Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 01. 08. 2025. 08:25

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 92 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Re: Neki metal bandovi protiv nekih religija - eki to
PostPosted: 19. 09. 2008. 19:20 

Mala skola ateizma, za sve one kojim je potrebna.
Brought to you by Stargazer.

Definicija i pojmovi

Ateizam, u najširem smislu, podrazumjeva filozofski stav koji karakteriše odustvo vjerovanja u božanstva. Neki ateisti idu i korak dalje, i afirmišu tezu o nepostojanju božanstava. Zbog bitnih razlika u predhodno pomenutim definicijama, nameće se potreba za klasifikacijom ateističkih (ne)vjerovanja. U filozofiji ateizma pravi se razlika između eksplicitnog i implicitnog, kao i između jakog i slabog ateizma. Slijede kratke definicija pomenutih pojmova:

Implicitni ateizam – odusustvo teističkih vjerovanja bez svjesnog odbijanja istih. Osobe koje nisu razmišljale o postojanju božanstava su de facto implicitni ateisti. Primjera radi, ova skupina bi mogla uključiti djecu koja još nisu upoznata sa konceptom božanstva.

Eksplicitni ateizam – odusustvo teističkih vjerovanja kao posljedica svjesnog razmatranja i odbacivanja istih.

Jaki ateizam (engl. Strong Atheism) – filozofsko stanovište koje zastupa tezu „Bog ne postoji“

Slabi ateizam (engl. Weak atheism) – Ateizam u širem smislu, u skladu sa prvom definicijom. Podrazumjeva odustvo vjerovanja u božanstva.

Nakon što smo proširili vokabular upravo definisanim pojmovima, možemo izvesti par jednostavnih zaključaka:

- Svaki „jaki ateist“ je ujedno i „slabi ateist“, jer je jaki ateizam podskup slabog ateizma. Obrnuta teza ne važi.
- Slabi ateizam može biti i imlicitan, ali i eksplicitan. Jaki ateizam se javlja jedino u eksplicitnoj formi.

Pomenute zaključke možemo predstaviti u grafičkoj formi na sljedeći način:

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Athe ... licit3.svg

Kao što vidimo, pomenuti grafik razlikuje od moje druge teze u tome što ne dozvoljava da slabi ateizam bude eksplicitan. U pitanju je stvar terminologije, odnosno ustaljene prakse da se takav skup filozofskih vjerovanja naziva agnosticizam. Kad smo već krenuli, hajde da formalno definišemo i taj pojam.

Agnosticizam – filozofsko stanovište koje zastupa tezu da se na pitanje o postojanju Boga, ali i slična metazifička pitanja ne može ponudiit ni afirmativan ni negativan odgovor.

Srodnosti razliku između termina slabog ateizma i agnosticizma izuzetno dobro je formulisao Bertrand Russell (uostalom, kao i sve ostalo sto je napisao, hehe) u eseju „Am I An Atheist Or An Agnostic?“

Quote:
As a philosopher, if I were speaking to a purely philosophic audience I should say that I ought to describe myself as an Agnostic, because I do not think that there is a conclusive argument by which one can prove that there is not a God.
On the other hand, if I am to convey the right impression to the ordinary man in the street I think I ought to say that I am an Atheist, because when I say that I cannot prove that there is not a God, I ought to add equally that I cannot prove that there are not the Homeric gods.

Zablue

1. Ateizam je religija Ova teza je evidentno besmislena ukoliko primjenimo definiciju ateizma u širem smislu. Religija se zasniva na aktivnom vjerovanju, a postoji očigledna razlika između vjerovanja i odustva vjerovanja. Teza o azeizmu kao religiji eventualno bi se mogla primjeniti na jaki ateizam jer on ipak zastupa tezu o nepostojanju Boga.
2. Ateisti su nemoralni. Definicija ateizma ne podrazumjeva nikakva stanovišta vezano za moral i etiku, stoga ovakve generalizacije nemaju smisla.
3. Ateisti su [proizvoljna_sintagma_koja_nema_veze_sa_prvobitnom_ definicijom] – pogledati pod 2.

Kao poentu, istakao bi stvar koja bi trebala da je očigledna svakome koje pročitao kompletan tekst. Ateizam sam po sebi ne podrazumjeva gotovo ništa osim jednostavnog odustva vjerovanja. Zbog toga ateisti uporište za svoje stavove koji nemaju veze sa metafizičim pitanjam (kao što je ono o egzistenciji Boga) nalaze na najrazčitijim mjestima. Iz toga slijedi da je većina generalizacija upućenih na račun ateista filozofski neutemeljena, i najvjerovatnije netačna.

Hvala na pažnji

Profile  

PostPosted: 19. 09. 2008. 20:30 

NecrodaemoN wrote:
@Nameless-andrej majke ti kad sam ja za sebe izjavio da sam retardirani ateista?????
ja nisam religiozan, ne klanjam, ne ucim, ne postim, al se osjecam kao musliman, rodjen sam tako u takvoj porodici, imam svoj nacin praktikovanja svoje vjere..Psujem bogove u 16 istina, al opet to je moj nacin. I ne mogu bas ostati ravnodusan kad neko tim svojim neznanjem ili mrznjom direkt ide da vrijedja mene i moju porodicu, ( da ne idem braniti sve muslimane svijeta) koja jest cisto muslimanska.I sta neki levat se popne na binu i pljuje mi u facu, jebe mi majku smatra me ovakvim, onakvim, i ja treba kao da skacem za njima, to extra, to je ok, wauu dobar riff. Smijesno. Dalje, Bogamber, kako bolan moss porediti te likove s ovim, dje bogamber govori o" jebenim muslimanima", oni to rade iz zajebancije, i nisu protiv islama direktno neg se protive religiji opcenito, osim toga znas i sam njihove textove tu se u 5 textova pojavi neka glupost, sta Black mewlood?-lol...
A sto se tice krscanstva, meni ne smeta nijedan text o krscanstvu, zato sto me boli kurac,
jel vrijedja mene?-Ne!. Isto tako kosto ni Sodoma ne vrijedja Exodusov text. A druga je stvar sto on slusa Deicide(uzecu samo njih za primjer), pa mu to ne smeta, to mu je ok. Boli me kurac..

jarane, da znaju hardcore muslimani za ovaj tvoj post, ubili bi te odma ili trajno banovali iz islama. braniš nešto prema čemu se sam odnosiš sramotno i uvredljivo.

Profile  

PostPosted: 19. 09. 2008. 20:56 
Moderator

Ado skaces sam sebi u usta, ne znas sta pricas. Razmisli opet ;-) ako mozes.

Ne samo ti, nego i vecina ekipe ovdje sto su kao muslici, katolici il sta vec...

Isto vrijedi i za opoziciju.
Foka s tobom se jedinim donekle slazem(u nekim tackama samo), eventualno s Libijom, ostalo..weak, very weak...

Profile  

PostPosted: 19. 09. 2008. 22:34 

SODOM wrote:
@Morgoth: Exodus je bend iz amerike,svi znamo sta se desilo 11-og septembra i ko je kriv za to i koliko to amerikance boli i grize.zar to nije dovoljo da se zamrze muslimani i napise pjesma protiv njih.ponavljam "muslimani" kakve oni vide.
i kad covjek kaze u stihu "ju daj for allah" odmah skontas da se pjeva o tim samoubicama a ne o cisitim i pravim muslimanima.

Ja mislim da su upravo tim tekstom htjeli 'poškakiljati' onu đubrad koja se raznose u ime Allaha i glume muslimane.Lično sam ateista i mislim da bi religija trebala biti privatna stvar svakog čovjeka,ali to je nemoguće postići,je je pun kurac lažnjaka koji će za bijednih 500 km pokriti ženu i pustiti bradu do koljena.To stvara lošu sliku islama.

Profile  

PostPosted: 19. 09. 2008. 23:32 
Moderator

stari serator wrote:
NecrodaemoN wrote:
ja nisam religiozan, ne klanjam, ne ucim, ne postim, al se osjecam kao musliman, rodjen sam tako u takvoj porodici, imam svoj nacin praktikovanja svoje vjere..Psujem bogove u 16 istina, al opet to je moj nacin. I ne mogu bas ostati ravnodusan kad neko tim svojim neznanjem ili mrznjom direkt ide da vrijedja mene i moju porodicu, ( da ne idem braniti sve muslimane svijeta) koja jest cisto muslimanska.

Necrodaemon, tebe odsad zovemo NecroBALIJA. Jer si bas BALIJA, al u Turskom smislu. SELJAK. PAPAK. KALOSHA. Ajd odrast ces i ti, pa ces skontat, dal ti je mjesto na postekiji il u sutci. Al u oboje nemozes, nisi Evlija, nit imas kapaciteta za to...

Najgori su "baterija" muslimani, oni koji su "muslimani" ne jer im vjera ima ikakve tangibilne vrijednosti, nego striktno reaktivno, iz socio-politickih razloga. Jadna nam majka od takvih jer njih ne interesuje Islam, koji je vjera i nista vise, oni imaju svoj uvrnuti seljacki moral, i svoj kompleksaski cilj. U tu oluju u glavusi se svakakvih atavistickih idiotizama uvuce, koji su des puta gori i od najgorih gluposti koje Kur'an moze iznjedrit polupismenom citaocu na tripu.

ti si retardiran majke mi :roll:

Profile  

PostPosted: 19. 09. 2008. 23:36 
Moderator

Nameless wrote:

odlicno znam o cemu govorim, samo vi mene ne kontate, al ko vas jebe ;-)
vi ste zajebati ateisti, a svako malo- boga mi, allaha mi ili psujete isto... ;-)

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 00:05 
psuje mi se Bog

PostPosted: 20. 09. 2008. 00:47 

ja garantujem da ću na ženi provest duže od školskog časa...

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 08:10 

NecrodaemoN wrote:

imam svoj nacin praktikovanja svoje vjere..Psujem bogove u 16 istina

Haj mu Brucose daj Ilmihal alahat...

De ba sevapa zaradi...

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 10:58 

ja znam da bog postoji. vidio sam ga. ukazuje se u kolicinama od 200 i vise mikrolitara. ukaz'o mi se. svi smo jedno. jedno je sve. budimo jedno, mile dame moje. al bog je smijesan i nespretan, zato neki ne vjeruju u njega. njima treba autoritet, a bog to nije, njemu je do zezanja i smijeha. nije bog darkthrone, bog je orange goblin.

- I, uh... I astral project.
- Ah, I see.
- I astral project. I go other places. I travel in time. I'm... I'm sorry.

:lol:

rasprava vam je potpuno maloumna, raspravljate se o licnim uvjerenjima. jebo to. slusajte muziku, pametnije vam je.

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 11:46 

stari serator wrote:
NecrodaemoN wrote:

De ba sevapa zaradi...

kako god uzmeš al meni je to presmješno :lol:

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 12:31 
Moderator

stari serator wrote:
NecrodaemoN wrote:

De ba sevapa zaradi...

pa da moja vjera, moja jebena stvar, nazovi to kako hoces don't give a fuck, uostalom jebga ti to ne mozes razumjeti ti vjerujes u CRNI JEBENI METAL...tako da se vise ne raspravljamo o tome...

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 12:35 

"Isto tako želim reći da za Boga postoje samo dvije vrste muzike. A to su kršćanska i svjetska. Za Boga ne postoji rock, folk, pop, soul, rap...Ne, On ne gleda tako. On tako ne razdjeljuje muziku. On samo kaže:"Ovo je moja muzika (kršćanska) a ova sotonska (svjetska)."

sa onog linka o white metalu
haahahhahaha koji odron

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 15:05 
Moderator

NecrodaemoN wrote:
Nameless wrote:

vi ste zajebati ateisti, a svako malo- boga mi, allaha mi ili psujete isto... ;-)

Mene sumnjam da si cuo to da govorim ;)
Niti sam rekao da sam ateista.
Sve sto sam htio rec je to sto (ni)si skonto ;-)

Ne da mi se ni raspravljat na ovim kretenskim temama. Jos samo da se Arch javi i ostala ekipa sa kilometarskim tekstovima i ode sve u kurac...Ceca vec dosla :D

Jebo vas sakati Bog u usta! Eto.
I BSMB i hvaljen Isus...

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 15:13 

Oče naš koji jesi,mercedesa mi donesi
U ime oca i sina,nek bude pun benzina
Nek se sveti ime tvoje,nek bude metalik boje
Al' najviše te molim bože da sjedala budu od kože
I dosta s tom svađom,bog vas jebo

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 16:14 
Moderator

Nameless wrote:
NecrodaemoN wrote:
Nameless wrote:

Mene sumnjam da si cuo to da govorim ;)
Niti sam rekao da sam ateista.
Sve sto sam htio rec je to sto (ni)si skonto ;-)

Ne da mi se ni raspravljat na ovim kretenskim temama. Jos samo da se Arch javi i ostala ekipa sa kilometarskim tekstovima i ode sve u kurac...Ceca vec dosla :D

Jebo vas sakati Bog u usta! Eto.
I BSMB i hvaljen Isus...

jebiga andrej i jeste se tesko izraziti preko foruma, zato i jeste uvijek neka svadja, svakom njegovo i to je to ;-)

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 16:38 
Moderator

Ne vjerujem ni u postojanje Boga ni u postojanje Sotone. Ipak, ateist nisam, mislio sam da jesam, ali nisam. Imaju neke druge stvari u koje vjerujem za koje se zalažem. No, prvo da se malo bacim na Exodus.

Kao što Ceca reče, marketing radi svoje. Iskreno, kad su pisali taj tekst (nisam čuo pjesmu, ili se barem ne sjećam), nisu oni ni imali pojma da će nekoga uvrijediti. Pojma oni nemaju koliko fanova muslimanske vjeroispovijesti imaju. Išli su oni na to da kad sljedeći put budu radili američku turneju da se klinci nalože. Da klinci vrište. Svako ko je na bini voli aplauz. Medijski radnici (i ja sam) ne mogu bez aplauza i odobravanja publike, a kako to neko dobija, svako ide na svoj način. Oni su udarili na rak-ranu američkog društva. Prvo publiku isprao CNN i ostali kenjatori, pa sad im dolazi spasenje i potvrda od strane idola.

Exodus se zajebao grdno, paglu su ispali vopra. Znam da će oni najvjerovatnije na pitanje nekog novinara i reći da će pljunuti na sve što ne valja, jer su kritičati modernog društva, ali što moj prijatelj Preza kaže: teške su riječi, treba ih vagati. Hip-Hoperi to najbolje znaju.

Prosipanje ideologija u muzici - najlakši put do slušateljstva. Vole ljudi da im neko da pečat na njihovu glupost (rjeđe pamet).

Evo vam savršen primjer, pogotovo ovim mladim buntovnicima što psuju Bogove, a vrijeđaju se na Exodusov isprazni tekst: moja nana ima 70 godina, napunila neki dan. Prije par godina kad su bili neredi zbog karikatura Poslanika pitam ja nju šta ona misli o tome. Pazite, to je žena koja klanja 5 vakata, posti od 6. godine svaki dan Ramazana (i nije pokrivena). Kaže ona: Mogu oni crtati šta hoće. Mene to ne dira jedne sekunde.

Zašto? Zato jer je žena vjernik. Vjeruje u nešto. Ne diraju je poltroni i licemjeri. Da cijeli svijet pošandrca, poludi, svi postanu ne znam šta, ona će i dalje biti vjernica, muslimanka. To je isti princip kao kod muzike. Da li se trebamo ritati svaki put kad nam na ulici neko dobaci ''alo metalika'', ''čupo'', ''vidi te kakav si''? - ne pada mi na pamet. Vjerujem u nešto. Počnite svi sada slušati folk (ekvivalent satanizmu), ja ću i dalje biti vjernik koji sluša rock'n'roll, vjeruje u rock'n'roll i živi rock'n'roll.

Meni lično, ako neki tekst ne odgovara, neka filozofija ne odgovara, neću slušati bend. To je to. Ne slušam Deicide (ustvari, upalim jako rijetko) jer su mi tekstovi baš preglupi. Idiotski, površni, dječji. Ne slušam ni xxx satanistički black metal bend jer su mi i ti tekstovi debilni. Zato slušam Motorhead gdje su mi i tekstovi i muzika pun pogodak i to je to. Ako neko ima problema sa tim, ima problem ustvari sa vlastitom percepcijom i ne treba pokušavati mijenjati ni mene ni moju muziku - treba se samo udaljiti i uživati u nečemu što njemu odgovara.

Ako se bojite da će vas nekog kao muslimana neko treći pogrešno doživljavati zbog pjesme Exodusa ili Grave Diggera i pjesme ''Fanatic Assassins'' (pade mi na pamet), onda ste budale bez mozga. Dokažite ljudima da ste iznad toga. Bosanci i Hercegovci prije par godina nisu mogli svirku uraditi u Hrvatskoj, a sada rade evropske turneje. Okrenulo se, dokazali smo nešto. I mislite da neko pita ekipu iz Krvi ili Flatlinea ili Agonizea kako se zovu, ko su? Pita moj kurac. Za sve nas ne govori naše ime ni naše porijeklo - govore naša djela. To je moje mišljenje iza kojeg stojim i koje je hiljadu puta dokazano i čega sam ja najbolji primjer.

Ljubav, Mir, Anarhija.

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 16:40 
Moderator

heh, svaka cast, dosad najpametniji odgovor!

Profile  

PostPosted: 20. 09. 2008. 16:42 
mani se ba toga,nego ti nama reci sta ti nana slusa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PostPosted: 20. 09. 2008. 16:48 
Moderator

SODOM wrote:
mani se ba toga,nego ti nama reci sta ti nana slusa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

U Islamu je zabranjena muzika, hahahahahahahaha :D

Pa ne zna, starogradske pjesme, sevdalinke. Šta će žena od 70 slušati. Usput, naslušala se ona ZZ Topa, Stonesa i Aerosmitha sa mnom u periodu od 1996-2000 kad sam više vremena provodio kod nje kući. Sad sluša Radio 202 - voli čuti unuka više nego abdest uzet :D

Usput, strastveno je podržavala The Rocka dok sam ja gledao kečere, uvijek je govorili za Undertakera da je seljak, a The Rock joj je bio ''fin mladić, lijepo ošišan, fino priča'' :D

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 92 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]