne vjeruje. Comski, najpoznatiji lingvisticar svijeta (a lingvistika je, uprosceno, matematicki sistem jezika, svih jezika) rekao je za termin a-teizam da predstavlja najjaci moguci jezicki apsurd termina (mnozina) kojima se, prema pravilima moderne lingvistike zapadne civilizacije, pocelo dodavati to -a (kao nesto sto je opozitno, anti). Zasto je to rekao za ATEIZAM? Zato sto je ateizam izostanak vjere, a ne religioznosti. TEISTA je VJERUJUCI, a ne RELIGIOZAN. Razlika je ocigledna.
Da pojednostavim sad, spustim ovo... Vecina Metalaca su ATEISTI, a to znaci da su, umjesto uz Boga, bogove, Sunce (podsjecam, prvi civilizaciji poznat Bog), koncept praznine i potpunog smiraja, cak i nestanka autonomnog postanka svjesnosti (budizam, izvor Vede )..., a to znaci da su uz Antiboga (Sotonu jel') i sve ANTI...
A..., jesmo li? Niti sam ja vjerujuca koliko bih to zaista zeljela biti jer ce moj Jihad jos jebeno puno trajati, niti ste vi ateisti. Prosto, vjeruje se u sve i svasta i to nema nikakve jebene veze sa klasicnim, usudicu se reci, monoteistickim religijama. Odvojite to, pronadjite distinkciju, ona je ocigledna. Vjerske knjige mogu se shvatati na mali milion nacina:
1. knjige k'o i svake druge 2. dogma koja propisuje nacin ponasanja i zivota da bi drustvo funkcionisalo, prvi Ustav, generalni Ustav (zato, recimo, vjerske drzave, jel') 3. religioznost kao puko preuzimanje sistema vrijednosti uz sto minimalnije korekcije jer sto bih se ja mucio kad su ljudi izrekli mudrosti prethodnog vremena tu 4. vjerovanje koje, jednostavno, navodi na istrazivanje sebe, postanja, smrti, svega sto je dato, sto postoji i, na koncu, dolazak do istine - sad cu namjerno, jos jednom, prisiti ovdje onaj Jihad
Neko rece: JA SAM BOG!!! A ja mu kazem: Jesi, stoga makni tog Mr. Greena jer to je jebena odgovornost ako se ozbiljno izrice, a ja se usudjujem da to ozbiljno izricem, tolika odgovornost da te bude strah.
Teorija slucajnosti, ona je mozda zaista tacna i apsolutno se, sustinski, ne mora razlikovati od koncepta Boga. Zasto? Zato sto svi mi djelujemo... Ti tamo, miljama daleko negdje, ucinis nesto, manji ili veci INCIDENT i moja SLUCAJNOST meni dodje izazvana tvojim postupkom i desi se nesto. Mozda smo slucajno i nastali, makar slucajnost nekako pronasla nacina da napravi incident, da nekako ne miruje. Dakle, vjeruje se i u Teoriju slucajnosti i u koncept Boga. Istom silinom.
E, sad, napokon na temu... Antireligiozni ljudi kojima je porodicna zaostavstina da su muslimani apsolutno imaju pravo (i trebaju o tome sto vise i sto glasnije govoriti ako se mene pita) da budu izrevoltirani cinjenicom sto se Islam (jebeno apstraktno, siroko, otvoreno za sve ljude, na koncu, jedno genericko ucenje) predstavlja u jebeno, jebeno, jebeno, pogano izvrnutom, natraske okrenutom, apsurdom namjere osakacenom kontekstu. No, trebaju biti svjesni i cinjenice da Metal MUZIKA nije mjesto gdje se takve borbe vode. To je, prosto, marketing, iskljucivo je u marketinske svrhe iako sami clanovi Exodusa mogu dijeliti iskreno takve stavove, ali trebali bi mi biti svjesni da je to zabluda, odnosno njihova pjesma nekome marketinski sluzi. Ovo sto je Exodus uradio samo je identifikovanje, objavljivanje posljedice koja je odavno vidljiva. Ko se zapitao, a zasto se Black Metal tako masovno pojavio bas na prostoru na kojem se pojavio? Toliki revolt, jeben revolt, toliko jak da su se prve vece masovnije paljevine crkava, ucinjene u savremenom dobu, desile upravo tamo. Zato sto je stega ovog pod 3., sto navedoh ranije, bila neizdrziva. Pojavljivanje protestantske misli na jedvite jade, a kamo li koncepta vracanja mnogobozackom, panteonima bogova, sistemu vrijednosti koji je star skoro koliko i starogrcki bogovi ili slavenski panteon bogova.
I... sta uradise u Black Metalu. Od 'ocu vracanje mojih bogova, mog sistema vrijednosti , do izvrni krst naopako i budi marketinski poslusnik Vatikana koji kreira Sotonu jer se mora nesto desavati da bi bilo zanimljivo, jos uvijek aktuelno. A, btw., malo podsjecanje, taj krst nikad nije bio simbol ranohriscanske misli, simboli su bili riba, hljeb u pletari, rozeta (ono sto danas nalazite na džamijama sirom BiH, a najpoznatija bosanska rozeta na džamiji bila je, cini mi se, na srusenoj Aladža džamiji u FoÄi), zategnuti luk strijelom...
Ne robujte onome sto vam se namece, ali nemojte dati na sebe. Tako bih ja. Ako vam je porodicna zaostavstina i tradicija da ste musliman (ako sebe postujete znacete postovati i to sto jeste, a niste samo muslimani nego ste, prije svega, ljudi), onda branite to sto jeste i stojte iza svih muslimana i iza svih ljudi. Odvagano, bez mrznje jer to i jeste cilj. Ja nisam muslimanka, a mozda sam "veca" od nekih koji su rodjeni kao muslimani ovdje. Mozda vam se to cini bezobraznim za reci, ali vratite se cistom etimoloskom znacenju rijeci musliman, pa cete vidjeti da svi zaista i mozemo biti to.
Ako ista mrzim ikad, to je nejednakost ili diskriminiranje kako to ovi moderni izrazi kazu.
|