Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 03. 07. 2025. 03:24

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ] 
Author Message
 Post subject: Upomoc: Wordpress, Joomla!, Drupal...koji kurats
PostPosted: 28. 04. 2008. 15:14 

Kako su me na poslu zaduzili da pravim website-ove za zanatlije i umjetnike koji su tehnicki nepismeni, i eksplicitno mi zabranili upotrebu Dreamweavera i drugih "kompleksnih" sistema, pomislio sam da bi mi Wordpress ili Joomla mogli pomoci.

Znaci treba mi CMS koji ce omoguciti debilima da editiju svoje news sekcije i dodaju slikice u svoje galerije principom idealno ne komplikovanijim od odgovaranja na e-mailove.

Pomozite mi i spasite me od cetiri ogavna mjeseca rada u yahoo sitebuilderu ili homesteadovom govnetu od aplikacije za web stranice...:cry:

Profile  

Post subject: Re: Upomoc: Wordpress, Joomla!, Drupal...koji kurats
PostPosted: 28. 04. 2008. 17:22 

pomognem ti ja..
dok dodjem do trece godine studija :lol:

Profile  

PostPosted: 28. 04. 2008. 19:05 

a informaticara majko...jadna vam majka ako ste gori od mene, bolje da usput naucite zidat jer se hljeba najest necete.

Profile  

PostPosted: 28. 04. 2008. 19:27 

Nisam u zadnje vrijeme pratio ponudu gotovih rjesenja , ali sigurno ima nesto sto bi moglo poskuziti. Probaj par najpopularnijih open source CMS-ova, i skontaj koji je najjednostavniji za upotrebi i konfigurisanje...

Profile  

PostPosted: 28. 04. 2008. 19:52 

ma jebiga, krenuo sam sa wordpress-om koji nije nuzno cms, konto sam o drupalu i joomli al dok za potonju kazu da je preteska (prostorom), prvi bas i nije za "brosura" stranica...

im da dlake iz glave pocupam dok sve zadovoljim, u biti treba mi ta separacija tehnickog i laickog aspekta. Wordpress to fino hendla, ali ima svojih limitacija nazalost. Joomla! i Drupal su generalno jedini OS CMS-ovi o kojim ista cujem u zadnje vrijeme, neznam, mozda grijesim...

Profile  

PostPosted: 28. 04. 2008. 20:23 

stari serator wrote:
a informaticara majko...jadna vam majka ako ste gori od mene, bolje da usput naucite zidat jer se hljeba najest necete.

mislis matematicara :D ;)

Profile  

PostPosted: 28. 04. 2008. 20:30 

pa ako studiras na primu sta se koji racku javljas na informaticarsko pitanje :evil: :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 28. 04. 2008. 21:16 

izvini.... :(
:mrgreen:
ma vidim ovo upomoc..pa reko da kazem nesto..mozda mu lakse bude :D

Profile  

PostPosted: 28. 04. 2008. 21:19 
Administrator

Joomla i Drupal su def. najpopularnija besplatna CMS rjesenja, za oba sistema ima hrpa modula, ekstenzija, template-a i sl. ali opet imaju ogranicanje, npr. izmjene tj. moras se polomit da bi napravio nesto svoje ili ce ti stranica izgledati kao i 90% drugih koji se vrte na nekom od CMS-ova.

Probaj http://www.contenido.org, manje poznat CMS ali veoma dobar koliko sam imao priliku vidjet, kolege su ovo http://www.bhdemining.ba radili sa Contenido.

btw. ako imas volje probaj Typo3 i ezPublish, enterprise CMS rjesenja, veoma mocni.

naleti ba na MSN pa ti pomognem ;)

Profile  

PostPosted: 29. 04. 2008. 17:13 
Moderator

Ok, evo Libijac mali savjet. Igrao sam se sa Joomlom i sa Wordpressom. Wordpress je cista blog platoforma i omogucava userima da JAKO LAGANO postavljaju informacije na net.

Medjutim, ako gradis portal, onda ti savjetujem da koristis Joomlu, koja dopusta jezgrovitije postavljanje informacija i svega. Mislim, sa tehničke strane, neke stvari znam, neke ne znam, ako ti je problem postavljanje Joomle, imas hrpu tutoriala koji su i tutuku kakav sam ja pojasnile neke stvari da Ihtija manje gnjavim.

Dakle, prva stvar pri izboru je postaviti sebi pitanje - šta želiš? Običan content manager, lakši za update i korištenje - definitivno Wordpress (ja ga koristim za ISK Webzine). Ako je u pitanju gradnja multimedijalnog portala - malo zajebaniji, ali bogat opcijama - Joomla.

Profile  

PostPosted: 29. 04. 2008. 17:28 

licni vebsajtovi kao i corporate varijante, umjetnici, zanatlije, budale koje prave kolace za kerove...

sta god sto ce proizvesti sto uvjerljiviji rezultat (licit na regularan vebsajt) a imati prejednostavan UI kojim ce hajvani moci da dodaju pokoju slikicu, komad vjesti, racku hagra...

Profile  

PostPosted: 29. 04. 2008. 18:18 
Moderator

I Wordpress i Joomla rade po principu templatea za teme koje uz pomoć CSS-a možeš prilagoditi. Ako njima treba neki site za vlastito preseravanje uz jednostavan interface, preporučujem Wordpress. Ako je ipak riječ o korporaciji koja se bavi i multimedijom, i zajebancijama i svim, dakle portal - onda Joomla.

Profile  

PostPosted: 29. 04. 2008. 18:56 

ma nema sanse da oni onaj Joomlin interfejs skuze, treba im samo da mogu unijet sranja u news page, galeriju, eventualno neki kalendarcic...

Profile  

PostPosted: 29. 04. 2008. 18:58 
Moderator

Wordpress. Ako nema neku opciju, imaš jebenu hrpetinu Widgeta koje ćeš im bez problema ubaciti, kao i plug-ina. A nisu vala ni oni retardi ako im postaviš step-by-step da ne skontaju :evil:

Uzeli mi drkati Libijca da radi korporacijske siteove :evil: ne daju mu bolan da blekušu svira ;-)

Profile  

PostPosted: 29. 04. 2008. 19:03 

jea moji muzicki projekti su se skripeci zaustavili prije jedno mjesec dana...nesto me racunar drko, onda sam skonto da sam zbog torrenta bio smanjio virtualnu memoriju, tek nakon sto sam pola govana deinstaliro i XP prebacio u superprimitivnu 98 displej semu :P

onda sam upao u krizu identiteta...

pa sad u zadnje vrijeme gotovo nikako ne slusam nikakve zestine :P

Al dobro, vratit cu se tim zajebancijama, taman kad koju paru skucam pa uzmem natrag od jarana svoj interfejs, i jos par alata, bice veselo...

ionako moram sve gitare ponovo snimiti jer sam poceo koristiti impulse :P a imam i par novih pedala, mada cu gledat da ih posaljem po ovim kosarkasima ovdje da ne moram vuc pola tone sa sobom :evil:

da ti vidis "umjetnika" i "biznismena"...oj majko...

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]