Nisam obozavalac ljutog, po difoltu, al' zato crvenih paprika, tzv. roga, uz neizostavni bijeli luk jesam i to u svim mogucim kombinacijama - predjelo, glavno jelo, salata ili crvene paprike i za predjelo i za jelo i za desert

Stoga, jedan recept (nesto modernizovan u mojoj izvedbi) koji potice iz Makedonije/juzne Srbije. Zna se gdje se kvalitetnije zdere no u Bosni
POTREBNO:
1 kg crvenih paprika (paziti da ne budu ostecene jer ce se puniti)
1 glavica crnog luka
4 cesna bijelog luka
250 grama sunkarice (pileca, pureca ili svinjska)
250 grama sira kackavalja ili ubjedljive alternative

jer je smek sira vrlo bitan za krajnji proizvod
Malo brasna u posudi
So
Ulje
Persun
4 supene kasike pavlake/milerama
Sir parmezan u prahu
1/2 litra vode
Kesa za zamrzivac od dva ili tri litra
PRIPREMA:
-paprike ocistiti od sjemenki tako sto cete izdubiti nozem oko peteljke (pazi da ne ostetis papriku)
-zagrijati ulje u serpi (za potrebe dinstanja) i ubaciti sitno isjecenu glavicu crnog luka
-zatim dodati sitno isjecenu sunkaricu, bijeli luk i izmrvljen/usitnjen kackavalj
-smjesu drzati na vatri dok tecnost ne ispari
-u nesto prohladjenu smjesu dodati so, jedan struk isitnjenog persuna (na vrhovima prstiju, ako je suseni) i dobro umijesati
-supenom kasikom smjesu natrpati u kesu za zamrzivac i zavezati gumicom vrh kese
-odrezati mali cosak kese i, jako je prosto, ispuniti paprike smjesom
-vrh svake paprike (gdje je bila peteljka) umociti u brasno
-tako ispunjene, poredati ih u siru, ali i dublju, serpu i dodati pola litra vode i malo ulja (ono, odokativno

)
-kuvati ih 15-ak minuta, poklopljene, na vec optimalno pripremljenoj vatri (dvica, eventualno dva i po)
-pazljivo ih izvaditi iz zaljeva i poredjati u tepsiju (malo dublju), te preliti zaljevom (ne pretjerivati, onako, da prekrije voda dno tepsije)
-paprike obilno posuti parmezanom u prahu
-peci ih 40 minuta na temperaturi od 200°C
Za pripremu potrebno oko sat i petnaest, sat i po...
DELIGHTFUL!!!