Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 03. 07. 2025. 09:00

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 82 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Sarajevo
PostPosted: 24. 11. 2007. 02:20 

Napokon malko vremena pronađoh.

Kao što neki znaju, Deep Purple me doveo u Sarajevo, početkom ovog mjeseca.

Želio bih nekoliko dojmova o Sarajevu iznijeti. A možda i BiH općenito.

Nakon granice, iznenadio me broj benzinskih postaja. Svakih 2-3 km jedna. A i moteli. I hoteli. Jebote, ima toga :)
U Banjaluci sam malo vježbao ćirilicu. Zanimljiv osjećaj :)
Jajce je predivno, iako sam ga doživljavao noću. Želim posjetiti Jajce danju. Imam osjećaj da je grad predivan.

A onda Sarajevo...

Sarajevo je predivan grad. Toliko kultura, toliko naroda na par kilometara kvadratnih. Nešto predivno. Džamija pokraj pravoslavne crkve pokraj katoličke crkve. I onda židovski dio :)

Ljudi su iznad svega gostoljubivi. Vjerujte mi, proputovao sam svijeta, ali tako nešto nisam doživio. U svakom kafiću (osim gradske kafane), u svakoj slastičarni, ćevabžinici i buregdžinici ljudi ljubazni. Pamte narudžbe gomile ljudi, bez pisanja i bez pogreške. Nešto fenomenalno. Osmijeh, prijaznost, dobrodošlica. Mnogi Hrvati na moru mogu učiti od Sarajlija. I to mnogo. Džamije su predivne, Zetra je super, ekipa na koncertu fenomenalna. Riječica vam je zanimljiva (jel Miljacka ili sam pogriješio?), pogotovo one stepenice. Katedrala je predivna. Jedino onaj HDZovski kreten DrIvo narušava ljepotu grada. Zanimljiv je smještaj, sve okolo brda, unutra Sarajevo. Eh, onaj stari dio, ne mogu se sjetiti imena, ima puno uličica, dućana itd. (na B se zove) je fenomenalan.

S druge strane, vidljiva depresija. Ljudi su iscrpljeni. Dogodilo se JEBENO GOVNO koje se nikad nije trebalo dogoditi. Zbog jebenih kretena, zbog jebenih ideologija, zbog jebenog primitivizma događaju se sranja. Uočio sam napaćeni grad, uočio sam siromaštvo, uočio sam mnoštvo agonije. Neke JEBENE stvari su JEBENO PROKLETE. Žalosno je.

Al da ne završim kratak osvrt u tamnom tonu. Nadam se da će i u BiH, a i u Sarejevu (za koje mislim da se vjerojatno, kao glavni grad, bolje drži od ostatka države) biti bolje. Zar je bitna boja kože, vjeroispovijest, bilo što?

Toliko kultura, toliko naroda. Nadam se mnogo ljepšim vremenima za sve vas.

Hvala na 2 nezaboravna dana.

I pozdrav svima koje sam vidio/upoznao.

P.S. Vraćam se u Sarajevo. Definitivno.

Profile  

Post subject: Re: Sarajevo
PostPosted: 24. 11. 2007. 02:56 

True, Sarajevo lijep grad, dobri skroz ljudi, uglavnom, some of them which I'm very much proud to call my friends.. ;P

Dublje i nije potrebno ici, cisto onako turisticki-povrsno, as it should be..

Profile  

PostPosted: 24. 11. 2007. 13:41 

Ooh...ja zaista volim Sarajevo...ali isto volim onaj osjecaj kada se vracam u svoje Visoko :)

Profile  

PostPosted: 24. 11. 2007. 14:17 

Wow, tako me ugodno iznenadio ovaj post, jer sam nekako vise ocekivala negativne kritike i taman se spremila da se crvenim 8)
Kitz, hvala na ovako lijepim rijecima, jako mi je drago da ljudi i na taj nacin dozivljavaju Sarajevo. Dodji nam opet i javi se obavezno ;-)
A ti, Arch... proud, ha? :razz: 8) Dosta piskaranja po forumu, imas ti nekog posla :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 24. 11. 2007. 17:41 

Zadrzi se u turistickom razgledanju... Ima tu ispod povrsine svasta i ne samo u Sa nego svugdje ovdje...

Profile  

PostPosted: 24. 11. 2007. 18:40 

Hvala Kitz, drago mi je da si odcejfio ko coek, dodji ba jope i povedi nam wickeda i Ofcu, nekad na ljeto, da se zapijemo ko dalebu pas vidjet ondar :mrgreen:

Sranjajevo je po mnogo cemu, meni najdrazi i najmrzi grad na svjetu, valjda sto sam podsvjesno osudjen na njega, to je nesto kao samoca, a bittersweet comfort ;)

Mej aj ed: AJ FAKIN LAV WASHINGTON DC...ADAMS MORGAN FTW!

Profile  

PostPosted: 24. 11. 2007. 19:37 

ma Sarajevo je ba zakon...
ev ja sam odje u Maleziji, tutnjam Kuala Lumpurom svaki dan...
samo vidish ljude koji imaju zacrtan plan za taj dan i tako piche pravo ne osvrchuchi se ni na shta... jedino u Sarajevu, Balkanu, mozesh vidjet opushtene ljude, koji se vole zajebavat, i kojim zivot nije samo jedan autoput bez ikakvog osvrtanja... Mrzim i volim Sarajevo u isto vrijeme, al' nema boljeg mjesta na svijetu, jebesh sve!

Profile  

PostPosted: 25. 11. 2007. 00:48 

nema kurac boljeg mjesta...ima, ali svakom je najdraze gdje je odrastao...dok smo bili tamo molili smo se svemu i svacemu samo da izadjemo iz one popizdine, a kad smo izasli onda nas nostalgija uhvatila i jedva cekamo dan da se vratimo...nazalost.

Profile  

PostPosted: 25. 11. 2007. 01:56 

Bathory Aria wrote:
Wow, tako me ugodno iznenadio ovaj post, jer sam nekako vise ocekivala negativne kritike i taman se spremila da se crvenim 8)
Kitz, hvala na ovako lijepim rijecima, jako mi je drago da ljudi i na taj nacin dozivljavaju Sarajevo. Dodji nam opet i javi se obavezno ;-)
A ti, Arch... proud, ha? :razz: 8) Dosta piskaranja po forumu, imas ti nekog posla :mrgreen:

Mrs.. 8) Nemam ja 'nekog posla' tsk tsk.. don't rush me.. :P

Profile  

PostPosted: 25. 11. 2007. 10:36 

Amita wrote:
nema kurac boljeg mjesta...ima, ali svakom je najdraze gdje je odrastao...dok smo bili tamo molili smo se svemu i svacemu samo da izadjemo iz one popizdine, a kad smo izasli onda nas nostalgija uhvatila i jedva cekamo dan da se vratimo...nazalost.

mjesto je dobro samo koliko i ljudi u njemu

po tome, sarajvo je zaista fenomen, u njemu te neke face jednostavno nece izdat

svugdje drudgdje je ista pjesma, ti, i more...

thats the charm...

Profile  

PostPosted: 25. 11. 2007. 23:39 

Covjek je samo opisao kako je to dozivio. O kakvoj povrsini pricate? Sta je ispod nje? Parlament? Oni koji su tu po parkovima, kaficima, klubovima, skolama...ocito im je dobro. Dobro dosao. Uzivaj kad god mozes da posjetis.

Profile  

PostPosted: 26. 11. 2007. 06:25 

stari serator wrote:
Amita wrote:

thats the charm...

meni je bilo bolje onih pet dana u Beckley-ju nego citav zivot u Bosni...valjda sto se pola ne sjecam, ali eto bilo mi je bolje :lol:

Profile  

PostPosted: 27. 11. 2007. 16:42 

Amita wrote:

Not true. Ja, recimo, jedva čekam da završim fax, pa da se ispalim negdje, i živo će me zabolit' neka stvar za ovu pripizdinu. Čisto sumnjam da ću se ikad poželit' vratit' ovdje, osim ako baš ne budem imala prijeku potrebu.

In other news: Kitz, bilo je lijepo napokon upoznati tebe & Wicka, a za Varaždin ćemo se dogovorit' na ljeto ;)

Profile  

PostPosted: 27. 11. 2007. 18:27 

Lena_Rose wrote:
Amita wrote:

Not true. Ja, recimo, jedva čekam da završim fax, pa da se ispalim negdje, i živo će me zabolit' neka stvar za ovu pripizdinu. Čisto sumnjam da ću se ikad poželit' vratit' ovdje, osim ako baš ne budem imala prijeku potrebu.

In other news: Kitz, bilo je lijepo napokon upoznati tebe & Wicka, a za Varaždin ćemo se dogovorit' na ljeto ;)

ma tako treba bravo!
mozes odmah ici..

Profile  

PostPosted: 27. 11. 2007. 20:03 

eh kad se sjetim da sam i ja tako razmishljo :)

Profile  

PostPosted: 27. 11. 2007. 22:46 

Amita wrote:
stari serator wrote:
Amita wrote:

thats the charm...

meni je bilo bolje onih pet dana u Beckley-ju nego citav zivot u Bosni...valjda sto se pola ne sjecam, ali eto bilo mi je bolje :lol:

:oops: hvala :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 27. 11. 2007. 22:48 

Lena_Rose wrote:

Zao mi je jebiga, da nisi uspjela naci nista sebi blisko u Sarajevu. Al da nebi previse srali, pravi sama svoje greske pa onda krive drine ispravljaj.

Nazalost, Sarajevu nes falit. Sarajevu niko u biti ne fali. "Koga nema bez njega se moze"...

Profile  

PostPosted: 28. 11. 2007. 00:12 

Ne mogu biti tako sigurna sto se tice nostalgije... Covjek tek nakon sto nesto proba moze znati i komentarisati... Vjerovatno bih pozeljela nekada doci, smatram to i normalnim. Inace, po zavrsetku faxa (a nema puno jos do toga) razmisljam o postdiplomskom, a tu se vec lome koplja i svakako mislim da ako ovdje ne bude ima gdje ima. Mentalitet je ono na sta se ja nikako ne mogu navici. Uspjeh, originalnost se ne prastaju i gotovo!

Profile  

PostPosted: 28. 11. 2007. 09:02 

Drugacije je kad ti odes, recimo, u Bec, odakle ti mozes da dodjes kuci svakih mjesec dana ili tri mjeseca,nebitno. A potpuno druga stvar je kad se ti preselis na drugu stranu svijeta odakle ti mozes otici kuci u posjetu, ali pitanje je hoces li se moci vratit opet.
Ili ako odes negdje, preselis se sa porodicom, pa onda tu i nema neke nostalgije...bar imas nekog svog. Ali kad nemas nikog, onda zelja da ih vidis je neopisiva.
Ja kakva sam bila, mami i tati sam rekla kad sam posla ovdje da cu ih zvati jednom u pola godine, da me ne ocekuju da se vratim i jos kojekavih bezosjecajnih stvari i ne samo njima, nego svima. Ali kurac jarane! Zovem svaki drugi dan, saljem razglednice i pisma svima barem jednom u tri mjeseca. Vise vremena sam provela placuci, nego smijuci se.
Ali, opet ima nesto jace od svog tog bola i nostalgije, pa kontam 'strpi se bit ce bolje. koji kurac ces i u Bosni, dopizdit ce ti nakon sedam dana'.
Sretno nek je svima koji hoce i imaju zelju da odu negdje drugo. Ali cak i oni najbezdusniji i najbezosjecajniji ce nekad pozeljeti maminu hranu i mamin zagrljaj,a da ne pisem o besposlicarskim kafama po cijeli dan :)

@Libijac

nema na cemu ;)) kao sto rece 'kakvi ljudi, takvo mjesto' :D

Profile  

PostPosted: 28. 11. 2007. 13:01 

Shakhbuurz wrote:
Mrzim i volim Sarajevo u isto vrijeme, al' nema boljeg mjesta na svijetu, jebesh sve!

E to je to. Znaci, volim svoj grad iznad svega, ali mi nekad tako ide na zivce sve vezano za Sarajevo da mi se jednostavno zgadi. Ali opet ne bih sebe mogao zamisliti negdje izvan Sarajeva, uvijek kad ulazim u grad poslije nekog kraceg izbivanja imam isti dragi i cudni osjecaj olaksanja.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 82 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]