Page 1 of 3

RECEPTI

PostPosted: 18. 04. 2008. 16:16
by stari serator
Za nas samce sto moramo sami...da RECEPTI! Kuhanje je puno veci cejf od zderanja samog, mogu potvrditi...

Libijska piletina:

Sastojci:
Pileca prsa bez kostiju
Riza
Krompir, oguljen, izrendan (za Amerikance: HASH BROWNS)
Chili {prah, ne grah sa fasiranim mesom (za Americke seljake), i ne osuseni komadici paprike i sjemenke (za Bosanske seljake)}
Biber
So
Jaja
Bjeli luk
Hot Sauce
Osusena Paprika u komadima
Habanero paprike u tegli

Piletinu kiseliti u ulju sa bjelim lukom, hot sauceom, chilijem, biberom i jedan do dva habanera. Ne stavljati prste u usta poslije hendlanja habanera.

Piletinu isprziti i iskomadati pri kraju przenja

Izrendan krompir isprziti takodjer

Jaja isprziti OVER HARD (ne kajgana, ne na oko, neg izmedju)

Rizu skuhati po mogucnosti u rice cookeru

Riza se kasnije uvali zajedno sa svim ostalim sastojcima na tavu i onda se buckuris izmjesa da se dobije posten pilav.

NE OSTAVLJAT KROMPIR I JAJA DA SE PRZE ZAJEDNO SA PILETINOM JER CE IZGORIT/SJEBAT SE.

Servirati vruce.

Po zelji i mogucnosti dodati: Curry, Ginger, Turnmeric, ili idealno, SHAN CHICKEN TIKKA BBQ.

Zahmet u totalu: oko sat i po.

PS. moj najbolji kuhinski prijatelj -> http://www.shanfood.com/

Ako ko hoce mogu postavit svoj specijalni recept za Curry :P

Re: RECEPTI

PostPosted: 18. 04. 2008. 16:59
by Archangel
:D

Re: RECEPTI

PostPosted: 18. 04. 2008. 17:30
by ~°~
Nisam obozavalac ljutog, po difoltu, al' zato crvenih paprika, tzv. roga, uz neizostavni bijeli luk jesam i to u svim mogucim kombinacijama - predjelo, glavno jelo, salata ili crvene paprike i za predjelo i za jelo i za desert :mrgreen: Stoga, jedan recept (nesto modernizovan u mojoj izvedbi) koji potice iz Makedonije/juzne Srbije. Zna se gdje se kvalitetnije zdere no u Bosni :mrgreen:

POTREBNO:
1 kg crvenih paprika (paziti da ne budu ostecene jer ce se puniti)
1 glavica crnog luka
4 cesna bijelog luka
250 grama sunkarice (pileca, pureca ili svinjska)
250 grama sira kackavalja ili ubjedljive alternative :mrgreen: jer je smek sira vrlo bitan za krajnji proizvod
Malo brasna u posudi
So
Ulje
Persun
4 supene kasike pavlake/milerama
Sir parmezan u prahu
1/2 litra vode
Kesa za zamrzivac od dva ili tri litra

PRIPREMA:
-paprike ocistiti od sjemenki tako sto cete izdubiti nozem oko peteljke (pazi da ne ostetis papriku)
-zagrijati ulje u serpi (za potrebe dinstanja) i ubaciti sitno isjecenu glavicu crnog luka
-zatim dodati sitno isjecenu sunkaricu, bijeli luk i izmrvljen/usitnjen kackavalj
-smjesu drzati na vatri dok tecnost ne ispari
-u nesto prohladjenu smjesu dodati so, jedan struk isitnjenog persuna (na vrhovima prstiju, ako je suseni) i dobro umijesati

-supenom kasikom smjesu natrpati u kesu za zamrzivac i zavezati gumicom vrh kese
-odrezati mali cosak kese i, jako je prosto, ispuniti paprike smjesom
-vrh svake paprike (gdje je bila peteljka) umociti u brasno
-tako ispunjene, poredati ih u siru, ali i dublju, serpu i dodati pola litra vode i malo ulja (ono, odokativno :mrgreen: )
-kuvati ih 15-ak minuta, poklopljene, na vec optimalno pripremljenoj vatri (dvica, eventualno dva i po)
-pazljivo ih izvaditi iz zaljeva i poredjati u tepsiju (malo dublju), te preliti zaljevom (ne pretjerivati, onako, da prekrije voda dno tepsije)
-paprike obilno posuti parmezanom u prahu
-peci ih 40 minuta na temperaturi od 200°C

Za pripremu potrebno oko sat i petnaest, sat i po...

DELIGHTFUL!!!

Re: RECEPTI

PostPosted: 18. 04. 2008. 19:31
by Arinoe
Ovo ja danas pravila:

Pasta di proljeće :lol: (za 2 osobe)


2,3 kašike ulja
2 pileća filea (srednja veličina)
1 patlidžan
2 tikvice
2 mlada luka
peršun i bijeli luk (po želji,ja obavezno stavim)
1 mala kašika vegete
1 mala kašika crvene paprike slatke
1/2 male kašike chili-ja (tkđ.u prahu)

1/2 pakovanja penne rigate tjestenine ili neke druge po želji
parmezan i vrhnje za kuhanje

Tjesteninu skuhati al dente,začiniti samo solju i s malo ulja,ja stavim jos origano ili bosiljak,kako kad.

Luk narezati na kolutiće,pržiti na ulju dok ne postane proziran,dodati tikvice i patlidžan (prethodno narezan i ostavljen u soli da izgubi gorčinu,15 min je dovoljno) izrezane na duge trakice i pržiti još 20ak min,onda dodati filete tkđ.narezane na trakice i pržiti još 10 min.Onda dodati vegetu,slatku papriku i chili,pržiti još minutu dvije.

Tjesteninu posuti vrhnjem i parmezanom,preliti sa umakom,ukrasiti s malo chilija i peršuna.I jesti. :mrgreen: Jelo je ljuto ali je nemasno i jako dobrooo.

Vrijeme pripreme 30 min,servira se naravno vruće.(tjesteninu staviti na kuhanje malo poslije umaka da bi ostala al dente)

Re: RECEPTI

PostPosted: 18. 04. 2008. 23:54
by nekrodemon
narucis cevape :)

Re: RECEPTI

PostPosted: 19. 04. 2008. 01:17
by Addi
volim sve sto ima kile zacina svakakvih u sebi, nek je ljuto i zestoko sto vise :-D

Re: RECEPTI

PostPosted: 19. 04. 2008. 01:18
by Addi
libijo, to ukusno "zvuci", moraces nam spremit to jednom kad se vratis :mrgreen:

Re: RECEPTI

PostPosted: 20. 04. 2008. 18:35
by Artémis
http://www.allrecipes.com

chocolate chip cookies rule all :D
veliki minus kod ove stranice je sto im je rejting previsok (4 ili vise zvjezdica, koliko god dobar/los recept bio)...

Re: RECEPTI

PostPosted: 24. 04. 2008. 21:36
by Nameless
Makaroni iz Mercatora ala Nameless:

-kupis Mercatorove makarone jer su najjeftiniji,79 centi
-dan ranije pijan naucis kod druga kako se prave
-uvalis ih u uzavrelu vodu i meracis u sobi s cigarom dok se to kuha
-meracis
-meracis
-jos malo meracis
-odes srat
-nakon 25 minuta ides prema kuhinji,ono doceka te havarija i smrad :shock:
-kurac sam pojeo danas
-toliko o makaronima
-jebo ih bog

Re: RECEPTI

PostPosted: 24. 04. 2008. 23:09
by nekrodemon
moj recept za savrsen rucak:

odes kod nane i natjeras je da ti napravi burek... :lol: 8)

Re: RECEPTI

PostPosted: 25. 04. 2008. 10:30
by nekrodemon
e ne znam ja kako je to kod tebe, al moja nana pravi najsavrseniji burek, pa se vi jebte :mrgreen:

Re: RECEPTI

PostPosted: 25. 04. 2008. 10:49
by furija
Sjoo Namelessa jbt :lol: :lol: :lol:

Re: RECEPTI

PostPosted: 25. 04. 2008. 16:06
by metallic_angel
NecrodaemoN wrote:
moj recept za savrsen rucak:

odes kod nane i natjeras je da ti napravi burek... :lol: 8)


to uistinu je najbolji recept! s tim da je moja baba u mladosti bila burek majstor u nekom restoranu u bosni so she knows the knowledge :mrgreen:

Re: RECEPTI

PostPosted: 26. 04. 2008. 15:17
by Axeman
Nameless wrote:
Makaroni iz Mercatora ala Nameless:

-kupis Mercatorove makarone jer su najjeftiniji,79 centi
-dan ranije pijan naucis kod druga kako se prave
-uvalis ih u uzavrelu vodu i meracis u sobi s cigarom dok se to kuha
-meracis
-meracis
-jos malo meracis
-odes srat
-nakon 25 minuta ides prema kuhinji,ono doceka te havarija i smrad :shock:
-kurac sam pojeo danas
-toliko o makaronima
-jebo ih bog


Hahahahhaa, Slovenija boli, zar ne? :D

Re: RECEPTI

PostPosted: 27. 04. 2008. 23:16
by Nameless
Uh boli jarane,ne Slovenija kol'ko studentski zivot u istoj,cekaj oktobar da vidis :)

Re: RECEPTI

PostPosted: 28. 04. 2008. 00:08
by stari serator
haha ni makarone nisi uspio napravit.

haj nisam ni ja prvi put. jebiga, na greskama se uci. glavno da ja znam skuhat sto mi je kurcu cejf, da ne moram molit mater, curu, komsinicu...

Re: RECEPTI

PostPosted: 28. 04. 2008. 01:28
by Nameless
Zato sam ja pametan bio pa nakupovo Cokolina u Mercatoru 8)
Sad imam uvijek sta da jedem osim kad mlijeko popijem :D
A kupio bih i hljeb al nemam noza(za hljeb),a rukama ga ne mogu otkinut da valja..
Sutra kupujem noz za hljeb,da!

Napravio sam jucer druge makarone,dobro su ovaj put ispali :mrgreen:

Re: RECEPTI

PostPosted: 28. 04. 2008. 10:31
by Striker
ja znam puding napravit

Re: RECEPTI

PostPosted: 28. 04. 2008. 14:35
by .:swtlsn:.
ja sam nedavno probala razvijat jufke.. fazona radi, i uspjelo mi 8) :D inace sa gotovim\kupovnim i multipraktikom nije frka sklepat pitu za des minuta.. sem one od kuhanog krompira.. a ta mi najdraza :( , a jos mi mnogo drago a i lako se pravi riza + ledo povrce.. i ne zaboravit od zacina kurkumu.. njamii

btw. sto arione rece tjestenina + sos.. samo sto ja ne pravim sa tikvicama i patlidzanom?! :o :| soju nekad dodam.. al onda bolje zacinit jer ispadne slatkasto.. il jos bolje, odvojeno pravit

e vidis to me podsjeti na tortilje.. koje mi vazda iz nekog razloga ispadnu kockaste, trokutaste..
ma u svim velicinama i oblicima, samo ne okrugle :? :evil:

Re: RECEPTI

PostPosted: 28. 04. 2008. 14:40
by .:swtlsn:.
Nameless wrote:
-toliko o makaronima
-jebo ih bog


pa pishe ti na kesi kako ih treba pravit..