artredis, mislim da je gogi ukratko sve rekao, samo bi naveo jos kako se taj muzicki pravac promjenio jako puno od 90tih pa na vamo.
Kao sam primjer cu ti dati FSU (fuck shit up, friends stay united) crew, koji su u biti nastali kako bi istrijebili naciste iz scene. 15 godina kasnije su izgubili svoj smisao i sada samo traze razloge da mlate ljude po koncertima. Imas dokumentarac "Boston Beatdown" gdje prikazuje neke od njihovih tuca/napada.
Evo jedna od njihovih grupica

Takve nakrivljene baseball kape i takvo poziranje je utjecaj rap-a, i to se u pocetcima nije moglo vidjeti jer se i ideoloski i muzicki (i vizualno) tada hc vezao uz punk.
To se moze reci i za mnoge druge. Izgubili su znacenje i svoju svrhu.
Kao sto sam rekao prije, i punk i hc su bili progresivni pokreti i tjerali su strah u kosti autoritetima i institucijama, pogotovo onima koji ih jos uvijek ne mogu razumijeti/smisliti/podnjeti (a jos uvijek ne mogu da ih prihvate) - konservativci.
Sad imas recimo metalcore koji je najpopularniji, koji velikom vecinom ne dijeli ni muzicki nista slicno ni ideoloski sa onim pocetnim hc-om, jer pjevanje o smrti i krvi je sve samo ne sta je bilo na pocetku.
U glavnom, nekad je vazilo sto sjebanija okolina i drzava, to ljuci bendovi sa vecim jezikom. Ali i to nepisano pravilo sve vise i vise nestaje.
I underground je nekad bio dosta jaci, ali od kako je internet poubijao fanzine i ono iscekivanje albuma ili demo snimke da ti stigne u posti, tako je vjerovatno i pocela da umire i inspiracija kod mnogih ljudi jer trenutno sve imaju na dohvat ruke.
I da, meni vise odgovaraju bendovi sa jakom porukom, kritikom na drustvo, sa politickom analizom. Ne samo zbog toga sto mi je to zanimljivije, vec mi to uvijek zvuci i iskrenije od pjevanja ljubavnih, o smrti, krvi, pingvinima, selotejpu.
celo, oni paradom ne namecu svoj pederluk kao sto kazes, vec se bore za svoja prava i sa ponosom pokazuju svima sta su nakon godina zivljenja u rupama i straha od batina, i osudjivanja, smrti.
A da mi sin, prijatelj, ili bilo ko kaze da je peder i da zeli da sklopi brak sa nekim, sta ja tu mogu molim te? Da ga ubijem? "Sramota...sta ce reci komsije?"...
Naravno, imamo razlicite poglede na sve to i po meni, moj sin ne mora koracati mojim stopama, raditi sta ja radim i misliti kako ja mislim. Protiv takvih sam se uvijek borio, i takvi su recimo trenutno najveci nacionalisti. Odma znas da su im i roditelji isti i da su mrznju prenjeli na djecu. Boli me kurac sta ce biti, vazno je da je sratan sta god da je i da ima sto vise slobode.
Pa mozda mi i sin bude homofobicar, i sta ja tu mogu.
Kazes BiH nije ni Europa ni Svijet. Mozda nije u EU, ali jeste dio planete. Ti njih ne moras voliti, ali sto se prije pomirite sa realnoscu da ih ima i da ce ih biti i velika vecina njih su rodjeni takvi i ne mogu ih promjeniti ni batine, ni mrznja ni crkva ni zatvor (kao u nekim drzavama) to bolje.
Imas dosta vise pedera u hc-u nego sto ima hardkorera na balkanu, koliko god ti mislio da oni nemaju pravo biti u hc muzici. Mogu naborajati pun kurac hc bendova koji su protiv homofobije a na ruke nabrojati koji su homofobicni.